Koronavírus!

https://koronavirus.gov.hu/

https://pte.hu/hu/covid/hirek

 

Vigyázzatok magatokra, vigyázzatok egymásra!

 

Sokan már közhelyesnek nevezik a bevezető mondatot, pedig az utóbbi évek-évtizedek alatt talán soha nem volt olyan fontos a “jelentése”, mint most!  Olyan valamivel állunk szemben, amit nem látunk, nem hallunk, nem érezzük, hogy a közelünkben van, ezért sokszor el sem hisszük, hogy minket is elérhet! Pedig el fog! Valamilyen formában mindenképp! Mert a hatása globális, nem csak egészségügyi, hanem gazdasági is. Rajtunk múlik, hogy meddig és milyen mélységben fog tartani.

Nem fogok a vírusról mélyrehatóan írni, nem is tudnék. Ezt elmondták már  olyan szakemberek, akik értenek hozzá. Figyelemreméltónak tartom Prof. Dr. Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai kutatócsoport, valamint a Koronavírus Kutató Akciócsoport vezetőjének  videóit, melyeket megtalálhattok a fent megjelölt PTE linken illetve a youtube csatornán.

Az elmondások szerint ez a vírus azért is nagyon veszélyes, mert könnyen és gyorsan terjed, nagyon sok embert fertőz meg egyszerre. A fertőzés következtében kialakult “immunválaszok” miatt nagyon sokan szorulnak speciális orvosi ellátásra, (lélegeztetés) ami erősen leterheli az egészségügyet emberileg és eszközök szempontjából egyaránt.

Előttünk van a példa, ami egyértelművé teszi azt, hogy a fegyelmezetlen lakosság hathatós “közreműködésével” milyen kaotikus állapotok alakultak ki az olasz és a spanyol egészségügyben. Nem tartották be, amit kértek tőlük! “Maradj otthon”!

A szakemberek egyöntetűen azt mondják, hogy a heves fertőződés terjedését le kell lassítani annak érdekében, hogy az egészségügyi ellátórendszer ne omoljon össze, a bekerülő emberek a lehető legjobb ellátást kapják! Ehhez csak azt kell tenni, hogy minimalizáljuk a fizikai kapcsolatokat egymással. Ehhez csak azt kell tenni, hogy használjuk a védőfelszereléseket, (kesztyű, maszk,), hogy csökkentsük annak az esélyét, hogy megfertőződjünk. Valószínűleg lesznek olyanok, akik minden óvintézkedés ellenére is el fogják kapni a fertőzést, de ha nincs túlterhelve az egészségügy, akkor nagyobb esélye van a gyógyulásra egy súlyosabb esetből, mint egy túlfeszített ellátórendszer alatt!

Persze, vannak olyan tevékenységek, melyek nem teszik lehetővé az otthon maradást. Ilyen tevékenység többek között a buszsofőri munka, ami megköveteli azt, hogy jelen legyenek a sofőrök egy zárt térben idegen emberek között.  De itt is be kell tartani az előírásokat, amivel csökkenteni lehet a fertőzés veszélyét. Örülök annak, hogy a Tüke Busz és Pécs városa az elsők között vezette be Európában az első ajtó “lezárását”, a sofőrök elkerítését-, a jegyek buszon történő értékesítésének leállítását annak érdekében, hogy a gépkocsi-vezetők a lehető legkisebb veszélynek legyenek kitéve! Az elsők között osztottak fertőtlenítőket, maszkokat, melyek alkalmasak a fertőzésveszély csökkentésére. Csak használni kell őket! Ha használjuk ezeket, vigyázunk magunkra, ezáltal vigyázunk egymásra is!

Nem tartom érdemesnek az otthoni felhalmozást, hiszen az alapvető szükségletek ellátása folyamatos. A raktárak tele vannak, a termelés folyik tovább a megfelelő mértékben. Nem kell félni attól, hogy nem lesz élelem. Kérem, hogy most csak a legszükségesebb javakat vásárolja mindenki, aki csak tud, próbáljon tartalékolni, ha eddig még nem tette!

A hitelekre a Kormány fizetési moratóriumot hirdetett ki, de javaslom, aki tudja továbbra is fizetni, az fizesse. Aki nem tudja, az próbáljon meg a törlesztőből a lehető legtöbbet megtakarítani, ezzel később könnyebb lesz! Az igazi megszorításnak  magunk irányában most van az ideje!

Ha valaki már nem bírja a négy fal között és kimegy a szabadba, olyan helyre menjen, ahol kevesen vannak. Ott is tartsátok meg a 2 méter távolságot másoktól, kerüljétek a zsúfolt helyeket.

Az egészségügyi ellátás kissé megváltozott, ezért próbáljátok meg a sérüléseket is elkerülni a saját érdeketekben, mert csak korlátozott ellátásra lehet számítani. Amik elhalaszthatóak, azokat elhalasztják, dolgozni pedig csak egészségesen lehet.

Ha betartod az előírásokat, sokat teszel a magad-, a  családod és embertársaid érdekében azért, hogy a lehető legjobban gátold a fertőzés terjedését. Elég sokan megosztottak videókat, képeket arról, hogy az utasok hogyan tépték le a szalagot a buszokon és lépnek be az elkerített területre veszélyeztetve ezzel a sofőrt. Nálunk is történt egy hasonló, sajnálatos eset.

Tiszteljük meg azokat, akik ebben a  nehéz és veszélyes helyzetben azon dolgoznak, hogy segítsenek az embertársaikon úgy, hogy magukat teszik ki a veszélynek. Ne nehezítsük az egészségügy és saját munkánkat se azzal, hogy nem védekezünk a terjedés ellen!  Mi ne tépjük szét azt a bizonyos szalagot!