Archiv

Azért a pofátlanságnak is van? határa!

Egy “akció” margójára, azaz sztrájk vagy nem sztrájk, ez itt a kérdés?

Először is tisztázzunk egy nagyon fontos kérdést! Az ezt megelőző önkormányzati választáson elindultam  független képviselő-jelöltként, mert úgy gondoltam, hogy a döntéshozás oldaláról jobban tudom képviselni a város egyik legfontosabb szolgáltató cégének -, illetve dolgozóinak érdekeit. Nyilvánvaló volt számomra, hogy sajnos sok esetben társaságunkat inkább politikai célokra használták, mintsem érdemben foglalkoztak volna vele szakmai szempontból! Az ellenzékben levő baloldali pártok közül támogattak többen, de sajnos akkor még nem valósult meg az ellenzék teljes összefogása, véleményem szerint  ezért em jutottam be a képviselő- testületbe,

Ezek után – és a választások alatt is  a kormánypárti média  megbélyegzett azzal, hogy a szocialisták embere vagyok, azok vettek meg!

Aztán – miután nagyon sok kemény tárgyaláson mentünk keresztül – megtanultunk egymással együtt dolgozni, megtanultuk a másik oldalról is megvizsgálni a problémákat és együtt gondolkodva keresni a megoldásokat! Én úgy gondolom, hogy ez nagyrészt sikerült is! Ennek alapvető feltétele volt az, hogy nyíltan-, egymással korrektül viselkedve, szavatartóan mentek a folyamatok, ellentétben az előző vezetéssel. Soha nem fogom letagadni, hogy az utolsó fideszes alpolgármester Decsi úr már úgy állt a problémákhoz, mely hozzáálláson látszott, hogy a megoldásokat keresi a város és a dolgozók javára, nem úgy mint előtte jó páran!

Ezek után – miután ezeket elmondtam  megbélyegeztek azzal, hogy a Fidesz embere vagyok, azok vettek meg És ezt el is hitették a baloldallal olyan emberek is, akik előtte a kormánypárt szolgálatában álltak!

Tehát én mindenkinek az embere vagyok, attól függ, hogy ki és miért akar szidni! És ez történik most is, amikor be kell támadni a várost- véleményem szerint egy megtévesztésen alapuló hecckampánnyal! Úgy hívják, hogy sztrájk a Tüke Busznál!

2019 november 28-án egy bértárgyaláson a társaságnál regnáló szakszervezetek ismertették a 2020-as bérigényüket. Az volt rá a válasz, hogy továbbítják a tulajdonos részére és ha onnan tájékoztatás  érkezik-várhatóan januárban, akkor  természetesen folytatás lesz!

Ezen a tárgyaláson a SZAKSZ a FDSZ képviselőivel foglalkozott, kijelentve, hogy nem is vagyunk legitimek, mert a választásnak már rég meg kellett volna lenni. Kértem tőlük a levelet, melyet a cégnek írtak, de nem volt bátorságuk, hogy átadják, csak ment a vádaskodás! Ügyvéddel jöttek, aki tőlem próbált valamit megtudni annak tudatában, hogy pontosan tudta, nem vagyok köteles neki még annyit sem mondani, hogy mukk! Talán azt gondolta, hogy meg fogok szeppenni?   Azért az ügyvédnő annyiban korrekt volt, volgy megemlítette a jogi álláspontot a legitimitásunkkal kapcsolatban, mely a Ptk. hasábjain fehéren-feketén szerepel! Aztán elkezdődött a tájékoztatás, ahol mind a két szervezet ismertette az álláspontját. Amikor én elkezdtem mondani a kérésünket és az üzemanyagpénz emelésének a lehetőségét firtattam, akkor Dobi -addigra már összepakolt- úr közbeszólt, hogy ez nem termelési értekezlet, őt nem érdekli az üzemanyag. Majd miután szóltak neki, hogy hallgasson végig engem is, hiszen mi is meghallgattuk őt, akkor alpári módon elkezdett kiabálni a társaság ügyvédjével úgy, hogy szó szerint fröcsögött a nyála, majd  kirohantak a teremből!!!

És ezek után azt állítja, hogy “2019. november 28. napján megtartott bértárgyaláson a SZAKSZ tárgyaló delegációjának vezetőjét, súlyos atrocitás érte”!

Hát, kíváncsi leszek a Társaság véleményére, de azt ezek után megtanultam, hogy mindig van lejjebb!

Aztán megjelent a facebook oldalán egy cikk természetesen a FDSZ-ről:

Itt azt állítja, hogy a FDSZ nem választott tisztségviselőket, legalábbis úgy értesült róla! Még mindig nem értem, hogy miért a FDSZ ügyeivel foglalkozik, miért nem a sajátjukkal? Mi sem foglalkozunk a SZAKSZ elnökéről terjengő igen súlyos és gusztustalan pletykákkal! Ez nem a mi dolgunk, ők meg ne foglalkozzanak az FDSZ dolgaival!

Tájékoztatom továbbá, hogy semmilyen titkos tárgyalást nem folytatok senkivel, így a munkáltatóval sem! Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a vezérigazgató úr meg lett hívva az elnökségi ülésünkre, ahol kérdéseket tettünk fel neki a bértárgyalás folytatásával-, illetve a napi ügyekkel, problémákkal kapcsolatban!  Erre az volt a válasz, hogy a tulajdonos elemzi, számolja a kérésünket, és a novemberi tárgyaláson elhangzott ígéret szerint január hónapban folytatni fogjuk a tárgyalásokat! Azt Dobi elfelejti leírni a cikkében, hogy ők sem kaptak elutasító ajánlatot!

Ha nem rohant volna ki olyan bőszen a teremből, akkor pontosan tudott volna ezekről a dolgokról, de információim szerint tudnia kellett róla, hiszen a dolgozók elmondták egymásnak, így valószínűleg neki is!

Az is elhangzott, hogy már nagyon sok év óta- egy felelős, felkészült szakszervezeti vezetőnek ezt beosztásánál fogva tudnia kellene- a város költségvetésében kell az összegeket szerepeltetni, amihez elengedhetetlen a tervezés! A tervezéshez idő kell, mint ahogy idő kellett már sok-sok éve is, mely években szintén nem volt januárban béremelés!

Az is elhangzott, hogy ez nem azt jelenti, hogy nem lesz semmi béremelés, hanem azt, hogy a tervezett bevételeket kell úgy csoportosítani, hogy a béremelés megvalósulhasson! Ezeket a dolgokat szintén tudnia kell egy felkészült szakszervezeti vezetőnek!

Ön január elején kijelentette, ha nem lesz január 31 napjáíig aláírt bérmegállapodás, akkor sztrájkot fog kezdeményezni! Mivel felkészült szakszervezeti veztőnek tartom, ezért ezt csak úgy tudom értékelni, hogy Ön mindenképp sztrájkot akar kezdeményezni. Információim szerint a tagtoborzás az egyik cél, beállítva magát oly módon, hogy Ön az igazi képviselő! A másik cél politikai lehet, a jelenleg regnáló ellenzéki összetételű városvezetés lejáratása!

Ha viszont tévedtem és ön nem felkészült, akkor pedig ostobaság amit tesz és felkérem, azonnal hagyja abba!

Megerősít ebben az álláspontomban az is, hogy információim szerint nem volt elég aláírás a sztrájkhajlandóságra, ezért úgy íratták alá az emberekkel a papírt, hogy arról nyilatkozzon, akar-e 25% béremelést? És ezt a számot állítják be úgy, hogy ennyien akarnak sztrájkolni. Így természetesen aláírták, de itt is hibáztak!

Hiszen ha ez a kérdés van a kérdőív fejlécén akkor szerintem mindenki aláírta volna, velem az élen!

Tudomásul kell vennie Dobi úr a következőket:

Nekünk is a béremelés az érdekünk, a cél egyforma! Az odáig vezető útban van köztünk különbség, amit ön nem tud elfogadni, ezért megragad minden eszközt-sajnos nem éppen tisztességeseket is-annak érdekében, hogy felfigyeljenek önre. A tevékenységét végigkísérve jól látszik, hogy milyen módon dolgozik! Miután felheccelt mindenkit úgy, hogy tudta, nem teljesítik az ultimátumát, azután  áldozatként jelenik meg, miszerint önt bántották egy tárgyaláson, majd kiírja, hogy: “Érdemi tárgyalások esetén, a Tüke Busznál elkerülhető a munkabeszüntetés!” És maga mögött hagyott egy morális válságot a pécsi buszsofőrök között!

Szégyellje magát tettéért, szégyellje magát azért, hogy családok, barátok, kollégák kapcsolatait tette tönkre  cselekedetei miatt!  Szégyelljék magukat azok is, akik ebben tevőlegesen részt vettek, akik minden racionális magyarázat ellenére benne voltak ebben a minősíthetetlen dologban!

A FDSZ továbbra is a tárgyalóasztal mellett akar maradni, egy esetleges demonstrációt csak és kizárólag akkor fog kezdeményezni, ha egyértelmű elutasítást kap a béremelésre! És ugyanezt tettük az elmúlt három évben is, amikor kormánypárti képviselők ültek a városházán. Olyan képviselők, akiknek végre fontos volt a buszvezető, a dolgozó és tettek is értük valamit annak érdekében, hogy jobb legyen a helyzetünk. Ezek után szerintem teljesen felesleges engem mindig úgy beállítani, ahogy éppen az érdekek kívánják, mert akik ismernek, pontosan tudják, hogy engem a szakmai oldal vezérel, nem a politikai! Meggyőződésem, hogy pozitív eredménnyel fogunk felállni  most is a  tárgyalóasztaltól, mert eddig nem tapasztaltam ennek cáfolatát sejtető hozzáállásokat a város részéről!

Hofekker Ferenc

FDSZ elnök

 

Ismét reagálás, mi is lehetne más!

Mert ugye ismét reagálnom kell olyan dolgokra, amiket Dobi István a SZAKSZ elnöke állít olyan formában, mely forma csúsztatás, alkalmas a dolgozók megtévesztésére. Mivel ezt felelős beosztásban tette és teszi, ezt én nem tudom másnak minősíteni, csak ahogy eddig tettem, jelesül ezt a magatartást aljasnak tartom! Ha ezt egy agyhalott zombi tenné elfogadnám, de ezt nem mondhatjuk el Dobiról!

Amennyiben a Tulajdonos egyértelműen visszautasítaná a béremelésre irányuló kezdeményezésünket, úgy saját magam is támogatnék egy “akciót”! De ezt a Tulajdonos és a Társaság sem utasította el, sőt, tudomásom szerint már tavaly-az üzleti tervezéskor- tett a béremelésre vonatkozóan javaslatot!

Az utóbbi évtizedben még soha nem fordult elő az, hogy január hónapban megállapodtunk volna béremelésről, emlékeim szerint összességében az utóbbi 35 évben nem volt ilyen! Mindig később történt a megállapodás, amit Raposának és a régóta itt dolgozó SZAKSZ tagoknak is tudniuk kell!

Dobinak és Raposának is tudniuk kell(ene) azokat a törvényi előírásokat, melyek szabályozzák a városi cégek működését, melyek “gátat szabnak” a januári bérmegállapodásnak! Azt is tudniuk kell(ene), hogy Pécsett még az Államkincstár is jelen van a költségvetés formálásában! És ez nem azt jelenti, hogy nem lesz béremelés, hanem azt, hogy januárban nem lesz végleges bérmegállapodás!

És ennek a tudatában “akciózik” a SZAKSZ, fenyegetőzik sztrájkkal, nem tájékoztatva kellőképpen azokat a munkavállalókat, akik aláírták a felmérést és azokat sem, akik nem!  Én erre mondom azt, hogy ez egy aljas magatartás szerintem, mert olyan kulcs-információt hallgatnak el a dolgozók elől, ami lényeges a döntéshez!

Én erről nem kívánok tovább vitatkozni, megerősíteni tudom azt, hogy olyan sztrájk-felhívásban vagy akcióban nem vagyok hajlandó részt venni, aminek egyik lényeges eleme a “tévedésben, információhiányban” tartás és megkérek mindenkit, hogy senki ne tegye! Kíváncsi leszek Dobi úr, mit tesz akkor, ha a végeredmény nem fog jól elsülni, akkor hogy fogja megmagyarázni a dolgozóknak, akik részinformációk alapján döntöttek azért, mert Ön  és a vállalkozásából is élő pécsi képviselője nem tájékoztatta őket teljes körűen! Önök el fogják tartani a családjukat?

“Tisztelt Tüke Busz munkavállalói, nem gyanús Nektek már az a magatartás,” amit Dobi és Raposa a Tüke Busznál megvalósít, miszerint úgy gyűjt aláírásokat egy esetleges sztrájkra, hogy tudják azt, nem lesz január 31-ig bérmegállapodás? Nem gyanús Nektek az, hogy nem tájékoztatnak benneteket olyan folyamatokról, melyet nem lehet megkerülni a város költségvetésében és amik befolyásolják a megállapodás idejét? Én azért elgondolkodnék ezen!!!

Természetesen az FDSZ-nek is elemi érdeke az, hogy béremelés valósuljon meg a Társaságnál, de ezt elsősorban tárgyalásos úton szeretné elérni! Olyan módon, mint amely módon tette az elmúlt három évben, mely években 30% feletti alapbér emelést értünk el, mely emelés növelte az önkéntes-nyugdíjpénztári hozzájárulás mértékét is!

Sajnos, mi – és a többi városi tulajdonú társaság sem – nem kaptunk olyan ajánlatot a tulajdonosainktól, mint amilyen ajánlatot az állami tulajdonú közlekedés társaságok kaptak az államtól! Azért az emelési mértékért nem kellett semmit tenni, csak alá kellett írni, nekünk viszont minden egyes fillért meg kellett keresni a rendszerben és a dolgozók részére kialkudni! És ehhez idő kellett és türelem, kellett hozzá értelem és akarat! Az állami cégeknél pedig elég volt egy toll, amivel csak alá kellett írni!

Az ÜT választással kapcsolatban is alaposan csúsztat Dobi! A FDSZ soha nem mondta azt, hogy nincs szükség ÜT-re, csak azt mondtuk, hogy ezt nem olyan módon kell intézni, mint amilyen módon a SZAKSZ intézte! Természetesen a SZAKSz azonnal azzal vádolt minket, hogy mi nem is akarjuk, pedig csak arról volt szó, hogy mi törvényesen akarjuk és nem törvénytelenül, ahogy a SZAKSZ intézte!

A Tüke Busz Zrt. is azon az állásponton volt, hogy a SZAKSZ törvénytelenül akarta intézni a választást, ezért bírósághoz fordult! Ebben a perben megállapítást nyert, hogy a Tüke Busz Zrt. és a FDSZ gondolkodott helyesen, a SZAKSZ pervesztes lett! És érdekes módon a SZAKSZ nem kezdeményezett azonnal ÜT választást, pedig előtte annak megalakítását kiemelkedően fontosnak tartotta! (És egyébként az is,kezdeményezni fogjuk  a választások megtartását) Ezek után nem értem, hogy miért kell ilyen “alattomos” eszözökhöz folyamodni a megfogalmazásban? Rosszul csinálta, vesztett a bíróságon, ennyi! Mit kell ezen magyarázkodni? Ja, annyit kellett volna, hogy legalább elnézést kellett volna kérnie a megtévesztett dolgozóktól! Én eddig kétszer kértem elnézést tőle, mert nem úgy állítottam dolgokat ahogy történtek, de ezt nem szégyellem, csak sajnálom, hogy megtörtént! De én legalább megtettem ellentétben Dobival és Raposával!

Az előző hozzászólásomban már említettem, hogy :”Ezek után már -szerintem- ne is  próbálod elővenni újra régi alpári viselkedésem dokumentált bizonyítékait, én ezeket soha nem tagadtam le! Te viszont igen!

És ez így van, de azért újra elővetted! Akkor megpróbálok másképp fogalmazni, hátha így érthetőbb! Tényleg azzal akarod mosdatni magad, hogy azért beszélsz csúnyán, mert valamikor én is azt tettem? Hát, ez finoman szólva is szánalmas magyarázkodás véleményem szerint! Gyerekesnek is tartom, de részemről mindenképp jót mulatok ezen! Ezek után még mindig úgy gondolja a SZAKSZ elnöke, hogy valaki le akarja járatni? Én úgy veszem észre, megteszi ezt saját maga is, csak jó lenne, ha ebből kihagyná a FDSZ elnökét és tagjait!

És érdekes a cikke, mert a tárgyaláson is elejtette ezt a 30 éves tapasztalatát csak olyan kiegészítéssel, hogy nehogy már ellent merjen neki mondani!  Aztán a jogász kikérte magának a személyeskedést, amire Dobi felemelte a hangját és kioktató beszédével emelkedő volumenű hanggal és fröcsögő nyállal elhagyta a termet a csapatával jó hangosan becsapva az ajtót. ( Mindketten tudjuk Dobi úr, hogy ez így történt és azt is tudjuk, hogy ez nem először fordult elő, igaz, hogy más társaságnál!) Majd a folyosón alpári módon minősítette a vele előzőleg vitában álló jogász hölgyet! És ezt tagadja! Hát, elmondása szerint ez hamarosan tisztázódni fog a bíróságon, bár azt nem tudom, honnan veszi, hogy nyolc tanú lesz! De tanúk lesznek, az biztos!  🙂

“Ezekkel a megnyilvánulásaival” Dobi el akarja terelni a figyelmet a SZAKSZ aktuális problémájáról, miszerint elveszítette aláírási jogát a Volánbusz Zrt.-nél, azaz nem aláírója a Kollektív Szerződésnek?

“Újból felteszem a kérdést, hogy ezzel az aljas módszerrel kinek és kiknek az érdeke az, hogy a társaság munkavállalói körében a FDSZ  elnökének a személyét – és ezzel egyidejűleg a szervezetet is – lejárassák a társaságnál?”  Miért nem tájékoztatja kellő alapossággal a dolgozókat, mielőtt választás elé állítja őket? Mi lesz a “félrevezetett” munkavállalókkal, ha valami balul sül el? Mindenki nem méhészkedhet, mindenkinek nem “dobják össze a majmok” az 1-es BMW-t!

 

Hofekker Ferenc

FDSZ elnök

 

 

 

Bocsánatot kell kérnem, ráadásul ebben az évben az egyik munkatárs most felidegesített!

Elkövettem egy hibát, bocsánatot fogok kérni érte. Mert volt ennél a cégnél egy munkatárs, aki nagy nyilvánosság előtt rágalmazta meg az egyik kollégánkat, majd “sunyiban”kért tőle bocsánatot. Én vállalom, hogy balfék voltam!

A  De most tényleg ezt kell csinálni” című cikkemben helytelenül állítottam, hogy Október 13-án kezdeményezte a SZAKSZ a tárgyalást a tulajdonos képviselőjével. Felszínesen olvastam el az erről szóló cikket és helytelen következtetést vontam le belőle! Kérek mindenkit, hogy az ehhez kapcsolódó fejtegetésemet tekintse semmisnek.

Az érintett személytől, Dobi Istvántól elnézést kérek a téves kijelentésemért!

 

Na ezek után született egy másik cikkem, amire az egyik munkatársunk nagyon furcsán reagált! Azt már megszoktam, hogy bizonyos emberek elkezdenek fikázni, bármit is csinálok! Azt is megszoktam, hogy ugyanezen emberek egy idő múlva rájönnek arra, hogy igenis helyes döntéseket hoztunk az ő javukra, de ezt már véletlenül sem hajlandók bevallani, bocsánatot meg egyáltalán nem kérnek!

Kaptam egy fénykép-mentést, amiben az egyik munkatársunk hozzászólt valamilyen cikkhez, és hozzászólásában véleményt formázott rólam!

Megszoktam már, hogy fikáznak meg szidnak meg minden más egyebek, de úgy gondolom, hogy Vörösvári Gyulának pont mélyen csendben kellene maradnia, ezenkívül nem lenne ártalmas beiratkozni általános iskolába sem. És most nem a helyesírását szeretném elemezni, a matektudása sem éppen a legjobb! És én sem vagyok egy nagy fenomén ezeken a területeken sem, de legalább nem úgy állítom be magam, ellentétben vele!

A mi Gyulánk már évek óta elég keményen kritizálja a céget, hogy ez nem jó-az nem jó, minden rossz, és én vagyok a leghülyébb! Az utolsó kijelentését nem akarom vitatni, lehet,hogy igaza is van ebben. És abban is igaza van, hogy nem tökéletes a cég munkavállalói szemmel, de azt szerintem egyértelműen kijelenthetjük, hogy más-hasonló tevékenységű- cégnél sem jobb a helyzet.

Persze én még emlékszem, amikor még nem voltam számára a leghülyébb és bizonyos szabadjeggyel történő “anomália” eredményes kezelésében elért eredményeim miatt hálálkodott, különös tekintettel a munkahelye megtartása érdekében. De ez már a múlté,-mondhatjuk azt is-de azért el kellene gondolkodnia azon, hogy miket is irkál össze-vissza!

Szánalmasnak nevez, és lehet, hogy az is vagyok! De szerintem sokkal szánalmasabb az az ember, aki orrba-szájba fikázza a cégét, ezzel egyidőben pedig megosztásokat tesz közzé, hogy máshol milyen jól keresnek! Sokkal szánalmasabb az az ember, aki ezek után felmond az általa megvetett cégénél, majd felmondási idő alatt visszakuncsorogja magát, mert nem kell másnak, nincs rá szükség máshol, ott, ahova menni akart! És ezek után tovább folytatja a cég szidalmazását, fikázását! Ha én szánalmas vagyok, akkor az az ember a legalja! Nekem ez a véleményem!

Mielőtt bárki kiakadna a személy megnevezésén, csak jelezni szeretném, hogy névvel-képpel ellátottan tette közzé véleményét nyílt felületen!

De azért örül, hogy ismét írtam valamit, mert azért -véleményem szerint-tudja, hogy szükség van rám, titkon elismeri a munkámat, számít annak eredményességére. De nem bírja ki, azért még odamondogat, előadja a nagy mindentudását, pedig ha egy kicsit utánajárna a cikkben foglaltaknak, akkor saját maga is meg tudna győződni a benne foglaltak igazáról! Különös tekintettel arra, hogy a Fidesz szimpatizánsai részvételével még nem alakították meg a pécsi alapszervezetet, tehát a cég életében még nem léteztek!

De persze ez sem zavarja a mindentudó-megmondót, megtetézi egy (három)  🙂 🙂 🙂 jellel, amit kiegészít egy 2,5%-os bejegyzéssel,arra utalva, hogy a hároméves bérmegállapodás alapja 2,5% béremelés volt január egytől! És ebből tudjuk, hogy szánalmas a próbálkozás, szánalmas az ember is!

Büszkén merem kijelenteni, hogy abban az időszakban volt a legmagasabb alapbéremelés, amely időszakban a 2, 5% volt aláírva!

Na, erre rakjál smiley-kat ! 🙂

Hát, bizonyságot nyer, hogy az FDSZ-t utánozza a SZAKSZ az érdekvédelem útján? Persze, a szokásos zrikálásuk nem marad el!

Úgy látszik, a SZAKSZ vezetése elismeri munkánkat és -bár már előbb kezdték- de elkezdik a FDSZ javaslatait támogatni, bár úgy adják elő, mintha ők találták volna fel a spanyolviaszt!

Ismét érdekes írás jelent meg a SZAKSZ honlapján, amire szintén muszáj reagálnom, mert meg lettem “szólítva” személy szerint.

A SZAKSZ beszámol arról, hogy mi volt a konzultáción az Alpolgármester Úrnál, milyen problémákat vetettek fel, mely problémákra kérnek megoldást, illetve mit javasolnak a későbbiekre.

Ismét kiemelten kezeli a négy napon belüli szolgálatváltozás pótlékolását, de azt nem hajlandó figyelembe venni, miszerint ez az ügy még mindig bírósági döntésre vár a Társaság tájékoztatása szerint. Azt sem hajlandó figyelembe venni, hogy sok dolgozó úgy nyilatkozott a vizsgálat alatt, hogy neki előnyösebb az, hogy nem kéri a pótlékot, mert így Ő is kap szabadnapot négy napon belül, ha kér. Azt sem veszi figyelembe, hogy már 30 éve nem fizetik ezt a pótlékot pont a dolgozók kérésének hozománya miatt. Azt sem veszi figyelembe, hogy a Társaság bármikor mondhatja azt, hogy nincs szolgálatváltozás négy napon belül, mert nem fog többet fizetni egy másik dolgozónak ugyanazért a munkáért.

Az szabadság kiadásának kérdésében is nagyon sok dolgozó nyilatkozott úgy, hogy számára a “törvénytelenül” kiadott szabadság előnyös, tehát így kéri a szabadságának kiadását.

Itt nagyon fontos ismét megjegyeznek a következőket: A Mt. megenged sok olyan eltérést a munkavállaló javára, ami látszólag nem felel meg a kereteknek. Ha azonban a dolgozó úgy nyilatkozik például, hogy számára előnyös a szabadság kiadása több részletben és nem akar egybefüggően 10 napot kivenni, akkor teljesen szabályos a szabadság kiadása több részletben is.

Ezeket az eseteket azért soroltam fel, hogy lássátok, ez sokkal összetettebb kérdés, mintsem egyértelmű választ lehessen erre adni. Természetesen a FDSZ már nagyon régen keresi erre a választ és próbál érdemben megoldást keresni.

Kezdtük úgy, hogy már TÖBB ÉVE bejelentést tettünk a Kormányhivatalnál, hogy vizsgálják meg többek között a négy napon belüli szolgálatváltozás pótlékozásának a helyzetét és állapítsák meg, hogy törvényesen jár-e el a cég ebben a kérdésben. (Ebben az időben még a SZAKSZ nem működött itt a cégnél, csak a későbbi tagjai közül páran alázták a dolgozókat.)

Az ügy elhúzódása miatt kezdeményeztük a KSZ módosítását, melynek szövegében már szerepel az a kitétel, miszerint kifizetik a Társaság érdekében elrendelt  négy napon belüli szolgálat-változás pótlékait, függetlenül a bírósági eljárás menetétől, annak eredményétől.

Ezen tények alapján megállapítható, hogy a FDSZ már évek óta foglalkozik ezzel a témával, kereste folyamatosan a megoldást és el is jutott a megvalósítás közeléhez. Még a nyáron kérte a Társaság a szakszervezetektől, hogy adják be határidőre a KSZ módosítására irányuló javaslatokat, amit a SZAKSZ a mai napig nem tett meg.

Álszentnek és hazugnak tartom ezt a magatartást, (már nem lep meg) de annak örülök, hogy utánozzák a FDSZ tevékenységét, ezzel elismerve munkánkat!

 

Leírja azt is, hogy “igényt tartunk arra, hogy a Tüke Busz Zrt-nél is az autóbuszvezetők minimum alapbérének megállapítása a garantált bérminimum előírásai szerint történjen…”

A FDSZ már három éve ezt képviseli, amit a Társaság vezetése és a tulajdonos is elfogadott eddig, és meggyőződésem, hogy az új városvezetés sem fog elzárkózni ez elől. A SZAKSZ azt kéri most, amit a FDSZ, a Társaság és a tulajdonos már három éve képvisel és így is működik a gyakorlatban.

Nem lepődöm meg azon, hogy nincsenek tisztában a dolgokkal, hiszen egy ominózus bértárgyaláson a a pécsi képviselőjük nem tudta, hogy milyen módon működik az önkéntes nyugdíjpénztár kifizetése!  Harsányan támadta a változtatást, majd amikor elmagyarázta neki valaki, hogy a Hofekkernek igaza van, akkor elfogadta! És ő képvisel dolgozókat! Hátborzongató. (néha meghallgatom a hangfelvételt és sírok a röhögéstől)

És a másik kuriózum az önként vállalt túlmunka kérdése. Hatalmasat fordult a SZAKSZ ebben a kérdésben is, de ennek is örülök, mert itt is elismerik az igazamat és lekopírozzák a lépéseimet. (most már tudom, miért panaszkodott az egyik SZAKSZ tag, hogy nincs a faliújságunkon semmi)

A SZAKSZ a “rabszolgatörvény” bevezetésekor elég erősen hangot adott  nemtetszésének a törvény életbe lépése miatt. Azt hangsúlyozta, hogy a dolgozók napi nyolc óra munkával keressék meg a kenyerüket, ezt a törvényt pedig azonnal töröljék el. 2018. december 8-án még demonstráltak is a törvény ellen!

Azzal teljesen egyetértek, hogy a munkavállalók nyolc óra munkával szerezzenek tisztességes jövedelmet, ennyi munka után járó javadalmazásból tartsák el családjukat. Ebben soha nem lesz vita közöttünk! Csakhogy:

Mindannyian tudjuk azt, hogy Magyarországon nagyon kevés ember tud megélni nyolc óra munkából és ez véleményem szerint nem is fog megoldódni a közeljövőben.

Sokan döntöttek-döntenek úgy, hogy a munka után másodállást vállalnak, esetleg saját vállalkozást működtetnek a munkájuk mellett. Teszi ezt például a pécsi SZAKSZ képviselő is, aki megtiltotta volna plusz munka vállalását mások számára, persze ő csinálhatta volna! Az előző cikkemben ezt részletesebben leírtam.

A FDSZ elnöksége a törvény bevezetése előtt megtárgyalta a törvény szövegét, figyelembe véve a munkavállalók nyilatkozatát ezzel kapcsolatban, a következő álláspontra jutott:

Az elhíresült törvény önként vállalt túlmunka végzése ellen nincs kifogásunk, mert nem kötelező jelleggel kell ezt végrehajtani, hanem írásos nyilatkozattal önként. Sok dolgozó kérte már évtizedek óta azt, hogy hadd dolgozzon a 300 órán felül, mert nekik nincs lehetőségük más munkáltatónál feketén dolgozni, nincs lehetőségük vállalkozni, viszont szeretnének több jövedelmet!

A FDSZ ezen meggondolások mentén rögzítette a KSZ-ben ezt a módosítást, mert egyetértettünk azzal, hogy aki szeretné kihasználni ezt a lehetőséget megtehesse, aki nem szeretné, azt pedig ne tudják erre kötelezni! Szerintem nagyon sokan emlékeztek arra, hogy amikor ez közzé lett téve, milyen heves reakciót váltott ki a SZAKSZ köreiben, (rohadjak meg, dögöljek meg, Fideszes lettem, elárultam a dolgozókat, stb.) Aztán szép sunyiban még azok is jelentkeztek a plusz órákra, akik mindenki előtt engem köpködtek ezért, a hátam mögött pedig örültek a lehetőségnek és éltek is vele! ( a dolgozók kb. 1/6-a írta alá eddig, páran még szerették volna, de már meg lett tiltva) Átlagban havi plusz kilenc óráról van szó úgy, hogy negyven óránál többen nem túlórázhatsz havonta.

 

És érdekes módon egy év támogatja a SZAKSZ ezt a  plusz száz óra munkavégzést és úgy sugallja a cikkében, mintha ez az ő javaslatuk lenne! Tüntettek ez ellen! Aztán egy év múlva beismerték, hogy ebben is a FDSZ-nek van igaza!

Forrás: SZAKSZ.hu

 

Aztán azt is előadják, hogy a plusz 100 óra munkavágzés után ők javasolják a magasabb bért a rendkívüli munkavégzésre! Szép és dicséretes ez a dolog, csak az a szépséghibája, hogy a FDSZ már az aláíráskor jelezte ezen igényét és kérését ezzel kapcsolatban, amihez a társaság pozitívan állt hozzá! Tehát ezt is csak rólunk másolták, (vagy a miskolci péla volt előttük, bár ők is innen kapták az ötletet)

A rabszolgatörvényben a 36 hónap munkaidő keret a félelmetes, az nem elfogadható. A FDSZ mindig is az egyhavi keretet tarta elfogadhetónak ilyen bérszínvonal mellett ebben a tevékenységi körben. És ezért nem támadtuk összességében a törvényt, mert a plusz önkéntes órák vállalása előnyös a dolgozóknak, azoknak, akik vállalják! Mi ezt a mai napig nem tartjuk elfogadhatónak, úgy gondoljuk, hogy ezen előírás tényleg “rabszolga” minősítést érdemel.

 

És akkor most jön a szokásos megtámadásom, miszerint a Társaság nem egyformán bánik a két szakszervezettel, én pedig “zsíros” állást kaptam. Ja, és nem csinálok semmit!

A Társaság nevében nem tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy soha nem utasította el a SZAKSZ bármilyen kezdeményezését semmilyen tárgyalásra. Ha ez így lett volna, jómagam is felemeltem volna a szavam az eljárás ellen!  Azt tudom, hogy a SZAKSZ nem teljesítette az ígéretét a Társasággal szemben a KSZ tekintetében! És azt is tudom, hogy a SZAKSZ jogerősen pert veszített a Társasággal szemben egy jogellenesen végrehajtott tevékenységéért!

A magam nevében viszont reagálnék!

Először is azzal kezdeném, hogy nem én jelentettem ki egy szakszervezeti ülésen , hogy az újonnan vásárolt autómat “összedobták a majmok”! Nem én jelentettem ki egy szilvásváradi vacsoránál, hogy én is részesülhetnék bizonyos javakból némi “szívességért” cserébe!

És egy kis “csemege”: Ha egy 160 órás munkahónapban 200 órát van bent a munkahelyén a dolgozó a Tükénél, ugyanennyi órát van bent a dolgozó a Volánbusznál -ugyanolyan kihasználtságú fordában-, akkor azonos órabér mellett a Tükénél dolgozó jobban keres (És büszke vagyok arra is, hogy a sofőrök között van hűségpénz is, a régebbi dolgozók többet keresnek, mint az újak. Tudom, hogy ez fájó pont Önnek, mert a Volánnál a fordaalapú -Ön által támogatott- bérmegállapításnál nagyon sok  régi sofőr kevesebb bért kapott, mint a fiatalabb, de ezért ne engem hibáztasson, én az ellen is tiltakoztam!)

Ezen kereseti elemeket a FDSZ alkudta ki a Társaságnál hosszú-hosszú éveken keresztül, elismertetve minden egyes munkahelyen töltött percet munkaidőnek, amit a SZAKSZ-nak nem igazán sikerült az elmúlt évtizedekben sem!

Ezért büszkén jelentem ki Dobi István, hogy azon Tüke Busz autóbusz vezetők, akik dolgoznak is a Tüke Busznál, vállalnak túlórát, elég sokszor többet keresnek, mint én! És abszolút nem sajnálom tőlük, büszke vagyok arra, hogy idáig eljutottunk!  Ennyit a zsíros állásról!

Persze, ez azon SZAKSZ tagokra nem vonatkozik, akik a pihenőben hangosan agitálnak amellett, hogy menjenek el táppénzre a kollégák és ezt meg is teszik! Azokra sem vonatkozik, akik nem akarnak bejönni dolgozni sokat, mert az otthoni vállalkozásban gyűjtik a pénzt. És most nem  a pécsi képviselőre gondolok elsősorban.

Azért azt nem tudom, honnan vette, hogy “emögött nincs munkavégzés”, különös tekintettel arra, hogy akikkel a munkám során során kapcsolatban állok, azok vegzálásnak veszik tevékenységemet! Pedig pontosan az én tevékenységem mutatott arra rá, hogy milyen folyamatok mennek rosszul és mik azok a folyamatok, amik jók és fejleszteni kellene! És arról én nem tehetek, hogy bizonyos folyamatok megsértésében SZAKSZ tagok is részt vesznek, én pedig jelzem. Ugyanígy jelzem más dolgozóval kapcsolatban a problémákat vagy az erősíteni kívánt pozitívumot is.!

Érdekes a képviseleti jog megvizsgáltatása is! Bár ismernie kell a szakszervezetek működési rendjét, ismernie kellene a legfőbb döntéshozó szerv döntéseinek a hatályát, valószínűleg a képviselő-választással kapcsolatban sejtet valamit! De mivel nem ismeri a Küldöttgyűlésünk (legfelsőbb döntéshozó szervünk )határozatát, ezért… !  🙂

Összefoglalva a dolgokat, semmi nem változott! A SZAKSZ továbbra is mocskolódik szakszervezetünk ellen, közben meg megismétlik az  általunk évekkel ezelőtt jelzett-, illetve többször meg is kapott kéréseinket!

Ismét egy általam szánalmasnak tartott magatartás, de annak tényleg örülök, hogy azt csinálják, amit én mondok!  🙂

Hofekker Ferenc

 

 

Egy bérfejlesztés margójára, avagy a sánta kutya is utol lett már érve!

Megvalósult a Tükénél a 2019-es évre a 8%-os alapbér fejlesztés, de a körülötte bonyolódó történések érdemelnek pár szót, különös tekintettel a másik érdek-képviseleti szerv hozzáállására.

Csak említésképpen mondom, hogy a SZAKSZ pécsi szervezet illetve a SZAKSZ elnöke sem reagált a lassan másfél éve tett együttműködési javaslatomra, inkább hazug állításokat fogalmaztak meg ellenünk, a legaljától a legfelsőbb szintig! Ezek az előző cikkekben nagyjából ismertetve lettek!

Ismertetve lett a SZAKSZ azon elképzelése is, hogy kérdőíven kérdezték meg a dolgozókat a jövedelmükkel kapcsolatban! ( Megjegyezni kívánom, hogy a minimum 2000 Ft-os alapbér kérdésével maximálisan egyetértek!)

Csakhogy ezen kérdőív “megszellőztetése” után a Társaság és az érdekképviseleti szervezetek konzultációján én döbbentem meg a legjobban, hogy nem kérték a 2000 Ft-os alapórabért!  

Aztán eljött a júliusi konzultáció, ami előtt egy nagyon érdekes dolog történt! Jelesül az, hogy Raposa  körbeküldött egy üzenetet.

“2019.07.03.-án 14 órára megbeszélésre hívta a Tüke Busz Zrt. Igazgatóság Elnöke szakszervezetünket a bérrendezés tárgyában. Lehetséges ráállnak a bérminimumra, esetleg január 1.-től visszamenően, vagy ígéreteket kapunk, esetleg még azt sem, majd tájékoztatlak benneteket. Amennyiben hajlandóak lennétek egy magasabb összegű,a garantált bérminimumnál magasabb béremelés elérésének érdekében egy biankó felmondást letétbe helyezni kérésünk nyomatékosítása érdekében, azt jelezzétek személyesen. Jogsegély-szolgálatunk az ügy minden résztvevőjére kiterjed, függetlenül szakszervezeti tagsági jogviszonyára. A névtelenség biztosítva lesz. Gondolkodjatok el rajta, hogy mikor lesz az elvégzett felelősségteljes munkához méltó béretek? Dolgozhatunk segédmunkás bérekért továbbra is, vagy jobb feltételekkel, rajtatok áll! Összefogással többre visszük!”

Kihangsúlyoznám még egyszer: Ez az üzenet a bérfejlesztésről szóló konzultáció előtt lett közzétéve!

Megfogalmazása szerint nem biztos abban, hogy lesz bérfejlesztés, majd ecseteli, hogy “segédmunkás” bérért dolgoztok, (ez is hazugság, de tényleg lehetne magasabb a fizetés) majd arra buzdít mindenkit, hogy helyezzétek letétbe a felmondásotokat!

Aztán a konzultáción olyan dolog történt, amire álmomban nem számítottam!  A SZAKSZ képviselői beleegyeztek a FDSZ által képviselt 8%-os évi bérfejlesztésbe, de közölték, hogy ezt csak a sofőrök kapják!

A sofőr állományon kívül a többiek (szerelők, irodisták, stb.) tervezett emelését felezzék el, és azt is osszák szét a sofőrök között!

Nem akarom minősíteni a dolgot, ezt tegye meg mindenki saját maga! Még ha bele is ment volna a Társaság, akkor is csak pár forinttal lenne több az átlagfizetés, semmit nem jelentene! De az a magatartás, amivel a szerelőket, irodistákat, kódolókat, stb. ki akarnak zárni a bérfejlesztésből, az véleményem szerint finoman szólva is aljasság! Főleg azok után, hogy a nyilvánosság előtt olyant kér a dolgozóktól a magasabb jövedelem érdekében, amit maga sem tett meg! Nemcsak nem tette meg, hanem meg sem említette a magasabb idei  bérfejlesztést!

(Megjegyezni kívánom, hogy a konzultációról hangfelvétel készült. Csak azért jegyzem meg, mert információim szerint már letagadták, hogy a szerelők emelését is le akarták csökkenteni!)

Természetesen a FDSZ nem támogatta ezt a javaslatot, de természetesen a Társaság sem, mind a ketten élesen elvetettük ezt a javaslatot!

Ezek után hála az égnek, hogy a SZAKSZ nem aláíró a cégnél és csak remélni tudom, hogy a Volánbusznál sem lesz az, mert a magatartásuk veszélyezteti a dolgozók nagy részének érdekeit! És még egy észrevétel: Érdekes volt Dobi István megjegyzése a bértárgyaláson, ahol azt ecsetelte, hogy Veszprémben csak bér van, sem üzemanyag, sem Cafeteria, és ebből milyen jó a tagdíjbevétel!

Örülök annak, hogy az idei évben is megvalósult a bérfejlesztés! Bebizonyítottuk, hogy eredményesen lehetett tárgyalni a Társaság vezetésével, rajtuk keresztül a Tulajdonossal!

Rávilágítottunk arra, hogy a másik szervezet pécsi vezetése nem éppen tiszta eszközökkel dolgoznak, sokszor valótlant állítanak, félrevezetik a dolgozókat is!

Köszönöm a Tüke Busz Zrt. vezetésének azt a munkát, melyet a bérfejlesztés megvalósításának érdekében végzett! Köszönöm azoknak a támogatást, akik bíztak bennünk és türelmesen kivárták a végeredményt!

A 2,5%-ot huhogóknak pedig az üzenetem: A ……………………………………………. t !

 

Hofekker Ferenc

 

Kiegészítés a 2019 január 22 napján megtartott konzultációhoz!

Mindenképp fontosnak tartom leírni, csak a tisztánlátás végett! Mert sajnos nagyon sok olyan információ hangzott el, ami nem fedi a valóságot, illetve még mindig olyan vélemények vannak, melyek igenis alkalmasak a megtévesztésre!

Mindjárt a konzultáció elején szóba került Kollektív Szerződés megkötésének, aláírásának képessége, ahol Dobi István még mindig azt jelenti ki, hogy a SZAKSZ akár aláírója is lehetne a Kollektív Szerződésnek.Ez a kijelentése sok embert megtéveszt, mert azt hiszik, hogy azért nem írhat alá a SZAKSZ, mert az FDSZ ezt nem engedi!

Tudomásul kell venni, hogy a SZAKSZ a törvény erejénél fogva nem írhat alá a Tükénél KSZ-t, tehát a törvény szerint nincs kollektív szerződéskötési képessége, ellentétben Dobi István állításával. Persze később már mást mond, és elismeri, hogy nem írhat alá. A tény azonban az, hogy ezt jelen pillanatban a SZAKSZ nem teheti meg!

A tárgyalás elején a SZAKSZ mér elég élesen bírálta a januári megállapodásunkat, sőt, kijelentette, hogy a Társaságnak kellett volna kifizetni a személyi jövedelemadót a KSZ előírása szerint!

Természetesen ez sem igaz, hiszen a KSZ szerint csak a kedvezményes adózású elemek után kell kifizetni a Társaságnak a közterheket, amiket eddig maradéktalanul ki is fizetett. Mivel a nyugdíjpénztár kiesett a kedvezményes adózású elemek közül, ezért a Társaság nem köteles kifizetni a személyi jövedelemadót!

Aztán -számomra egészen megdöbbentő módon- a tárgyalás elején még mindig feltették a kérdést, hogy mi indokolta a módosítást, mert nem tudják! Pedig az értesítés óta eltelt kb. kettő hét és nem vették a fáradságot arra, hogy utánanézzenek! Ami leginkább meglepő volt, az az, hogy a Tüke dolgozói- akik a SZAKSZ részéről képviselték a többieket- érdemben ehhez a kérdéshez mukkani sem tudtak! Illetve az alapszervezeti képviselő igen, de erről egy picit később!

Mert közben Dobi István a SZAKSZ elnöke a következő tájékoztatást adta, amit a SZAKSZ képviselők egyetlen szóval sem cáfoltak meg, nem igazították helyre Elnök urukat!

A Tájékoztatás szerint minden Társaság tudja, hogy december 31 -ig ki kell fizetni ezeket a pénzeket, és feltette a kérdését: Mi az indoka annak, hogy ezt a Tüke Busz miért nem tette meg, pedig a Volán december 20-ig megtette?

És erre a kérdésre a SZAKSZ  megjelent “képviselői” is várták a választ! Azok, akik évek óta itt dolgoznak!

Mélységesen arcátlannak, pofátlannak tartom azt, hogy valaki -, illetve valakik mások érdekében “képviseletet látnak el” úgy, hogy fogalmuk nincs arról, mit kell csinálni annak érdekében, hogy tényleg el tudják látni a feladatukat!

Mert ha egy icipicit gondolkodtak volna, ( nekem például ez nagyon nehezen megy) akkor nem lett volna nehéz megtalálni a választ a kérdésre még azelőtt, hogy felteszik és nevetség tárgyává válnak! Mert a mi szemünkben azok lettek!

Ugyanis nem fizetheti ki a Társaság sem hónap közben-, sem hónap vágán a nyugdíjpénztári hozzájárulást, mert a bruttó bér 5,5%-át utalta át a számlákra! A bruttó bért pedig csak a következő hónap elején tudják kiszámolni, tehát egész egyszrűen lehetetlen a hónap közepén kifizetni! Az meg csak hab  a tortán, hogy ennek a kifizetése a kezdetektől a jelenlegi formában valósult meg, ők is így kapták a hozzájárulást! ÉS SZAKSZ PÉCSI KÉPVISELŐI MÉLYEN HALLGATTAK!

Aztán Dobi úr mondott más érdekes dolgot is, jelesül azt, hogy előző nap jött le Pécsre, és rákérdezett arra, hogy a DDKK-nál hogy fizetik ki a nyugdíjpénztári hozzájárulást?

Felvetése azért döbbentett meg kissé, mert Dobi úr már évtizedek óta érdekvédelmi képviselő a DDKK jogelődjeinél, tehát pontosan tudnia kell, hogy milyen módon fizetnek!

Én fenntartom azon állításomat, hogy véleményem szerint tisztességtelen módon-, félinformációkat megosztva,  csúsztatott információkat közölve “hergeli” a dolgozókat, sokszor egymás ellen, de azt az egyet nem mondhatom el róla, hogy buta lenne! Mert Dobi István nem buta, ezért is ért kissé döbbenten azon közlendője, hogy akkor kérdezte meg a DDKK-t! Nem tudom, mi volt ezzel a szándéka, de elgondolkodtatott.

Ezek után közölte, hogy ott dec. 20-án ki lettek fizetve ezek a pénzek ! Számomra azért érdekes ez a dolog, mert az FDSZ növekvő létszámmal jelen van a DDKK  dolgozók érdekvédelmében, és ott is hozzánk hasonlóan fizetik ki a pénztári hozzájárulást egész egyszerűen azért, mert ők sem varázslók és nem tudják megmondani hónap közeoén, hogy mennyi lesz a dolgozók bruttója amiből kiszámolják a járandóságot! Akkor miért állította Dobi István azt, hogy 20-ig ez ki lett fizetve? Amit fizettek 20-án, az bérmegtakarítás, illetve a Cafeterián keresztül választott fix összegű hozzájárulás kifizetése volt!

A megbeszélésen megpróbáltam felhívni a figyelmet arra, hogy mielőtt Dobi úr eljön tárgyalásra, nézzen utána a dolgoknak, mert a pécsi kollégái felkészületlenek, nem tudják miről van szó, ami ezen a megbeszélésen is nyilvánvalóvá vált! Dobi úr ezt nehezményezte, tudomásul vettem! Elhiszem, hogy kellemetlen volt számára a “beégés”, de ezért nem mi vagyunk hibásak! És ekkor megszólal a pécsi alapszervezet képviselője: Mert  igazából nem változtatják meg minden évben a Cafeteriát És eljön képviselni!  És itt bukott meg a mutatvány, mert az alapszervezeti elnöknek bizonyítottan fogalma nincs arról, hogy mi volt a Cafeteriával évente, fogalma nem volt arról, hogy mi-miért történt!

Sajnos a tudatlanságuk, felkészületlenségük miatt csak az időnket rabolták, de annak örülünk, hogy tanítottunk nekik valamit, amit elfogadtak! Persze ezt is félreérthető módon kommunikálták honlapjukon, de a csúsztatásaik már nem leptek meg!

Én nagyon sajnálom azt, hogy olyan személyek jelentek meg érdekképviselőként, akiknek fogalmuk nem volt arról, hogy miről van szó, pedig lett volna idejük felkészülni! Sajnálom, hogy a hangerő sok embernél azt jelenti, hogy az az igazság, amit a leghangosabban mondanak! Pedig ennél a cégnél már sokszor bebizonyosodott, hogy bizony a hang azért erős, hogy eltakarja az ostobaságot! Ezen is gondolkodjatok el, ne adjatok teret azoknak, akik már többször bizonyították alkalmatlanságukat és a hangerejükkel próbálják elfedni azt!

Én nagyon szívesen leülök Raposa Gáborral egy nyílt fórumon és szívesen válaszolunk a kérdésekre, illetve én is tennék fel kérdéseket!  Szerintetek?

 

 

Hofekker Ferenc

 

Konzultáció a Tüke Busznál, amit mások kissé félreértettek! Persze, ha felkészülten érkeztek volna….!

A Tüke Busz Zrt. 2019. január 22-én egyeztetést tartott a náluk működő szakszervezetekkel! Ellentétben a SZAKSZ valótlan tartalmú állításával nem volt sem bértárgyalás, sem KSZ tárgyalás!

A konzultáció első pontjában – a SZAKSZ által a hónap elején elég élesen bírált – az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás átalakítását vettük górcső alá, aminek az adóváltozás szolgáltatott indokot. A FDSZ a Társasággal ezt már a decemberi kifizetésnél lehetővé tette, maximálisan figyelembe véve a dolgozók érdekeit. Ezt a megoldást akkor a SZAKSZ elnöke és a pécsi alapszervezet borzalmasan felkészült gittgyúrói  elég élesen kritizálták, ráadásul meg is rágalmaztak minket azzal, hogy mi egy burkolt béremelést szeretnénk megvalósítani úgy, hogy a jövedelem nem növekszik, kvázi trükközünk a bérrel!

Aztán eltelt pár nap, és kissé megdöbbenten tapasztaltam, hogy ezek után a SZAKSZ országosan kezdte hirdetni azt a megoldást, amit mi a Tükénél megvalósítottunk és ők ezt látványosan kritizáltak! Persze a SZAKSZ elismeri a kérdőíveken, hogy ezt a megoldást úgy tervezi, hogy “részben biztosítaná az alapórabér emelését”!

A FDSZ viszont nem ezzel a céllal szeretne változtatni, hanem azért, hogy ne járjanak rosszul azok, akiknek minden fillér számít!

Ezek után kissé pofátlannak és felháborítónak tartom azt a SZAKSZ cikket, amely arról tájékoztat a honlapjukon, hogy “…ezért a SZAKSZ támogatta a munkáltató előterjesztését, amivel az FDSZ is egyetértett.”

A valóság ezzel szemben az, hogy a SZAKSZ a legelső pillanattól kezdve ellenezte, mely gondolatukat a honlapjukon ország-világ előtt közzétettek! A konzultáció előtti napon önjelölt “adószakértők” a főpályán még azt bizonygatták, hogy ez nem jó megoldás! A konzultáción a SZAKSZ  pécsi képviselői érthetetlen módon reagáltak a nyugdíjpénztári kifizetés miatt, emlékeztetnem kellett rá őket, hogy bizony ez már azóta így van, amióta idejöttek!!! Legalább készültek volna fel, ha már képviselni akarnak! A SZAKSZ elnöke pedig a távolsági bérrendszerével példálózott, amihez nekünk semmi közünk! Tehát az igazság az, hogy rájöttek, hogy ez a megoldás igenis jó, ezért is támogatták, de mindenképp az FDSZ után! Örülök neki, hogy együttműködve a Társasággal sikerült egy jó konstrukciót kihozni és nem hallgattunk az ellenzőkre!

A FDSZ természetesen azt képviseli, hogy béremelésnél határ a csillagos ég, de mindenképp szeretnénk a szakmunkás alapbéreket elérni. Sajnos nem vagyunk állami vállalat, ahová az utóbbi években elég szépen dőlt a pénz, a szakszervezeteknek nem is igazán kellett tárgyalniuk a bért, csak el kellett fogadni! ( Érdekes módon a SZAKSZ azt sem fogadta el, itt pedig azzal példálózik, hogy milyen jók a bérek a “volánoknál”!)

Természetesen mi nem fogunk dobálózni a számokkal, mert én kissé megdöbbentem azon is, hogy a SZAKSZ 12,5% béremelést kért, közben meg kérdőíven azzal “hergeli” a dolgozókat, hogy minimum 2000 Ft órabér kell, amit hol bruttónak, hol nettónak nevez meg! Most akkor ?

Sajnos nálunk az egyik állomáson odáig fajult a dolog, hogy az egyik SZAKSZ tag már-már fenyegeti a kollégájátmert ő nem volt hajlandó aláírni ezt a kérdőívet! Gusztustalan magatartasnásnak tartom,bár -idézem Dobi urat- a stílus maga az ember!

 

Átvettük az új KSZ tervezetet, amit a hónap végéig kell véleményezni, annak tárgyalásai azok után fognak kezdődni!

A SZAKSZ az egyebek napirendi pontban tárgyalta a közte és a Társaság között kialakult feszült viszonyt, mely megbeszélést elég szemérmesen kezelt, megkérve minket arra, hogy ez az ő belső ügyük és menjünk ki a teremből! Természetesen kimentünk, de ez is elég álszent magatartás a részükről véleményem szerint, hisz a konfliktusokat ők generálták ország-világ színe előtt, honlapjukon is megjelentetve!

Bár nem voltam ott, de nem értem, hogy mi a problémája Dobi úrnak a viszonnyal, amikor velünk szemben tagjainak egy része alpári-, félrevezető-, sokszor hazug módon viselkednek!

Mert ha előbb kérdeznének és utána mondanának véleményt, akkor lehet, hogy nem sok probléma lenne velük! De én úgy látom-főleg a fent leírtak alapján- hogy egy komolytalan hecckampányt folytatnak, megsértve ezzel embereket, csoportokat, majd amikor elfordulnak tőlük, fel vannak háborodva!

Csak megismételni tudom véleményemet, hogy ezen magatartásuk miatt csak hasonlóan viselkedő szervezet tekintheti Önöket partnernek, legalábbis ami a pécsi  helyis alapszervezetet illeti.

 

Hofekker Ferenc

 

 

A SZAKSZ elismerte, hogy az FDSZ elképzelése a jó ? És már országszerte hirdeti!

Persze, nem face – to – face, de ezt nem is várom el tőlük! Hiszen a pécsi képviselő még azt sem teszi meg, hogy a nyilvánosan általa megrágalmazott kollégától nyilvánosan bocsánatot kérjen! Ez is egy jellem, bár sokan úgy fogalmazzák meg, hogy jellemtelenség! Ráadásul nagyon rosszul fordítják le azt, amit mi szeretnénk!

Történt ugyanis, hogy szakszervezetünknek és a Tüke Busz Zrt .vezetésének feltűnt, hogy az adózási szabályok változása miatt kissé hátrányosan érintené sok munkavállalót az önkéntes nyugdíjpénztár eddig megszokott kifizetése! Sürgősen módosítani kellett december hónapra a KSZ idevágó rendelkezését azért, hogy ne érinse hátrányosan sok dolgozót az adóváltozás!

A SZAKSZ január 9-én kelt cikkében a következőt nyilatkozta, részlet:

“…és ne trükközzön a béren kívüli juttatásokkal, amit úgy alakítana át és használna fel az alapbérek emelésénél, hogy annak végeredményeként a munkavállalók jövedelemszínvonala, pozitívan nem változna.”

Ez a mondata azt jelenti, hogy az FDSZ és a Munkáltató  úgy alakítaná át a béren kívüli juttatások rendszerét, hogy annak végeredményeként a jövedelemszínvonal nem változna!

Természetesen ez az állítás egy ordas hazugság, amit akkor is most is visszautasítok. De aztán teltek-múltak a napok és érdekes változások történtek a SZAKSZ elképzelésében.

Négy nap múlva érdekes cikk jelent meg a honlapjukon a béremeléssel kapcsolatos elképzelésükben. Idézem:

“Az üzemanyag megtakarítás igazságtalannak mondható rendszere és a hektikusan változó elszámolt összegek, továbbá a cafeteria rendszer átalakítása miatt is időszerűvé vált azon gondolkodni, hogy a jövedelemként kifizetett összegeket, a bértömegbe történő átcsoportosítással biztosítanák a társaságok az alapórabéremelés egy részét.”

Idéznék az ország legnagyobb közlekedési szakszervezet elnökétől, Baranyai Zoltántól:

“Megérjük-e valaha, hogy a SZAKSZ (KDSZSZ) elnöke nem foglalkozik másokkal, más szervezetekkel, nem forgatja ki csúsztatásokkal mások szavait, szövegkörnyezetből kiragadott idézetekkel nem próbál meg negatívan beállítani másokat? ”

Tökéletesen jellemzi azt, ahogy a SZAKSZ elnök viselkedik más szakszervezetekkel. A legnagyobb problémát abban látom, hogy ezzel a magatartásával jó pár embert megtéveszt.

De térjünk vissza az elképzelésükre és annak hátterére!

A FDSZ -ellentétben a SZAKSZ alaptalan és megtévesztő vádjaival- az önkéntes nyugdíjpénztár kifizetésének változtatásával nem a béremelést akarja ebben a formában megoldani, és a Társaságnak sem ez a szándéka!

VISZONT  SZAKSZ PONTOSAN ILYEN ELKÉPZELÉS MEGVASÓLÓSÍTÁSÁNAK AZ ÉRDEKÉBEN GYŰJT ALÁÍRÁST OLY MÓDON, HOGY BELETESZ EGY OLYAN KÉRDÉST, MELYRE CSAK AZ IDIÓTA MOND NEMET!

Az első kérdésére tényleg csak valami elmebeteg mond nemet, hiszen ki nem szeretne minimum 2000 Ft-ot keresni óránként? Ezt szerintem minden munkavállaló támogatja, velem együtt! Igen ám, de a következő két kérdés megválaszolása előtt azért nem lett volna ártalmas tájékoztatni a kollégákat arról, hogy mire is válaszolnak!

Már csak azért sem, mert amikor mi kezdeményeztük ennek a megoldásnak az alapjait, akkor a SZAKSZ elnöke kígyót-békát kiáltott ránk, pedig mi nem is ezzel akartuk megoldani a béremelést, nem akartuk a “a bértömegbe történő átcsoportosítással biztosítanák a társaságok az alapórabéremelés egy részét.”

Már csak azért sem, mert mindenképp a munkavállalók járnának rosszul, ráadásul a magukra és a munkájukra igényesebb munkavállalók fokozottabban hátrányba kerülnének!

Ha az üzemanyag megtakarítást bérként fizetnék ki, akkor adóköteles lenne, a az eddig kifizetett összeg 66,5 %-át kapná meg a dolgozó, ráadásul a cégeknek is adót kellene fizetni ezután! Ha alapbéresítésre kerülne ez a juttatás, feltételezem, hogy az egyenlően lenne elosztva, a takarékosan-, igényesebben dolgozók kevesebbet kapnának, azok viszont, akik eddig nem törődtek az üzemanyaggal, azoknak több járna! Ráadásul- és tegye a szívére a kezét mindenki- azért pontosan tudjuk, ha nem érdekeltség alapján lenne kifizetve az üzemanyag, azonnal elindulna a túlfogyasztás irányába a tankolás!

Meggyőződésem, hogy ezeket a dolgokat Dobi István is tudja, meggyőződésem, hogy azzal is tisztában van, hogy ebbe soha-, semmilyen munkáltató nem megy bele, ráadásul a dolgozóknak is kevesebb jövedelmük lenne! Most már csak az a kérdés, az előzőek tudatában miért teszi fel ezt a kérdést? Kíváncsian várom és várják nagyon sokan erre a választ! Mert első olvasatra bizony ez minden szereplőt jelentősen hátrányba sodorna! Az is érdekelne, hogy végzett-e számításokat arra vonatkozóan, mennyi költségtöbbletet okozna ez a változat, és mennyivel kapnának kevesebbet a dolgozók! Mondjuk ezt kis közzétehetné a tisztánlátás végett!

Ha mondjuk éves szinten 50 milliót fizet ki a cég összesen az üzemanyag után, akkor eddig a dolgozó megkapta adómentesen és a cég sem adózott utána!  Dobi elképzelése szerint ezt bérként kellene kifizetni, ami azt jelenti, hogy ennek csak a 66,5 %-ét kapnák meg a dolgozók, ami 33 250 000 Ft, tehát a dolgozók veszítenének majdnem 17 millió forintot!  Ráadásul az 50 millió után a cégnek ki kellene fizetni 21% járulékot, ami kicsivel több, mint 10 milió forint költség, ami az állam zsebében landol! Ha összeadom, akkor ezzel a zseniális ötletével kb. 27 milliót vett ki a dolgozók és a cég zsebéből és adott az államnak!

Pont egy SZAKSZ tag üza. pénze eddig kb. 300.000 Ft volt adómentesen, amiből adóval terhelve kapna 199.000 forintot kézbe és a cég fizetne még ezután kb. 60.000 ft-ot.  Szerintetek mennyire életszerű elképzelés ez?

Ugyanez a matek a Cafeteria juttatás béresítésével, annyi kis változással, hogy itt csak a dolgozó fizetne plusz  jövedelemadót, -mert a cégek már fizetnek járulékokat- tehát ez a megoldás is hátrányosan érintené a dolgozókat!

Ráadásul a kérdőív szerint ezekkel az átcsoportosításokkal biztosítanák az alapórabér-emelés egy részét, ami semmi mást nem jelentene, mintsem azt, hogy átcsoportosítana pénzeket jelentős adótöbblet fizetési fenyegetettséggel!

A FDSZ EZT A MEGOLDÁST NEM TÁMOGATJA, MERT EZ NEM MUNKAVÁLLALÓK ÉRDEKEIT SZOLGÁLJA, HANEM ELLENKEZŐLEG, PONT HÁTRÁNYOS HELYZETBE HOZNÁ ŐKET!

Viszont az elképzelésében van egy nagyon jó dolog, csak ezt sem mondja ki, pedig a FDSZ a kezdetek óta ezt mondja mindenkinek!

Jelesül az, hogy bizony a dolgozónak bele kell számítania a béren kívüli juttatásokat is a keresményükbe, mert úgy teljes a kép, úgy mutatja meg a jövedelmi viszonyokat! És ezzel nem azt mondom, hogy sok, hanem azt, hogy mi mindig is ezt mondtuk, és bértárgyaláskor próbáltunk mindig olyan irányba elmozdulni, hogy adott összegből a lehető legtöbbet kapja meg a dolgozó!

És természetesen ezért nem támogatunk semmilyen demonstrációt ezzel kapcsolatban, mert nem szeretnénk rosszabb megoldást a jelenleginél!

Hofekker Ferenc

 

Reagálás a “Stílus maga az ember” SZAKSZ cikkre!

Ezt is csak azért teszem, mert igazat adok Dobinak, valóban így van ! A stílus maga az ember, bár ezt a mondatot nem mi találtuk ki, ezt csak idézzük!

Mindjárt az elején szeretnék eloszlatni egy valótlan állítást, persze ezt sajnos későbbiekben is meg kell tennem!

Valótlan az az állítás, miszerint én a SZAKSZ-ot gittegyletnek tartom, vagy tartottam. Aki ezt állítja, az egész egyszerűen hazudik, és ezt az állítását minél magasabb pozícióban teszi, hazugsága annál ordasabb és aljas célt szolgálhat.  Ha valahol félreérthetően nyilatkoztam, akkor elnézést, most helyretenném a dolgot!

Én  “gittegyletnek” a SZAKSZ felügyelete -, illetve a SZAKSZ pécsi helyi alapszervezete által összegründolt- másodfokó jogerős bírósági ítéletben törvénysértés miatt megsemmisített- Választási Bizottságot és a SZAKSZ pécsi helyi alapszervezetét neveztem és nevezem gittegyletnek!

Tettem mindezt azok után, hogy ez az “egylet” tájékoztatásom ellenére sorozatban sértették meg a legelemibb szabályokat, megpróbálva erőszakosan az akaratát rá kényszeríteni a többségre! Azt sem tudtuk, ki az elnök, mikor mondott le a régi, és bármelyik VB tagtól kérdeztem valamit, nem tudott rá válaszolni, illetve azt, hogy forduljak a SZAKSZ elnökéhez! És sorolhatnám, de felesleges, hiszen a bíróság megállapította, hogy törvénytelen volt a SZAKSZ által összegründolt “gittegylet.2.”. De a helyi alapszervezet vezetésének felkészületlensége is ezt a véleményt hozza ki belőlem, illetve azon nyilatkozatuk, hogy ők nem dönthetnek, mindenben Dobi úr dönt!  Nevetségesnek tartom, hogy a munkavállalói képviselő- aki a Társaságnál dolgozik- nem dönthet, minden döntést egy “messziről jött ember” hoz meg helyettük! És még egy szösszenet a sok közül: az is nevetséges, hogy a SZAKSZ képviselő próbál rávenni embereket arra, hogy kérdezzenek FDSZ-es képviselőt, mert nem értenek dolgokat! Miért nem fordul hozzá személyesen, és csak egy kérdés a sokból, amit ez a magatartás felvet bennem. Ezért tartom őket gittegyletnek!

Dobi úr pontosan tudja, hogy a SZAKSZ-ot nem tartom gittegyletnek, voltak-, vannak jó ötletei, de ezekről a lassan 10 éves ismeretségünk során többször beszéltünk.A stílussal van problémám, mégpedig azzal a stílussal, amit elég jól “elad” a dolgozóknak, szándékosan csúsztatva, hangulatot, feszültséget keltve közöttük.  Mert a stílus maga az ember!  

A V-buszról utoljára, mert meg lettünk szólítva: Olyan módon lett előadva az ottani tárgyalás, mintha az lett volna a világ legfaszább bérmegállapodása! Nem vitatva az eredményeket, de erről a magamutogató és féligazságokat elmondó stílusról beszéltem, mert ez a stílus bőven alkalmas arra, hogy az emberek meg legyenek vezetve! Ez úgy lenne kerek, ha hozzá lett volna téve, hogy az ottani viszonyok között ez bizony nem elégséges, mert nem igazán tolonganak az állásért! Azért mondjuk ki, nem nehéz halat fogni a halastóban, sokkal nehezebb a porcelánboltban! Mert a stílus maga az ember!

Elég hosszasan fejtegeti cikkében a SZAKSZ KSZ kötő képességét, szintén olyan módon, hogy elismeri az egyik mondatával azt, hogy a SZAKSZ-nak a Tükénél nincs KSZ kötő képessége, csak élvezhetik a SZAKSZ tagok a KSZ előnyeit, illetve javasolhatnak, észrevételezhetnek, ráhatásuk semmi. DE egy másik mondattal viszont a tájékozatlanabb, képzetlenebb munkavállalóban kétségeket ébreszt, amikor azt írja, hogy ” a SZAKSZ megszerezte a KSZ kötő képességét”. Mert nagyon sokan azt hiszik a tagjai közül, hogy ez így van.

Pedig sem a SZAKSZ-, de semmilyen más szakszervezet sem képes a Tükénél Kollektív Szerződést kötni vagy módoítani, csak és kizárólag a FDSZ!!!

Tehát ezt kellett volna leírni, mert ez az igazság! És ezek figyelembe vételével kimondhatjuk, hogy a Tükénél a SZAKSZ sem és egyetlen magyarországi de külföldi szakszervezet sem szerezte meg a KSZ kötő képességet, maximum a feltételek egy részét teljesítette! Ez a történet- véleményem szerint- így kerek, mert nem vezeti félre a dolgozókat, így látnak tisztán. Mert a stílus maga az ember!

Cikkében valótlant állít akkor is, amikor sejteti az olvasóval azt, hogy az FDSZ már valamikor decemberben elkezdett tárgyalni….!  Tájékoztatom, hogy december hónapban súlyos és bonyolult műtéten estem át , arra sem volt igazán erőm, hogy beszéljek!  Ismét egy hazug állítás az Ön részéről, félrevezetve az embereket! Mert a stílus maga az ember! 

Mert Önök rágalmazhatnak bocsánatkérés nélkül, ahogy azt az alapszervezeti elnöke tette nyilvánosan az egyik kollégánk irányában! Annyi gerinc már nem volt benne, hogy ugyanilyen formában bocsánatot kérjen az érintett dolgozótól és tájékoztassa többieket arról, hogy valótlant állított, hazudott nekik, megsértve ezzel a kollégát! Önnek sem kell bocsánatot kérnie ezért a valótlan állításáért sem!  Mert a stílus maga az ember!

Persze azzal is rágalmaz, illetve azt sugallja a dolgozók felé, hogy az önkéntes nyugdíjpéztári hozzájárulás forintosítását majd úgy fogjuk beállítani, hogy ez lesz a béremelés! Ez is egy aljas, szemét dolog véleményem szerint, mert mielőtt baromságokat firkál, előtte felhívhatott volna! Ezzel ellentétben azonban Ön a Volánnál így szeretné a béremelést  részben megoldani, legalábbis így fogalmazza meg a honlapján:

” – Egyetértesz azzal, hogy a Volán társaságoknál dolgozó munkavállalók minimum órabére 2019. évben, elérje a bruttó 2 000 forintot.

– Támogatod azt, hogy ennek megvalósítása érdekében a társaságnál biztosított üzemanyag-megtakarítás címén kifizetett összeg és a cafeteria keret alapbéresítésre kerüljön, ami részben biztosítaná az alapbér emelését.”

No comment! Mert a stílus maga az ember!

 

Felteszi azt a kérdést, hogy mi szükség volt a KSZ módosításra, pedig a KSZ és az új adótörvények ismeretében Önnek pontosan tudnia kellene, hogy ez a januári módosítás tette lehetővé azt, hogy a lehető legtöbb pénz maradjon a zsebekben!  És azt a kérdést is feltette, hogy miért védem a céget sokszor? Hát a cég megtehette volna, hogy kifizeti ugyanűgy a pénzt, de összességében kevesebbet kapott volna a munkavállaló.! És ez a vezetés  beleegyezett abba, hogy ez a módosítás megtörténjen a legutolsó pillanatban, a dolgozók javára! Na ezért nem fogom őket szidni, ezért nem fogom őket támadni!

Ellentétben a SZAKSZ képviselőivel, akik érdekes módon üzemeltek! Amíg a SZAKSZ tagja volt az Állomásfőnök, addig minden rendben volt az állomásokon! Amíg SZAKSZ szimpatizáns és SZAkSZ toborzó volt a forgalmi vezető, addig minden rendben volt a forgalomban! Aztán-, miután ezek az emberek -illetve munkájuk- nem kellettek a Társaságnak, csodával határos dolgok történtek! “Egy nap alatt” atkás lett a függöny, azonnal megjelentek a rágcsálók, azonnal bepenészesedett a fal, és a szódagép is azonnal rozsdát növesztett magára, melynek az lett az elintézési módja, hogy azonnal feljelentették a Társaságot! Mert a stílus maga az ember!

Roppant átlátszó és általam förtelmesen aljas húzás volt a SZAKSZ részéről ez a magatartás, mert mindenki tudja, hogy ezek a dolgok a SZAKSZ képviselő felügyelete alatt történtek, aki nem igazán jelezte ezeket a problémákat az illetékesnek! Aztán az is érdekes történet, hogy hosszú hónapokon keresztül az állomásfőnökök tudtával és beleegyezésével nem igazán volt szabályos a foglalkoztatás, de nem szólt érte senki, mert így többletjövedelemhez jutottak az érintettek! Aztán hirtelen bírósághoz fordultak ezért, meg sem kísérelve a helyben történő rendezést! És azok után hogy a SZKSZ képviselő még bele is egyezett, nem utasította vissza a plusz foglalkoztatást, pedig tudta, hogy nem szabályos, a kolléga szabálytalanul járt el!

Erre az a véleményem, hogy ilyen magatartás után csak hasonlóan aljas szervezet tekintheti partnernek a SZAKSZ-ot, tehát ne csodálkozzon Dobi úr, ha Önt és szervezetét nem tekinti partnernek senki! Persze kényszerből muszály, de azt csak munkakapcsolatnak nevezném!  És csak remélni tudom, hogy ez a magatartás csak a pécsi helyi alapszervezetre vonatkozik, ami az egész SZAKSZ-ra rányomja a bélyegét. És ez az Ön tudtával és beleegyezésével történik! Mert a stílus maga az ember!

Csak egy kis történelem: 2017 december 6-án  kb. fél órát beszéltünk telefonon, mely beszélgetésben a következőkről- a teljesség igénye nélkül- tájékoztattam Önt:

-az ój belépőket a vezénylő és az állomásfőnök úgy lépteti be a SZAKSZ-ba, hogy nem mondják elazt, van egy másik szakszervezet és ehhez asszisztál a forgalmi vezető

-bizonyos embereknek előnyöket, előrejutási lehetőséget ígérnek a belépésért, a nem belépésért hátrányt sugallnak

-aki nem lépett be, elkezdték “szívatni”, hátrányosan megítélni

-hazugságokat terjesztettek az FDSZ-ről,

-megpróbálták elhitetni, hogy megszűnik ( na itt azért előjöttek az ADU-s emlékek)

Tájékoztattam továbbá azokról a magatartási formákról, amiket a SZAKSZ tag és SZAKSZ képviselő folytatott a munkavállalókkal szemben.

Erre Ön úgy reagált, hogy ebben az esetben megszünteti az alapszervezetet, mert így a SZAKSZ-nak nem kell , Ön ezt a magatartást tűzzel-vassal irtja!

Ennek ellenére Ön nem tett semmit, a SZAKSZ képviselők és tagok magatartása semmit nem változott. Illetve annyi, hogy Ön is beállt ebbe a sorba, gondolok itt arra, ami az ÜT választás során történt! Bár még nem fenyegetett meg munkavállalót!  Mert a stílus maga az ember!

Ön felhoz egy lassan 7 évvel ezelőtti történetet, mely valóban megtörtént, de 7 évvel ezelőtt és egészen más cégvezetéssel! Körülbelül úgy viselkedtek, ahogy a SZAKSZ a Tükénél, és akkor így fejeztem ki nemtetszésemet! De nem a mostani cégvezetésről van szó ezt ne felejtse el! A mostani “megfeddése” számomra azért érdekes , mert a történtek idején Öntől is elég elismerő szavakat, mondatokat kaptam az akkori tevékenységemért! Az akkori vezetéssel harcolni kellett, az vezetett eredményre, a mostani vezetéssel tárgyalni kell, ez vezet eredményre! Próbálja meg Ön is, ez a helyess út!  Mert a stílus maga az ember!

Ezek után tényleg rágalmazás ez a mondat?

Hofekker úr a cikkének befejező szakaszában kérdést és burkolt intelmet fogalmazott meg: ?Választanotok kell: Beálltok egy olyan szakszervezet mögé, aki eddig csak ígérgetett, eredményt nem tudott felmutatni, viszont nagyon sok esetben valótlan állításaival, hazugságaival félrevezette és összeugrasztotta a dolgozókat, vagy beálltok egy olyan szakszervezet mögé, amely fel tudott mutatni eredményeket, együtt tudott dolgozni a munkavállalól érdekében!?

Fenntartom azon véleményemet, miszerint választani kell a SZAKSZ fent felsorolt stílusa, vagy az FDSZ fent említett magatartása között!  Ha a mondatom első része tekinthető rágalmazásnak, kérem sorolja fel milyen eredményeket tudott felmutatni eddig a SZAKSZ a Tükénél, mert tudtommal semmit! Ha nem így van, természetesen elnézést kérek! Ha a második mondatrész a rágalmazó Ön szerint, akkor felhívom a figyelmét, hogy ezen állításaimat bizonyítani tudom (természetesen nem dadogva) a  dolgozók elmondásai által, és tudomásom szerint a tények ismertetése nem rágalmazás!  Nyugodtan forduljon bírósághoz, mint ahogy itt már megy a szóbeszéd, a véleményemet nem fogom megváltoztatni!  Mert a stílus maga az ember! 

Jó ez a sztrádás vicc, de persze mindenkire igaz lehet, Önre is, ne felejtse el! Tudja, nekem pár éve feltűnt, hogy szembe megyek, ezért változtattam a stíluson! Mert közben a Társaság kétirányúsított az addigi egyirányú út helyett! Most már csak Önnek kellene felismernie azt, hogy a demagóg viselkedés és a félrevezető, csúsztatott információk csak ideiglenesen hatnak, hosszú távon viszont nem!  Az pont nem érdekel, hogy más társaságoknál Ön hog beszél, de megkérem, hogy a Tükénél ezt a stílusát tegye félre és próbálja ki a kompromisszumos megoldásokat! Mert a stílus maga az ember!

Ön úgy gondolja, hogy csak az Ön zsebében van a ?bölcsek köve?, ezáltal csak Ön tudja a tutit és mindenki más csak rosszat akar, hazug, buta égazember?”

Az én zsebemben nincsen sem bölcsek köve, az én zsebemben nincs slusszkulcs, amit “összedobtak a majmok”!  Szememben csak a hazug a hazug, a buta a buta és a gazember a gazember! Érdekes felvetés ez az Ön szájából ez a mondat, különös tekintettel arra, hogy a pécsi helyi képviselet vezetője -és információm szerint Ön is- kijelentette, hogy itt helyben nem dönthetnek, illetve csak az a döntés a döntés, amit Ön hoz! Én, ha elengedem a képviselőket tárgyalni és hoznak egy döntést, amit fenntartanak, akkor az a döntés marad!   Mert a stílus maga az ember!

Amiben egyetértünk, az az, hogy Magyarországon a munkavállalóknak sokkal többet kell keresniük, mint a jelenlegi keresményük! Szakmunkává kell nyilvánítani a hivatásos járművezetést, meg kell adni a minimum 2000 ft-os órabért!  De ezt csak olyan cégnél lehet-, illetve lehetne elérni, amelyiknek van rá fedezete! Ha már említettük egyszer a V-buszt, ott sem kapja meg mindenki a 2000 ft alap besorolási órabért! Tehát ennek az elérése szép és nemes feladat lenne, ha a szakszervezetek egységesen tárgyalnának a döntéshozókkal, és nem arra menne el az energiánk, hogy védekezzünk más szakszervezet rágalmazása miatt, akár alapszervezeti-, akár szövetségi szinten!

És azt is szánalmasnak tartom -az Ön részéről legfőképp-, hogy még mindig 2,5% évi béremelést sugall a dolgozók irányába, és sajnos van egy két félkegyelmű, aki ezt el is hiszi! Akkor lenne korrekt a tájékoztatása, ha hozzátenné, hogy eddig minden évben jóval nagyobb volt a béremelés, mint 2,5 %! De persze, nem teszi ezt! Mert a stlus maga az ember! 

 

Tehát összefoglalva Dobi úr, nekem nincs szégyellnivalóm, még a csúnya beszédet sem szégyellem, mert nem hazugsággal jön ki a számon, csak egyszerű primitív megfogalmazásként! Az sem szép, de igz, ellentétben az aljas hazugságokkal! Nyugodtan feljelenthet, bár tényleg nem hordom a bölcsek kövét a zsebemben, de Ön sem, erre mérget vehet, és arra is, hogy a bíróságon én biztosan nem fogok dadogni!

Az elején sajnálattal vettem tudomásul, hogy nemleges választ kaptam arra a kérésemre, hogy együttesen összefogva lépjünk fel a dolgozók érdekeiért. A nemlegességet a válasz hiányában állapítottam meg! Most már nem kívánok együttműködni, mert nem akarok Önökkel egy partner lenni, addig semmiképp sem, amíg ezt a magatartást választják! Célom továbbra is a munkavállalók érdekeinek a védelme, amit eddig úgy gondolom több- kevesebb sikerrel meg is tettem, hazugságok, félifomformációk nélkül, anélkül, hogy bárkit is szándékosan rossz színben tüntettem volna fel alaptalanul!

 

Mert a stílus maga az ember!

 

Hofekker Ferenc

 

A SZAKSZ elnöke már 2019-ben is valótlant állít, pedig tudomásul vehetné már, hogy nem aláírója a Kollektív Szerződésnek!

Dobi István ismét félrevezeti a dolgozókat, véleményem szerint ismét ordasat hazudik! Nem lepődöm meg ezen, nem ez az első valótlan állítása, mellyel megtéveszti a dolgozókat, azt sugallja irányukban, hogy eljött a világvége!

A SZAKSZ honlapján sunyi KSZ módosítást említ, annak ellenére, hogy a módosításról a SZAKSZ is megkapta a tájékoztatást a dolgozókkal egyetemben!

Szánalmasnak nevezem ezt a kijelentést, pedig tudomásul kellene már vennie Dobinak és a sleppjének, hogy nem jogosultak a KSZ aláírására, hiába próbálják ezt sugallni a dolgozól irányában.

A SZAKSZ  előttem  és sok dolgozó  előtt már bebizonyította, hogy érdekvédelmi megnyilvánulásai semmire sem vezettek, csak arra, hogy megosszák a dolgozókat.

Megalakulásukkor ígértek fűt-fát, 25.000 ft év végi pénzt, megígérték, hogy a cég 50.000 ft ot fog fizetni minden dolgozónak, 15%-os lesz a béremelés, stb. Ezekből természetesen nem lett semmi, maradta a SZAKSZ 2000 ft-os csomagja és kész!

Aztán  jött az Üzemi Tanács mizéria, amiben még a bíróságon is veszítettek jogerősen! A bíróság megállapította, hogy nem volt törvényes az eljárásuk! Az FDSZ már az elején azt hangsúlyozta, hohy a SZAKSZ eljárása nem törvényes és véleményünk szerint semmi másra nem szolgál, mint “látszatkeménykedés” és látszat-érdekvédelem”! 

Véleményem szerint és sok kolléga véleménye szerint is ez be is bizonyosodott azzal, hogy a bíróság által megállapított törvénytelen eljárásuk után nem kezdeményezték a törvényes eljárást! Pedig annyira hangoztatták előtte, hogy nagyon fontos ez a dolog! Törvényesen nem fontos Raposa? Törvényesen nem fontos Dobi Pista?

Persze, elkövetem azt a hibát, hogy szidom Raposát, pedig nem kellene, illetve nem ilyen formában! Mondom ezt azért, mert Dobi István már az elején kijelentette, hogy csak az ő szava számít, teljesen mindegy, hogy a többiek miben egyeznek meg, ha neki ez nem tetszik, akkor bizony érvénytelen a “megállapodás”!!!  És sajnos ezt meg is erősítették a céggel történő tárgyalásunk során! Semmit nem ér a szavuk, csak ha a Dobi rábólint!  Szerintem ez igazán szánalmas és megalázó!

Na, ehhez asszisztál Raposa és a többi képviselő,  illetve az önjelölt gittegyleti tagok!

Jó lenne, ha felébrednétek és nem asszisztálnátok ehhez!

Mert mondhatja Raposa és Sipos meg a többi “nagyokos”, hogy 2,5% a béremelés, de de tudjuk már, hogy nem mondanak igazat! Mert a béremelés nálunk mindig több volt, mint 2,5%, még akkor is, amikor Dobi a Volánoknál a mi béremelésünk mértékének még a nyomába sem ért! Raposa a 3 év alatt kb. 28% emelést kapott, siposostól, szabólacistól stb.stb.stb. Alapórabérről beszélek! Mert ebben sem mondták el az igazat!

Tehát, akkor azt már tudjuk, hogy a tárgyalás nem volt titkos, hiszen mindenki tájékoztatva lett róla, a SZAKSZ is!

Hazudik az, aki azt állítja, hogy a FDSZ és Tüke kötött-, vagy kötni fog olyan megállapodást, miszerint az önkéntes nyugdíjpénztár  pénzbeli kifizetése a béremelés része lenne! A SZAKSZ erre irányuló kijelentése szemenszedett hazugság, semmi másra nem alkalmas, hogy a dolgozókat ismét összeugrassza, elbizonytalanítsa! Aljas, szemét magatartásnak tartom a munkavállalók érzelmeinek -hazug állításokkal- történő felkorbácsolását egymás ellen, hogy pár taggal több legyen, teljesen mindegy, milyen áron! Ha ezt Dobi állítja, akkor ő hazudik, ha Raposa állítja, akkor ő hazudik! 

Mert lehet szépeket írni a V-Buszról, de valaki utánajárt ennek? Tegyétek meg, és elcsodálkoztok! A végkielégítésről, a sofőrhiányról, stb. Ha valaki egy kicsit is gondolkozik, akkor bizony a V-buszhoz többszörös túljelentkezésnek kellene lennie, most már csak az a kérdés, hogy miért nincs?

Messziről jött ember azt mond és azt hazudik, amit akar! És sajnos ezt sokan beveszik!

 

Nem írtam alá semmilyen visszamenőleges hatályú megállapodást, eddig csak és kizárólag a decemberi önkéntes nyugdíjpénztári kifizetés lett módosítva, mert a jelenleg hatályos törvények alapján ez volt a legjobb megoldás arra, hogy a dolgozók a a legtöbbet kapják belőle és ne az állam vigye el adóba!

De utánanézek, és megpróbálok majd egy olyan megállapodást kötni, hogy a SZAKSZ tagok kapják a régi forma szerint! Persze ebbe a cég sem menne bele, mert nekik is az az elsődleges érdekük, hogy a dolgozó járjon a lehető legjobban és ne pár képzetlen-, felhatalmazással nem rendelkező és hőbörgő szakszervezeti vezető elképzelése valósuljon meg a dolgozók kárára!

Mert ugye azért hatalmas pofával osztották az észt decemberben is, hogy aztán itt nem lesz pulykapénz, mert milyen szemét a cég! Tették ezt annak ellenére, hogy a cég tájékoztatott mindenkit, hogy ki lesz fizetve csak később, egy “elszámolási probléma” miatt!

A FDSZ elfogadta ezt a választ és kereste a megoldást oly módon, hogy a dolgozók a kedvezőtlen adóváltozás miatti készpénzkifizetés esetén se szenvedjenek hátrányt a juttatás mértéke tekintetében! Ugyanígy járt el a Társaság vezetése is, akik szintén odatették magukat annak érdekében, hogy ezeket a pénzeket megkapjátok!

És meg is kapjátok, mindenféle hazug híresztelés ellenére! És nem a SZAKSZ intézte, hanem a Társaság vezetése és az FDSZ!

Sajnos, már látszik, hogy a SZAKSZ hazug és félrevezető magatartása meg fogja nehezíteni az idei bértárgyalásokat, ahogy tette ezt a tavalyi évben is!

Bármit is állít a SZAKSZ, semmi köze a Kollektív Szerződéshez, csak annyi, hogy tagjai is élvezik annak előnyeit! Javaslatot tehet a KSZ-re, ezen kívül más köze nincs hozzá!

Választanotok kell: Beálltok egy olyan szakszervezet mögé, aki eddig csak ígérgetett, eredményt nem tudott felmutatni, viszont nagyon sok esetben valótlan állításaival, hazugságaival félrevezette és összeugrasztotta a dolgozókat, vagy beálltok egy olyan szakszervezet mögé, amely fel tudott mutatni eredményeket, együtt tudott dolgozni a munkavállalól érdekében!

Döntsétek el a saját érdeketekben!

 

Hofekker Ferenc

 

Nem is voltunk idegesek, “nem kell lenyugodnunk a”, avagy mégiscsak elismerték, hogy hibáztak! Bár, ezt így nem mondták ki!

Már túl sokat beszéltünk a cégnél “megalakult ÜT VB viselt dolgairól, de soha nem elég, mert mindig előkerülnek furcsa-, vagy furcsának tűnő dolgok. A véleményemet teszem közzé, tények bemutatásával, annak elemzésével.

És tényleg nem voltam ideges, hanem megdöbbentem az egészen! Megdöbbentem azon, hogy egy érdekképviselet – annak ellenére, hogy többször hangsúlyozta az összefogás szükségességét – nem hajlandó együttműködni a társszakszervezettel. Sajnos ez megmutatkozott az ÜT választás előkészítésének kapcsnán is. Az eddigi történések már ismertetve lettek, nem ragoznám tovább.

Fenntartva véleményemet – miszerint a megalakult VB a jelen állapotában illegitim- azért jeleztem jó pár dolgot a VB elnökének, felhívva a figyelmét arra, hogy ha törvényesen működne is ez a “csapat”, működése során olyan szabálytalanságot követnek el, ami megsemmisítene minden eredményt! Azért hívtam fel a figyelmet erre, hogy miután a bíróság jogerősen megsemmisíti ezt a “gittegyletet”, azután ne fordulhasson elő olyan hiba, ami eddig előfordult, veszélyeztetve a legitim VB eredményes munkáját!

Írásaim erről szóltak, semmi másról!  Ezen véleményemet, jelzésemet megosztottam itt is, aztán papír alapon át akartam vetetni a “VB elnökével”, 2018. 09.19-én! Akkor szembesültem azzal, hogy Ó már több mint tíz napja lemondott a tisztségéről, már nem Ő a “VB elnöke”!  Erről a változásról a dolgozók jelentős többsége abszolút nem tudott! Nem volt kifüggesztve a Társaság szolgálati helyein. Pedig a VB kötelessége tájékoztatni a dolgozókat arról, hogy kik a  tagjai, tehát az is kötelessége, hogy a személyi változásokról is tájékoztassák a dolgozókat!

Én most abból a szemszögből vizsgálom, amely álláspontot a VB képvisel, miszerint Ők teljesen törvényesen működnek!

Ha törvényesen működnek, akkor azt nem értem, hogy miért nem tartják be a Mt. ide vonatkozó rendelkezéseit, mely elég pontosan szabályozza az ÜT tagjainak jelölésének és a választásnak lebonyolítását.

Megjelent egy iromány a faliújságokon, (nem minden szolgálati helyen) amiben többek között tájékoztatták a dolgozókat, hogy jelölést lehet leadni az ÜT és a munkavédelmi képviselőkre. Ez a tájékoztató sem volt aláírva, szinte az összes többivel együtt!  Akár küldhettem volna én is!

Ebben a tájékoztatóban többek között szerepelnek olyan információk, amiket a Mt. szabályoz és kötelező elemei a választás lebonyolításának. Többek között az, hogy azok a munkavállalók jelölhetők, akik szerepelnek a választhatók listáján!

A választhatók listáját egyetlen Tüke dolgozó sem látta, ennek ellenére a VB érvényesnek fogadta el a jelöltekre leadott szavazatokat! 

Ha a VB törvényesen működne, ezzel a hibával a jelölés végeredménye semmis, mert szabálytalan módon lett lebonyolítva! Arra is felhívtam a figyelmet, hogy nem hivatkozhat arra, hogy azért nem rakta ki a névjegyzéket, mert nem kapta meg a cégtől! Ez nem indok! Ebben az esetben fel kellett volna függeszteni a folyamatot és megvárni a bíróság jogerős ítéletét! Szerintem az egész “gittegyletet” fel kellett volna oszlatni és új VB-ot kellett volna alakítani.

Aztán felhívtam a figyelmet több szabálytalanságra, de ezzel az volt a célom, hogy tájékoztassak ha véletlenül a másodfok ellenkező ítéletet hoz, akkor sem lesz érvényes a jelölés! Azt is elmondtam, ha tényleg az a cél, hogy legyen üzemi tanács, akkor csinálják törvényesen, szabályosan, mert ha nem így tesznek, akkor nem lesz ÜT!

És jött a megdöbbenés, a “VB elnöke”  lemondott, amiről nem igazán tudott senki! Arról sem tudtunk, hogy ki lett az új elnök! Egy érvényes folyamatban ez is probléma lenne!

Kifogásoltam azt is, hogy a jelölés “érvényességéről” szóló jegyzőkönyv hiányosan lett közzétéve, fontos adatokat nem közölt a dolgozókkal!

Aztán a levelem elkerült az új “egyletvezetőhöz”, aki válaszolt is levelemre, amiben arról tájékoztatott, hogy a válaszukat testületi döntés szülte!

Csak azt nem tudom-, tudjuk, hogy kikből áll a testület? Változott-e a testület névsora, vagy maradtak a régiek, csak más felállásban? A kérdés nagyon fontos, hiszen a jelölőlapokat a VB tagjaitól kell kérni, de ha nem tudom, hogy kik azok, kitől kérjem? Már az elején sem ismertették a tagok elérhetőségét, most meg azt sem tudjuk pontosan, hogy kik a tagok!

(Vicc:: Én elmentem a MÁV-hoz, kerestem az egyik eredetileg megjelölt személyt, de ők azt mondták, hogy a MÁV nem önkormányzati cég! Aztán kerestem a másik eredetileg megjelölt személyt, de a társadalombiztosítónál sokan álltak sorba a táppénzpapírokkal, ezért nekimentem egy régóta ott parkoló kocsinak dühömben és a kiérkező rendőr előtt nem ismertem el a hibámat, majd felpattantam egy pótkocsis tanulókocsira és hazamentem, várva a táppénzemet! Volt egy kis maszek munkám, elmentem a “főnökömhöz”, hogy adjon szabadnapot, nem baj ha valaki megszívja miattam. Hálából szolgáltattam a “górénak”, mert a szabadnap mindig jól jöhet, a többiek pedig nem érdekelnek! Aztán a “főnökömmel” egyetértettünk abban, hogy értek én máshoz is, de kiderült, hogy nem!)

Ez a testület azt válaszolta, hogy a kifogásaim tartalmaznak valótlan állításokat, de ezeket az állításokat nem sorolták fel! Pedig bocsánatot fogok kérni a valótlan állításaimért, de nem tudom, hogy melyek azok! Már ha vannak ilyenek!

A másik indok az az, hogy azért utasítják el a kifogásaimat, mert nem ismerem el a VB jogszerű működését!  A bíróság jogerős ítéletéig biztos, hogy nem is fogom!

De ember!  A bejelentés tartalmát kellett volna megvizsgálni, akkor is, ha nem csíped a búrámat! És kioktat arról, hogy ne személyeskedjek! Az új elnöknek is azt tanácsolom, hogy fel kellene készülnie a feladatra, mert egy törvényesen működő VB munkája itt is bukna!

És a legszebb az az, hogy összefoglalva azt írja, hogy ez a sok szabálytalan folyamat érdemben nem befolyásolta a jelölés végeredményét!!!  Ha ez törvényesn működő VB lenne, akkor az állítását finoman szólva is nevetségesnek tartom, de egy dologra mindenképp rávilágított!

A mérhetetlen felkészületlenségre! És ezt is finoman fogalmaztam!

Egy szabályos választásnál egy szabályosan működő VB-nek igenis tájékoztatni kell a dolgozókat a VB változásairól. Közzé kell tenni a választható munkavállalók névjegyzékét! A jegyzőkönyveket a Mt. előírásai szerint kell nyilvánosságra hozni. És csak azt próbáltam elmagyarázni, hogy nagyon felkészületlenek még erre a munkára! És pont.

És a slusszpoén: Levelemben jeleztem azt is, hogy nem kerültek ki dokumentumok tájékoztatásul! Aznap délután viszont jelezték a kollégák, hogy Raposa Gábor kivitt Kertváros állomásra dokumentumokat. Olyant is, ami alá volt írva! Véleményem szerint ezzel elismerte azt, hogy jogosan bíráltam a hiányosságot! Ezen a doksin augusztus 15 napja szerepel dátumként, a kihelyezés dátuma szeptember 19 napja!

Bár ne tette volna!

Ez a szabályzat nem szabályozza a jelölés menetét, lebonyolítását, ráadásul félretájékoztatja a dolgozókat! Ugyanis azt írja, hogy 5 fős üzemi tanácsot kell választani, ami nem igaz, mert nálunk minimum 7 fős tanácsot kell választani, létszámunk bőven meghaladja a 300 főt! A pontos számot nem tudom, ezért írtam, hogy minimum!

A “szabályzat” alapján korlátozva van a szavazatok leadása helyének a lehetősége, illetve ha valaki elrontja a szavazólapot véletlenül, akkor gyakorlatilag nem módosíthatja azt leadás előtt, mert nincs “tartalék” szavazólap.

És a slusszpoén:

A”szabályzat” szerint a szavazatszedő urnákat a szavazás után ragasztják le!!!!

Na, ezért hívom én ezt a csapatot gittegyletnek! Ez a véleményem róluk!

Ezek után “VB Elnök Úr”, még mindig azt mondja, hogy minden rendben van? Még mindig azt állítja, hogy ez a dolgozók érdeke? Ön szerint ez tisztességes eljárás lenne, ha legitimek lennének? 

 

Nem kívánok többet ezzel a témával foglalkozni, felkészülök az új VB megalakítására, mert meggyőződésem, hogy a felsőbb grémium helyben fogja hagyni az első fok ítéletét!

 

Hofekker Ferenc

 

“Egy nap múlva kiderül…”, avagy szándékos-e a félreinformálás, vagy csak hiba történt az emlékezetben?

Ismét egy Dobi István által közölt cikkre szeretnék reagálni, illetve még pár szót az ÜT és a munkavédelmi képviselő választással kapcsolatban!

Dobi István a SZAKSZ honlapján megjelent cikkében tévesen írta azt, hogy a Tüke Busznál 926 Ft az alapórabér.Én úgy gondolom, hogy egy érdekképviselő legalább az alapvető dolgokban ne tévedjen, mert ez az írása is alkalmas az olvasók megtévesztésére, függetlenül attól, hogy miért került ez a szám leírásra.

Sajnos, a Tüke tulajdonosa nem rendelkezik olyan anyagi kondíciókkal, mint az Közlekedési Központok tulajdonosa, aki saját hatáskörében állapította meg a KK-ok béremelését, nekünk, szakszervezeti vezetőknek a “fülünk boltját”sem kellett ezért megmozdítanunk! Szívesen állítanám, hogy komoly bérharc eredménye volt a Dobi István megemlített bér-, illetve az ehhez kapcsolódó béremelés, de nem így történt! És ennek is örülök, mert a dolgozók megkapták! És olyan “susogások” illetve médiainformációk is szárnyra keltek, miszerint a megállapodott béremelésen felül is tervez a tulajdonos további béremelést! Ha ez megvalósul, szintén nem kell semmit tennünk azért, hogy az állami tulajdonú KK-nál magasabb béremelés valósuljon meg jövőre!

A SZAKSZ pécsi alapszervezetének elnöke Raposa Gábor de Dobi István a mai napig nem reagált arra a kezdeményezésemre, amiben kértem, hogy a két szakszervezet közösen fogalmazzon meg egy levelet a Nemzetgazdasági Minisztérium és az országgyűlési képviselők irányába, melyben kérnénk az állam segítségét egy olyan bér megvalósítására, amilyen a KK-nál bevezetésre került!

A mai nap kaptam meg az egyik Kollégámtól azt a dokumentumot, melyben a Választási Bizottság eredményesnek hirdette meg mind az ÜT jelölést, mind pedig a munkavédelmi képviselő jelölést.

Határozott álláspontom az, hogy nem volt törvényes a jelölés, mert a VB megalakításának körülményei miatt bírósági eljárás van folyamatban, mely eljárás első fokon kimondta, hogy a választási bizottság létrehozása jogellenes. Ezen döntés ellen tudomásom szerint a SZAKSZ fellebbezett. A Tüke Busz Zrt. tájékoztatta a választási bizottságot, hogy a jogerős ítéletig nem adja ki azon dolgozók névsorát, akik részt vehetnek a választáson, mert nem tartja legitimnek a VB létrejöttét! A Társaság ezen álláspontjával a FDSZ is egyetért, mi sem tartjuk legitimnek a választási bizottságot!

A VB-t viszont kötelezi a jogszabály arra, hogy a névsor közzétegye, tájékoztatva ezzel a dolgozókat a lehetőségeikről! Nem tudta közzé tenni, de ennek ellenére megtartották a váasztást úgy, hogy több szolgálati helyen nem is voltak jelen, nem adva lehetőséget a jelölésre. Ezek után eredményesnek minősítették a jelöltállítást!  No comment!

Miután megkaptam az aláíratlan “jegyzőkönyvet”, -melyben véleményem szerint súlyos hiányosságokat találtam- levelet írtam  a kifogásaimról a VB elnökének, és megkerestem szolgálati helyén azzal a céllal, hogy a levelet átvegye!

 

Döbbentem hallottam a “VB elnökétől” azt, hogy Ő már lemondott tisztségéről, még a jelöltállítás előtt! Nem azon döbbentem meg, hogy lemondott, hanem azon, hogy erről a munkavállalók jelentős többsége semmilyen értesítést nem kapott! Az a helyzet áll fenn, hogy jelen pillanatban nem tudjuk, hogy ki a VB elnöke, kinek kell a választással kapcsolatos észrevételeket átadni! És azt sem tudjuk, hogy történt-e más személy részéről is lemondás? Amennyiben a másodfokú döntés megváltoztatja az első fok döntését, a lebonyolítás törvénytelensége miatt én fogom megtámadni a jelölést! Persze, szerintem erre nem fog sor kerülni!

Azért mindenképpen aggályosnak tartom azt, hogy a Mt. szabályait folyamatosan megszegve próbálják lebonyolítani a választásokat!

Dobi István kérdését tenném fel:

“Kinek az érdeke ez?” Mert ez nem az FDSZ  és nem is a munkavállalók jelentős részének az érdeke! Akkor miért próbál pár munkavállaló a SZAKSZ támogatásával? törvénytelen dolgokat erőltetni a Tüke Busz Zrt.-nél? A SZAKSZ pécsi alapszervezete miért asszisztál ehhez a folyamathoz? Raposa Gábor alapszervezeti elnök szerint ez a dolgozók érdeke?  Vagy valami más állhat a háttérben? 

És legvégül: Fenntartom azon álláspontomat, hogy a Tüke jelenlegi vezetése mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a konzultáción elhangzott kérésünket képviselje és kiálljon mellette! Bennem fel sem merül ennek ellenkezője! És azon állításomat is fenntartom, hogy a jelenlegi helyzetben  “a további tárgyalás, egyeztetés mellett állok ki, mert szerintem ebben az esetben is csak ez vezethet eredményre.”

Kérem, hogy a társszakszervezet is tegyen így más ügyekben is, mert úgy gondolom, hogy a bíróságra járkálás csak idő-és erőpocsékolás! Nem azt kell megmutatni, hogy kinek a faxa nagyobb, hanem azt, hogy képesek vagyunk kultúrált, emberi módon viselkedni azokkal szemben, akik velünk szemben is ezt teszik! Nagyon sajnálom, hogy ezt a hozzáállást a SZAKSZ elutasítja, de ettől mi még nem fogunk meghátrálni, más tárgyalási módot választani!

Hofekker Ferenc

 

A Választási Bizottsággal kapcsolatos elsőfokű bírósági ítéletéért nem a FDSZ a felelős, avagy kezdjünk már el együttműködni ténylegesen!

A VB megalakításával kapcsolatban az első fokon eljáró Bíróság megállapította, hogy nem volt jogszerű! A SZAKSZ fellebbezett az ítélet ellen, és magyarázkodik!

Kezdem a cikk végéről, mert ez így könnyebb és talán pár dolgot kicsit könnyebben megvilágít!

Dobi István cikkében arról ír, hogy nem tudnak a dolgozók arról, hogy a Társaságnál vannak munkavédelmi képviselők! És azt is írja, hogy erről nem tudnak a dolgozók! Feltételezem, hogy a SZAKSZ pécsi alapszervezet elnöke sem tud erről, mert ő is kezdeményezte a képviselők megválasztását!

Pár hete voltunk egy egyeztetésen, ahol az alapszervezeti elnököt megkértem arra, hogy legközelebb picit fekészültebben jöjjön el az ilyen megbeszélésekre, hiszen elmondása szerint a munkavállalók érdekeit képviselni jelent meg ott, kollégánkkal együtt! A kolléga – a kérésemre válaszolva – elmondta, hogy neki “most” szóltak, hogy jöjjön el, nem készült semmire, nem is igazán tudja, hogy mi van a tárgyalás hátterében!

Pedig Dobi Istvánnak és Raposa Gábornak  “beosztásuknál” fogva pontosan tudniuk kellene azt, hogy milyen módon is működik a Társaság, illetve milyen módon folynak bizonyos eljárások a törvények, jogszabályok előírásai alapján!

Tudniuk kellene, hogy a munkavédelmi képviselők megválasztása nem újkeletű dolog!  Az 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről előírásai szerint minden munkáltatónál, ahol a foglalkoztatottak létszáma legalább 20 fő, vagy korábban nem tartottak választást, ott kötelező munkavédelmi képviselőválasztást tartani!

Ennek a törvénynek a Tüke Busz is és jogelődjei is maradéktalanul eleget tettek. A megválasztott képviselőknek egy alapképzésen kellett résztvenniük, melyről bizonyítványt is kaptak. A képviselők nevét 2014-ben közzé is tették, minden dolgozó tájékoztatva lett személyükről.

A SZAKSZ képviselőinek tudniuk kellene azt is, hogy munkabalesetek esetén a munkavédelmi képviselőknek is van dolguk a balesetek kivizsgálásában. A kivizsgálás után nekik is alá kell írniuk a balesetről szóló jegyzőkönyvet, amely jegyzőkönyvet az aláírásuk nélkül a hatóság nem fogad el! Abban szerintem egyetértünk, hogy 1993 óta nem egy munkabaleset volt a cégnél, és  nincs tudomásom arról, hogy lett volna olyan ügy, amelynek kivizsgálását nem fogadta volna el a hatóság!

(Megjegyezni kívánom, hogy az én üzemi balesetemkor H. Pista bácsi volt az egyik munkavédelmi képviselő 1996-ban!)

Még mindig úgy gondolom, hogy az egymásra mutogatás helyett -ha már alakult egy másik szakszervet-inkább az együttműködés lenne a célszerű magatartás, nem pedig a vádaskodás, a széthúzás! Én ezt már többször felajánlottam, de a másik fél tovább folytatja azt a magatartást, amit nem tartok helyén valónak, és most is finoman fogalmaztam. Jó lenne, ha a képviselőik előbb tájékozódnának, kérdeznének, felkészülnének a feladatokra.

 

Üzemi Tanács választás!

Mint bizonyára értesültetek a SZAKSZ cikkéből, az első fokon eljáró bíróság megállapította, hogy a 2018. augusztus 15 napján megalakított választási bizottság létrehozása jogellenes!

Az indoklásban az is szerepel, amiről csak én tájékoztattam a dolgozókat, miszerint: “… a korábbi Mt.-vel ellentétben a választási bizottság létrehozásában a szakszervezeteknek semmilyen jogosultságot az új szabályozás nem biztosított!”

A FDSZ ennek az ismeretében és ennek az elvnek a figyelembe vételével kérte azt, hogy a SZAKSZ is várja meg azt, hogy a munkavállalók nagy része fejezze be a szabadságát azért, hogy ők is részt tudjanak venni a jelölésben, részt tudjanak venni a munkában! Ezt a kérésünket a SZAKSZ egyértelműen visszautasította, nem vette figyelembe a dolgozók jelentős többségének akaratát!

Bár a bírói indoklásban több érvet sorakoztatott fel a jogellenesség megállapítása okán, ezzel most nem kívánok foglalkozni!  A bírói döntés előtt is és mindig is úgy fogom gondolni, hogy az a munkavállalók érdeke, hogy a lehető legtöbben tudjanak részt venni a választásokon, mert én ezt az utat látom helyesnek, ellentétben a SZAKSZ véleményével.

Dobi István elnök azzal vádol, hogy cinikus vagyok, mert ők azért nem adták ki a választásra jogosultak névjegyzékét, mert a Társaság nem biztosította azt részükre, és ezért nekem a Társaságot is vádolnom kellene!

Emlékeztetem Önt arra, hogy peres eljárás volt folyamatban a választással kapcsolatban, amit Ön első fokon elvesztett!  Emlékeztetem Önt arra, hogy a Társaság erre a peres eljárásra hivatkozva nem adta ki a névjegyzéket! Emlékeztetem Önt arra, hogy esetlegesen más által elkövetett törvénysértés sem jogosítja fel sem Önt, sem engem, sem senkit – még a Választási Bizottságot sem-arra, hogy a másik vélt-, vagy valós törvénysértése esetén mi is törvényt sértsünk!

Az Ön érvelését a VB jelölésével kapcsolatban kissé erőlködöttnek és szánalmasnak tartom, viszom azt dicséretnek veszem, hogy nem cáfolta a VB jogszerűtlen magatartását!

Azt is kissé  erőltetettnek és szánalmasnak tartom, ahogy egy országgyűlési képviselő választási plakátot állít szemben az ÜT választás VB tájékoztatója ellenében!

A VB megalakulásakor le kellett volna fektetni deklaráltan egy forgatókönyvet, amiben tájékoztatni kellett volna a dolgozókat arról, hogy milyen módon megy a kommunikáció a választással kapcsolatban! Ezt mi az előző években ki is kötöttük és ragaszkodtunk is ahhoz, hogy a VB által kiadott levelek, tájékoztatók, jegyzőkönyvek aláírással legyenek ellátva az esetleges visszaélések elkerülése érdekében! Sajnos, jó okom volt arra, hogy ehhez ragaszkodjam, hiszen az elmúlt évben ment már ki olyan “információ” pont egy SZAKSZ tag részéről, mely hamis és rágalmazó volt, persze “aláírás nélkül”!

Megjegyezni kívánom – Ön pontosan tud is erről, csak elkerülhette a figyelmét , amit abból gondolok, hogy nem tájékoztatta a cikkében az olvasókat- hogy a DDKK-nál is most zajlanak a képviselő választások, melyről a napokban kaptunk tájékoztatást a DDKK VB elnökétől, amely levelet Ő kézjegyével látott el, a levél hitelességének igazolására!

Ha a másodfokon eljáró bíróság az első fokon eljáró bírósággal ellentétes ítéletet hoz, a FDSZ akkor sem fogja ezen formában támogatni az ÜT választást, azon indokok alapján, amit az előző cikkemben leírtam!

Leírtam azt is, hogy nem az ÜT választást akarom megakadályozni – ezen állítását a leghatározottaabban ismét visszautasítom- hanem a választást körülvevő magatartási formát nem vagyok hajlandó támogatni!

A FDSZ is abban érdekelt, hogy minél előbb működjön Üzemi Tanács, de annak megválasztása csak és kizárólag a dolgozól lehető legszélesebb körének bevonásával történhet a jogszabályok által előírt módon, és nem úgy, hogy egy szakszervezet diktátumként akarja ráerőszakolni a dolgozókra, azok képviseletben való részvételük “kizárásával”!

Mivel írása szerint Ön is abban érdekelt, hogy a Tüke Busznál működjön az Üzemi Tanács, ezért egy javaslattal élek annak demokratikus és zavartalan lebonyolítása érdekében!

Javaslatom a következő:

A jelenlegi “Választási Bizottság” oszlassa fel önmagát, és ezzel párhuzamosan azonnal üljünk össze egy új, közös VB megalakítására, bevonva a Munkáltatót is, figyelembe véve az előírásokat! Ha komolyan gondolja azt amit írt, akkor szerintem ez az út a legjárhatóbb, legbékésebb megoldás a problémák rendezésére!

Mert a dolgozók érdeke az, hogy az egymás elleni sárdobálás helyett az érdekeiket képviseljük!

Hofekker Ferenc

 

Kinek az érdeke az ÜT választás eredményes vagy eredménytelen lebonyolítása? Reagálás a SZAKSZ cikkére, ismét!

Csak megismételni tudok olyan objektív dolgokat, melyeket már említettem, de valamilyen okból ezeket soha nem veszi figyelembe a SZAKSZ elnöke és nem igazán vesz figyelembe a pécsi képviselete.

A SZAKSZ ÜT választással kapcsolatos cikke ismét azt sugallja, hogy az FDSZ-nek nem érdeke az ÜT választás megtartása, annak lebonyolítása. Úgy állítja be a dolgot, mintha a FDSZ egyszerűen nem akar Üzemi Tanácsot választani!

Ezt a véleményét a lehető leghatározottabban visszautasítom és megkérem a SZAKSZ elnökét, hogy ezen állításait vonja vissza, mert állításai alaptalanok, megtéveszti a dolgozókat!

Csak remélni tudom, hogy nem szándékosan teszi ezt, nem szándékosan intézi úgy az ügyeket, hogy a választás eredménytelen legyen!

És akkor ismét elmondom:

A FDSZ vezetésének és minden munkavállalónak érdeke az Üzemi Tanács megválasztása, de ezt demokratikusan, a lehető legtöbb munkavállaló bevonásával szeretnénk megtartani, úgy, hogy a választás lebonyolítását a lehető legszélesebb mértékben lehessen ellenőrizni, kizárva minden visszaélési lehetőséget!

A FDSZ és a Tüke Busz vezetése ilyen ajánlatot adott a SZAKSZ vezetésének, mely ajánlatot a SZAKSZ vezetője teljes mértékben elutasított! Vajon miért? Miért utasította el a SZAKSZ ezt az ajánlatot?

A SZAKSZ inkább úgy döntött, hogy a saját embereiből alakítja meg a választási bizottságot, nem igazán adva lehetőséget VB munkájának ellenőrzésére a dolgozók nagy többsége számára!

Itt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a választásban a Társaság nem szakszervezeti tagjai is jogosultak jelöltetni magukat és jogosultak tisztség betöltésére is, a Mt.-ben meghatározott feltételek szerint!

Ezek után felteszem a kérdést: Miért nem akarta a SZAKSZ együttműködve a többi érdekelt féllel a VB megalakítását, miért adott egy “ultimátumot” a megalakításra, nem fogadva el a véleményünket? Miért nem működött együtt velünk azok után, miután mindenfelé azt hangoztatják, hogy ők együtt akarnak működni, együtt akarnak dolgozni velünk?

Felhívom a figyelmet arra is, hogy a SZAKSZ munkavédelmi képviselő választást is kezdeményezett annak ellenére, hogy a Társaságnál vannak munkavédemi képviselők, mandátumuk 2019-ben jár le! Ezzel sem foglalkozott érdemben, kezdeményezte a választást és választási bizottságot is alakított erre! Azt sugallta, hogy kell képviselőket választani, megtévesztve ezzel is a dolgozókat!

A Társaság pár helyén megjelent egy levél, ami arról tájékoztatja a dolgozókat, hogy 2018. szeptember 17-én ÜT képviselőkre lehet leadni jelölést! Az is szerepel ebben a levélben, hogy azokra lehet leadni jelölést, akik szerepelnek a választhatók listáján!

Csakhogy én sem és a megkérdezett több mint kétszáz kollégám elmondása szerint Ők sem látták ezt a listát!Ebben a formában megkérdőjelezem a választás törvényességét, megfejelve azzal, hogy ez a levél nincs is aláírva, csak annyi van rágépelve, hogy “Választási Bizottság”!

Erre gondolt a SZAKSZ elnöke akkor, amikor arról beszél, hogy ez a dolgozók érdeke?

Mert véleményem szerint nem az a dolgozók érdeke, hogy félinformációk alapján döntsenek, nem kapva meg a részletes tájékoztatást a lehetőségeikről!

Tisztelt Tüke Busz Zrt. Munkavállalói!

 

Ezek után én is felteszem a kérdést:

 

Kinek az érdeke ez? ”  ““Magyarázza már meg valaki”, hogy miért van az, hogy bármit is akar csinálni a FDSZ, ami a munkavállalók érdekében is áll, akkor a SZAKSZ elnöke nem hajlandó együttműködni velünk, ezzel párhuzamosan pedig a SZAKSZ pécsi képviselője azt terjeszti, hogy mi nem akarunk együttműködni?

A SZAKSZ elnöke azt is írja a cikkében- nagyon helyesen- hogy “ha a megismételt választás is érvénytelenül végződik, akkor egy évig nem lehet újabb választást tartani, a Tüke Busznál.”

 

Tehát a SZAKSZ elnöke nagyon pontosan tudja, hogy mi lesz a végeredménye annak, ha nem sikerül a választást szabályosan-, a dolgozók akaratának megfelelően lebonyolítani!

Ennek ellenére nem hajlandó együttműködni, ennek ellenére tovább folytatja azt az utat, amire már ő is arra hívja fel a figyelmet, hogy eredménytelenség esetén veszélybe kerül az ÜT megalakítása egy évig!

 

Na most ez a folyamat a dolgozók érdeke? Nem! Akkor kié? Egy biztos: Ez nem az FDSZ érdeke, nem az FDSZ tagok érdeke, ez biztos!

A mi érdekünk nem ez, a mi érdekünket már többször leírtam!

Megismétlem: A FDSZ elnöksége -ebben a formában- nem támogatja a z ÜT választás lebonyolítását, mert nem tartjuk törvényesnek a fent felsorolt indokok miatt! Nem tartjuk etikusnak azt, hogy nem hajlandóak együttműködni szakszervezetünkkel, nem hajlandóak nagyon sok munkavállaló érdekét, jelzését, akaratát figyelembe venni. Mi pedig nem fogunk “diktátumoknak” meghajolni a dolgozók érdekeinek ellenében!

 

 

Hofekker Ferenc

 

Ismét megjelent a SZAKSZ honlapján egy cikk, mely félrevezető lehet, legalábbis nem pontosan tájékoztatja a munkavállalókat!

Szinte már kötelező jelleggel pontosítom a SZAKSZ cikkét, mert úgy érzem, szükség van rá a dolgozók pontosabb tájékoztatása érdekében!

A SZAKSZ honlapjának cikkében olyan állítás hangzik el, miszerint a Tüke Busznál augusztus 23-án bértárgyalás veszi kezdetét! Tájékoztatok mindenkit, hogy a megfogalmazás nem pontos, alkalmas arra, hogy egyesek rossz következtetéseket vonjanak le belőle. Számomra ez a tájékoztató azért is furcsa, mert a SZAKSZ képviselői pontosan tudják, hogy már van egy aláírt bérmegállapodás, ami miatt elég sok támadást kaptam, de az idő azért valamilyen szinten engem igazolt. A Társaság levele az állítással ellentétben nem tartalmazza azt,  hogy bértárgyalás lesz a Tüke Busznál! A megfogalmazása azért is elég érdekes, mert a Társaság folyamatosan azt kommunikálja irányukban, miszerint nem folytat bértárgyalásokat sem az FDSZ képviselőivel, sem mással! És ennek ellenére fogalmazzák meg így cikkeiket, ami sok embert félrevezet és bizonytalanságban tart!

Tehát nem lesz – és nem is volt – bértárgyalás a Tüke Busznál, ezzel ellentétben a béremelés további lehetőségeit vizsgáljuk és folyamatosan konzultálunk róla. Ezt tettük a mai nap is, ahol az az ajánlat hangzott el, miszerint 2018 augusztus 1 napjától az alap órabér 1038 Ft ra fog emelkedni. Szakszervezetünk kérte, hogy ez visszamenőleges legyen januá 1-ig, de ezt a Társaság nem tudja finanszírozni. A Társaság ígéretet tett arra, hogy július 1 napjáig visszamenőleg emeli az alapórabért, de ehhez szükséges az önkormányzati jóváhagyás. A visszamenőlegesen “megítélt” béreket az augusztusi bérekkel együtt szeretné kifizetni a Társaság!

Ezt a megoldást az FDSZ elnöksége támogatja!

A Társaság már tavaly ősszel az üzleti tervében szerepeltette – január 1 napjától – azt, hogy a sofőrök megkapják az 1038 Ft alapórabért, de a tulajdonos felügyeletét ellátó szerv képviselője ezt nem vette figyelembe, a részére megkapott utasítás miatt.

Tehát feleslegesnek tartom azt követelni a cégvezetésen, amit már lassan egy éve meglépett és meg is akar lépni, és ezt folyamatosan képviseli is a döntéshozók irányában, de a nincs rá felhatalmazása!

A cikk ismét jogszabályi változásokra hivatkozik, mely – a telefonos megkereséseim alapján – még mindig megtévesztően fogalmaz, megtéveszti a dolgozók egy részét!

Sajnos nincs olyan jogszabály, ami kimondja, hogy a gépkocsivezetői munkakör szakmunka, tehát semmilyen jogszabály nem írja elő azt, hogy köteles lenne a Társaság a béreket erre a szintre felhozni. Abban maximálisan egyetértek, hogy minimum ez a bér lenne az, amit meg kellene adni a sofőröknek, és “harcolni” is kell érte. Az FDSZ ezt is teszi folyamatosan, de nem oly módon, hogy azt sugallja a dolgozók irányában, mintha ez kötelezettsége lenne a munkáltatónak. Hangsúlyozni kívánom, hogy azoknál a munkavállalóknál, akik érintettek voltak ebben a kérdésben, azoknál a társaság január 1 napjától a béreket a jogszabály szerint rendezte, és rendezni  fogja a jövő évben is!

A sofőrök besorolása érdekében az FDSZ a már évek óta több lépést tett és ezt kívánja tenni a jövőben is! Mint FDSZ és ADU elnök kértem a döntéshozókat arra, hogy ezt a tevékenységet is sorolják a szakmunkás kategóriában. Többször jeleztem ezt a problémát – a korkedvezmény visszaállításával együtt – a LIGA elnökségének, akik szintén továbbították ezt a kérést a döntéshozók felé. Mint a VKSZSZ alelnöke ott is kezdeményeztem ennek a kérdésnek a tolmácsolását a döntéshozók irányában. Továbbítottuk a kérést a MASSZ felé is, aki szintén felkarolta ezt és képviseli is. Sajnos a döntéshozók érdemben még nem reagáltak ezekre a problémákra.

Tehát az FDSZ is úgy gondolja, hogy szükséges a béremelés – akár nagyobb mértékben is – de rajtunk és a dolgozókon kívülálló okok miatt ezt jelenleg nem lehet megvalósítani. A mai megbeszélésünkön kértük azt is, hogy a jövő évi bérekről már idén kezdjünk el folyamatosan konzultálni, hogy minél előbb eredmény születhessen. Ezt a kérést a Társaság üdvözölte és elfogadta!

Az is félrevezető információ lehet, hogy a Volán társaságok a jogszabályi alkalmazások alapján emelték a béreket! Ezt azért sem tehették, mert már nincsenek Volán társaságok, hanem közlekedési központokká alakutak át. A központok béremeléséről pedig az előző cikkemben írtam, nem szeretném megismételni, csak kiegészíteni. Náluk a Tulajdonos ” utasításba adta” a béremelés mértékét és annak költségeit a Központok részére biztosította. Nálunk a Tulajdonos csak a fent említett költséget tudja biztosítani, eddig.

Tehát a FDSZ elkötelezett a béremelés mellett, de ezt oly módon kívánja végrehajtani, mely a későbbiekben nem fogja veszélyeztetni a munkahelyeket, a foglalkoztatást, vagy annak feltételeit.

 

 

Hofekker Ferenc

 

Hosszú távon biztos hogy az igazság a nyerő! Ismét egy válasz,csak a teljes körű tájékoztatásért!

Ismét megjelent a SZAKSZ honlapján egy cikk, ami némi kiegészítésre szorul. Persze csak azért, mert az éremnek is (minimum) két oldala van!

Idézet a SZAKSZ első mondatából:

“Miért van az, hogy egy újabb szakszervezet megalakításával olyan gyűlölet kampány indult el a Tüke Busz Zrt-nél, ami a kollektívát két felé szakítva keseríti meg a dolgos hétköznapokat.”

Pontosan a miértre én sem tudom a választ, de a folyamatokat ismreve pár szösszenetet azért meg tudok osztani. Ellentétben az elnök úr mondataival- pár dolgot elnézek neked, mert véleményem szerint nem tájékoztattak a tagjaid teljes körűen- a gyűlölet kampány és a széthúzás jóval előbb megjelent a Társaságnál, mint a SZAKSZ helyi szervezete megalakult.

Pár példa, bár én nem akartam személyeskedni, de kénytelen vagyok megtenni, de csak a SZAKSZ példájára:

Pár évvel ezelőtt nyáron nagy volt a forróság, az uránvárosi állomáson elfogyott a szóda, (vagy elromlott a szódagép, nem emlékszem pontosan) és egy gépkocsivezető az állomásfőnökhöz fordult azzal a kéréssel, hogy intézzen valamilyen védőitalt. Megjegyezni kívánom, hogy abban az időben túlsúlyban voltak az Ikarus autóbuszok, melyekben nem voltak klímaberendezések.

az állomásfőnök válasza a következő volt: “igyatok a pocsolyából vizet, az is jó lesz!” ugyanez a SZAKSZ választott tisztségviselő nem olyan régen ismét kimutatta “empatikus” és “vicces” személyiségét!

A diszpécser irodájában az egyik kolléganő szeretett volna melegvizet tölteni a vízautomatából, de nem volt benne víz! Megkérdezte az -akkor már SZAKSZ tag és SZAKSZ képviselő munkatársat-, hogy van-e másik ballon, mert melegvizet szeretne a teájához. Az volt erre a válasz, hogy menjen be a férfi WC-be és ott majd a fiúk megtöltik! A másik dolgozó pedig nemes egyszerűséggel részt vett egy szekrényfeltörésben, amikor is a sofőrök szekrényeit törték fel úgy, hogy a dolgozók nem tudtak róla!

Ilyen és ehhez hasonló cselekedetek történtek amik ahhoz vezettek, hogy elindult egy belső feszültség a Társaságon belül, ami bizony elég komoly feszültséget váltott ki a dolgozók között. De ezeket a dolgokat kedves Dobi úr, mi már megbeszéltük telefonon már 2017 december 6-án! Akkor tájékoztattalak több ilyen esetről, mely esetek a SZAKSZ helyi alapszervezetének megalakuása előtt történtek!

A következő idézet:

“Egy középvezetői beosztásban lévő munkavállaló, aki egyben a társaságnál működő egyik szakszervezet vezetője is, az alábbi kommentjével tesz tanúbizonyságot a gyűlöletkeltésről, a társaságnál működő másik szakszervezetről és tisztségviselőjéről, valamit kolléganőjéről. A szörnyű, hogy ezzel a ?példamutató? magatartásával, Hofekker úr elérte azt, hogy ezek az alacsony színvonalú megnyilvánulások, felbátorítottak egyes munkavállalókat a Tüke Busz Zrt-nél, hogy a becsületsértés következményeitől sem tartva viselkednek és írják le véleményüket.”

Tájékoztatom a SZAKSZ tagjait és a Tüke munkavállalóit, hogy nem dolgozom középvezetői beosztásban. Sajnos! A véleményemet pedig továbbra is fenntartom és javaslom Önnek is elnök úr, hogy ne a FDSZ dolgaival, személyeivel foglalkozzon, hanem azoknak az ígéreteknek a betartásával, mely ígéreteket tettek a tagjai a dolgozók felé!

Bár sok dologban nem értünk egyet, de pont a SZAKSZ egyik Ön által említett tagja volt az, aki elég hangosan  a sofőrök pihenőjében azt kiabálta, hogy “mikor döglik már meg ez a szemét Hofekker?” Tette mindezt azért, mert nem hajtotta végre azt a kérést, hogy karácsonykor otthon maradhasson az a kolléga, aki egyedül neveli a gyermekét, és ezt a döntését meg kellett változtatnia!

Ha ezért nekem meg kell döglenem, akkor legyen!

 

A következő idézet:

Az is előfordult, hogy egyik autóbuszvezető (FDSZ tag), azért nem fogadta el kollégájának kézfogását, mert belépett a SZAKSZ-ba és az üdvözlést azzal a magyarázattal utasította vissza, hogy?szarba nem nyúl?.

Ez az állítás finoman szólva is csúsztatás, egy kicsit az előzményekről! A SZAKSZ jelenlegi tagja az ominózus “nem kézfogás” előtt az FDSZ-ről és a fent említett FDSZ tagról is valótlanságot állított, olyan dolgokat terjesztett, amik kimerítik a rágalmazás és becsületsértés fogalmát! Többször fel lett szólítva, hogy fejezze be! Én személyesen arra kértem, hogy a megfogalmazott vádakat írja le és küldje el részemre. A szememben természetesen mindent letagadott. A fent említett Kolléga ebben a történetben személyeses volt vádolva, nem mint szakszervezeti tag. A magánvéleményét fejezte ki azok után, hogy többször kérte azt, hogy ne “hazudozzon” róla! Tehát ez személyes ügy volt, nem szakszervezeti! És ami nagyon fontos, hogy a kijelentés idejében még nem volt tudomásunk a SZAKSZ helyi megalakulásáról! A fent említett esetnél én is jelen voltam több kollégával együtt, és rossz néven vettük ezt a választ! De emberileg nem tudom elítélni azon hazugságok kollektíván belüli terjesztése után, melyeket többek között ellene is elkövetett! És vegye tudomásul ő is, hogy a MÁV nem önkormányzati cég!

A következő idézet:

Egy másik volt munkavállaló, aki már nem dolgozik a Tüke Busz Zrt-nél és az FDSZ tagja volt, azért mert az egyik tagunk, aki az egyik fórumon kritizálta az FDSZ, Hofekker elnök úr által három évre aláírt évenkénti 2,5 %-os bérfejlesztést, a következő üzenetet küldte el számára:?Zoli! Így privátban. A jó büdös mocskos kúrva anyádat neked is a raposának és büdös brigittnek is!?

Erre csak az a kérdésem, hogy mi köze van a FDSZ-nek egy nem FDSZ tag magánvéleményéhez? És le is írják, hogy “…az FDSZ tagja volt,…! Nem tartom etikusnak és elég félrevezető ez a szövegkörnyezet! Ráadásul ez egy privát üzenet volt a küldője szerint, nem pedig nyilvános! Nehogy már ezért is a FDSZ legyen a hibás!

Visszautasítom azt a kijelentést, miszerint ” Hofekker elnök úr stílusával és megnyilvánulásaival bátorítja fel tagjainál, ezt a törvénysértő magatartást.”

Senkit nem bátorítok és nem is buzdítok arra, hogy törvénysértő magatartást tanúsítson sem az FDSZ-en belül sem azon kívül! Ezért is elleneztem a “fekete pólós” akciót, melyet a SZAKSZ kezdeményezett társaságunknál, mert továbbra is meggyőződésem az, hogy a megmozdulás nem volt törvényes és a dolgozók csak a társaság jóindulatának köszönhetik azt, hogy nem voltak komolyabban felelősségre vonva. Információim szerint a megmozdulás után a SZAKSZ kapott egy levelet a társaságtól, melyet valamilyen rejtélyes okból kifolyólag a SZAKSZ nem tett közzé, pedig lehet, hogy sok mindenre választ adna, arról nem is beszélve, hogy elég sok munkavállalót, SZAKSZ tagot érdekelne a tartalma!  Talán titkol valamit a SZAKSZ? Vajon mit titkolhat, ha igen? Talán még az is lehetett az ok, hogy nem volt jelentős a részvétel! És azt sem olvastam sehol, hogy a SZAKSZ elnézést kér azoktól a munkavállalóktól, akiknek szekrényeit az egyik SZAKSZ tag feltörte! Bár akkor még nem volt ez a helyi szervezet, de a tényről lassan egy éve tájékoztattam a SZAKSZ elnökét!

Természetesen a tájékoztatást az Önkormányzat felé a SZAKSZ szabad elhatározásából megteheti, de az is az igazsághoz tartozik, hogy szerintem a tulajdonos pontosan ismert ezeket a belső dolgokat!

Az én írásomat is beidézte Dobi úr, úgy látszik ez is magyarázatra szorul, de csak azért, mert szerintem erről sem kapott megfelelő tájékoztatást, pedig a levélben benne van. Az első és legfontosabb az, hogy ez a levél nem a nyilvánosságnak készült, hanem egy zárt csoportnak! A másik információ az, hogy tényeket közöltem, olyan tényeket is, melyről a SZAKSZ elnökét- megismétlem- már 2016 december elején tájékoztattam! És ugyanabban a stílusban, szinte ugyanolyan szóhasználattal, melyet most, lassan egy évvel később kifogásol! Pedig az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy a SZAKSZ elnökével már hosszú évek óta járok különböző megbeszélésekre és tárgyalásokra, mely eseményeken a szóhasználatom hasonló! És az is az igazsághoz tartozik, hogy bizonyos esetekben a SZAKSZ elnöke is használ trágár szavakat, mely használatért én soha nem bíráltam sem nyilvánosan demagóg módon, sem zárt csoportban, sem nényszemközt. Pedig írhatnék én is olyan megnyilvánulásáról, melyet csak azért nem teszek ezek után sem, mert nem az a célom, hogy lejárassam vagy kellemetlen helyzetbe hozzam! Én valóban csúnyán beszélek, csúnyán beszéltem és fogok is csúnyán beszélni! De ha ez a legnagyobb probléma a cégnél, akkor mindenki boldog lehet! Szerintem ennél sokkal nagyobb probléma az, hogy a SZAKSZ többször állítja azt, hogy a FDSZ nem hajlandó együttműködni, pedig ők mindent megtesznek ezért. Ennek ellenére mégis ők azok, akik az ÜT választás időpontját nem együttműködve, hanem diktátumként kezelték.

Véleményem szerint az meg egy kicsit visszatetsző, hogy egy négy éves cikket tesz fel a honlapjára a SZAKSZ, ami már történelem! Tájékoztatom a SZAKSZ elnökét, hogy már több éve nem a cikkben szereplő egyik személy a vezérigazgató, hanem más! Arról is tájékoztatom, hogy a mostani vezetés már érdemben foglalkozik a munkavállalók problémáival, nem úgy, mint az akkori vezetés! A mostani vezetés alatt azok a személyek is felelősségre lettek vonva, aki gyakorlatilag évtizedekig megúszták hibás vagy nem etikus döntéseiket! Én úgy gondolom, hogy nem csak a sofőröket kell szankcionálni a hibájukért, hanem a többi állománycsoport tagjainak esetleges hibáit is. Ez több évtizedes probléma volt a cégen belül, a mostani vezetéssel megoldódott. Az is bevett gyakorlattá vált, hogy apróbb hibákért csak elbeszélgetés volt, nem pedig egyből szankció! Ez bizonyos érdekeket sértett, de ez pont nem érdekel és szerintem a sofőrök nagy többségét szintén nem érdekli!

Rágalomnak nevezi azon állításomat, miszerint “hogy beosztásukkal visszaélve és a munkavállalókat fenyegetve, presszionálva léptették be a SZAKSZ-ba.” 

Javaslom a SZAKSZ elnökének, hogy mielőtt ezzel a kijelentésemmel kapcsolatban további lépéseket tervezne, előtte azért szűk körben kérdezze ki az érintetteket, hogy valótlanok-e ezek az állításaim?

Azzal is vádol a SZAKSZ, hogy alá lett írva három évre a bérmegállapodás, illetve azzal is vádol, hogy a dolgozók nem tudtak erről!

Visszautasítom és rágalomnak tartom ezt a megállapítást, hiszen a megállapodás után minden szolgálati helyen ki lett függesztve, ráadásul abban az időben még ezt a megállapodást még a városi lapok és médiafelületek is közzé tették! Ráadásul 2018-ban vádol azzal a SZAKSZ elnöke, hogy erről a dolgozók nem tudtak! Állításával ellentétben 2017 január 1-től a sofőrök automatikusan megkapták a 2,5 % béremelést, és ugyanúgy mint idén, további emelésre adtunk be igényt! Ezek a tárgyalások a tavalyi évben áprilisban vezettek eredményre, és visszamenőlegesen január 1 napjáig a további béremelést megkapták a sofőrök!

Tehát valótlan az az állítás is a SZAKSZ részéről, miszerint nem tudtak a dolgozók a megállapodás tényéről!

Azt elképzelhetőnek tartom, hogy elfelejtették, de azt nem, hogy nem tudtak erről 2018-ban, hiszen előtte való évben a megállapodás mentén zajlottak a tárgyalások és kifizetések!

Számomra az is érdekes, hogy a Volán társaságok béremelését is ide keveri és azt sugallja, hogy az ottani bérek emelése szakszervezeti “harc” eredménye. Emlékeim szerint azonban nem így történt, hanem ezt a béremelési mértéket az állam ajánlotta meg a dolgozóknak, amit nekünk “csak” el kellett fogadni! Fenntartom azon állításomat, hogy ezért a béremelés mértékért nem harcoltak a szakszervezetek, hanem kaptuk! Kérem, vegye elő azt a levelet, amelyek a szakszervezeti szövetségek részére is el lettek küldve! Amennyiben nincs meg, a zárt csoportból – ahonnan az információkat kapja – letöltetheti. Letöltheti továbbá a bérmegállapodást is, amelyet a cikkében szakszervezeti eredményként tüntet fel, de érdekes módon csak az Ön aláírása nem szerepel rajta!

Az, hogy munkakörök szünnek meg és SZAKSZ dolgozók lettek elbocsájtva, az nem a FDSZ hatásköre. Megjegyezni kívánom, hogy az olyan munkatárs, aki arra “buzdítja” a kollégáját, hogy teafőzés helyett a férfi WC-ben várja meg, amíg a fiúk teletöltik a poharát, az -bármennyire is képzett szakmailag- egy percet sem dolgozhatna tovább egyetlen társaságnál sem! Remélem ezzel Ön is egyetért! És az sem, aki jogtalanul, visszaélve a beosztásával feltöri a dolgozók munkahelyi szekrényeit! Még akkor is ez a véleményem, ha ezek az FDSZ tagjai lennének! Biztos, hogy megvizsgálnám annak a lehetőségét, hogy ne lehessen továbbra tagja a szakszervezetünknek.

Sajnos a cikk utolsó mondata is kissé félreérthető! Tény, hogy az autóbusz vezetői foglalkozás nincs elismerve mint szakma, ezért nem vonatkozik rá a törvény erejénél fogva a garantált bérminimum. Abban egyet tudok érteni, hogy a sofőrök ennél sokkal több bért kellene hogy kapjanak! Azzal is egyetértek, hogy el kellene ismerni a tevékenységet szakmaként! A FDSZ ezzel a kérdéssel sokat foglalkozott és több demonstrációt kezdeményezett és tartott is. Sajnos a sofőrök közül páran vettek részt ezeken a megmozdulásokon, a Pannon Volán részéről pl. egy fő!

A FDSZ alapvető érdeke a jövedelmek minél nagyobb mértékű emelése, de nem fogunk belemenni olyan dolgokba, amelyek a munkavállalók biztonságát veszélyeztetnék!

Összefoglalva a SZAKSZ cikke ismét nagyon sok olyan elemet, megnyilvánulást tartalmaz, ami nem fedi a valóságot, illetve alkalmas lehet arra, hogy a dolgozók véleményét egyoldalúan befolyásolja. Kérem a SZAKSZ elnökét, hogy fejezze be a FDSZ lejáratására irányuló tevékenységét és kérje meg a tagjait is erre! Állításaimat tanúkkal tudom igazolni, nem félek egy esetleges jogi eljárás lefolytatásától, bármennyire próbál fenyegetően fellépni!

Az eredeti kérdése, miszerint gyűlöletkampány és viszály van a cégnél, valóban tartalmaz igazságokat! De mint a cikkekből is látszik, a FDSZ soha nem kezdeményezte ezt, eddig mindig az ellene irányuló vádakra és lejárató megjegyzésekre reagált! Ez a cikk is az Ön alaptalan vádjaira született válaszul! De a csírája nem a SZAKSZ helyi alapszervezetének létrejöttével keletkezett, az már előtte itt volt a cégnél! A SZAKSZ helyi alapszervezet megalapításában sok olyan személy vett részt, akik a fent említett események elkövetői voltak! Olyan személyek is ott voltak, akik valóban nem értettek egyet az FDSZ munkájával, és sokan voltak olyanok, akik nem voltak sehol tagok! Nincs ezzel semmi probléma, a probléma stílussal van! Én lehet, hogy csúnyán beszélek, de nem rágalmaztam és fenyegettem senkit!  Nem is áll szándékobban továbbra sem, és az sem, hogy a SZAKSZ dolgaival foglalkozzam. De ha vádolnak vagy igaztalan dolgot állítanak, ezek után is reagálni fogok. Egyébként a FDSZ dolgaival és az érdekvédelemmel kívánunk továbbra is foglalkozni.

Javaslom, tegye Ön is és emberei is ugyanezt a szervezetükkel!

 

 

Hofekker Ferenc

 

Reagálás a SZAKSZ “Választási Bizottság alakult a Tüke Busz Zrt-nél” című írására

Sajnos ez a cikk is több olyan dolgot állít, ami mindenképp tisztázásra szorul, persze az előzményeket is ismertetve.

A FDSZ tagjai közül többen kezdeményezték azt a nyár elején, hogy bonyolítsunk le egy Üzemi Tanács választást. Többen jelezték azt is, hogy munkavédelmi képviselők megválasztását is kezdeményezzük a Társaságnál. Ezeket a kéréseket átbeszéltük, és arra jutottunk, hogy mindenképp várjuk meg a nyári szabadságolások végét, hiszen nagyon sok  kolléga  volt-van szabadságon. A feltorlódott tavalyi szabadságok és az idei szabadságok lehető legtöbb kiadásának végrehajtása miatt jött létre ez az állapot. Nem tartottuk-tartjuk tisztességes és etikus magatartásnak azt, hogy sok dolgozó “háta mögött”, azok véleményformálási-lehetőségének kizárásával bonyolítsunk le bármiféle választást.  Nem tudom, hogy ennek az információnak a hatására, vagy ténylegesen saját ötletként- de az ügy szempontjából teljesen mindegy-kaptam egy levelet augusztus 2-án a SZAKSZ elnökétől, Dobi Istvántól, hogy alakítsunk választási bizottságot az ÜT megválasztására. Ezt a levelet a Munkáltató is megkapta! A levélben már ki volt tűzve egy dátum, ami augusztus 15 napját jelölte meg a bizottság felállításának időpontjául.

Mivel a választásban a Munkáltatónak is szerepet kell vállalni, ezért egyeztettem a vezérigazgató úrral, és elmondtam neki, hogy nem tartom szerncsésnek az időpontot, mert nagyon sok kolléga szabadságon van, nem tudnak érdemben részt venni az előkészületekben. Nem tudnak beleszólni még abba sem, hogy lenne számukra megfelelő ember a választási bizottságban való részvételre. A munkáltató is osztotta véleményemet, ők is úgy gondolták, hogy nem tartják szerencsésnek az időpontot a fent említett okok miatt. Elmondta, hogy Ők is abban érdekeltek, hogy a lehető legtöbb munkavállaló vegyen részt ebben a munkában. Javasoltam, hogy legyen a dátum szeptember közepe, konkrétan azt javasoltam, hogy szeptember 18 napja legyen a VB megalakításának dátuma. A munkáltató ezt a dátumot elfogadta.

Erről az információról augusztus 13-án tájékoztattam Dobi urat e-mail formájában!

“Tisztelt Elnök úr!

A FDSZ nem ért egyet az időponttal, mert az augusztusi hónapban a dolgozók nagy része szabadságon tartózkodik.

A Társaságnál több éve probléma volt a szabadságok tárgyévi kiadása, átcsúszott a következő évekre, ami a szabadságok “bentragadását” eredményezte. A FDSZ jelzésére és a Társaság vezetésének a határozott intézkedésére ebben az évben a tárgyévi szabadságok kiadása az előző évekhez képest megemelkedett, ezért sok dolgozó nem tudna érdemben részt venni az  ÜT és a MV bizottság megválasztásának előkészítésében.

Javaslom az időpont későbbre halasztását  (szeptember közepe ) a  minél szélesebb körő részvétel érdekében.

Javaslom továbbá egy háromoldalú egyeztetés megtartását ebben a kérdésben, ahol a lebonyolítást és az időpontokat tisztázni lehet.

Válaszlevelemet másolatban a Társaság részére is elküldtem.”

 

Tisztán látszik, hogy nem megakadályozni akartam a választást, hanem a dolgozók érdekeinek maximális figyelembe vételével csak későbbre akartam tetetni. A munkáltató is küldött egy emil-t Dobi úr részére, amiben ők is tájékoztatást adtak a VB megalakításának lehetséges időpontjáról. Ebből a levélből is tisztán látszik, hogy a munkáltató is a dolgozók érdekeit helyezte előtérbe. Viszont azt a lehetőséget sem zárták ki, hogy szeptember hónapban nem kőbe vésett a 18-i dátum, ha van más időpontja a SZAKSZ-nak, mondja el azt.

 

Részlet a Vezérigazgató úr mindkettőnknek írt leveléből:

“Tisztelt Címzettek!

Az üzemi tanács választása kapcsán a választási bizottság felállításának kérdését megvizsgáltuk, amellyel kapcsolatban az alábbi jogi állásfoglalást is tartalmazó tájékoztatást adjuk.

Ahogy azt korábban jeleztük, jelen levelünkkel is megerősítjük, hogy munkavállalóink szabadságaira tekintettel a választási bizottság felállítása részünkről egy későbbi időpontban lenne megfelelő.

Úgy véljük, hogy az üzemi tanács megalakítása is az együttműködést, illetve a munkavállalók érdekeit szolgálja. Ennek jegyében javaslatunk, hogy mind az FDSZ és a SZAKSZ, mind a Tüke Busz Zrt. munkavállalói részvételével történjen a bizottság megválasztása, egy szakszervezet által ugyanis nem biztosítható a munkavállalók széles körének reprezentativitása. A bizottság felállítására 2018. szeptember 18. napját jelöljük meg, de mindenképpen szeptemberi időpont rögzítését preferáljuk. …”

 

Ezt a levelet augusztus 14-én kaptuk meg!

 

A SZAKSZ honlapján Dobi István a következőt állítja:

 

“A SZAKSZ alapszervezete a szeptember 18-ai időpontról nem tudott, nem tudhatott, mivel a megbeszélésre a munkáltató a tisztségviselőnket, Raposa Gábor elnök urat elfelejtette meghívni.”

Érdekes ez az állítás, egész egyszerűen nem fedi a valóságot ez az állítás a fenti tények alapján! Azért is érdekes, mert tudomásom szerint Raposa Gábor is többször egyeztetett a cég vezetésével, és én soha nem kértem ki magamnak, hogy nem hívott oda! És az is érdekes, hogy az ÜT választás időpontjáról neki is jogában állt volna egyeztetni a Társasággal! Információim szerint neki is el lettek mondva ezek az információk- Dobi úr a levelezésbe ráadásul be is csatolta az alapszervezeti e-mai címet- ennek ellenére sem voltak hajlandóak változtatni!

Idézet a SZAKSZ honlapjáról:

Hofekker elnök úrnak a SZAKSZ felé a napokban tett nyilatkozata:

?Tájékoztatom továbbá, hogy a FDSZ és a Társaság vezetése 2018 szeptember 18. napjában állapodott meg az üzemi tanács és a munkavédelmi bizottság tagjainak választását lebonyolító-, és a választást felügyelő választási bizottság megalakításáról.?

 

Gelencsér elnök-vezérigazgató mai napon hozzánk intézett válaszlevelében tett állítása, miután megkérdeztük, hogy a SZAKSZ tisztségviselőjét, miért zárták ki az egyeztetésből:

?Ellentétben az Ön által megfogalmazottakkal, a Tüke Busz Zrt. menedzsmentje nem folytatott hivatalos egyeztetéseket az FDSZ-el.?

 

Találós kérdés lehetne az, hogy akkor most mi az igazság?”

Az igazság ott van a sorokban, de a félremagyarázása alkalmas arra, hogy sok embert megtévesszen! A levélből is látszik, hogy én sem írtam le azt, hogy hivatalos tárgyalásokat folytattunk, hanem azt, hogy megállapodtunk. Lehet, hogy szerencsétlen megfogalmazás volt, de a Társaság fent idézett levele a bizonyíték arra, hogy a Társaság kezdeményezett egy hivatalos egyeztetést, amit a SZAKSZ egyértelműen elutasított! Nem mi zártuk ki a SZAKSZ tisztségviselőjét az egyeztetésből, hanem a SZAKSZ elnöke utasította azt vissza!!!

 

A következő idézet:

Összefoglalva, az FDSZ elnöke, Hofekker úr úgy nyilatkozott, hogy szervezete nem kíván részt venni a választási bizottság létrehozásában és annak megtörténte esetén a döntést bíróságon támadja meg.”

A nyilatkozatom azt tartalmazta, hogy annak a bizottságnak a létrehozásában nem kívánok részt venni, mely bizottság előkészítése nem volt alapos, kizár sok dolgozót az érdemi döntésből és egyoldalúan próbál diktálni. Természetesen meg fogom támadni ezt a folyamatot, mert nagyon sok kolléga szerint is nem volt széleskörű egyeztetés, a dolgozók jelentős része nem tudta azt, hogy kik vesznek részt a választási bizottság munkájában, csak a kifüggesztéskor szembesültek vele.

A mai napig úgy gondolom, hogy ez nem a dolgozók érdekeit szolgálja, hanem csak a magamutogatás a célja.

És az is roppant érdekes, hogy az alapszervezet elnöke úton-útfélen azt hangoztatja, hogy kompromisszumot kell kötni, együtt kell dolgozni, de az első nagyon komoly döntés előtt mereven elzárkóznak a SZAKSZ elnökével együtt a kompromisszumtól.

 

Nos, ezt azért írtam le, mert a SZAKSZ oldalán megjelent cikk alkalmas lehet a megtévesztésre, és meg is tévesztett több embert, amit a telefonon hozzám intézett kérdésekből, “vádakból” leszűrtem.

Tisztelettel:

 

Hofekker Ferenc

 

 

Válasz a SZAKSZ 2018. június 4-én kelt levelére!

Érdekes levél született részükről amire mindenképp reagálnom kell, csak a tisztánlátás végett!

A SZAKSZ elnöke írt egy levelet, amelyben azt állítja, hogy a demonstrációra szóló alírást azért nem gyűjtik tovább, mert én azzal vádolom őket, hogy “az aláírásgyűjtést végző kollégáink – tisztességtelen módszerekkel – fenyegetéssel próbálják rávenni a munkatársaikat arra, hogy az ívet aláírják.”

Ezt semmilyen fórumon sem szóban, sem írásban soha nem állítottam, Dobi István SZAKSZ elnök kijelentését visszautasítom, és felszólítom arra, hogy ezt a kijelentését vonja vissza!

Kijelentésével ellentétben én azt állítottam, hogy “-elsősorban Főpályán- bizonyos SZAKSZ tagok fenyegetéssel, sértegetéssel próbálják a kollégákat rávenni arra, hogy írják alá a demonstrációs papírjaikat!”

Ezen kijelentésemet azokra az információkra alapoztam, amelyeket azok a Kollégák jelezték felém, akiket ezek az atrocitások értek. Többen jelezték felém, hogy amikor elutasították az aláírást, akkor sértő szavakkal illették Őket, burkoltan fenyegetéseket fogalmaztak meg velük szemben. Volt olyan Kolléga is, aki nem osztotta a SZAKSZ véleményét más kérdésekben sem, ezért pofánvágással fenyegette meg a munkatársa!

Ez az agresszív, sértő és minden szervezet számára méltatlan és általam aljasnak tartott magatartás azonban nem ismeretlen a SZAKSZ köreiben. Ne sértődj meg kedves István, de erről én már 2017. december 6-án egy telefonbeszélgetés alkalmával már tájékoztattalak! Tájékoztattalak arról, hogy az “agitátorok” burkolt fenyegetéssel, sértegetéssel, a beosztásukat felhasználva előnyök ígéretével toboroztak tagokat a SZAKSZ soraiba! Tisztelet azoknak, akik önszántukból léptel át! Tájékoztattalak arról is, hogy az Állomásfőnökök, Vezénylő az új belépők elé tolták a SZAKSZ Belépési Nyilatkozatát, nem tájékoztatva Őket arról, hogy van egy másik szakszervezet is! Nem sorolom tovább ezeket a dolgokat, túl hosszú lenne!

Akkor Te megígérted nekem, hogy ezt a magatartást megszünteted, mert nem kell olyan alapszervezet, amelybe “kényszerrel” lépnek be a tagok, nem kellenek olyan tagok, akik ilyen magatartást tanúsítanak!

Ez a magatartásform tovább folytatódott a “fekete pólós” akció meghirdetésekor és tovább folytatódik a mai napig!

Különösen érdekes annak a fényében, hogy a SZAKSZ több fórumon nyíltan bírálta és elutasította ezt a magatartást több Közlekedési Központtal kapcsolatban!

És a Tüke Busznál ezt tavaly óta folyamatosan végzik – megspékelve azzal, hogy az egyik képviselőjük még a politikai kapcsolataival is fenyegeti a dolgozókat – annak ellenére, hogy ezt máshol a SZAKSZ látványosan elutasítja!

Képmutatásnak tartom ezt a magatartást, és nagyon sajnálom, hogy ilyen módon próbál érvényesülni szakszervezet!

 

Hofekker

 

Válasz a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet levelére

Soha nem voltam hajlandó nyilvánosan vitatkozni egyetlen szakszervezettel sem! Most is csak azért teszem, mert a SZAKSZ megjelentetett egy cikket, amely féligazságokon, csúsztatásokon és valótlan állításokon nyugszik! És az ilyen magatartások ellen – állítólag- a SZAKSZ keményen harcol! És közben saját maga is használja!

Nagy változások álltak be a Tüke Busz felső vezetésében! Az Igazgatóság felismerte azokat a problémákat, melyeket évek óta próbáltunk jelezni az előző vezetésnek, akik a fülük botját sem mozgatták annak megoldása érdekében!

A mostani vezetés próbálja kezelni ezeket a problémákat, ami nem igazán tetszett pár itt “dolgozónak” és pár itt dolgozónak. Nem lehetnek kiskirályok, nem alázhatják tovább büntetlenül a sofőröket, stb.

Miután érezték, hogy az “uralmuk” megszűnik, hathatós segítséggel a SZAKSZ szervezetébe léptek be, és megpróbálnak másik oldalról “érdeket” képviselni. Pár szót róluk:

Az egyik személy – aki elég felelős beosztásban van, és az lenne a dolga, hogy segítse a sofőrök munkáját- nyáron arra kérdésre, kérésre, hogy elfogyott a védőítal, nagyon meleg van, oldja meg ezt a helyzetet, azt válaszolta, hogy ” igyatok vizet a pocsolyából”!  Később azzal próbált védekezni, hogy viccelt! Jelenleg SZAKSZ tag!

A másik kérdés és mindenféle tájékoztatás nélkül feltörte több sofőr szekrényét, a pihenő helyiség karácsonyfáját berakatta a saját helyiségébe, átadta a sofőrök által összegyűjtött pénzt egy elhunyt kollégánk családtagjainak úgy, hogy becsukott ajtót, ablakot, miközben kint ültek a sofőrök a pihenőben, velem együtt! Jelenleg SZAKSZ tag!

Nem részletezném tovább, bár tudnám, de nem lenne elég rá több óra sem, hogy milyen megalázó dolgokat műveltek gépkocsivezetőkkel!

Aztán- miután beléptek a SZAKSZ-ba, elkezdtek egy roppant érdekes kaompányt folytatni a beléptetéssel kapcsolatban! A forgalom egyik prominens vezetőjének a burkolt segítségével és más “vezető” beosztású dolgozó segítségével hamis ígéretekkel, burkolt fenyegetéssel, valótla dolgok állításával – a címben szereplő levél is az- próbáltak embereket átcsábítani magukhoz! Itt jegyezném meg, természetesen voltak olyanok is, akik önként mentek. Az új dolgozókat azonnal megkeresték és az első pillanatban beléptették magukhoz úgy, hogy nekik fogalmunk nem volt a másik szakszervezetrő!

Egy telefonbeszélgetés alkalmával ezeket elmondtam Dobi István elnök úrnak, aki felháborodott ezen, de semmi nem változott! Ez már csak azért érdekes, mert Dobi úr elég látványosan bírál munkáltatót a hasonló- vagy általa hasonlónak vélt- magatartása miatt!

Most mikor mond igazat a SZAKSZ ? Amikor elítéli ezt a magatartást, vagy amikor saját maga is alkalmazza?

És akkor a levélről:

A SZAKSZ nemcsak az én részemre, hanem minden dolgozó részére elküldte a béremelési igényt, közzétéve a tájékoztatási felületén. Semmilyen más megkeresést, konzultációra, tárgyalásra való felhívást, kérést nem kaptam a SZAKSZ-tól, aki az ellenkezőjét állítja, az egész egyszerűen hazudik!

Az is hazudott és hazudik, aki azt állítja, hogy titkos tárgyalásokat folytatunk a Tüke Busz Zrt. vezetésével! Aki ezt az információt adta a SZAKSz vezetésének, az -véleményem szerint- aljas, hazug ember, akinek csak egyetlen célja lehet, ami nem a munkavállalói érdekvédelem, hanem az uszítás, a békétlenség megteremtése!

Elnökségi ülést tartottunk, ahová meghívtuk a Munkáltató képviselőjét is! Ott beszámoltunk azokról a problémákról, amiket a Munkavállalók jeleztek felém illetve amiket saját magam is tapasztaltam. Elmondok egy ilyen problémát, amit Dobi úr is említ a levelében, a munkakörülmények javításáről!

Bizonyára nem ismert a SZAKSZ előtt, de nálunk van egy íratlan szabály, miszerint karácsonykor – akinek kisgyereke van- nem dolgozik, ha kéri. Aztán van olyan is, ha kisegyereke van és egyedül neveli Öket, akkor osztott szolgálatba nem osztató! Ez benne van a KSZ-be is, amit Dobi úrnak és a SZAKSZ képviselőjének élettársának is tudnia kell, már csak a beosztása miatt is.

Természetesen nem sikerült bizonyos nem SZAKSZ dolgozót az előírások és megállapodások szerint vezényelni, amit jeleztem a vezetés felé a dolgozó kérésére. Természetesen a felső vezetés intézkedett a probléma megoldására, amire a SZAKSZ tagja magából kifordulva, a pihenőben üvöltve a következőként válaszolt: ” Mikor döglik már meg ez a szemét Hofekker ?” És az ő párja a SZAKSZ képviselője! Pedig nem csináltam mást, csak jeleztem a foglalkoztatási körülmények “megsértését” és kértem annak emberibbé tételét! Amivel a SZAKSZ tagja nem értett egyet!

Kikövetkeztethető, hogy érdekes módon a SZAKSZ elnöke nyilvánosan zászlajára tűzi a foglalkoztatási körülmények javítását, a háttérben viszont a SZAKSZ több tagja pont az ellenkezőjét teszi! Nem vicces ez, Dobi úr? Nem, nem vicces, hanem undorító, szánalmas és aljas!

Javasolnám, hogy sztrájkfenyegetés helyett szedd ráncba az embereidet, mert pontosan onnan kerülnek ki azok, akik miatt a foglalkoztatási körülmények megalázóak! A fonódó hálózat megterhelő, de nem megalázó! A megalázó az, hogy amikor a sofőr nem akar irányítás nélkül tolatni, akkor a középvezetők ( SZAKSZ tagok) fenyegetik őket áthelyezéssel, buszok elvételével stb. Érdekes lenne a sztrájkod, amikor felszólalnál azért, ( jogosan)  hogy méltatlan a vezénylés, a bánásmód az állomásokon, és a soraidban ott állnak azok, akik a problémákat előidézték! Persze, mindannyian tudjuk, hogy nem lennének ott, elbújnának a táppénz vagy egyéb más dolgok mögé!

A bérekről:

Most a “Volános” szakszervezeti vezetők – tisztelet a kivételnek- nagy mellénnyel járnak kelnek az országban, és fennen hirdetik “dicsőségüket”, miszerint milyen jó bérmegállapodások vannak a társaságokon belül! De egy dolgot elfelejtettek közölni: ez nem az ők érdeme, ez nem a mi érdemünk! Mint az ADU szövetség elnöke jómagam is ott voltam a tárgyalásokon, ahol ezeket a béreket szinte gy fordulóban megajánlotta az állam, nekünk,szakszervezeti vezetőkbek csak el kellett fogadni! Nem harcoltunk érte, kapták a Közlekedés Központok! Hazudik az, aki ennek az ellenkezőjét állítja! Ne felejtsük el az az ominózus levelet, amit kaptunk a hároméves bérajánlásra!  Tehát nem kellett harcolni, vitatkozni, verekedni, segget nyalni. El kellett fogadni, apróbb módosításokkal, mely módosítások lehetősége benne volt a rendszerben. Tehát ne állítsa be magát egyetlen szakszervezet se , hogy ez a mi érdemünk, mert ez nem igaz!

Sajnos nálunk nem ilyen gáláns az Önkormányzat, itt egészen más a helyzet! Mivel nem tájékozattak a képviselőid, akkor elmondom, hogy mi már nyáron elkezdtük a bértárgyalásokat, most már csak az Önkormányzat döntésére várunk!

A SZAKSZ bérigényét elolvasva érdekes dolgot fedeztem fel. Ez csak számomra érdekes, a DDKK bértárgyalásán elhangzottak figyelembe vételével.

A Volán társaságok összevonása után egységesítették a DDKK-nál is béreket, az előző hónapok fordái, fizetései alapján. Az FDSZ akkor sem értett egyet ezzel a megoldással, de  a SZAKSZ is elfogadta azt. Ki is derült, hogy az a megoldás nem vette figyelembe azt, hogy ki- mennyi évet töltött el a társaságnál. Így alakulhatott ki az, hogy a pár éve ott dolgozó bére magasabb lett, mint aki jóval előbb kezdte a munkát a Volánnál.

Ebben az évben a FDSZ elfogadta és javasolta azt, hogy pár százalékot fordítson a DDKK arra, hogy a Társaságnál eltötött éveket a bérekben tudja kompenzálni, elsősorban a sofőröknél és a fizikai állománynál. Ezt a kérést a DDKK vezetése elfogadta és elmondta, hogy Ő is így gondolja, az egyik béremelési forma ez lett volna! Ezt a SZAKSZ egyértelműen elutasította és kijelentette, ha így fog megvalósulni a béremelés, akkor a bírósághoz fordul! Ezzel azt fejezte ki, hogy nem akarják figyelembe venni a társaságnál eltöltött éveket! Szíve joga, legyen úgy! Úgy is lett, az eltöltött éveket nem veszik figyelembe a béreknél a SZAKSZ és a KKSZ döntése miatt!

De ami érdekes, az az, hogy a Tüke Busznál viszont már javasolja ezt a formát, olyanoknak is, akik eddig nem voltak benne ebben a rendszerben! Most mi van? Ami ott nem jó, az itt jó? Mennyivel másabb ez a cég, mint az? Mindenesetre “érdekes” javaslat, és most finoman fogalmaztam! Persze, a javaslaton látszik, hogy kik akarnak évek után pénzt kapni, kik állították össze a javaslatot! Azzal bíráltak, hogy nem válaszoltam a javaslatukra, most fogok: Van benne több olyan állománycsoport, akiknek nem javaslom az évek figyelembevételét, hasonlóan DDKK elve szerint!

 

KSZ tárgyalás:

A KSZ módosítását  már év elején elkezdtük, bevonva a módosításba a jogi egyetemet is! Ezek a tárgyalások befejeződtek már azelőtt, mielőtt képbe kerültetek, már ez is elfogadásra vár. Addig, amíg a tulajdonos nem mond valamit, nem kívánok senkit belevonni ebbe a kérdésbe, mert tető alatt szeretném látni! Azt meg Te is elismerheted, hogy nem a dolgozók hátránya lesz megfogalmazva benne!

A FDSZ nem folytatott és nem folytat titkos tárgyalásokat senkivel. A FDSZ addig nem tud-, és nem is akar együttműködni egyetlen olyan szakszervezettel sem, amely szervezet valótlanságokat állít, tegye ezt a háttérben vagy nyilvánosan. A FDSZ célja a dolgozól érdekének a védelme, nem pedig az uszítás, a veszekedés szítása! A FDSZ hajlandó együttműködni minden olyan szakszervezettel, amely szervezet tisztességesen végzi a munkáját, amely bort iszik és bort is prédikál!

Sajnos nem a Tüke vezetése osztja meg a munkavállalókat- ahogy a SZAKSZ honlapján olvasható- hanem a SZAKSZ jópár Tüke Busznál dolgozó tagjai, akik csúsztatásokkal, valótlanságok állításával és burkolt fenyegetéssel  akarnak érvényt szerezni.

Aki engem ismer, az pontosan tudja, hogy a nyalás nálam nem igazán ismert fogalom, de azt mindenképp el kell mondanom, hogy a Tüke mostani felső vezetése azon ritka vezetés közé tartozik, akiket sok Társaság dolgozói szívesen fogadnának!

Sajnos a SZASZ levele nyilvánvalóvá tette számomra azt, hogy a mai napig valótlanságok terjesztésével próbál kampányolni a SZAKSZ! Kár, hogy az Elnöke nem győződött meg az írásában szereplő állítások valóságalajáról, elfogadta azokat az információkat, amelyek nem igazak! És ez a Te felelősséged, kedves István! Én többször kérdeztem Tóled a múltban olyan dolgokról, amiket veled kapcsolatban is hallottam, de mivel Te is érintett voltál, addig nem nyilatkoztam róla addig, amíg meg nem kérdeztelek!

Szívesen dolgoznék együtt a SZAKSZ vezetésével, de amíg a helyi szekcióban a tagjaid és képviselőid, illetve holdoudvaraik által a fent említett magatartások merülnek fel nap mint nap, addig a tárgyalási-, együttműködési kezdeményezésed sok FDSZ tag szemében szánalmasnak tűnik, és nem a Te személyed miatt!

 

Hofekker Ferenc

 

Béruniót Magyarországon is!

Mert ez a dolgozók és ez az ország érdeke is! Szkeptikusok kíméljenek, de mindenképp szavazzanak! Nagyon fontos, mert hosszútávú hatása lesz az életkörülményekre.

Már többször kértem mindenkit arra, hogy a saját és családja érdekében álljon azon kezdeményezés mellé, ami megpróbálja egy szintre hozni a jövedelmeket az EU- belül.

Nyolc ország összefogásával indult el ez a kezdeményezés, mert ezek az országok felismerték-, és meg is tudták fogalmazni azt, milyen hatalmas probléma az, hogy a képzett szakemberek elhagyják országukat a jobb megélhetés reményében. De hatalmas űrt hagynak a hátuk mögött, mert egyre kevesebb jó szakember marad az országban, ami már jól látható problémákat okoz akár a szakmánkon belül is. Nem beszélve az egészségügyről, és más nagyon fontos szakmákról. Iszonyúan nyomasztó nálunk is a munkaerőhiány, lassan már vadászni kell a jó szakmunkásokat.

Már a magyar politikusok zöme is felismerte azt, hogy kb. 10 év múlva ez a kivándorlás súlyos gazdasági problémákhoz vezethet, egyesek szerint össze is omolhat a magyar gazdaság!

A mozgalom eredményessége esetén abban bízunk, hogy a szétszakadt magyar családok ismét egyesülhetnek a hazánkban, visszatérnek a szakemberek, mert már itthon is megtalálják a boldogulásukat.

Ne legyetek szkeptikusok! Ne hallgassatok azokra, akik különféle kifogásokkal ellenzik, hanem cselekedjetek, kattintsatok párat és szavazzatok!

Szavazzatok Ti is külföldön dolgozó magyarok! Próbáljuk megteremteni azt, hogy ne csak Interneten keresztül beszéljetek csalédotokkal, hanem itthon, a saját házatokban! Mert az ellenzői között sok olyan van, akinek megvan már az egzisztenciája, aki másodállásban pl: méhészkedik, és onnan van a fő jövedelme. Ők könnyen félrevezethetik az embereket a hamis szólamaikkal ! (Tisztelet a becsületes méhészeknek, de nevezhetnék más foglalkozást is.) Mert nekik semmi nem drága,csak félnek attól, hogy többet kell fizetni a dolgozónak!

Kérek mindenkit, hogy kattintson párat és szavazzon! Mert ez mindenkinek az érdeke!

 

https://www.berunio.hu/

 

Hofekker

 

Vegyük már tudomásul, hogy nem minden a szakszervezetek érdeme!

Nem szeretem azt, ha valaki idegen tollakkal ékeskedik, még akkor sem, ha azt a szakszervezet-, szakszervezetek teszik! Tisztelet a kivételnek!

Ismét felerősödtek azok a hangok bizonyos szakszervezetek részéről, miszerint a Közlekedési Központok ( volt Volánok) béremelését a szakszervezetek kemény tárgyalásokkal harcolták ki. Nem is biztos, hogy a vezetők tudnak erről a kijelentésekről, de ha igen, és ők is részesei ennek a torz információnak, akkor minimum szégyelljék magukat, mert részesei a dolgozók félrevezetésének.

Egy kis történelem:

2017. január közepén levelet kaptak a közlekedési Központok vezetői a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től, (MNV Zrt.) azzal kapcsolatban, hogy haladéktalanul el kell kezdeni a 2017. évre szóló bérmegállapodást.

2017.január 25-én a munkavállalói vegyesbizottsági ülésen a szakszervezetek ismertették a bérigényüket három évre előre. Én erről a tárgyalásról az elején eljöttem, mert az egyik tárgyaló szakszervezet a taglétszámról nem a valós adatokkal nyilatkozott, a szakszervezetünk kárára. Mielőtt eljöttem, azt elmondtam, hogy támogatom a többi szakszervezet által közösen megfogalmazott bérigényt, de ezen a tárgyaláson az előbb ismertetett okok miatt nem akarok tovább maradni. Bértárgyalásra jöttem, nem pedig azért, hogy egy másik szakszervezettel veszekedjek a munkavállalók kárára.

2017. február 16-án a kormány bejelentette, hogy az állami cégeknél, (volt Volánok, MÁV) három évre 30%-os bérfejlesztésben gondolkodik. A MNV Zrt. első körben úgy döntött, hogy a sofőrök bérében megjelenteti a szakmunkás bérminimumot január 1-től, és olyan intézkedést tett, hogy január 1-től szakmunkás bérminimummal kell felvenni a dolgozókat. Ezt a döntésüket később írott szerződés keretében meg is erősítették!

“Ezek után 2017. március 10-én érdemi ajánlatot tett a Munkáltató, amely a Nemzeti Fejlesztési Miniszter által megfogalmazott Kormánydöntést tartalmazza. 2017. évre 13%, 2018. évre 12% 2019. évre 5%-os bérfejlesztés hajtható végre a Közlekedési Központok munkavállalói részére!”

Ebből is látszik, hogy gyakorlatilag a Minisztérium adott egy béremelési javaslatot, amitől a Közlekedési Központok nem térhettek el. Lefordítom: teljesen mindegy, mit akarunk, ezt a bérfejlesztést a Minisztérium utasítására a Közlekedési Központoknak akkor is ki kellett volna fizetni, ha nem írunk alá semmit!

Összefoglalva: Ezért a béremelésért nem mi harcoltunk igazán, ezt a NFM által megfogalmazott kormánydöntés!

Ezt a döntést “fogadtuk el” 2017. március 17-én, ami kb. azt jelenti, hogy figyelembe veszik minden évben a szakmunkás bérminimumot, és 3 év alatt közel 35% bértömeg-fejlesztés valósul meg a Társaságoknál!

Tehát ezért nem igazán kellett harcolnunk, ez egy Kormánydöntésen alapuló bérmegállapodás volt. Aki erről nagyságrendileg mást állít, az finoman szólva is nem mond igazat, félrevezeti a dolgozókat, félrevezeti a Tagságot!

 

Az aláírt bérmegállapodás megtekinthető a letölthető dokumentumok menüpontban!

 

Hofekker

 

Végre elindult valami, amiből csak jól jöhetnek ki a dolgozók? Úgy legyen, segítsetek!

Az oktatáson a forgalmi vezető azt kérte a Kollégáktól, hogy problémáikat, észrevételeiket nyugodtan jelezzék az állomásfőnökök és személye felé, hiszen azok megoldására fognak törekedni.

Az oktatás egy nagyon fontos eleme kell, hogy legyen a Társaság életében, hiszen itt kellene felfrissíteni az addig megtanult ismereteket, és itt kellene új ismeretekre szert tenni, ami a napi működést szabályozza, ami által a lehető legjobb kiszolgálást tudjuk nyújtani az utazóközönségnek. Azoknak, akik a nehéz munka árán megvásárolják a bérletüket, menetjegyüket, aminek az ára nem is olyan drága, csak a fizetésekhez képest az.

Az egyik oktatáson- és remélem a többin is- a forgalmi vezető azt kérte a kollégáktól,hogy problémáikat, észrevételeiket nyugodtan jelezzék az állomásfőnökök és személye felé, hiszen azok megoldására fognak törekedni.

Ebben egyet tudok érteni, és kérek is mindenkit arra, ha valami problémátok van, forduljatok a közvetlen felettesetekhez, hiszen nekik az is a feladatuk, hogy ezek a problémák meg legyenek oldva. Ezzel kapcsolatban viszont megjegyeznék pár dolgot, kizárólag jobbító szándékkal.

A szóban elhangzott kérések, jelzések eddig sokszor eltűntek, elfelejtődtek, sokszor konfliktust okozva a dolgozók között. Az egyik azt mondta, hogy szóltam, a célszemély viszont azt állította, hogy nem. Nem az én tisztem kideríteni azt, hogy kinek volt igaza, de megoldást tudok javasolni arra, milyen módon lehet ezeket a félreértéseket elkerülni.

Javaslom azt, ha valakinek valamilyen problémája van a munkavégzéssel kapcsolatban, amit meg kell oldani, azt a problémát email-ban küldje el a közvetlen felettesének illetve a forgalmi vezetőnek. Másolatban küldje el nekem is, hogy nehogy véletlenül elvesszen vagy elfelejtődjön a probléma, amit jelezni szeretnétek. Volt már olyan eset, ami ilyen formában került megoldásra. A Kolléga email-ban jelezte a problémát az állomásfőnöknek és a  forgalmi vezetőnek, mely levelet másolatban elküldött részemre. Én javasoltam többfajta megoldást, amiből a forgalmi vezető egy javaslatot nagyon konstruktív hozzáállással elfogadott, intézkedett és a probléma pillanatok alatt meg lett oldva. Bár ennek az esetnek a megoldásából a közvetlen felettes kimaradt, de reméljük mihamarabb el tudjuk érni azt, hogy nem a forgalmi vezetőt fogjuk terhelni apróbb problémák megoldásával, hanem a közvetlen felettes is  meg fogja ezt tudni oldani. Én úgy látom, hogy el is indult ez a dolog, legalábbis az oktatáson elhangzottak szerint igen. Tehát forduljatok nyugodtan és bizalommal a közvetlen felettes és a forgalmi vezető felé problémáitokkal! Én azért kérném másolatban a jelzéseket, hogy később ne lehessen félreértés, veszekedés, ne vádolhassa az egyik fél a másikat egy esetleges mulasztással. Például, ha valaki reggelente fázik a kertvárosi állomáson mert már hetek óta nincs fűtés és a reggelek már bizony hűvösek, nyugodtan jelezze ezt a problémát a közvetlen felettesének és a forgalmi vezetőnek is. Az sem árt, ha jelzik a Kollégák azt is, hogy hetek óta nincs melegvíz, hidegvízben kénytelenek kezet mosni, mosogatni, stb. Mert meg fogják kapni rá a választ, hogy miért, és arra is válaszolni fognak, hogy mikor lesz a hiba elhárítva. Vagy nyugodtan lehet jelezni azt is, ha esetleg büdös lenne a szódagépből kifolyó víz. Ez azért is jó, mert így legalább hamarabb érkeznek információk a megoldásra váró problémákról, hamarabb tud a Társaság reagálni rá a megoldással. És most már ígéretet is kaptatok arra, hogy így lesz! És az ígéret az ígéret! És örülök neki, mert a forgalmi vezetővel történt beszélgetéseim alkalmával többször kihangsúlyozta, hogy neki fontosak a munkavállalók, fontosak a problémáitok, és mindent megtesz annak érdekében, hogy könnyebbé tegye számotokra a munkavégzést. És ennek csak örülni lehet, köszönöm neki a nevetekben is!

Az e-mail címem: hofekker.ferenc@gmail.com

 

 

Fals információ terjesztése!

Több olyan jelzés érkezett felém, miszerint olyan információkat terjesztenek a cégnél, ami finoman szólva is aggályos, ne hallgassatok rá!

Még nem ellenőriztem a forrást, -a hitelességét nehéz is lenne bizonyítani- de olyan információk érkeztek felém, miszerint a Társaság  egy “dolgozója” részéről az a “kérés” fogalmazódott meg felétek, ha valaki előbb végez a fordában feltüntetett időhöz képest, akkor ne írja rá a menetlevélre annak leadásának idejét, mert akkor a Társaság úgy fogja leléptetni, mint ahogy a fordán szerepel.

Ha a fenti hír nem igaz, akkor tekintse mindenki tárgytalannak, de ha igaz, akkor az “információ” nem fedi a valóságot.

Bármelyik Társaság az elszámolásában csak a munkában töltött időt számolhatja el munkaidőnek a fő szabály szerint. Lehetnek olyan esetek, hogy pl: a munkáltató elenged bizonyos időre “ügyeket megoldani” és nem vonja le a munkaidőből, de a Ti esetetekben ez egy kicsit másképp működik.

Az elszámolásotok alapja a menetlevél, amely menetlevelet eseményszerűen kell vezetnetek és nem csak a Társaság miatt. A menetlevél valóságtartalmát más hatóságok is ellenőrizhetik, és ha ennek a tartalma nem egyezik meg a tényleges tevékenységgel, az nem igazán szerencsés. A Munkaköri leírásban is szerepel, hogy milyen módon kell a tevékenységeteket végezni, amelynek megszegéséért hátrányos jogkövetkezmény alkalmazható. Ezt a hátrányos jogkövetkezményt azonban nem csak a Társaság róhatja ki rátok, hanem más “hatóság, intézmény” is.

A fenti hír szerint a Társaság nem számolhatja el jogosan a lelépési időt a forda szerint akkor, ha már a menetlevelet leadtad. Tételezzük fel, hogy tíz perccel előbb adod le a menetlevelet, mint a fordában szerepel és elmész haza. Ha a Munkáltató ehhez képst még 10 percet rászámol, az csak látszatra előnyös a Munkavállaló számára, mert arra a napra 10 perccel több bért kap, viszont nincs erre jogalap. A probléma ott keletkezhet, ha pár hónap múlva valaki “véletlenül” felfedezi és visszaköveteli a dolgozótól a pénzt a Társaság. Ezen felül még “bércsalás” vétkét is ráhúzhatják a dolgozóra, ami akár elbocsájtáshoz is vezethet.

Megismétlem, amit eddig is mondtam: mindenki eseményszerűen vezesse a menetlevelét, még akkor is, ha azt hallja valakitől, hogy erre semmi szükség. Aki ezt állítja, az egész egyszerűen hazudik, nem a valós információt osztja meg a kollégájával, “beosztottjával,” barátjával. Az sem baj, ha valaki korábban végez, de a menetlevelén ez úgy is jelenjen meg!

 

 

Az ígért táblázat!

Elkészítettem a menetlevél kitöltési tájékoztatómat, ahogy én is vezettem a menetlevelemet anno akkor, amikor még buszókáztam! Ez teljesen törvényes és szabályos, ezzel meg lehet akadályozni azt, hogy esetlegesen törvénytelenül elvegyék a munkabért.

Indulás, érkezés vagy megálló neve
Érkezés Óra,perc
Indulás Óra, perc
Késés
Kertváros
22 40
22 40
Telephely
22 50
22 50
Tárolótér
23 14
Jelentések (időjárás, útviszonyok, tartozékhiány, eltérés, rendkívüli esemény, stb.)
A MENETLEVÉL LEADÁSÁNAK IDEJE: 23 óra 37 perc. A fordához képest 23 perccel többet dolgoztam.
Így gondoltam a menetlevél szabályos kitöltését! Arra is kérek mindenkit, hogy egy darab papírra írja fel saját magának a fellépések és az általa rögzített lelépések idejét és fizetéskor a bérpapíron ellenőrizze le. Amennyiben eltérést talál az elszámolásban, jelezze nekem a további jogi lépések megtétele érdekében.
A telephelyre érkezés ideje nem mindig egyezik meg azzal az idővel, amit az OBU jelez, mert gyakran a sorbaálláskor már kint az utcán regisztrálja a beérkezéseket, pedig még akár több tíz percet is kint kell állni. Azt az időt kell a menetlevélre írni, amikor ténylegesen a telephelyre értek. Tankolás és esetleges mosás után a tárolótérre érkezés ideje az, amikor beálltok a sorba. Utána el kell végezni a kötelező átvizsgálást, majd fel kell menni a diszpécserhez és ott rögzíteni a menetlevél leadásának az idejét! A 2012. évi I. törvény szerint minden olyan tevékenység munkának minősül, ami a munkavégzéshez kapcsolódik. A menetlevél leadása munkaköri kötelesség, tehát munkának minősül, ezért az erre fordított időt is ki kell fizetnie a Társaságnak. Felhívom a figyelmet, hogy az OBU adatait a Társaság ellenőrzi és ellenőrizni is fogja, amit a forgalmi vezető tájékoztatása is megerősített, ezért mindenki a tényleges időpontokat írja a menetlevélre, ne a fordán szereplő időket, még akkor is, ha előbb ér be a telephelyre, mert nincs forgalmat akadályozó tényező. Az is fontos, hogy a menetsebességet se lépjétek túl, mert a rendszerben ez is visszakövethető és egy esetleges túllépés miatt szankcionálható akár hónapokra visszamenőleg is!  Nem véletlenül hívom fel ismét -sokadszor- a figyelmet a szabályos munkavégzésre, mert egyedül abba nem lehet belekötni, az miatt nem érheti hátrány a dolgozót. Ismételten megkérek mindenkit, ha valakit jegyzőkönyvezésre hívnak, éljen a törvény adta jogával és kérjen jogi segítséget a jegyzőkönyvezéshez még az állomáson is a saját érdekében.

Munkavégzés szabályosan

A hozzám kerülő fegyelmi eljárások során mindig leírja a társaság azokat a pontokat, melyek a munkavégzés feltételeit szabályozzák, ami alapján a fegyelmi eljárás megindul. Ennek az elkerülése érdekében osztok meg néhány információt. Kezdjük a munkaidő elszámolással, a menetlevél vezetésével, illetve a munkában töltött idő elszámolásával.

Tisztelt Kollégák!

Mint már sajnos Ti is tudjátok, a nyári és a tavaly őszi  váltó-műszakos fordákból szolgálatváltás idején elvették a váltáskor meglévő öt perc munkaidőt annak ellenére, hogy a munkaköri leírásokban megmaradt az a munkafeladat, hogy a délelőttös dolgozónak át kell adnia az autóbuszt a délutános részére. Természetesen ezt Ti továbbra is elvégeztétek, ingyen. Többször szóvá tettem ezt a Társaságnak és a Mobilitás Központnak is, részletezve azt, hogy ez véleményem szerint “bércsalás”! Munkavégzésre kötelezik a Munkavállalót úgy, hogy nem fizetik ki részetekre az elvégzett munka idejét. Számomra megdöbbentő magyarázatot adtak erre, jelesül azt, hogy soha nem volt ilyen. Ami az érdekes az egészben, az az, hogy ezt mondta a fordakészítő és a forgalmi vezető is, akik itt dolgoztak a cégnél, ráadásul az egyik a fordákat készítette! Az utolsó  forda-módosításkor észrevettem, hogy bizony váltáskor visszaadták az öt perc váltási időt, de a fordák elemzésekor észrevettem azt is, hogy az esti szolgálatból való távozáskor viszont levettek öt percet úgy, hogy a gépkocsivezető feladatai szolgálat befejezésekor nem változtak. Most egy kis matek: ha egy váltóműszakos dolgozó havonta 10 napot dolgozik délután, akkor egy hónapban 50 percet vettek el tőle. A szabadságokat figyelembe véve 11 hónapot dolgozik, az 600 perc mínusz egy évben, ami 10 órának felel me. Gyakorlatilag egy évben egy napot ingyen dolgoztatok a cégnél. Ha még hozzátesszük azt is, hogy a mostani esetben a délutános és az éjszakai pótlékkal növelt öt perceket vesznek el, akkor 20%-os átlag pótlékhatással számolva ez 720 perc, azaz 12 órát jelent. Véleményem szerint ez a magatartás súlyosan sérti a jóhiszeműség és a tisztesség elvét, semmi másról nem szól, mint arról, hogyan tudnak kevesebb bért kifizetni a dolgozóknak. A megbeszélésünk során szóba került az is, hogy bizonyos kollégák nem eseményszerűen vezetik a menetlevelet, pl: a garázsba érkezési időnél nem a tényleges időt írják, hanem azt, ami a fordán van, még akkor is, ha előbb érkeznek meg. Ezért a GPS nyomkövető rendszeren keresztül ezt ellenőrizni fogják! Mindent egybevetve a következőket javaslom minden gépkocsivezetőnek a későbbi retorziók elkerülése érdekében:

-Többször mondtam már, többször hívtam fel a figyelmet arra, hogy a menetlevelet eseményszerűen vezessétek. Mindenkit kérek arra, hogy ezek után ezt tegye a saját érdekében.

– A fegyelmi eljárások megkezdésekor a fegyelmi eljárás alapjául kb. mindig a hasonló szöveg szerepel az indoklásban, nagyon helyesen: ” A Munkavállalók kötelesek betartani a munkaviszonyhoz kapcsolódó előírásokat, szabályzatokat, a munkaköri leírásban a Forgalmi és Szolgálati Utasításokban foglaltakat.”  Ezt én viszont kiegészítem azzal, hogy a jármű vezetése során kötelesek vagytok betartani a KRESZ előírásait, még akkor is, ha a Társaság   esetleg a KRESZ szabályaival ellentétes utasítást adna!

-Egy kis történet, ami pár hónappal ezelőtt történt: Az egyik kolléga kb. 20 év munkaviszony után a telephelyen történő tolatás során véletlenül letolatott egy tükröt. Annak rendje és módja szerint igénybe vette a biztosítót, de az önrészt- 10.000 Ft-ot- neki kellett kifizetnie. Kértünk egyeztető tárgyalást, aminek a következő volt az alapja: a kolléga jól dolgozik, nem csinál baleseteket állandóan, mgbízható, jó munkatárs. A 20 év alatt ez volt az első ilyen balesete, rosszak a látási körülmények. Ha szigorúan vesszük a szabályokat, akkor a telephelyen sem tolathatna, csak irányító személlyel, akibe Ő megbízik. Ezért kértük, hogy az önrészt engedje el a Társaság. Pár nap múlva megkaptuk a választ, miszerint az önrészt nem engedik el, de két részletben befizetheti az összeget!!!

Tehát, ha “szabálytalanul” végzed a munkádat a Társaság utasítására és ebből kár keletkezik, akkor bizony fizetsz!!!

-Ezért kérem azt mindenkitől, hogy soha-semmilyen körülmények között ne végezzen hátramenetet irányító személy nélkül, még a telephelyen sem! Arra is felhívom a figyelmet, ha irányító személlyel végez tolatást és baleset lesz belőle, a balesetért nem az irányító, hanem a gépkocsivezető lesz a felelős, tehát az irányító személy kiválasztása a gépkocsivezető felelőssége!

Az esti leállásról:

Mivel nem tudtunk megegyezni az esti leállással kapcsolatban, ezért marad a jogszabály:

Először is tisztázzuk a munkaidő fogalmát. A munkaidő gyakorlatilag az az időtartam, ami alatt a munkavállalónak a munkaszerződéséből fakadóan munkavégzési kötelezettsége áll fenn, azaz dolgoznia kell. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.) megfogalmazása szerint a munkaidő a munkavégzésre előírt idő kezdetétől annak befejezéséig tartó idő, valamint a munkavégzéshez kapcsolódó, szokásos és rendszerint előforduló előkészítő és befejező tevékenység időtartama.

Összefoglalva: minden tevékenység a tankoláson, az esti leállás utáni ellenőrzésen keresztül a menetlevél leadásááig munkaidőnek minősül!

Az esti leállás végrehajtása úgy, hogy megfeleljen a jogszabályi követelményeknek:

-A legfontosabb, hogy a végállomásokról való indulás és a telephelyre történő érkezés ne a forda alapján, hanem a tényleges érkezés alapján legyen a menetlevélen dokumentálva. Ha előbb érkezik valaki a telephelyre, akkor is a tényleges időt vezesse rá a menetlevélre, ha forgalmi okból később, akkor is a tényleges időt dokumentálja.

Van egy anomália az érkezéskor, számomra elég érthetetlen módon. Sok száz millió forintot fizetett ki  a Társaság az OBU és más nevű elektronikus ketyerékre, amelyek működésének a megfelelőségét teljesítés igazolással le is igazolták. Igen ám, de mindannyian tudjuk, hogy nem igazán működik megfelelően, többek közt az a rendszer sem, amivel benneteket ellenőriznek. Az esti leállásnál ez azért fontos, mert nagyon sokszor még kint álltok az utcán, amikor a gép már azt jelzi, hogy beérkeztél a telephelyre, pedig nem. Fontos ez akkor, amikor 10-20-, esetleg több percet kell eltölteni a közúton addig, amíg a telephelyre beérkeztek.

Javaslatom az, hogy a tényleges beérkezés idejét írjátok a menetlevélre, azt az időt, amikor a telephelyre beértek, ne azt, amikor az OBU lezár de még kint álltok a forgalomban. Mert ez így szabályos és a Társaság arra kér illetve utasít, hogy a szabályoknak megfelelően járjatok el.

A sorbaállás és a tankás után mindenképp javasjom egy követkető rubrikána rögzíteni azt az időpontot, amikor a tárolótérre érkeztek és beálltok a parkolóba. Ott elvégzitek a leálláskor kötelező szemrevételezéseket, ellenőrzéseket, azokat a munkálatokat, amelyek elő vannak írva számotokra, majd felviszitek a menetlevelet a diszpécsernek és leadjátok!  A menetlevél leadásának az időpontja az a perc, amikor a munkavégzés befejeződik, nem az, ami a fordára van írva!!! Ez nagyon fontos, mert ha tovább tart a tankolás, az ellenőrzés, mosatás, mint ami a fordára van írva, akkor azt is fizetnie kell a cégnek.

Itt az a javaslatom és a kérésem, hogy mindenki rögzítse a menetlevélen a annak leadási idejét, ami megegyezik a szolgálatból való távozással, megegyezik a munkaidő végével.

Ha ezt megteszitek, nem fordulhat elő olyan eset, hogy nem számolnak el munkaidőt!

Felhívom a figyelmet arra is, hogy a menetlevélen szereplő beírások valódiságáért a sofőr a felelős, tehát neki kell kitöltenie azt. Seki nem adhat olyan utasítást, ami arra kötelez bárkit, hogy átírja a menetlevelet azért, mert az utasítás adónak nem tetszik az, ami a menetlevélen szerepel!

 

Talán ez lehet a megoldás a Munkáltatók megmentésére, avagy ne ékeskedjünk idegen tollakkal!

A Szakszervezet tollaival semmiképpen! És egyik Szakszervezetével sem! Legyen az bármelyik az országban. Szerintem könnyen megoldható lenne az, hogy feloldjuk a feszültséget a tagok és a szakszervezet ellenzői, illetve a nem tagok között! Próbálja ki az, aki elég bátor! Vajon lesz ilyen ember?

Sokszor hallom azokat a véleményeket az egész országban, hogy a Szakszervezet nem csinál semmit, minden sz@r, inkább kilépek, stb. stb. stb.

Most nem akarom részletezni azokat a dolgokat, hogy aki a szakszervezetet fikázza tagként, az saját magát fikázza, mert a szakszervezet az tagokból áll, tehát ha szar a szakszervezet véleményem szerint, akkor  én magam is  szar vagyok! Aki meg nem tag, annak szerintem semmi köze hozzá, tehát inkább hallgasson!

Azokról is megvan a véleményem, akik nem tagok, inkább a háttérből csendben részesülnek azokból a plusz dolgokból, amiket a Szakszervezet ki tud alkudni.

De a legnagyobb probléma az a pár lény, akik belülről-, vagy kívülről valamilyen indíttatásból csak fikázni tudják azoknak a munkáját, akik tényleg megpróbálnak tenni a minél jobb feltételek kialkudásáért. És ebbe a tevékenységükbe minden módszert bevetnek, nem idegen tőlük a hazugság, a csúsztatás, fenyegetés és az ehhez hasonló aljas eszközök bevezetése!

Pedig tökéletesen egyszerűen meg tudják oldani saját problémáikat, és ilyen módon még jobban be tudnának vágódni a cégeiknél, a cégek vezetőinél!

 

Íme a recept:

2010-től fizessék vissza a Társaságuknak minazt a béremelést, amelyet a Szakszervezet munkája során kaptak!

Fizessék vissza az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást, amelyet a Szakszervezet alkudott ki számukra!

Fizessék vissza a Cafeteria juttatást, amit szintén a Szakszervezet alkudott ki a számukra!

Aki a Kollektív Szerződésben foglaltak miatt bármilyen kedvezményben, juttatásban részesült, fizesse vissza! (hűségjutalom, vizsgadíjak, jogsihosszabbítás, stb.)

Öt évre visszamenően nézesse vissza a menetlevelét, és fizesse vissza a rendelkezésre állási idő, pihenőidő alatt kapott bérét!

Az év végi jutalmakat, (melyeket már az év elején a Szakszervezet bértárgyaláson letárgyalt) fizesse vissza!

Adja vissza a családtagi bérleteket, és 2012 április 1. utántól fizesse ki eszmei értéken a Társaságnak a bérleteket, mert ezt is a Szakszervezet munkája eredményeképp tarthattuk meg, még annak ellenére is, hogy az országos jogosultságot elveszítettük! A Társaság az egészet el akarta venni, kivéve a dolgozóét!

Aki a Szakszervezet segítségével került ide a Társasághoz, az a belépése napjáig fizesse vissza az összes költséget!

Aki a Szakszervezet segítségével jutott előre a ranglétrán és ezáltal növekedett a jövedelme, a jövedelmének a különbségét fizesse vissza!

 

( Egy kis segítség a számoláshoz:

Cafeteria 2010-2014 ig évi nettó 200 ezer Ft, azaz 800.000 Ft

2014-2016 évi nettó 250.000 Ft ezer forint, azaz 750.000 Ft, azaz csak a Cafeteria okán fizessen vissza a Társaságnak 1.550.000 Ft, azaz egymillióötszázötvenezer forintot! Persze, azért ennek vannak járulékai is, amit a Társaság befizetett utána, azt is fizesse vissza!)

Az egyik kolléga visszafizethetné a fogsorát is! 🙂

Mert a Szakszervezet nem ér semmit!

Mondjuk a Szakszervezetnek ilyen emberekre nincs is szükségük.

Na, ezek után kíváncsi lennék arra, hogy azok közül, akik a Szakszervezetet támadják, bomlasztják vagy a létét megkérdőjelezik, hányan fogják visszafizetni a Társaságnak a fent felsorolt pénzeket, melyekhez a Szakszervezet révén jutottak! Hányan fognak leszámolni, mert a Szakszervezet segítette ide, járt közbe azért, hogy legyen munkahelye?

Tudom a választ! Senki!  

És ezekre az emberekre hallgatnak sokan!

 

Béremelés a kormány álláspontja szerint!

Ki a jó Munkáltató és ki nem? Ezt döntse el mindenki saját maga, de azért vannak érdekes vélemények és ajánlások a Kormány részéről is! Vajon miért mostoha az állami-,önkormányzati alkalmazott? A kép forrása:hirkozpont.eu

Számomra érdekesen indokolt bérajánlást írtak alá tegnap a szakszervezetek és Magyarország Kormánya, mely a versenyszférára vonatkozna, amennyiben ezt a Munkáltatók betartanák! Ezen ajánlás szerint a Munkáltatók vegyék figyelembe a minimálbér és a garantált bérminimum emelésének a mértékét, törekedjenek a Munkavállalók helyzetének javítására. Külön felhívja a figyelmet az ajánlás arra, hogy a nagy mértékű elvándorlás miatt sok helyen munkaerő-hiány keletkezett, ezért is fontos a béremeléssel ittmaradásra ösztönözni a dolgozókat!

Vajon akkor a Kormány, aki tudja és érzi az alacsony bérek veszélyét, a saját Munkavállaóit miért nem akarja megfizetni? Miért ajánl nulla közeli százalékot szinte minden állami-, önkormányzati tulajdonban levő Társaság a dolgozóinak?Számomra érthetetlen ez a hozzáállás. Különösen annak fényében, hogy ezen cégek Munkavállalói is inkább külföldön keresik a boldogulásukat egy jobb- és megbecsültebb élet reményében. Eltűntek a kórházakból az agyonhajszolt ápolónők, orvosok, eltűnnek a buszsofőrök, külföldön dolgoznak a renitenseknek és bűnözőknek kiszolgáltatott rendőrök és pedagógusok, elmennek a jó szakmunkások és elmegy mindenki, mert itthon nem jó! Közben a Kormány a saját maga által jóváhagyott bérajánlását nem fogadtatja el saját felügyelete alatt álló társaságoknál.

Csak halkan jegyzem meg: ebben az évben a minimálbér és a garantált bérminimum 5,7%-kal nőtt!

 

SZTRÁJK!!!

A szakszervezetek egyik nyomásgyakorlási lehetősége a céljaik elérése érdekében a sztrájk. Sajnos ezt a lehetőséget elég szűk korlátok közé szorították, -véleményem szerint-azért, hogy ellehetetlenítsék a Munkavállalókat érdekeik érvényesítésének ezen formájától! De más eszköz nem is igen volt! A kép forrása: atv.hu

Amint az már az országos médiát is bejárta: sztrájkkészültséget hirdetett a Tüke Busz Zrt. mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet. Mivel az FDSZ a kezdeményezője a Nézzünk Együtt a Tükörbe programnak is, és mert mindenek előtt az őszinte beszéd hívei vagyunk, itt sem szeretnénk úgy tenni, mintha minden rendben lenne. Mert nincs rendben.

 

Arról is bizonyára értesültek, hogy a pécsi tömegközlekedésben dolgozó sofőrök 90 százaléka ért egyet egy esetleges sztrájkkal és több mint a fele éhségsztrájkra is kész.

 

Természetesen a politika is akcióba lépett, és igyekszik a sofőrök ellen hangolni a többi társadalmi réteget. Pont úgy, ahogy az ország vezetése tette az elmúlt években a rendőrökkel, a tűzoltókkal, a bányászokkal, az egészségügyi dolgozókkal, most a tanárokkal, és még sok más szakma képviselőjével.

 

A szakszervezet fő problémája az, hogy míg számos kollégánk fizetése akár több százezer forinttal csökkent egy év alatt, a társaság és a város vezetése évente több milliárd forintot önt egy fenntarthatatlan közlekedési rendszerbe és használt buszokba. Eközben egy éve várunk a bérek rendezésére, hiába.

 

Tisztában vagyunk vele, hogy Ön, aki velünk utazik a városban, nagy valószínűséggel szintén szerény bérből, fizetésből él, kispénzű diák vagy nyugdíjas. Rohanna a munkába, az iskolába, a gyerekért, boltba vagy haza. Tehát: a háta közepére nem hiányzik egy járatkimaradásokkal, buszleállással járó sztrájk.

 

Éppen ezért vetettük fel az éhségsztrájk lehetőségét. Nem Önnek akarunk még több nehézséget, bosszúságot okozni, hiszen ahogy a problémáink, úgy a céljaink is közösek: olyan fenntartható tömegközlekedés, amely nem terheli a kelleténél jobban az adófizetőket, és ahonnan a jól képzett sofőrök sem menekülnek tömegesen külföldre.

 

Még folynak a bértárgyalások, nem tudni, lesz-e megegyezés. Azt azonban tudnia kell, hogy szakszervezetünk bármilyen lépést tesz ezután, úgy szeretné megtenni, hogy számíthasson az Ön szolidaritására, és a lakosság, az utasok felé a legkisebb kellemetlenséggel járjon. Talán soha nem volt ennyire fontos, hogy együtt nézzünk abba a bizonyos tükörbe.

Tisztelettel:

 

Az FDSZ elnöksége

 

 

Érdekérvényesítés-kicsit másképp! 1. rész.

Érdekes cikkek jelennek meg szakszervezeti vezetőktől, érdekes hozzászólások a munkavállalóktól. Ki mit akar? Mindig ez a kérdés. De soha nincs rá olyan válasz, ami érdemlegesen segítené a megoldást. Csak a kifogások, kifogások, kifogások! Lehet-e így érdekeket érvényesíteni a mai törvények mellett Magyarországon?

Egy kis történeti áttekintéssel kezdeném, mindezt azért, hogy megpróbáljam megértetni mondanivalómat!

Én azt a megfogalmazást kedvelem, miszerint “a szakszervezet bérkeresők folytonos egyesülése, amelynek célja, hogy fenntartsák vagy javítsák alkalmazásuk feltételeit.”

Szerintem ez ennyi és semmi más. A magyarországi szakszervezetek mindegyikére igaz. Miért kellettek a szakszervezetek és mióta is léteznek egyáltalán?

A gyökerek a 18. századig nyúlnak vissza, amikor az ipari forradalom hatására megnőtt a munkanélküliség, hiszen a termelőeszközök fejlődése kevesebb munkaerőt igényelt a mezőgazdaságba. A gőzgépek használata, a közlekedés fejlődése stb. átstruktúrálta a gazdaságot. A feudalizmus rendszere kezdett felbomlani, kialakult az új üzemforma, a gyár. Ezzel elindult a nehézipar, ami minden egyes gazdasági ágazatra kihatással volt. Nem részletezem tovább, hiszen érettségi anyag, akit mélyebben érdekel, utánanézhet.

Az a lényege, hogy a jobbágyság, parasztság azon része, akiknek nem jutott munka a mezőgazdaságban, azok a városban keresték megélhetésüket a gyárakban, az ipari termelésben. Mivel volt bőven munkaerő, ezért nem volt nehéz majdnem állat módjára foglalkoztatni a munkavállalókat, nagyon kevés fizetésért, sokszor napi 16 órában. Persze ezt is tudták fokozni, hiszen azt is kitalálták, hogy gyerekeket foglalkoztattak ugyanarra a munkára, mint a felnőtteket, csak még kevesebb pénzért!  Angliában törvénybe tiltották be a munkások szervezetbe való tömörülését egészen 1824-ig! Mert a törvényeket ott is a nagyvállalkozók hozták, a politika közvetítésével!  Ennek az volt a célja, hogy a létminimum alatt tartsák a béreket, az így kialakított nyomor és létbizonytalanság megfossza a dolgozókat az emberi méltóságuktól, amit még jobban ki tudtak használni a munkáltatók, tulajdonosok a saját profitjuk növelése érdekében.

A gyermeket 9 éves korában gyárba küldik, ahol 13 éves koráig napi 6,5 órát dolgozik. (Korábban az ilyen idős gyermekek 8, még korábban 12-14, sőt 16 órát dolgoztak), 13 éves korától 18 éves koráig pedig napi munkaideje 12 óra. Tették mindezt azért, mert így még jobban kizsákmányolhatták a munkásosztályt, hiszen ugyanazért a munkáért kevesebbet fizettek a nőknek és a gyerekeknek, pedig a férfiak is éhbérért dolgoztak. Az Egyesült Államokban -szövetségi szinten-ezt a kérdést csak 1938-ban szabályozták!

Embertelen, sokszor állati körülmények között dolgoztak, nem szabályozta semmilyen törvény sem a bért, sem a szabadidőt. Nem voltak munkavédelmi előírások, ha valaki megsérült, elküldték, jött helyette másik. Szerencséje volt, ha a családja eltartotta, mert ha nem, éhenhalt.  Soksor egy szobában két- három család élt, ahol nem volt víz, világítás, stb.

Hát így éltek az emberek egy olyan társadalomban, ahol nem volt egy olyan szervezet, ami fel tudott volna lépni az alkalmazásuk feltételeinek javítása érdekében.

 

Csak pár kép arról, mi is történt akkor valójában.

Ez volt a kiindulópont abban az időben, amikor nem volt szervezett munkásság, amikor kizsákmányolták, megalázták Őket a hatalmas haszon reményében. És meg is tehették, hiszen nem volt ellenállás, bármit kitalálhattak a dolgozó tömeg ellen! És egészen addig folyt ez, amíg meg nem elégelték a Velük való bánásmódot.

 

Hagyományőrző retró majális a Mandulásban

Immár negyedik esztendeje annak, hogy a Baranya Megyei Szakszervezetek Akcióegysége Majálist szervez a Mandulásba.

Eddig minden évben garantált volt a jó hangulat, a nevetés! A gyermekeket és a felnőtteket  egyaránt színes programok várják, melyek garantálják a nap tartalmas eltöltését! A gyermekek közül mindenki garantáltan nyerni fog, mely meglepetés-ajándékokat tartalmaz!

A helyszínen büfé üzemel, mely olcsó áraival kedveskedik az odalátogatóknak!

 

Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Helyszín: Pécs, MANDULÁS
Időpont: 2015. május 1. 10:00.-18:00. óra között
Megközelíthető: gyalogosan, kerékpárral, rollerrel,  gördeszkával, autóval, autóbusszal, motorral, ejtőernyővel! 🙂

 

 

“Közlekedés: vágyak és fenntarthatóság”

Ezzel a címmel jelent meg a Délmagyarország című lapban a XVI. Szegedi Nemzetközi Közlekedési Konferenciáról szóló beszámoló, melyen magam is részt vettem. Számomra teljes igazolást kaptam arról, hogy a Szakszervezetünk két évvel ezelőtti-és a mai napig fenntartott-elképzelése a helyes irány városunk közlekedési koncepciójával kapcsolatban.

” Nem lehet úgy infrastrukturális fejlesztést megvalósítani, hogy nem nézzük meg, van-e iránta fizetőképes kereslet, vagy hogy fenntartható-e- ? Ma állami támogatás nélkül szinte egyetlen vasút-vagy buszvonalat sem lehet fenntartani, aminek az oka az alacsony GDP és az alacsony átlagkereset.” Ezek a szavak Becsey Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkár előadásában hangzottak el.

Szakszervezetünk már lassan két éve hívja fel a figyelmet arra, hogy Pécsett a fonódó hálózat nem ezt az elvet követi. Ennek a következményeit már a napokban megtapasztalhattuk. Hiába az Önkormányzat jelentős anyagi támogatása, mely soha nem volt eddig ilyen magas- sajnos a Társaságnak jelentős hiteleket kell felvenni a további működésre, eladósítva még jobban a céget, közvetett úton Pécs városát, azaz az adófizetőket. Hiába sikerült “kiharcolni” a saját javítóműhely felépítését, mely jelentős megtakarítást eredményezett,-ahogy Szakszervezetünk előre megjósolta- az elhibázott vonali változtatások ennél jelentősebb kiadásokat generáltak, de bevételi oldalon nem hozták meg a várt eredményt. Szakszervezetünk ezt is előrevetítette, hiszen mi szakmai alapokon, “4500 év” tapasztalata felhasználásával készítettük el stratégiai tervünket. Ezt sehol nem vették figyelembe, sem a Társaságnál, sem a “civil” szervezetnél. Nem beszélve arról, hogy a Munkavállalól képviseletével megszakították a teljes együttműködést, pedig a változtatások nagyrészt a gépjármű-vezetőket érintik.

Számomra ez nem meglepő, hiszen valami érdekes módon jelzéseim ellenére még mindig védenek olyan vezetőket, akik tevékenységéről már bizonyítottan negatívan vélekedett a tulajdonos is. Mégsem vonják őket felelősségre, hanem tovább folytathatják “munkájukat”, melynek eredménye a fent említett magas működési költségek, a pazarlás. Ami nem zavarna, ha saját pénzüket költenék pazarló módon! De ez közpénz, az adófizetők, a bérletet megvásárlók forintjai!

Ebből a forintokból fizetnek évente sok-sok millió forintot Dr. Szalay Ferencnek, a Szalay ügyvédi irodának. Persze a városnak vannak ügyvéd alkalmazottaik, de azért valamiért ki kell fizetni a szolnoki fideszes polgármester fiának ennyi pénzt. Természetesen közpénzből. Ebből a pénzből vásárol luxusautót a cég, amit a vezérigazgató saját céljaira is használ! Természetesen a költségeit a bérletek eladásából beszedett pénz, illetve az adóforintok viselik. Kevés talán a havi 850.000 ft fizetés, plusz a többmilliós évi prémium?

Ezen a Konferencián részt vett a Tüke Busz felügyelő-bizottságának az elnöke is, Dr. Weidinger Antal. Remélem tájékoztatja az általa felügyelt társaságot az ott elhangzottakról. Remélem az új városvezetés nem olyan módon áll a Munkavállalókhoz, mint az előző, remélem figyelembe veszi a választópolgárok véleményét, remélem a fenntarthatóságot is szem előtt tartják. Mielőtt baj lesz! Mielőtt nagy baj lesz!

Csak halkan jegyzem meg, hogy stratégiai kérdésekben mindig az általunk megjósoltak következtek be! Természetesen a felelősök soha nem lettek felelőségre vonva. Ne legyen senkiben azonban kétség, hogy örökre meg fogják úszni. Mert az igazság egyszer úgyis kiderül. Talán nem is olyan sokára!

 

Hogyan kell közölni a munkavállalóval a rendkívüli felmondást?

Emlékszem még azokra az időkre, amikor fel akartak mondani a Munkavállalónak, akkor behívatta a főnöke, és közölte vele, hogy ezért vagy azért de megszűnt a munkaviszonya. Általában elhangzott egy-két biztató szó, bár nem sokat segített. A Tüke Busz vezérigazgatója-Árki Sándor- egy teljesen új módszert talált ki, ami mindent visz! Hiába, olyan jól mennek a dolgok, hogy erre is van ideje!

2014 november 10-én csörög a telefonom, melynek végén a titkárnő kellemes hangja búgott fel:

Szia. Át tudnál venni pár levelet amit a vezérigazgató úr írt?-kérdezte.

Természetesen!-válaszoltam, majd pár perc múlva megjelentem a titkárságon.

Átvettem egy tájékoztatót, -mint az Üzemi Tanács elnöke- melyben tájékoztat a vezérigazgató, hogy 2015 januárjára jelölt ki egy időpontot az Üzemi tanács tájékoztatására, mely törvényi kötelezettsége, bár ennek nem igazán tett eleget a múltban. Láttam, hogy bent van az irodában, ezért kértem tőle egy korábbi időpontot. Tettem ezt azért, mert úgy gondoltam, hogy jó lenne a kialakult feszültségeket kicsit oldani a Munkavállalókban, jó lenne közösen együttműködve, közösen tájékoztatva a dolgozókat Karácsony előtt, megbeszélve az év végi jutalom kifizetésének a feltételeit, ahogy egyébként a bértárgyaláson írásban, szerződésben megállapodtunk.

Először is közölte velem, hogy nem haragszik, további jó munkakapcsolatot szeretne fenntartani. Meg is beszéltük, hogy december 5-re módosítjuk a megbeszélés időpontját, majd visszamentem a Titkárságra. Ott átvettem még egy fegyelmit az egyik Kolléga ügyében, majd átvettem az én meghallgatásom hangfelvételét, és aláírtam az arról készült jegyzőkönyvet. Amikor el akartam menni, akkor szóltak, hogy még van aláírnivalóm és elém tettek egy rendkívüli felmondásról szóló határozatot aláírásra, mely az én kirúgásomról szólt!

Pitiáner, szánalmas megoldásként értékeltem az eljárást! A vezérigazgató annak a tudatában játszotta el a -mennyire fontos a számomra a jó munkaügyi kapcsolat, nagyon fontos az Üzemi Tanács is, ezért meghívlak, mint ÜT elnököt januári tárgyalásra-, hogy tudta azt, hogy kirúgott!!!

Az egészben az a poén, hogy a meghallgatásomon el is mondtam, hogy számomra nem kétséges a fegyelmi tárgyalás kimenetele, hiszen perben állok a vezérigazgatóval. Sok milliós perben! Ennek ellenére ő vizsgálta ki az ügyemet, ő írta alá a rendkívüli felmondásomat.

Történt mindez 2014. október 10-én, a Tüke Busz zrt.-nél, melynek 100 %-os tulajdonosa a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Véleményem szerint miért történt?

Folyt. köv.

 

 

Fonódó hálózat Pécsen? Vitassuk meg!

Társadalmi konzultációba kezd a Nézzünk Együtt a Tükörbe program a pécsi buszközlekedéssel, elsősorban a tavaly bevezetett fonódó hálózattal kapcsolatban. A tervek szerint így az utasok és a sofőrök összegzett véleményét tárják majd a döntéshozók elé.

Vitára hívja a pécsieket a Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) program. A NET alapvető célja, hogy minél kevesebb legyen a súrlódás a pécsi tömegközlekedés résztvevői között, végső soron az, hogy minél többen és minél elégedettebben utazzanak a városi buszokon.

 

Ennek eléréséhez a program résztvevői szerint fontos, hogy a utasok minél több információval bírjanak a buszvezetők munkájáról, az utóbbiak pedig nagyobb megértéssel forduljanak az előbbiek felé. Nem elhanyagolható, hogy milyen a járműpark, de talán ennél is fontosabb, hogy milyen rendszerben, milyen hálózatban és menetrenddel használhatják őket az itt élők. Az pedig, hogy most végre a pécsieket is megkérdezik erről, hatalmas előrelépés a problémák társadalmasításában.

 

– Több, mint egy éve működik a fonódó hálózat ? mondta Hofekker Ferenc, a pécsi Független Demokratikus Szakszervezet elnöke, a NET ötletgazdája. – Sokan sokféleképpen magyarázták már, hogy miért jó úgy, ahogy van, csak egy valamit mulasztott el eddig mindenki: megkérdezni a pécsieket arról, hogy mit szólnak hozzá. Mi most megtesszük.

 

A pécsiek véleményüket a Nézzünk Együtt a Tükörbe program Facebook-oldalán mondhatják el (https://www.facebook.com/nezzunkatukorbe), megírhatják e-mailben (nezzunkatukorbe@gamil.com), vagy személyesen is véleményt formálhatnak a NET következő héten induló fórumsorozatán.

 

A NET a tervek szerint városrészenként vitatná meg a fonódó hálózattal kapcsolatos problémákat, elsőként a kertvárosiak kapnak lehetőséget, hogy véleményt formáljanak.

 

– A buszsofőrök már meglévő tapasztalatait és a lakossági jelzéseket összegezve a tömegközlekedési társaság és a város vezetéséhez fordulunk ? mondta Hofekker Ferenc. – Őszintén reméljük, hogy közösen jobbá tehetjük a pécsi tömegközlekedést.

 

Negyven éve szkanderezünk a buszokkal

Jövőre lesz negyven éves az a kormányrendelet, amely a menetrend szerinti autóbuszok elindulását segíti. Ennek ellenére nem ivódott bele a legtöbb autósba, hogy kiengedje az ?öbölből? a buszt, pedig biztonságosabb és bizonyítottan jót tesz a párkapcsolatoknak is.

Van-e szándék?

 

Sajnos kevesen tudják, de a népszerű nevükön buszöbölnek nevezett megállókból az autóbuszok kiállását kötelesek elősegíteni a közlekedő partnerek, amennyiben ezt hirtelen fékezés nélkül meg tudják tenni.

 

Az erről szóló kormányrendelet 1975-ben született, jövőre lesz 40 éves. Tavaly annyit módosítottak rajta, hogy belevették a diákokat szállító járműveket. Most a rendelet így szól: Lakott területen belül a járművek vezetői kötelesek az elindulási szándékot jelző, menetrend szerint közlekedő

autóbusznak, trolibusznak, az iskolabusznak és a gyermekeket szállító autóbusznak a megállóhelyről való elindulását (a jobb szélső forgalmi sávba való besorolását) ha ez hirtelen fékezés nélkül megtehető lassítással, szükség esetén megállással is lehetővé tenni.

 

Pécsen ez a gyakorlatban a menetrend szerint buszokat jelenti. A kormányrendelet kitér arra: az autóbusz vezetője azonban ilyen esetben is csak akkor indulhat el, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről.

 

 

Már nem is lassú és büdös

 

 

Annak, hogy az ősrégi szabályt a mai napig sokan nem tartják be, számos oka van. Rendszerint nyilatkoztak úgy a megkérdezett autósok, hogy azért nem engedik ki az autóbuszt, mert lassú és szörnyen füstöl.

 

– Pécsen ma már korszerű, EURO 3, 4, 5, sőt 6-os környezetvédelmi besorolású buszok közlekednek – mondta Hofekker Ferenc, a pécsi busztársaság mellett működő Független Demokratikus Szakszervezet elnöke. – Gyorsulásuk, nyomatékuk és a váltók áttétele elég jó ahhoz, hogy hamar felvegyék a lendületes városi közlekedés ritmusát. Ráadásul a motorok emissziója és az ezzel járó szaghatás is sokkal jobb a közlekedés sok más résztvevőjénél.

 

 

Na jó, de melyik busz jár menetrend szerint?

 

 

Jó kérdés, ezt egy autóban ülve sokszor nehéz megállapítani. Túlzott általánosításnak tűnhet, de akkor járunk el helyesen, ha minden autóbuszt elengedünk, ha lehetőségünk van, amely egy öbölből készül kiállni. Szinte bizonyos, hogy nem egy különjáratot engedtünk el, ha mégis, akkor az azon ülők lesznek nekünk nagyon hálásak.

 

Az autóban ülőknek természetes a kényelem, de lehet, hogy az adott buszon heringek módjára próbálnak az emberek eljutni céljukhoz. Ha kiengedjük a buszt a megállóból, az nekünk csak másodpercekbe kerül, de a rajta állók és a sofőr is igen hálás lesz nekünk, utóbbi ezt általában egy kedves gesztussal jelezni is szokta.

 

Balesetet és otthoni veszekedést előzhetünk meg

 

 

Az autós helyzete nem csak kényelmesebb, de biztonságosabb is. Normális esetben biztonsági öv védi, míg a buszon ülni sem tud mindig mindenki. Azt kevesen tudják, de ha induláskor a busz vezetőjének hirtelen fékeznie kell, az legalább annyira balesetveszélyes, mint nagyobb sebességnél.

 

– Ez a buszok sajátosságából fakad – magyarázta Hofekker Ferenc.  Ha kis sebességnél hirtelen lassítani kell, mondjuk mert nem kapott a busz elsőbbséget, vagy egy autós kivált a külső sávra, ahova éppen besorolt volna, a sofőr lelép a gázról és a fékre tapos. Ettől a hagyományos és az óriási nyomatékot megmozgató motorfék is működésbe lép. Kevesen tudják, de emiatt már 3 kilométeres sebességnél is komoly balesetet szenvedhetnek az utasok.

 

Vannak Pécsen különösen érintett buszmegállók. A Bőrgyár megálló Kertváros felé például ékes példája annak, hogy milyen kevesen ismerik  vagy használják a fenti jogszabályt. Három másodperccel kellene csak többet várni, ha kiengedjük a buszt magunk elé, mégis van, hogy ez csak a 8-10-ik autósnak jut eszébe. A Krisztina térnél meg egyenesen népi virtusnak számít bevágni a megállóból kigyorsító busz elé, majd nagyot fékezni és jobbra kanyarodni.

 

Egy újabb veszélyhelyzet, amelyet elhárítunk, ha kiengedjük a buszt a megállóból: biztosan nem ugrik ki mögüle egy gyerek, vagy egy meggondolatlanabb felnőtt.

 

Az pedig egy megtörtént eset alapján egyértelműen kijelenthető: sokkal barátságosabb otthon a hangulat, ha hazafelé elengedtük autónkkal azt a buszt, amelyen szókimondó feleségünk vagy más hozzátartozónk utazott.

 

 

Kevesebb baleset, kevesebb konfliktus

 

A fentiekből kitűnik: mindenképpen szerencsés, ha betartjuk ezt a minden elemében nagyon európai jogszabályt. Ha kiengedjük a buszt a megállóból, balesetet előzhetünk meg, és bár nem tettünk mást, csak szabályosan közlekedtünk, a busz vezetője és utasai ezt kedves gesztusként értékelik, mi pedig nagyon sokat tettünk a kulturált közlekedésért.

 

 

Ha “becsengettek”, már kár rohanni

Mivel az út további része jobbára unalmas zötykölődéssel telik, a buszra való feljutás és a leszállás hordozzák a legtöbb veszélyt. Hogyan kerüljük el a balesetet, mire jó a vészcsengő, hogyan segíthetünk, ha mégis baj van? Most megmondjuk.

A tömött, zsúfolt autóbuszon a sofőr látása még annál is korlátozottabb az utastérre, mint ?üresjáratban?. Azt sem tudja, hogy ki mikor szállt fel és mikor akar leszállni. A helyzetet fokozza, ha a megálló is zsúfolt.

 

Ha sokan várnak a felszállásra, akkor se álljon közvetlenül az ajtó elé a megállóban. Egyrészt mert ezzel akadályozza a leszállókat, és nem hogy időt spórol vele, hanem csak tovább tart az utazás, ráadásul balesetveszélyes is. Ezért célszerű tartani az egy méter távolságot a megállóban a busz ajtajától: így gördülékenyebb az utazás. Fontos, hogy az ilyen helyzetekben különösen figyeljünk az idősekre és a gyermekekre.

 

Ha leszállna, de meghallja az ajtócsukást jelző csengőt, semmiképp ne folytassa a leszállást, és végképp ne próbáljon meg a becsukódó ajtók között leugrani. Az Indiana Jones emlékverseny résztvevői a legritkább esetben érik el hamarabb uticéljukat, ám mivel a szerepet megformáló színésszel szemben nincs dublőrjük, súlyos balesetet szenvedhetnek. Nem a levegőbe beszélünk: sajnos több ilyen eset volt már pécsi buszokon.

 

Mikor jár el helyesen, ha nem sikerült leszállnia? Ha megvárja, amíg az ajtó becsukódik, majd használja a vészcsengőt. Kérje meg a sofőrt, hogy nyissa ki az ajtót, mert nem tudott leszállni. Ne féljen tőle: ez a vészcsengő egyik alapvető funkciója. Ahogy fent is írtuk, a buszsofőr nem lát mindent, főleg, ha nagy a tömeg. Nem fogja vegzálásnak venni, ha csenget, mert ezzel a munkáját segíti.

 

Leszállás után mindenképpen távolodjon el az autóbusztól, mert meglökhetik és a busz alá eshet. Sajnos Pécsen is előfordult már ilyen.

 

Volt tragikus kimenetelű baleset, de olyan szerencsés is, amikor az utasok figyelmeztették a sofőrt és sikerült elkerülni a tragédiát.

 

Ezért fontos, hogy figyeljünk magunkra, egymásra, és ahogy korábban is kértük: kiemelten ügyeljünk idős és gyermek utastársainkra.

 

A NET csapata

 

 

datok nyilvánosságra hozatala

Mivel pár állításomat “megcáfolt” a PTKE és a Tüke Busz vezérigazgatója úgy, hogy közben “félretájékoztatták” Pécs város polgárait és bemocskolták a szakszervezetet, ezért szeretnék megosztani pár dolgot. Előzetes!

Ügyszám: NAIH-6403-3/2012/V.

Ügyintéző: dr. Majsa Dóra

 

 

 

 

Tisztelt Uram!

 

Ön a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) állásfoglalását kérte arról, hogy egy megyei jogú város 100%-os tulajdonában lévő vagyonkezelő szervezet, valamint ezen vagyonkezelő szervezet többségi tulajdonában lévő közszolgáltatást ellátó gazdasági társaság adatai állhatnak-e üzleti titok védelme alatt, illetve nyilvánosságra hozataluk sérthet-e üzleti titkot.

 

Konzultációs kérdésére a Hatóság joggyakorlata alapján az alábbi tájékoztatást adom:

 

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.) értelmében közérdekű adat: az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy kezelésében lévő és tevékenységére vonatkozó vagy közfeladatának ellátásával összefüggésben keletkezett, a személyes adat fogalma alá nem eső, bármilyen módon vagy formában rögzített információ vagy ismeret, függetlenül kezelésének módjától, önálló vagy gyűjteményes jellegétől, így különösen a hatáskörre, illetékességre, szervezeti felépítésre, szakmai tevékenységre, annak eredményességére is kiterjedő értékelésére, a birtokolt adatfajtákra és a működést szabályozó jogszabályokra, valamint a gazdálkodásra, a megkötött szerződésekre vonatkozó adat.

 

A fentieken túlmenően az Infotv. közérdekből nyilvános adatnak minősíti a közérdekű adat fogalma alá nem tartozó minden olyan adatot, amelynek nyilvánosságra hozatalát, megismerhetőségét vagy hozzáférhetővé tételét törvény közérdekből elrendeli.

 

Az Alaptörvény 38. cikkének (1) bekezdése értelmében az állam és a helyi önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon, míg 39. cikke a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságának követelményét, a közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adattá minősítését alkotmányos rangra emelte:

 

?(2) A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A közpénzeket és a nemzeti vagyont az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni. A közpénzekre és a nemzeti vagyonra vonatkozó adatok közérdekű adatok.?

A nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (a továbbiakban: Nvtv.) 1. §-ának (2) bekezdése szerint nemzeti vagyonba tartozik többek között:

?a) az állam vagy a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló dolgok,

  1. b) az a) pont hatálya alá nem tartozó, az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő dolog,
  2. c) az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában lévő pénzügyi eszközök, továbbá az államot vagy a helyi önkormányzatot megillető társasági részesedések,
  3. d) az államot vagy a helyi önkormányzatot megillető bármely vagyoni értékkel rendelkező jogosultság, amelyet jogszabály vagyoni értékű jogként nevesít,

??

 

Az Alaptörvénnyel összhangban az Nvtv. 7. § (1) bekezdése kimondja, hogy a nemzeti vagyonnal felelős módon, rendeltetésszerűen kell gazdálkodni, míg a 10. § (1) bekezdése értelmében a nemzeti vagyont, annak értékét és változásait a tulajdonosi joggyakorló nyilvántartja. A nyilvántartási adatok ? a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti minősített adat kivételével ? nyilvánosak.

 

Az önkormányzat közvetett ? a vagyonkezelő szervezeten keresztüli ? tulajdoni részesedése már önmagában megalapozná a gazdasági társaság gazdálkodásával összefüggő adatok nyilvánosságát (Nvtv. 5. § (5) bekezdés c) pont), ezen nyilvánosságot azonban alátámasztja a fentieken túl az Infotv. 26. § (3) bekezdése is, amely a kötelezően igénybe veendő közszolgáltatást végző cégek adatait közérdekből nyilvánosnak minősíti.

 

Összességében tehát a jelenlegi jogszabályi környezet nem csak arra helyezi a hangsúlyt, hogy valamely szerv, személy jogszabályban meghatározott tényleges közfeladatot lát-e el, hanem a nemzeti vagyonnal való rendelkezés és gazdálkodás tényére, így mind a vagyonkezelő szervezet, mind az önkormányzat 51%-os közvetett tulajdonában lévő gazdasági társaság az Infotv. szerinti közérdekű és közérdekből nyilvános adatokat kezel.

 

Nem minden közérdekű adat nyilvános azonban. A nyilvánosság alóli kivételt általában a dokumentumnak az a része jelentheti, amely üzleti titoknak minősül, vagy amely a szerzői jogi törvény alapján szerzői jogi védelem alatt áll. A közérdekű adatok megismerésére irányuló kérelmet továbbá olyan információk esetében tagadhatja meg jogszerűen az adatkezelő, amely törvény szerint nem nyilvános, így példának okáért a minősített adatok, valamint a döntés-előkészítéssel kapcsolatos adatok tekintetében.

 

A nyilvánosság tehát az alábbi okok miatt korlátozható:

– az üzleti titoknak minősülő adatok tekintetében a Polgári törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) szabályai szerint [Ptk. 81. § (2)-(4)];

– a minősített adatok vonatkozásában a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény szabályai szerint;

– a döntés-előkészítéssel kapcsolatos adatok tekintetében pedig az Infotv. szabályai szerint [27. § (5)-(7)];

– szerzői jogi védelem alatt áll továbbá a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében ? függetlenül attól, hogy a törvény megnevezi-e ? az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása.

 

Az Infotv. 27. § (3) bekezdése értelmében az üzleti titok megismerésére a Polgári Törvénykönyvben foglaltak az irányadók.

 

A Ptk. 81. § (2) bekezdése szerint ?üzleti titok a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó minden olyan tény, információ, megoldás vagy adat, amelynek nyilvánosságra hozatala, illetéktelenek által történő megszerzése vagy felhasználása a jogosult ? ide nem értve a magyar államot ? jogszerű pénzügyi, gazdasági vagy piaci érdekeit sértené vagy veszélyeztetné, és amelynek titokban tartása érdekében a jogosult a szükséges intézkedéseket megtette?.

 

Az üzleti titok fogalmával összefüggésben fontos kiemelni, hogy az államra való utalás nem csak a magyar államot zárja ki az üzleti titok jogosultjainak köréből, hanem minden más, törvény által az Infotv. szerinti közfeladatot ellátó szerv fogalmába sorolt szervet, valamint az Alaptörvény és például az Nvtv. alapján a nemzeti vagyonnal gazdálkodó szerveket is.

 

A Ptk. 81. § (3) bekezdése értelmében nem minősül üzleti titoknak az állami és a helyi önkormányzati költségvetés, mind az európai közösségi támogatás felhasználásával, költségvetést érintő juttatással, kedvezménnyel, az állami és önkormányzati vagyon kezelésével, birtoklásával, használatával, hasznosításával, az azzal való rendelkezéssel, annak megterhelésével, az ilyen vagyont érintő bármilyen jog megszerzésével kapcsolatos adat. A nyilvánosságra hozatal azonban nem eredményezheti az olyan adatokhoz ? így különösen a technológiai eljárásokra, a műszaki megoldásokra, a gyártási folyamatokra, a munkaszervezési és logisztikai módszerekre, továbbá a know-how-ra vonatkozó adatokhoz ? való hozzáférést, amelyek megismerése az üzleti tevékenység végzése szempontjából aránytalan sérelmet okozna, feltéve, hogy ez nem akadályozza meg a közérdekből nyilvános adat megismerésének lehetőségét. A közérdekű adat és az üzleti titok összeütközése esetén tehát addig a határig, amíg a közpénzek felhasználásának nyilvánosság általi ellenőrzése indokolja, háttérbe kell vonulnia a gazdasági érdekhez fűződő jognak.

 

A Ptk. 81. § (4) bekezdése azt is kimondja, hogy az, aki az államháztartás valamely alrendszerével pénzügyi, illetve üzleti kapcsolatot létesít, kérésre köteles a jogviszonnyal összefüggő és a (3) bekezdés alapján közérdekből nyilvános adatokra vonatkozóan tájékoztatást adni. A felvilágosítás oly módon is történhet, hogy az adatokat a honlapon vagy a hirdetményi lapban teszik közzé. A felvilágosítás megtagadása esetén, vagy ha a felvilágosítást kérő szerint a tájékoztatás nem kielégítő, a törvényességi felügyelet gyakorlására jogosult szerv eljárása kezdeményezhető.

 

A fentiek értelmében tehát mind a közfeladatot ellátó szerv, illetve azok a gazdálkodó szervezetek, amelyek az állammal, az önkormányzatokkal bármiféle üzleti kapcsolatba kerülnek, kötelesek gazdasági tevékenységük adatainak nyilvánosságra kerülését eltűrni, mégpedig olyan mértékig, hogy a közvagyonnal való gazdálkodás, a közpénzek felhasználása ellenőrizhető legyen. Vagyis a közfeladatot ellátó szervekkel kötött szerződés mindazon adatai nyilvánosak, melyek titokban maradásához az érintettnek nem fűződik jogszerű érdeke. A Hatóság álláspontja szerint mindenképpen a nyilvános adatkörbe tartoznak például a szerződéses összegek, a szerződések tárgya, tartalma, a szerződéses feltételek, az elszámolásra, a szerződés teljesítésére vonatkozó adatok. Ezek azonban csak annyiban lehetnek nyilvánosak, amennyiben nem eredményezik a technológiai eljárásokra, a műszaki megoldásokra, a gyártási folyamatokra, a munkaszervezési és logisztikai módszerekre vonatkozó adatokhoz való hozzáférést.

 

Ha a közérdekű adatot tartalmazó dokumentum az igénylő által meg nem ismerhető adatot (pl. a szerződést kötő anyja neve) is tartalmaz, a másolaton a meg nem ismerhető adatot felismerhetetlenné kell tenni [Infotv. 30. § (1) bekezdés].

 

Felhívom szíves figyelmét továbbá arra, hogy az Infotv. 30. § (5) bekezdése értelmében az üzleti titokra való hivatkozás során a vagyonkezelő szervezetnek, illetve a többségi önkormányzati közvetett tulajdonban lévő gazdasági társaságnak mint közfeladatot ellátó szervnek a megtagadás alapját ? tehát a Ptk. 81. § (3) bekezdésének ?így különösen a technológiai eljárásokra, a műszaki megoldásokra, a gyártási folyamatokra, a munkaszervezési és logisztikai módszerekre, továbbá a know-how-ra vonatkozó adatok? fordulatát ? szűken kell értelmeznie, és a környezeti adatok semmiképpen sem kerülhetnek a nyilvánosságtól elzárt adatkörbe.

 

A személyes adatok védelmét és a közérdekű adatok nyilvánosságát érintő ügyben forduljon a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz továbbra is bizalommal.

 

Budapest, 2013. január 14.

 

 

Üdvözlettel:

 

 

 

 

Dr. Révész Balázs

főosztályvezető

Vizsgálati Főosztály

 

 

Gázpedált adunk minden buszozónak

Bár a pécsi buszokon is csak egy gázpedál van, amit a sofőr kezel, a Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) program segítségével most minden utas lehetőséget kap, hogy gázt adjon, és az őszi csúcsforgalom ellenére gyorsabbá tegye az utazást.

Beköszöntött az iskolakezdés, ezzel a zsúfolt helyi járatú buszok időszaka Pécsen is. Az utasok a problémák megoldását ilyenkor is a sofőrtől várják. Ugyanakkor érdemes figyelembe venni, hogy a gépkocsivezető egyedül van, figyelme sok felé oszlik, és naponta sok ezer ember épségéért felelős.

 

 

A pécsi Független Demokratikus Szakszervezet Nézzünk Együtt a Tükörbe (NET) programja azért jött létre, hogy közelebb hozza egymáshoz az utasokat, a pécsi tömegközlekedési cég dolgozóit és általában a közlekedésben résztvevőket – mondta Hofekker Ferenc, a szakszervezet elnöke. Ezúttal arra igyekszünk rávilágítani: hogyan tudja az utas gyorsabbá, gördülékenyebbé tenni a buszozást.

 

 

Ilyen gesztus a jegy vagy bérlet felmutatása. Meglétüket a sofőrnek kötelessége ellenőrizni, és nem is mehet tovább, amíg nem teszi. Tehát nem az előítélet munkál benne, nem “kekeckedik”, csak teszi a dolgát. Ha viszont mindenki lyukasztja és/vagy felmutatja, amit már amúgy is megvett, gyorsabban halad a busz.

 

 

Ezután úgy tudunk gyorsítani az iskolába vagy munkába jutáson, ha felszállást követően a busz belsejébe húzódunk. Aki leveszi a hátitáskáját, az még egy embernek csinál helyet, és ha élesebb tárgyak vannak rajta, a baleset-megelőzésért is tett. Ennek érdekében fontos az is, hogy kapaszkodjunk a buszon, és szükség esetén erre figyelmeztessük utastársainkat is. Ennek hiányában hirtelen fékezéskor nem csak mi eshetünk el, de magunkkal ránthatunk mást is, legyen felnőtt, gyermek vagy terhes kismama.

 

 

Az ősztől nyárig tartó időszakban különösen figyeljünk a gyermekekre. Sokan egyedül utaznak az iskolába, vagy onnan haza, rászorulhatnak a segítségünkre, ugyanakkor hálásak is lehetnek érte.

 

Ha a nehezen mozgók, idősek vagy babakocsival utazók fel- és leszállását segítjük, nem csak köszönő szavakat kapunk érte, de értékes másodperceket is, hiszen nem kell a buszvezetőnek leszállnia segíteni, hamarabb indulhatunk tovább.

 

 

A busz haladásán leszálláskor is gyorsíthatunk. Például azzal, ha időben jelezzük, hogy leszállnánk. Ha pedig az ajtóban állunk, leszállva engedjük le a busz belsejéből érkezőket. Ilyenkor fontos, hogy az eseményeket tükörből szemlélő buszsofőr számára magatartásunkból egyértelműen kiderüljön: folytatni szeretnénk az utazást.

 

 

Nézzünk más szemmel egymásra, és lépjünk együtt a gázra!

 

 

A Nézzünk Együtt a Tükörbe csapata

 

Így ne álljunk a busz elé, ha jön az ősz

Lassan-lassan búcsúzik a nyár. Már kopogtat az ősz az ablakon, kezdi festeni a fák leveleit. Megállíthatatlanul rövidülnek a nappalok, és erőlködik már a napsugár is. A csekkeket befizettük a tankönyvekre és reménykedünk abban, hogy meg is kapjuk őket. A buszokat pedig gőzerővel készítik fel az iskolakezdésre!

Hamarosan megtelnek a buszmegállók utazni szándékozó emberekkel, hiszen elkezdődik az iskola, lejárnak a kivett szabadságok. Újra felpezsdül a város. Közlekedni akarunk majd, gyerekekkel, csomagokkal, iskolatáskákkal. Mi gépkocsivezetők készülünk erre, de emberek vagyunk. Bármennyire is próbálunk megfelelni a feladatnak, egy pillanatnyi kihagyás, és megtörténik a baj.

Először a következőkben kérjük a segítségüket:

Mint a Facebook-oldalunkon, a https://www.facebook.com/nezzunkatukorbe oldalon közzétett videónkon látják (https://www.facebook.com/photo.php?v=352406001582882), már a buszmegállóban történő beállás is igen veszélyes lehet. Azért, hogy az autóbusz közel tudjon állni a járdához, beálláskor eléggé meg kell közelíteni a járdaszigetet, ami azzal is járhat, hogy a jármű eleje (főleg a nem alacsonypadlós autóbuszokon) akár a járda fölé is érhet, veszélyeztetve ezzel a járdasziget szélén állókat.

Természetesen maximálisan megpróbálunk odafigyelni a munkánkra, de ha véletlenül valami elvonja figyelmünket a beálláskor, akkor abból baleset lehet. Általában a balesetek nem egy tényezőn múlnak, hanem több összetevőn.

Ezért kérjük Önöket, hogy lehetőség szerint a buszmegállókban legalább egy méter távolságot tartsanak a járdaszegélytől a balesetek kiküszöbölése érdekében. Kérjük Önöket arra is, hogy figyelmeztessék erre utazni szándékozó társaikat is – ezeket a sorokat nem mindenki olvassa.

Munkám során többször láttam, hogy nagy segítséget jelentett pár embernek az odafigyelés, konkrét baleseteket előzött meg. Mi odafigyelünk Önökre, de mint már többször leírtam, mi is emberek vagyunk, hibázhatunk. Kérjük Önöket, hogy figyeljenek ránk, figyeljenek egymásra. Ugyanannak a közösségnek a tagjai vagyunk: az utazókénak.

 

Hofekker Ferenc

 

Egy bolond (idióta) százat csinál?

Legalábbis nekem sikerült, ami megjelent a televízió képernyőjén! Végy egy olyan műsort, mely meghallgat, (mondják nekik, hogy hallgasson meg)majd állítsd be magad úgy, hogy “én vagyok a megmentőtök”, de a hátuk mögött már fend a kést. Sőt! Mosolyogj is hozzá!. Tuti a siker! Tuti a siker?

Roppant érdekes interjú jelent meg  egy televíziós műsorban. Pék Patrik, – aki az Uránvárosi állomáson kategorikusan kijelentette, hogy nem veszi figyelembe a gépkocsivezetők jelzéseit a problémákkal kapcsolatban, sőt, “szopatni foglak benneteket” kijelentést tett róluk – azt állítja, hogy ők igenis fontosnak tartják a gépkocsivezetőket! Furcsa lereagálása kezdeményezésünknek, most hirtelen fontosak lettünk! Ezek szerint nekik bejött az “idióta” ötlete. Egy bolond (idióta) százat csinál? Csak a televízió előtt! Ehelyett a háttérben a vonali váltásokat, a fordulóállomásokon történő várakozásokat erőlteti, mely merőben ellentétes a televízióban elhangzottakkal. Nem beszélve a hosszú vonalak kialakításáról, amikor észrevételünkre úgy reagált, hogy csicskák vagytok, úgyis az lesz, amit én akarok!  Most, hogy elindítottuk ezt az oldalt, ahonnan nem tudják törölni az észrevételeinket (a sajátjukról azonnal törlik, mert mi leírjuk az igazat), egy olyan eszközhöz nyúl, ami már a város lakosaira is sértő. Finoman fogalmazva is dezinformál. Az egyesület alelnöke, Roflics Gergő pedig leidiótázza rajtam keresztül azokat a rózsadombi és malomvölgyi lakosokat, akik átszállás nélkül szeretnének eljutni lakhelyükről a munkahelyükre, iskolába, kórházba. Ez csúcsidőben több száz embert jelent. Nem is értettem először, hogy miért azzal magyarázkodik, hogy sűrűbb hurokjárat lesz az M55-ös, ezáltal jó lesz ez nekik is. Emlékeim szerint amikor még az M55-ös járatot vezettem, csúcsidőben 10 perc volt a követési távolság, a mostani tervezett 7-8 perc helyett. Ez a 2-3 perc sokat fog javítani? Reméljük, így lesz! Vagy az állandó zsúfoltság, késések, bosszúság.

Az 55 Y bevezetése ezen nagymértékben javított, ráadásul kiszámíthatóvá tette a járatok érkezését. Érdekes megoldás, hogy egy népszerű és nagyon fontos járatot így kezelnek. Pedig a műsorban azt nyilatkozta, hogy fontosak az utasok észrevételei! Érdekes állítása az is, hogy fontos a menetidő jó kiszámítása, amivel maximálisan egyet is értünk. Olyannyira, hogy nagyon sokszor jeleztük, hogy a menetidők nem jól vannak megadva, ezért annak betartása az utazási kényelem rovására megy. Némi helyreigazítást ugyan kaptunk, de  hálózati kialakításkor ezt nem nagyon veszik figyelembe. Fordulóállomásokon felesleges buszjáratás, mondván: (nem számít, nem mi fizetjük, fizesse ki az utas) felesleges környezet-terhelés, nevetve megjegyezve: (engem nem érint, elvégre Szekszárdon lakom). Ám mivel azt állította a tv-ben, hogy az utasokkal és a társaságal együttműködve alakítják ki a vonalhálózatot, ezért biztos jó lesz így.

Olyan jó, mint a régi négyes, vagy a 21-es járat megszűntetése. Biztos jó a kertvárosiaknak a gyorsjáratok megszüntetése,  jó az, hogy nem az Árkád megálló felé ment reggel a busz, hanem a Főpályaudvar felé. Igaz, hogy reggel a legtöbben az Árkádnál szálltak le a 6-os, 7-es járatról, és hamarabb odaértek az emberek, de biztos Ők kérték, hogy inkább a hosszabb úton menjenek. Hiszen megbeszélték velük. Most már csak az a kérdés, hogy kivel? Márpedig ha Patrik azt mondta, hogy így van, akkor az így is van!

Csakhogy ezt én nem hiszem el! Megtehetem, mert szerintük idióta vagyok! Idióta vagyok?

 

Hofekker

 

Vissza a jövőbe, sokadik rész

Szó szerint időhurokba kerültek a kertvárosiak, ám ez ősszel csúnyán megszorul majd az utasok nyakán. A jól működő M55 és M55Y járatok helyett ismét egy hurokjárat járja végig a városrészt, mi komoly késésre és tumultusra számítunk, de nem hallgat meg minket senki.

Röviden: volt egy remek kezdeményezés, de úgy tűnik, elhalt. Az M55-ös a Nagy Imre út, az M55Y pedig az Aidinger és a Maléter Pál úton kerülte meg nem is olyan régen a Nevelési Központ tömbjét. Ennek azonban vége: az M55-ösből ismét hurokjárat lett, és a fenti két járat útját egyedül teszi meg, körbe jár, mint régen.

Ezt most nyáron vezették be először, a mi tiltakozásunk ellenére. Az utasok sem voltak vele megelégedve, még a mostani, viszonylag enyhe nyári időszakban sem. Ősszel viszont, ha a város és a busztársaság vezetése nem változtat az elképzelésein, beköszönt az őskáosz.

Ehhez nem kellett jósnőt bérelnie a szakszervezetünknek. A járat az új kertvárosi állomás átadása előtt is hurokjáratként közlekedett, ami naponta megkeserítette az utasok életét. Állandó volt a zsúfoltság, és gyakoriak a késések a forgalom miatt.

A helyzet azonban ősszel még annál is rosszabb lehet, mint volt. Míg korábban legalább azt tudni lehetett, hogy mikor érkezik a megállóba a busz, most, hogy összekötik a 30-as járattal, még ezt sem fogják tudni az utasok, hiszen csúcsidőben a 30-as sem tudta tartani a menetidőt.

Hofekker Ferenc, az FDSZ elnöke elmondta: mindkét járaton dolgozott korábban hosszú éveken keresztül, ez a lépés pedig olyan, mintha valamiért büntetni akarnák kertvárost.

A szakszervezet elnöke elmondta: több fórumon is igyekezett felhívni a figyelmet a problémára, de eddig süket fülekre talált. Az önkormányzat szakbizottságának nyár eleji ülésén egyenesen megvonták tőle a szót.

 

A mai napig nem lehet tudni, hogy mire számíthatnak a kertvárosiak: késésre, tömegre,vagy belátásra a döntéshozók részéről.

 

 

A PTKE alelnöke, Roflics Gergő szerint idióták a Rózsadombon és Malomvölgyben lakók?

Érdekes hozzászólás jelent meg Pék Patrik a PTKE vonalhálózati referense Facebook oldalán, a Rózsadombról és Malomvölgyből-általunk sok éve tervezett-új járattal kapcsolatban. Úgy posztolták át nekem, mert bármit is írtam a PTKE oldalára, azonnal letörölték. Vajon miért? Viszont olvassák a honlapunkat. És kommentelik is, de elég érdekes módon!

A következő írást küldték át, amivel kapcsolatban Roflics Gergő leidiótázott!

 

 

Nyilván pénzt, fáradtságot nem kímélve mindenki tud a térképre vonalakat húzni, de ennek mind megvan az ára. A Szakszervezet – pfdsz cikk – javaslata pusztán a kertvárosi városrész legforgalmasabb megállóját, a Csontváry utcai megállót hagyná ki a reggeli csúcsban a sűrű, egyetemvárosi kapcsolatból. Ezzel nagyjából mindent elmondtam.

Ennek elébe mentünk, így szeptembertől az elmúlt évtized rapszodikus 15 perces járatkövetése helyett 7 percenként lehet majd javaslatunk alapján egy 55-ös buszra számítani a Csontváry utca és Egyetemváros között, a jelenleginél kevesebb költséget felhasználva, ám több hasznos férőhelyet biztosítva a dolgozóknak és az egyetemistáknak. Ha a pfdsz javaslata került volna bevezetésre, akkor 7 perc helyett 12-13 percenként, a Csontváry utcától maximum 20 percenként lenne autóbusz Egyetemváros fele iskolaidőszakban.

Továbbá a Fagyöngy utcából a Belvárosba 15 percenként induló autóbuszok helyett szintén 7 percenként indulnak majd a buszok a Belváros felé, továbbá közvetlen járat lesz Uránvárosba és este 30 helyett 15 percenként járnak majd szintén Rózsadombra a buszok a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület javaslatára.

Járatritkítás? Ugyan…

Roflics Gergő “Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.” – Woody Allen
Roflics Gergő a PTKE (Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület) alelnöke a honlapjuk szerint. Én nem akarok felemelkedni az ő szintjére, ezért nem fogom idiótázni! Csak az a furcsa az egészben, hogy ami miatt leidiótázott, az sok száz ember kérése Rózsadombról és Malomvölgyből! Én csak tolmácsoltam, immáron itt is. Akkor kinek is szól az “idióta” jelző, Roflics úr?

Az idegen szavak gyűjteménye szerint az idióta jelentése: gyengeelméjű, nehéz felfogású, elmebeteg. A poszt szerint pénzt és fáradságot nem kíméltem a térkép rajzolásakor, pedig egyik sem kellett hozzá, csak némi értelem. És az utasok igényének szemléltetése.

Nem nagyon értem,hogy az általunk bemutatott járathoz milyen módon köti a Pék a Csontváry utcai megállót, de ezt betudom annak, hogy idióta vagyok. Ez a járat nem menne a Csontváry utca felé, arra az M55-ös járna, ahogy eddig is. Mivel nem arra jár, ezért kihagytam a Vásárcsarnok megállót is!

“Ezzel nagyjából mindent elmondtam”!

Most már csak azt nem értem, hogy mi köze van a belvárosi járatnak a Kürt utcához?

“Járatritkítás? Ugyan…”

Pék Patrik tervei a közösségi közlekedésről, elsősorban Kertvárosban:
Azt el kell dönteni, hogy a politikailag amúgyis érzékeny szeptemberben beleállunk egy egy területenként változó mértékű teljesítmény-csökkentésbe, vagy kivárunk vele. Mennyire vehető vissza a kertvárosi járatok teljesítménye szeptembertől. Mennyire érzékeny időszak tehát választások előtt egy hónappal egy 25%-os ritkítást ráhúzni az utasokara a város legnagyobb lakótelepi részén. Ezt egy érzékeny időszakban meglépni (Önrkományzati választások előtt 4 héttel) mindenképpen veszélyes. Erre az illetékesek állásfoglalását kérem. Azt tudni kell, hogy ahonnan a menetrendi struktúrából kiszednénk teljesítményt az az ürögi rész és a kertvárosi körzetek (Fagyöngy utca, Malomvölgy, Aidinger út).”
 Forrás: Pék Patrik,  Pécs és Térsége Közösségi Közlekedésért Egyesület
“Járatritkítás? Ugyan… 🙂 “

A fonódó hálózat és ami mögötte van 4.rész

A sok évtizedes tapasztalat felhasználása minden területen kifizetődő lenne. Vállalkozó és vezető beosztású ismerőseim és barátaim szerint igenis meg kell hallgatni a munkavállalót amikor észrevételez valamit, és megoldást is ajánl a felmerült kérdésre. Pár kérdést tárnék fel, és az észrevételeket kérném a www.facebook.com/nezzunkatukorbe oldalon megosztani.

Magam is eltöltöttem 18 évet az autóbusz kormánya mögött, mely 18 évből túlnyomórészt a kertvárosi járatokat vezettem. Biztos hibáztam többször én is, de nem ez volt a jellemző. Sok ismerősre, barátra tettem szert, nagyon sok dolgot átbeszéltünk. Természetesen a fő téma a munkánk volt. Rengeteg információt gyűjtöttem be az utasoktól, hogy milyen járatok lennének hasznosak számukra. Természetesen nem csak én kaptam ezeket az információkat, hanem gépkocsivezető kollégáim is. Ha 15 év átlag munkaidőt számolok háromszáz autóbusz-vezetővel,akkor 4500 év tapasztalata gyűlt össze a sofőröknél. Ez nem kis szám, nem elhanyagolható érték! Szakszervezetünk mindig megosztotta ezeket a tapasztalatokat minden olyan érintettel,akik hatással lehetnek a közösségi közlekedésre. Sajnos a vonalhálózat átalakításakor ezeket nem vették figyelembe, nem kerültek megvalósításra, sőt! Most-Tisztelt Utasok-Önök elé tárjuk azokat az elképzeléseket, melyeket a szakszervezet dolgozott ki az Önök utazásainak megkönnyítésére.

Íme az első:

Mint tudjuk, a Kertváros városrészben koncentrálódik a város lakosságának harmada, amit a közösségi közlekedés megtervezésekor figyelembe kellene venni. A sok év járművezetés során észrevettük, hogy Rózsadombról és Malomvölgyből iskolai előadási napokon nagyon sok utas megy Egyetemváros városrészbe, mert ott dolgoznak, ott tanulnak és a kórházakat is sokan kénytelenek látogatni. Az utasokkal történt egyeztetés során felmerült egy olyan ötlet, hogy reggel és délután csúcsidőben a Rózsadombról és Malomvölgyből közvetlenül menjen járat az M 55-ös vonalán Kürt utca végállomással. Javasoltunk egy új megállót is a Gadó utca után a domb aljában. Legyen mondjuk a neve: Szakszervezet megálló. Az eddigi átszállásos megoldás balesetveszélyes, ráadásul nagy tömeget érint. Hiába javasoltuk ennek a járatnak a bevezetését, a PTKE vonalhálózati referense ügyet sem vetett rá! Ellenben már tervbe vette, hogy választások után ritkítani kívánja a kertvárosi járatokat. Elképzelése szerint akár a 25%-os járatritkítás sem elképzelhetetlen. Ráadásul éppen Rózsadomb, Malomvölgy és az Aidinger út!

Szakszervezetünk pedig azt javasolta, hogy ne csökkentsék a járatokat, hanem  vezessék be a közvetlen járatot az Egyetemváros irányába.

A tervezett megállóhelyek:

Rózsadombról:

Fagyöngy utca-Csipke utca-Málom hegyi út-Gadó utca-(Szakszervezet megálló)-Pétáv-Egyetemváros-Petőfi utca-Alkotmány utca-Ifjúság útja-Kürt utca

Malomvölgyből:

Malomvölgy-Derék réti út-Eszék utca-Pétáv-Egyetemváros-Petőfi utca-Alkotmány utca-Ifjúság útja-Kürt utca

 

Mivel ezek gyorsjáratként mennének, a többi megálló a vonalon kimaradna.  Így  sokkal gyorsabban és kényelmesebben utazhatnának  a céljukig. Rózsadombról legalább két csuklós autóbusz-, Malomvölgyből pedig legalább egy csuklós autóbusz igény lenne rá.

Kérem az érintetteket, hogy véleményüket az elképzelésünkről írják meg a www.facebook.com/nezzunkatukorbe oldalon. Ha tetszik az oldal, kérjük, lájkolják

 

Nézzünk együtt a tükörbe … és utazzunk szívesebben!

Az országban egyedülálló kezdeményezéssel állt elő a Független Demokratikus Szakszervezet. Olyan interaktív kampányt indítunk, amelynek célja ezúttal nem a cég vagy a tömegközlekedés népszerűsítése, hanem hogy közelebb hozzuk egymáshoz a dolgozókat és az utasokat.

Nézzünk Együtt a Tükörbe! (NET) címmel indítunk kampányt. Tudomásunk szerint ez az első olyan kezdeményezés, amelyben egy szakszervezet hagyományos és közösségi média megjelenésekkel, valamint egyéb eszközökkel népszerűsít ? mégpedig nem egy céget vagy szolgáltatást, hanem a munkavállalókat!

 

Alapvető célunk az, hogy csökkentsük a konfliktusok számát az utasok és a dolgozók között. Egyrészt olyan tudnivalókra szeretnénk felhívni az utasok figyelmét, amelyekkel eddig valószínűleg nem rendelkeztek, másrészt pedig ahhoz kérünk tőlük segítséget: szerintük hogyan lássuk el jobban a munkánkat mi, akik a pécsi tömegközlekedésben dolgozunk.

 

Lássuk be: ha a cég és a város vezetése egy-egy döntést csak saját szempontjai szerint hoz meg, ha hiányzik az együtt gondolkodás, az nem biztos, hogy jó az utasoknak. A problémák pedig óhatatlanul nem a vezetők irodájában, hanem a buszokon dolgozókon csapódnak le.

 

Ezért most Önökhöz, pécsiekhez fordulunk. Szeretnénk eloszlatni néhány sztereotípiát, bemutatjuk a sofőrök, ellenőrök és műszaki dolgozók munkáját úgy, ahogy eddig csak kevesen ismerhették. Mindezt interaktív módon, mivel segítséget, visszajelzést is várunk, ezáltal közelebb hozva egymáshoz a buszsofőröket, az utasokat és a többi közlekedőt.

Természetesen mi sem vagyunk tökéletesek, ahogy az is biztos, hogy a pécsiek közül sokan nem tudják, milyen felelősséggel és nehézséggel kell megküzdenie a sofőröknek, vagy éppen a szerelőknek.

 

Az idehaza eddig példa nélkül álló projekttől azt reméljük, hogy kevesebb lesz a konfliktus az utasok és a sofőrök, utóbbiak és az autósok, általában a közlekedés résztvevői között. Ettől még biztosan lesznek viták, de ha az elképzelés beváltja a hozzá fűzött reményeket, ezeket könnyebben elsimíthatjuk a jövőben.

 

Ha a sofőrök, ellenőrök megértőbben fordulnak az utasokhoz, és azok egy része a dolgozókhoz, már elértük a célunkat, mert a dolgozók visszakapnak valamit a munkájuk megbecsüléséből és öröméből.

 

Mi a pécsiekért vagyunk, és töretlenül hiszünk abban, hogy sikerrel járunk, az utazás pedig mindenkinek nagyobb öröm lesz, és minden tekintetben közelebb hoz majd.

 

Kövesse figyelemmel munkánkat a kezdeményezés Facebook oldalán is:

 

https://www.facebook.com/nezzunkatukorbe

 

Hofekker Ferenc

elnök

 

 

Idézet Pék Patriktól:Egyébként is, ki nem szarja le a Hofit, ha az öregasszonyok el tudnak jutni Kató-lakból az uránvárosi pijjacra!

Hogyan, milyen stílusban készítsünk fonódó hálózatot a pécsi adófizetők, a pécsi közösségi közlekedésért fizetők számára? Természetesen, csak némi erkölcsi felelősséggel! Az sem baj, ha megbukik a rendszer? Ki fogja kifizetni? Kép: Balla Pál Szeptember, Az öreg ház küszöbén

A címben szereplő szavak a PTKE egyik tagjától, Pék Patriktól származnak, aki a fonódó hálózat kialakításában oroszlánrészt vállalt és vállal. Ez nem is lenne baj, ha nem ebben a stílusban tenné!  Azok a személyek, akikett leöregasszonyoz, tisztes polgárai a városunknak, példás bérletvásárlók, akik nem a Tüke ingyenbérletével utaztak, mint a fent említett személy, és nem az az egésznapos tevékenységük, hogy az “uránvárosi pijacra” járjanak. A fent említett “Kató-lakot” pedig valószínűleg egy élet tisztességes munkájának eredményeképp vásárolták. Kikérem magamnak az édesanyám nevében ezt a stílust! Számomra elég megdöbbentő ez a viselkedés, ez a lealázó fogalmazás az idősebb hölgyutasok irányába. Abba bele sem gondol, hogy ezek az emberek lehet, hogy dolgozni mennek, vagy esetleg orvoshoz, talán az unokákra vigyázni, mert a gyermekeiknek dolgozni kell menni. De az is lehet, hogy csak sétálnának egyet a városban. Az életnek ezer arca van, amiből csak ez az egy ragadt meg az idős emberek kapcsán Pék Patrikban.

Hogy mindenki értse; akinek idősebb hozzátartozója van, az “öregasszony”, és Kató-lakká degradált lakásából csak arra terjed a napi igénye, hogy az uránvárosi “pijacra” eljusson.

Ez volt a válasz arra a kifogásra, amiben szakszervezetünk jelezte a problémáit a fonódó hálózattal kapcsolatban. Persze, mi más stílusban gondolkodtunk, és nem értettük, hogy miért nem akarja megérteni a PTKE azt a szakmai álláspontot, amit mi képviselünk. Most már -ennek a hozzászólásnak kapcsán-tisztán látok! Engem le kell szarni, mert elmondom a kritikákat, a pécsi utast pedig le kell degradálni jó alaposan. Nem kellett volna! Már csak azért sem, mert Ők fizetik ki azt az áremelést, amit egy rosszul elkészített hálózat fog esetleg magával hozni. Szerintem borzasztóan aljas és erkölcstelen kijelentés volt, megsértve ezzel sok ezer embert a városban. Követelem, hogy Pék Patrik azonnali hatállyal kérjen bocsánatot az érintettektől, egy fizetett közlemény formájában. Addig, amíg lehet, önként!

 

Perel a Szakszervezet!

Már többször hangsúlyoztam, hogy sajnos munkavégzés közben hibázunk. Egyre kevesebbet, de még mindig előfordul. De nem szándékosan!

Tisztelt Kollégák!

A saját kezünkbe kellett venni a Munkavállalók védelmét néhány olyan esetben, amikor méltatlanul vádoltak meg Munkavállalót munkavégzése közben.

Tájékoztatok mindenkit, hogy büntető-feljelentést tettem P.P. ellen a Bíróságon, mert becsületsértő, rágalmazó módon feljelentett egy Kollégánkat. Feljelentés tartalma valótlanságot tartalmaz. Ezt nem tűrhetjük tovább, de nem csak eben az esetben. Nem akarom én börtönre ítéltetni (egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető) de elég abból, hogy azért, mert utál pár sofőrt, ezért rágalmazza a Kollégákat. A fejleményekről tájékoztatni fogok folyamatosan mindenkit.

 

A Korkedvezményes nyugdíj.

2014. december 31-én jelen állás szerint megszűnik a korkedvezményes nyugdíj intézménye. Megpróbáljuk újra felhívni a törvényalkotók figyelmét arra, hogy veszélyes dolog ezt az intézményt megszüntetni. Mind az utasok, mind a munkavállalók számára hátrányos intézkedés lenne ennek a megszüntetése.

Tisztelt Hofekker Ferenc úr!
AKorkedvezményesNyugdíjasokOrszágosÉrdekvédelmiEgyesületea demokratikus ellenzékkel együttműködő konferenciát tart a Budapest, Bécsi úton!
A rendezvény mottója, ?mi nem ezt akarjuk és ez nem a mi világunk?
AKNOÉakormányzattöbb megnyilvánulásával továbbra semértegyet, hangotadmeglátásainak, megfogalmazza tagsága véleményét és ellenzéki összefogásra buzdít, fellép a félretájékoztatás, az európai elszigetelődés ellen, valamint a valós gazdasági fellendülés, a Magyarország érdekeit képviselő politizálás, a jogbiztonság és a demokrácia helyreállítása mellett!
2014.július 11.-én1300 óraikezdettel,a KNOÉkonferenciáttart,
melyretisztelettel
m e g h í v j u k,
és számítunk kérdéseire, észrevételeire! Határozott meggyőződésünk, hogy csak akkor állíthatjuk sikeresen vissza a demokráciát, akkor lehetünk teljes értékű tagjai az Európai Uniónak, akkor lehet szilárd, versenyképes és európai a magyar gazdaság, ha nem hazugságokkal, statisztikai csalásokkal, az emberek félrevezetésével tesszük ezt, hanem őszinte, építőjellegű intézkedésekkel, hatásos gazdaságélénkítő törvénykezéssel, és elutasítjuk a futószalagon gyártott, mindenféle hatástanulmányt nélkülöző, jogbizonytalanságot okozó törvénykezést!
Úgy véljük, hogy az a szellemi tőke, melyet a KNOÉ tagsága képvisel, nem ignorálható, sőt nem pótolható a kormányzat részéről tapasztalható tartalom nélküli politikusi ambíciókkal, a hozzá nem értést szóvirágokkal pótoló látványtervezéssel, hanem csak a szakmaiság rehabilitációjával, a párbeszéddel és a valós gondok megismerésével!
Konferenciánkra meghívottak abc sorrendben:
Fodor Gábor Liberálisok elnöke, országgyűlési képviselő
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, országgyűlési képviselő, a DK elnöke
Hofekker Ferenc szakszervezeti vezető
Jávor Benedek Európai Parlamenti képviselő
Kerék-Bárczy Szabolcs DK elnökségi tag
Kónya Péter országgyűlési képviselő
Tasnádi László BM rendészeti államtitkár
Tóbiás József MSZP frakcióvezető, országgyűlési képviselő
Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő
.
Rendezvényünk célja, hogy a nemzeti felemelkedést célul kitűző politikusoknak, politikai erőknek, civilmozgalmaknak, rendelkezésére tudjuk bocsátani tapasztalatainkat és egy szakmai konferencia formájában felhívjuk a figyelmet a magyar társadalmi összefogás fontosságára, hazánk eddig elhanyagolt különböző szegmenseinek életre keltésére!
Egyesületünk álláspontja, hogy a sokszínűség, a szabadgondolkodás és a véleményalkotási szabadság a magyar embereknek jár, azt senki nem csorbíthatja, senki nem veheti el! A magyar nép felemelkedését, a megcsorbított, elvont jogok visszaadása, a sajtószabadság visszaállítása az igazi gazdasági növekedés hozhatja csak el. Összességében elmondhatjuk, hogy olyan országban szeretnénk élni, amely jó kapcsolatokat ápol a szomszédjaival, ahol a demokratikus országokban hatékonyan működő ?fékek és ellensúlyok? rendszere megakadályozza, hogy az éppen hatalmon lévő politikai párt vagy pártok, öncélúan visszaéljenek hatalmukkal, és szakszerűtlen a saját hatalmukat kiterjesztő,  jogállami normákkal ellentétes eszközökkel és módszerekkel kényszerítsék ideológiájukat a másképp gondolkodókra!
A Konferenciánk jelmondata:
Csak egymást segítve juthatunk előre!
A helyszín 1037 Budapest, Bécsi út 351-355. Budapest belterület 19913/7. szám alatt lévő épület.
földrajzi koordináták
északi szélesség /lat
keleti hosszúság /lng
fok
47.561528
19.0242359
fok° perc’ másodperc”
47°33’41.5″N
19°1’27.2″E
A Bécsi úton Budapestről kivezető irányba haladva, jobb oldalon a Lidl Áruház, közvetlen mellette AGIP benzinkút. Rendezvényünk helyszíne, közvetlenül az AGIP kút után következő bekerített magánterület, ahol parkolási lehetőség is van
A KNOÉ vezetőségének álláspontja, hogy ha nem mutatjuk meg, hogy vagyunk, nem vesznek minket komolyan!
Mindenkit várunk!
Tisztelettel:
A konferencia szervezői

Mikor pereljen a Szakszervezet?

Tisztelt Kollégák, Tisztelt Olvasók! Sajnos a Munkavállalóink érdekében, néhány elvakult,-véleményem szerint-rosszindulatú ember ellen Szakszervezetünknek keményebben kell fellépni. Ez nem csak a Munkavállalók, hanem az utasok érdeke is!

Az utóbbi időben-amit már majdnem egy évvel ezelőtt megjósoltam-elszaporodtak a becsületsértő, megalázó, igaztalan feljelentések a gépkocsivezetők ellen. Előrebocsátom,-amit mindig is mondtam-hogy vannak hibák munkavégzésünk során. Ezt egy előző cikkben elég részletesen leírtam! A becsületes, normálisan dolgozni tudó Kollégák elhatárolják magukat ezektől a cselekedektől és el is ítélik azokat. De az is megengedhetetlen, hogy pár ember-számomra ismeretlen, vagy ismert okból-olyan messze merészkedik, hogy hamis, becsületsértő feljelentéseket tesz Kollégák ellen, közvetlenül Csizi Péter alpolgármester felé. Ezt megelégelve úgy döntöttem, hogy a legutóbbi feljelentés miatt bíróságon támadom meg a feljelentőt. Én nem várok októberig! A feljelentés tartalma egyértelműen becsületsértő, alaptalan állításokat tartalmaz, mely alkalmas a jó hírnév megsértésére, alkalmas a Munkavállaló rossz színben feltüntetésére!                                                           Az eljárás menetéről folyamatosan tájékoztatom az Olvasókat!

 

Pécs, 2014.07.05.

 

Hofekker

 

Mikor pereljük a Szakszervezetet?

Mint már említettem, sokakat sért az igazság. Elsősorban azokat, akikről szól, de a szimpatizánsaikat is. Most azon tanakodik a PTKE, hogy mikor pereljenek be az itt leírtakért. Csak azt nem értem, hogy ha nem igaz az, amit itt írok, miért várnak és miért októberben akarnak perelni?

Nagy dilemmában vannak a fiúk, nem tudják, hogy mit tegyenek. Bár biztos sok a dolguk a “kampánybuszként” emlegetett 21-es járat vonaltervezésével, (bár a régi vonal tökéletes volt) biztos sok a dolgouk a villamosban, mivel megállapították, hogy a pécsi közlekedés biztos kerekeken gurul, ezért villamosprojektben kezdenek el gondolkodni és ez is sok időt vesz igénybe. Valaki közülük kijelenti, hogy be kell indítani a politikusok agyát. Pedig nem kell. Ha fenntartható és olcsóbb az üzemeltetés, akkor támogatni és szorgalmazni is tudjuk a villamost. Szerintem a politikusok is, nem kell beindítani az agyukat. De ha van ilyen képességük, akkor megkérem őket, hogy inkább a munkahelyteremtést szorgalmazzák!  Megálmodták Pécs legújabb szexközpontját, és a Múzeum-vonalat. Ez egyébként jó ötletnek tűnik, (mármint a Múzeum-vonal) olyannyira, hogy pár évvel ezelőtt mi is megálmodtuk,(bár nem ezen a néven és nem ezen a vonalon, de ez is jó lehet) de sajnos nem volt rá pénz. Ha szereznek rá, köszönjük szépen! Ez sok időbe telik, nem sok idejük maradt. Hacsak arra nem, hogy elborult agyúnak tituláljanak továbbra is,(legalább feltételezik, hogy van agyam)”ki nem szarja le a Hofit” közben a sofőrök facebook megosztásait figyelik és olyan jogászt keresnek, aki speciális. PTKE-s barátomtól kérdeztem, hogy mit értenek ez alatt, de ezt Ő sem tudta. Specialista! Ha a filmcímre gondoltak, akkor jaj nekem!  Bár azt állítják, hogy úgysem olvassa senki ezt a honlapot, aki olvassa, annak a fele tudja, hogy hazugság. Azért ebből lehet tanulni valamit. Ha nem olvassa senki,akkor reklámozni kell. Azt mondja a barátom, hogy azért nem akarnak perelni, nehogy reklámot kapjon szakszervezetünk. Jó tanácsként mondom, (mert olvassák) hogy pereljetek, hiszen ti is reklámhoz juttok, ráadásul, ha igazatok van, akkor le is gyalázhattok. Az, hogy ki nem szar le engem, az érdekes dolog. Legalábbis a PTKE szerint.  Azt, hogy ISMÉTELTEN nincsenek elragadtatva az utasok, elég sajátos módon kezelik. De valamit mégis tudnak, ha a Tüke “szakembere” tesz fel nekik olyan kérdést, amit neki zsigerből kellene tudnia. De a nevemet a mai napig nem sikerült megtanulni helyesen leírni némelyiküknek, bár, ha szűklátókörű vagyok(szerintük) akkor minek megtanulni, úgyis elhalkulok.(tényleg nem ismernek)! Szóval, nincs idejük. Nincs idejük feljelenteni, mert más dolguk van. Ősszel ezek szerint lesz idejük, kevesebb dolguk lesz. Mondjuk akkorra már elkészítik a járatcsökkentéseket, (bár szerintük a választások előtt politikailag nem helyes)! Mert már politizálnak is. Ez mondjuk nem baj, csak ne a pécsiek ellen tegyék!

Akkor várjuk az őszt! Várjuk a pert!

 

Hofekker

 

A fonódó hálózat és ami mögötte van 3. rész

Ismét megy az ötletelés, valószínűleg már arra gondolnak, hogy lehet járatszámot csökkenteni választás után, hiszen ha ez a hálózat olyan jó lenne, akkor nem változtatnák állandóan. Az első változtatás után fennhangon hirdették, hogy az utasok 99%-ának jó volt a változtatás! Akkor miért kellett még többször változtatni rajta?

A 2012-re kialakult súlyos közlekedési válság elfedésére tökéletesen alkalmas volt a PTKE -szerintem túlságosan elméleti,- de felettébb hangzatos és látványos terve, mely nagyon sok alapot, információt nélkülözött. A városi média szenzációként tálalta a TERVEKET, melyek csak fejben léteztek, még csak az ötletelés volt. Se pénz, se autóbusz, csak ötletek. És a megállóban várakozó utasok ezrei, akik már annak is örültek, ha a nyakukba folyik a víz esős időben, csak jöjjön valami, ami hazaviszi Őket. 2012.10 hónapban felhívták a társaság figyelmét arra, hogy a járműpark elöregedett! Hát ezt mondjuk Lacika, az általános iskolában tanuló gyenge matektudású 9 éves kisgyerek is észrevette! Nem ezért bukott meg matekból! ( Állítólag Pék Patrik sem! Mármint nem azért bukott meg matekból, mert észrevette, hogy öregek a buszok.) Mivel a politikának felhívták a figyelmét arra, hogy öregek a buszok és újak kellenek, ezért a hálózat kialakításában is részt akarnak venni! Nevetségesnek tartom, hogy azért, mert ők észrevették, hogy öregek a buszok, ezért szakembernek tartják magukat. Sajnos a politika elhitte, be is engedte őket a kapun. Azt is észrevették, hogy további források kellenek a szevizelésre! (Ezek után feltalálták a spanyolviaszt!) Közben azonban csúnyán átverték a vezérigazgatót, csúnyán átverték a politikusokat is. A legnagyobb baj azonban az, hogy csúnyán átverték az utasokat, az adófizető polgárokat is! (Most valószínűleg perelni fognak!)

Azt állították, hogy jobb szolgáltatást tudnak ugyanannyi költséggel nyújtani. Természetesen csak a szakszervezet volt ekkor is résen és jelezte, hogy ez így ebben a formában nem igaz! Figyelmeztettük a vezetést, hogy valami itt sántít. Nem sok sikerrel. Konkrétan semmilyen sikerrel. Kicsit felháborított ez a közöny, mert a tervük között szerepelt az, hogy a malomvölgyből közletvenül lehet majd a belvárosba jutni, de még az is, hogy a Petőfi aknáról is be lehet majd jutni a városba.

 Csak a munkavállalók,a sofőrök  vették észre, hogy ilyen járatok már vannak!!!!!

Hiába volt minden, a figyelmeztetéseink ellenére teret adtak ennek a csoportnak, akik aztán elkezdték “művüket”. Először is elkezdték fikázni a szakszervezetet, elsősorban engem, hogy mit pofázok én bele ezekbe a dolgokba, én nem értek hozzá!  Nagyon szerettek volna a társaságon kívül látni, hiszen én mertem felszólalni hangosan, én mertem ellenkezni velük harsányan. Nem tetszett nekik, hogy rávilágítok arra, hogy finoman szólva csúsztattak arról, hogy nem lesz drágább a közlekedés, mint eddig. Kényelmetlenné vált számukra az igazság! Jobb lett volna nekik, ha én hallgatok. (Most is jobb lenne, de mivel közpénzről van szó, melyet megítélésem szerint nem a legjobban használtak fel, ezért nem hallgatok. Lehet, egy per jót is tenne az ügynek.)

2012 novemberében felerősödött az ígérgetésük, hogy öröm lesz buszozni januártól Pécsett, holott már sűrüsödtek a felhők a társaság felett. Ráadásul ismét csúsztatások kerültek az érveikbe, melyekre szintén felhívtuk a társaság vezetésének a figyelmét. Ismét hiába! Számomra gyanússá vált ez a viselkedés, és elkezdtem gondolkodni némely dolgon. Megdöbbentett a felismerés!

Mivel tudom, hogy már ügyvédet keresnek a feljelentésemre,( aki erre specializálódott) azt azért közlöm mindenkivel, hogy írásos-és hanganyag áll rendelkezésemre az általam leírtak bizonyítására. Alig várom már a pert, akár Ősztől is, legalább a bíróság ítéletére mindenki odafigyel!

 

Hofekker

 

Autóvezetés hőségben

Hőségben vezetni nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet. Adunk néhány tippet a forró napokon való autóvezetéshez.

Hőstressz:

A hőségben való autóvezetés stresszt okozhat; a szív gyorsabban ver, az izzadás és az idegesség fokozódik. Emiatt a sofőrök agresszívebbek lesznek. Egyre fokozódik a balesetveszély. Egyes szakértők szerint egy túlmelegedett autó vezetésével hasonló kockázatot vállalunk, mintha ittasan ülnénk a volán mögé.

Balesetveszély:

A hőség növelheti a balesetek számát. Csökken a koncentrálóképesség, nő a reakcióidő. Felmérések szerint közepes mértékű hőterhelés mellett (27 oC) a balesetek száma átlagosan 6 %-kal nő. Ha 32 oC van, akkor ez az emelkedés 13%-os, 37 oC mellett pedig 33%. Mindez elsősorban a klímaberendezéssel fel nem szerelt járművekre igaz, és azokra, amik el vannak ugyan látva ilyen eszközzel, de nem használják őket.

 

Szellőztetés:

Ha az autó elviselhetetlenül felmelegedett, várjon egy kicsit az indulással. Nyisson ki minden ajtót, hogy a megrekedt hőség távozhasson!

Huzat:

A nyitott ablakokkal való vezetés a legkedveltebb módszere a hőkiegyenlítésnek. Ez azonban a hosszú időn át való vezetés mellett nem tanácsos. Egyrészt azért, mert nyitott alakok mellett erősebb a zajterhelés, ami fokozza a stresszt, másrészt a huzat fülgyulladást vagy megfázást is okozhat.

Forrás: webbeteg.hu

Ájulás

Magyarországon a forró nyári napok megszaporodása miatt egyre több a hőártalommal kapcsolatos esetek száma, amelyek közül a leggyakoribb – gyermekek, fiatalok, felnőttek és idősek esetében is – a nagy meleg miatt bekövetkező ájulás. A meleg miatti ájulás (orvosi kifejezéssel banális hőségkollapszus) fontos kritériuma, hogy az eszméletvesztés rövid ideig tart: néhány pillanattól pár percig, de sosem húzódik 15 percnél tovább!

Mikor hívjunk orvost?

Nagyon fontos, hogy hőkollapszus esetén a tudat magától visszatér, a légzés és keringés mindvégig normális. Amennyiben az eszméletvesztés negyed órán túl is fennáll, vagy görcsrohamok jelentkeznek (akár az ájulás előtt, közben vagy után), a beteg vizeletét vagy székletét maga alá ereszti, a tudat visszatérését követően zavartság, dezorientáltsg, beszédzavar vagy bármely más kóros állapot marad hátra – minden esetben minél hamarabb lássa orvos a beteget, mert megvan az esélye, hogy komolyabb kiváltó ok található a háttérben.


Mit tegyünk az eszméletét vesztett emberrel?


A beteget minél hamarabb fektessük le, lehetőleg szellős, árnyékos, hűvös helyen. Lábait kissé emeljük meg, polcoljuk alá. Ruházatát lazítsuk meg. Amennyiben még nem tért magához, ellenőrizzük a légzést és keringést (banális hőségkollapszus esetében ezek normálisak). Ha a beteg elesett, vizsgáljuk meg, hogy nem szenvedett-e komolyabb sérüléseket. Az eszmélet visszatérése után maradjunk vele, kérdezzük meg, megütötte-e magát, igényel-e segítséget. Azok a betegek, akiknél a különböző okból történő ájulások viszonylag gyakran előfordulnak, valószínűleg ismerik már annak mechanizmusát. Ha ismerősünkről tudjuk, hogy közéjük tartozik, melegben (főleg hosszan tartó állás során) mindig igyekezzünk úgy elhelyezkedni, hogy szükség esetén őt megtarthassuk, csökkentve ezzel az esés következtében létrejövő sérülések súlyosságát.

 

(Dr. Kónya Judit)

Forrás: webbeteg.hu

 

Sérelemdíj a munkaviszonyban!

Az új Munka Törvénykönyve (Mt.) jelentős változásokat hozott a munkáltatók-munkavállalók viszonyában. Éppen megszoktuk az újításokat, most azonban kénytelenek vagyunk további új előírásokkal szembenézni.

Sérelemdíj munkaviszonyban – a munkajogi kódex is módosult

Az új Munka Törvénykönyve (Mt.) jelentős változásokat hozott a munkáltatók-munkavállalók viszonyában. Éppen megszoktuk az újításokat, most azonban kénytelenek vagyunk további új előírásokkal szembenézni.

Az új Ptk. nem hagyta érintetlenül a munkaviszony szabályait rendező kódexünket sem. Az Mt. ugyan csak bizonyos rendelkezései tekintetében kapcsolódik össze a polgári jogi szabályokkal, azonban ezek meglehetősen lényegi kérdéseket érintenek. Ilyen kapcsolódási pont többek között a felek kártérítési felelősségének szabálya, vagy a sérelemdíj.

Az új Ptk. vezette be a sérelemdíj jogintézményét jogrendszerünkbe, melyet adott esetben a munkavállaló is jogosult követelni a munkáltatótól. A sérelemdíj nem más, mint a személyiségi jogi jogsérelem esetén a bíróság által megítélt vagyoni elégtétel. Sajátossága, hogy a sérelmes félnek elegendő a jogsértés tényére hivatkozni; arra, hogy például emberi méltóságában, vagy egyéb személyi jogában sérelem érte. Nincs szükség annak bizonyítására ? szemben a kártérítéssel ?, hogy a jogsértés okán eszmei hátrány érte, és nincs szükség a sérelem számszerűsítésére sem. A sérelemdíj mértékét a bíróság az eset körülményeire ? különösen a jogsértés súlyára, ismétlődő jellegére, a felróhatóság mértékére, a jogsértésnek a sértettre és környezetére gyakorolt hatására ? tekintettel határozza meg.

A sérelemdíj tehát nem kártérítés, hanem a pénzben kifejezett ellentételezése a személyiségi jogi jogsértésnek, mely egyrészről kompenzálja a sérelmes felet, másrészről ?bünteti? a jogsértést elkövetőt. A kártérítés szabályait rendeli azonban alkalmazni az új Ptk. azzal, hogy kimondja, hogy a jogsértő félnek kell a mentesülés feltételeit bizonyítania, szemben a sérelmes fél állításával.

Sérelemdíj iránti követelések valószínűsíthetően gyakran előfordulnak majd az illetékes törvényszékek előtt, hiszen a sérelmes fél a kifejtettek szerint viszonylag egyszerűbb helyzetben van. Új eszköz ez a munkavállalók kezében is.

A munkavállalók személyiségi jogainak védelme, különösen a munkavállalókkal szembeni egyenlő bánásmód tanúsítása alapvető kötelezettsége a munkáltatónak. Leginkább a munkaviszony megszüntetése tárgyában hozott döntések, de minden munkáltatói döntés magában hordozza annak kockázatát, hogy az valakire nézve sérelmes. Nem elegendő tehát a Munka Törvénykönyve szabályainak szigorú betartása. Ennél körültekintőbbnek kell eljárnia a munkáltatónak. Könnyen elképzelhető ugyanis, hogy egy egyébként munkajogi szabályok szerint jogszerű munkaviszony megszüntetés, sérelemdíj követelésére alapot adó cselekménynek minősül. Például amennyiben a munkaviszony azonnali hatályú megszűntetésére a próbaidő alatt került sor, és az elbocsátott munkavállaló éppen várandós volt, akkor a munkavállaló sikerrel követelhet sérelemdíjat az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt, ha a munkáltató nem tudja igazolni, hogy nem a munkavállaló állapota volt a munkaviszony megszüntetés valódi oka. Előfordulhat sérelemdíj iránti igény is a létszámleépítésre alapított felmondással elbocsátott munkavállaló részéről is, ha ő az egyetlen, akit a létszámleépítés érint.

Mivel sérelemdíj bírói gyakorlata egyelőre nem létezik, így csak találgatásokba lehet bocsátkozni, milyen szabály mentén dönti majd el a bíróság, hogy mely sérelemdíj igények bagatellek, azaz olyan igények, melyekkel nem foglalkozik, illetve miként ítéli meg majd a munkavállalói sérelemdíj-igényeket. Kiemelten fontos tehát, hogy a munkáltatók a munkaviszonnyal, illetve annak megszüntetésével kapcsolatos döntéseik meghozatala előtt a munkajogban jártas szakemberhez forduljanak iránymutatás végett.

Új eszköz a munkavállalóknak

A sérelemdíj új eszköz a munkavállalók számára, hogy ? személyiségi jogaiknak sérelmére hivatkozva ? a sérelmesnek tartott munkáltatói utasításokkal, döntésekkel szemben igényt érvényesítsenek az illetékes törvényszék előtt. A munkáltatónak kell kimentenie magát, hogy a sérelmezett intézkedése nem sérti az egyenlő bánásmód követelményét, a munkához való jogot, vagy más egyéb személyiségi jogát a munkavállalónak.

Szerző: Dr. Benkő Judit, Sziklai & Andrejszki Ügyvédi Iroda

Forrás: munkastanacsok.hu

Megkezdődött a politikai népszerűség hajhászása?

Bár nyakunkon a forró nyár, azt hihetnénk, hogy kezdődik a politikai uborkaszezon, azért csalódnunk kell ebben a hitünkben. Ősszel kezdődnek az önkormányzati választások és bizony némely emberek, akik kiestek a választók kegyeiből, (vagy be sem kerültek)népszerűség-hajhászásba kezdenek. Mi lettünk a célpont!

Amit minden oktatáson és személyes megbeszélésen elmondtam a kollégáknak, sajnos, úgy érzem, bekövetkezett! Jelesül az, hogy célpontjai lesznek a politikának választások előtt. Bizonyos személyek ki fogják használni azt, hogy a munkánkat soha nem fogjuk tudni tökéletesen elvégezni, mindig lehet benne hibát találni. Egyébként mindenki munkája ilyen, de mi a kirakatban dolgozunk, közvetlen hatással a szolgáltatást igénybe vevőre. Minket mindig szembe akarnak állítani az utasokkal ilyen vagy olyan módon. pedig mi csak ki akajuk szolgálni Őket, a lehető legjobb tudásunk szerint. Azt is el kell ismerni, hogy sajnos még mindig van közülünk egy-két ember, aki nem ide való lenne, de ez is csak szubjektív megítélés a részünkről. De legalább a mi véleményünk tartalmaz sok objektivitást is!

Megkezdődött!  Mi a receptje? Keressünk egy esetet, melyben valamilyen szinten hibás (hibás?) a gépkocsivezető, tegyük ki egy nyilvános oldalra, mondjuk el az esetet ahogy nem történt, vagy cifrázzuk ki egy kicsit a saját szánk íze szerint, persze a lényeget azért ne mondjuk el, aztán fújjuk fel az egészet jó nagyra, legalább elefántnyira, (a bolha már megszokta) tálaljuk demagóg módon, tegyük hozzá, hogy ez már az ezredik eset volt, “velünkismegtörténtcsakazértnemszóltunkdeezmárfelháborítóésnemhagyhatomannyiban”! Mert ez eladó! Ez eladható! A haza nem! Csak a polgárai? Mi is a Haza része vagyunk!

Sajnos ebben mi is hibásak vagyunk, mert valóban van mit javítani a munkavégzésünk teljesítése során. Mert mindig változik a világ, változnak az igények, és néha azért választás is lesz. Olyankor minden fontosabb. Mindegy milyen áron, mindegy kinek a besározásával. A lényeg az, hogy nagyot szóljon.

Az nem háborít fel senkit, hogy egy külföldi (vagy magyar) bliccelni akar a buszon? Az nem háborít fel senkit, hogy ez hány tízmilliós vagy százmilliós kárt okoz a társaságnak, később közvetlenül az utasoknak? Az nem háborít fel senkit, hogy a viteldíj- vagy adóemelések egyik oka a bliccelésből eredő károk megtéríttetése a becsületesen fizető utasokkal? Az nem háborít fel senkit, hogy még vitatkozik is a sofőrrel, miután lebukik, a sofőrt kezdi el szapulni? Mert a sofőr eladó? Nem eladó, mert Ő is a Haza része! Végzi a munkáját, jól vagy rosszul, de végzi. Próbálja nem eladni a Hazát, próbálja védeni a városa érdekeit, próbálja megvédeni a becsületes utas érdekeit. A saját eszközével, mely arra hatalmazza fel, hogy valaki fizesse ki azt a szolgáltatást, amit igénybe kíván venni. És ezért, ha valakinek nem tetszik a stílus, akkkor az a “valaki” betámadhatja, sározhatja büntetlenül! Lelkiismeret, megbánás, felelősségrevonás nélkül. Mert a becsület a cél érdekében eladó! Sőt, kötelező eladni,hiszen anélkül nincs “szenzáció” anélkül nem kerülhet a címlapokra. Nem minősítem ezt a magatartást, minősítse majd a Mindenható az elszámoltatás idején.

Én arra kérek mindenkit, hogy végezze a munkáját a legjobb tudása szerint, udvariasan de határozottan. Szűrjétek ki a bliccelőket a saját eszközötökkel, ami a munkaköri leírásotokban jelen van. Most fokozottan célpontjai lesztek pár embernek, de bízzatok abban, hogy objektíven lesztek megítélve a Társaság által.

Egy kis számtan:

Munkanapokon közel 2300 járat indul naponta. Megközelítőleg 46.000 megálló naponta! Ez csak a felszállásokból és leszállásokból eredően ennyi konfliktusforrás! Évente minimum 16.790.000 megállót jelent. Ha a kiállásokat is számoljuk, az mégegyszer ennyi konfliktusforrás a közlekedő-partnerekkel szemben. Ez  33.580.000 helyzet! És ebbe nincsenek beleszámolva a menet közbeni “anomáliák” melyek járatonként legalább egyszer előfordulnak átlagban.  Ez egy nagyon alacsony becsült érték, de így nem tévedünk a saját javunkra. Ez  67.160.000 veszélyforrás. Ha azt mondjuk, hogy naponta átlagban minimum 150.000 utazás történik, ( ennél több valójában, de nem akarok itt sem túlzásokba esni) ami veszélyhelyzetenként ennyi szubjektív megítélés akkor ez a szám: 10.074.000.000.000 “ítélet!!! Ha forintban értendő, akkor ezt a politikusok  egyből megértenék és számolnának vele! Addig azonban, amíg ez nem fizetőeszköz értékmérője, addig ez egy érthetetlen szám irányukban. Mi pedig sajnos naponta átéljük, érezzük a bőrünkön.

Személy szerint én nem fogok olyanra szavazni, aki ezt nem érti! Ti se tegyétek!

 

Hofekker

 

Miért láthatják ellenségnek a Munkáltatók a Szakszervezeteket? 1. rész

A munka világa munkáltatói oldalának nagy része ellenségnek, ördögtől valónak, “megsemmisítendőnek” tartja a Szakszervezeteket, annak képviselőit és tagjait is. Mi lehet a magyarázata ennek? Talán a következő cikk egy magyarázat erre!

 

 

 

 

 

A foglalkoztatottak 85 százalékánál jogsértés

Forrás: liganet.hu

 

 

 

 

 

 

Ijesztő képet adnak a ma megjelent hivatalos statisztikák a hazai munkahelyekről. Tízből nyolc munkáltató ugyanis nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat. Az ellenőrzött foglalkoztatottak közül is több mint 21 ezren voltak súlyos szabálytanaságnak kitéve, az első negyedévben pedig már 22 halálos balesetről érkezett bejelentés a munkavédelmi felügyelőségekre. Az ellenőrök több mint 50 millió forintnyi bírságot szabtak ki a jogsértések miatt.

Az idei első negyedévben a munkaügyi hatóság 4270 munkáltatót ellenőrzött. A vizsgálatok során a foglalkoztatók 85 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, több esetben mint a tavalyi év azonos időszakában ? olvasható a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett tájékoztatóban. A vizsgálatok során ezúttal az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat ellenőrizték.

Kiemelten ellenőrizték azokat az ágazatokat, ahol a munkavállalók egészségének, biztonságának veszélyeztetése gyakori. Ilyen kiemelt ágazat például a mezőgazdaság, feldolgozóipar, gépipar, építőipar, kereskedelem. Összesen 93 ezer munkavállaló munkavégzési körülményeit vizsgálták az ellenőrök. Közülük 21 ezren voltak súlyos szabálytalansággal érintve. De sokan nemcsak szabálytalan körülmények között vannak foglalkoztatva, hanem testi épségük is komoly veszélynek van kitéve. Az első negyedévben ugyanis 48 súlyos baleseti eseményt jelentettek a felügyelőségeknél, melyek közül 22 halálos volt, 14 pedig életveszélyes.

 

A fonódó hálózat és ami mögötte van 2. rész

Egy kis történeti áttekintés! A rendszerváltás előtti időkben, amikor még volt Pécsett ipar, “dübörgött a gazdaság”, hatalmas igény volt a közösségi járatokra, a sűrű követési időre és olyan speciális járatokra, mint a bányászjáratok. Ezek az igények a pécsi ipar szétbombázásával megszűntek, illetve sok járat és a rövid idejű követési távolság fenntarthatatlanná vált.

Sajnos a változás szele elfújta a méltán híres pécsi ipart, ami nagyon sok munkaerőt foglalkoztatott. Az emberek az állásuk elvesztése miatt nem használták ki az akkori járatokat, sok autóbusz üresen rótta a kilométereket a város utcáin. Teljesen más utazási igények keletkeztek, ami elsősorban a gyorsaságról szólt. Az idő “felgyorsulása”, a megnövekedett személyi feladatok, a lakosság koncentrálódása miatt el kellett gondolkodni a vonalhálózat átalakításáról. A kertvárosi lakosság száma akkoriban ( és talán most is) Pécs város lakosságának az egyharmadát tette ki, ezért ott volt a legégetőbb a  probléma. Az elsők között lett bevezetve az M55-ös járat, (1993.szeptember 1.) ami átszállás nélkül biztosította az eljutást Kertvárosból az Egyetemvárosba. Sok általános-,középiskolát, főiskolát és az egyetemet érintette, ami azonnal hatalmas népszerűségre tett szert. Sajnos nagyon sokáig ezek a járatok csúcsidőben mindig túlzsúfoltan jártak, ami bizonyította azt, hogy igenis szükség van erre a járatra. Majd feltérképezve  ennek a területnek az igényeit 1995.szeptember 3.-án megindultak a 161 és a 162 számú járatok, melyek közvetlen eljutást biztosítottak gyorsjáratként Rózsadombról és Malomvölgyből az ott lakók és ott tanulók részére a belvárosba, illetve a belvárosból az előbb említett területekre. Természetesen ezeknek a járatoknak is nagy sikere volt a megszűntetésig. Aztán 2002. március 18.-án bevezetésre kerültek olyan járatok, melyek kifejezetten a mozgáskorlátozottak részére lettek indítva a Főpályaudvarról Kertváros ill. Fehérhegy irányába. Majd 2002.április 2.-án elindultak a 114, 123 és a 126 számú járatok, melyek a város külső területeiről szállították be közvetlenül az ott élőket a Belvárosba illetve fordított irányban is. Ezeket a járatokat kivétel nélkül nagy népszerűség övezte, ez meg is látszott a kihasználtságon.

A járatok bevezetésének előkészítésében teljes összhangban dolgozott a Munkáltató a Munkavállalókkal! Figyelembe vették azokat a jelzéseket, azokat az információkat, melyeket a gépkocsivezetők osztottak meg a Munkáltatóval. A Munkáltató felismerte és maximálisan figyelembe vette azt a tapasztalatot, melyeket a gépkocsivezetők szereztek munkavégzésük során közvetlenül az utasoktól! A Szakszervezet is kezdeményezte és teljes erővel támogatta ezt a fajta fonódó hálózatot. Mivel valóban szakmai munka végeredményeként született, ezért hatalmas népszerűségnek örvendett az utazóközönség soraiban. Volt még pár ötlet, melyet a Munkáltató el is fogadott, kifejezetten jónak tartott, de sajnos nem volt rá megfelelő mennyiségű anyagi forrás, ezért ezeknek a megvalósítását későbbre halasztották. Nem lett belőlük semmi! Azért nem, mert a Társaság nem kapta meg az anyagi támogatást.  Napjainkig. És -bár most az anyagi forrás megvan- nem erre költik! Vajon miért nem?

Folyt. köv.

Hofekker

 

Korkedvezményes nyugdíj

Folyamatosan emelkedő nyugdíjkorhatár, folyamatosan növekvő feszültségek a munkahelyeken, fokozódó egészségromlás, szigorodó követelmények. Mi lesz azon munkavállalók sorsa, akiknek egészségi állapotuk miatt elveszik a jogosítványukat, lehetetlenné téve ezzel a munkavállalást az addigi munkakörükben. Találnak-e vajon munkát idősebb korban a munkaerő-piacon? Mi lesz a korkedvezménnyel?

2014.május 18-án az ADU elnökeként megbeszélést folytattam a Korkedvezményes Nyugdíjasok Országos Érdekvédelmi Egyesület vezetőjével, Kuti Lászlóval. Megtárgyaltuk a kialakult helyzetet, átbeszéltük azon területeket, melyekben a következő időkben együtt tudnánk dolgozni és együtt képviselni a korkedvezményben még részesülő munkavállalók érdekeit. Egyöntetű álláspontot képviselünk, miszerint ezt az “intézményt” fent kell tartani, ezért folytatni kell a párbeszédet a kormánnyal, annak megfelelő szerveivel. Megállapodtunk, hogy közösen fogjuk a munkát folytatni, melynek első lépése a következő héten egy megbeszélés a képviselőkkel, majd az interpelláció szövegének megfogalmazása lesz. A következő lépés egy “konferencia” összehívása, melyen még szélesebb körben kerülne ismertetése a problémának, ahol a megoldási javaslatok is megfogalmazásra kerülnének.

 

Pécs, 2014.06.19.

 

Hofekker

 

A fonódó hálózat és ami mögötte van 1. rész

Ebben a cikksorozatban szeretném megosztani a feltételezéseimet a fonódó hálózat kialakulásáról, annak történetét, és ismertetni az ötletgazdák személyét, jellemét, hozzáállását és ami még mögötte van! Mi mozgathatja a szálakat, miért engedi a Tüke Busz vezetése további tevékenységüket azok után, hogy a készítői beismerték, hogy rossz és költséges a hálózat és a járatok elosztása, de nem változtatnak rajta, mert az “arcvesztést” nem engedhetik meg maguknak, ráadásul a sofőröket is “szopatni” akarják! Mindezt az utasok és az adófizetők pénzén! Az itt leírt információkat megosztottam a városfejlesztési és kommunális bizottság nyilvános ülésein is!

Mint arra bizonyára nagyon sokan emlékeznek, a PK. Zrt. eléggé hányattatott sorsot élt meg a múltban. A részletekbe nem mennék bele, az már történelem, de sajnos a mai napig elég erőteljesen kihat Pécs város közösségi közlekedésére. 2011. március végén Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a Pécsi Vízműhöz hasonlóan “visszavette” az irányítást a Pk.Zrt.-nél. Az okok között szerepelt a járművek műszaki állapota és a sok kimaradt járat. A foglalás után az Önkormányzat és a munkavállalók a szakszervezet vezetésével egyként fogtak össze, és próbáltak a saját eszközeikkel a lehető legtöbbet kihozni a rendszerből. Mivel a kezdeti “sikerek” nem folytatódtak anyagi erőforrások hiányában, ismét megszaporodtak a járatkimaradások, nőtt az utasok elégedetlensége és elpártoltak a közösségi közlekedéstől. Szakszervezetünk és a társaságnál működő Üzemi Tanács rendszeresen jelezte a problémákat és megoldási javaslatokat is adott, de süket fülekre talált minden tekintetben. Elég kemény megbeszélések és viták voltak, amit a társaság vezetése nem vett jó néven, de sajnos komolyan sem. Erre csapott le a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedésért Egyesület, (PTKE) melynek vezetői közül érdekes módon vajmi kevés pécsi lakos szerepel! Olyan alternatívákat vázoltak fel, amelyek látványosak voltak ugyan, de hiányzott belőlük az az erőforrás, amelyet mi is szóvá tettünk. Mivel a Szakszervezet és az Üzemi Tanács megalkuvás nélkül szeretett volna tárgyalni, a valós helyzet elemzése és értékelése eredményeit figyelembe véve, melyet az akkori helyzetben nem volt szerencsés említeni és a társaság erre nem mutatott kellő hajlandóságot, ezért bevonták a PTKE tagjait, akik látványos, de felettébb költséges és -megítélésem szerint- teljesen felesleges terveikkel a médián keresztül hangzatos távlati jövőt vázoltak fel a leendő közösségi közlekedésről. Beálltak a társaság vezetése mellé és elfogadták azt a politikát, hogy fedjük el a valós problémákról a figyelmet. Sőt, belső fórumokon verbális támadást intéztek a szakszervezet és a munkavállalók ellen, ahol fennhéjazva hirdették tökéletességüket, a magas szintű hozzáértésüket. Tökéletesen alkalmasak voltak ezek a média által felfújt megatervek arra, hogy elfedjék a valós képet az akkori helyzetről. A járatok ugyanúgy kimaradtak, az utasok nem értek időben úticéljukhoz, az elégedetlenség részükről jogosan nőtt! A munkavállalók a törvényesség határát súrolva végezték munkájukat, a járművek túlzsúfoltsága tovább gerjesztette a műszaki állapot romlását. És közben dübörgött a városi média olyan víziókról, melyek csak a távoli jövőt célozták meg, de az aktuális helyzetre nem kínáltak megoldást. A PTKE azonban szinte naponta sajtót kapott, ahol úgy lettek beállítva, mint a város megmentői, akik mindenhez értenek. Miért tudtak így előretörni ebben a városban, mely város nem a lakhelyük?

 

Folyt. köv.

Hofekker

 

Ez lett a vége!

Ez volt az egyetlen médiafelület, amelyik tárgyilagosan, az igazat megírva, objektíven tájékoztatta a közvéleményt! A többi-talán félelemből- nem igazán írta meg azokat a történéseket, melyeket kérdezett, meg is kapta rá a választ! Egy idő után még kérdezni sem kérdeztek! Kép:pecsistop.hu

A szakszervezeti vezető lenyomta a Tükét

 

A Tüke Busz kollektív szerződést kötött a dolgozókkal, béremelést és cafeteriát adott, a rebellis szakszervezeti vezetőt pedig visszavették. Cserébe a hallgatását kérték, így lett a decemberi buszmalőr “félreértések sorozata”.

Megállapodott a Tüke Busz vezetése és a cég szakszervezete, illetve annak vezetője, Hofekker Ferenc. Nem titok: a kemény szavú szakszervezeti vezető hónapokig bokszolt a cég vezetésével. Ki is rúgták közben, de kölcsönös feljelentések és hosszú médiaháború után végül meglett az eredmény: egyértelmű győztesként került ki az adok-kapokból.

Megszületett a hónapok óta hiányzó kollektív szerződés, a dolgozók január elsejéig visszamenőleg 4, jövő évtől újabb, azonos mértékű béremelést kapnak. Hozzá cafeteriát, évi 200 ezer forintot. Január negyedikétől, szintén visszamenőleg Hofekker Ferencet is visszavették a céghez.

Cserébe a hallgatását kérte a társaság. Hiába kerestük, a szakszervezeti vezető elmondta: csak közösen nyilatkoznak ezen túl. A megállapodást egy boldog hangvételű közleményben pecsételték meg a felek, amely a megegyezésről, a dolgozók biztonságáról, az elért eredményekről és az utasok kényelméről szól.

A sorok között olvasva egyértelműen kiderül, hogy a komoly jogászi és teljes körű önkormányzati médiatámogatást élvező Tüke visszavonulót fújt.

Mint ismert: a botrány közvetlen kiváltó okai a december 22-23-ai tömeges buszleállások voltak, amelyek más tekintetben már egy a háttérben zajló folyamat eredményeinek, a jéghegy csúcsának számítottak. Az egyik önkormányzathoz közeli hírportálon – nyilván a cégvezetés és Hofekker beleegyezésével – erről azt írták: “a december 22-én történt buszos akció hátterében kölcsönös félreértések sorozata állt.

No comment. Egyelőre.

Forrás: pecsistop.hu

 

Hofekker

 

 

Ez volt az a felület, ahol aztán mindent bele elven akarták szétcincálni a munkavállalókat!

Ezt a cikket azok után sem módosították, miután cáfoltam minden olyan állítást,amelyet a sajtótájékoztatóm előtt mondtam. Az számomra később derült ki, hogy ez a médiafelület nem igazán törekedett az objektív tájékoztatásra. Több busz is kimaradt péntek reggel. A Tüke Busz Zrt. szerint már tegnap sem vette fel a munkát ötven dolgozójuk, reggel további 42-en csatlakoztak hozzájuk. A városvezetés azonnali vizsgálatot rendelt el a cégnél. A pilóták féltik a szabadjegyüket is? Forrás: pecsma.hu Tüke Busz: Nem jött be a puccs Több busz is kimaradt péntek reggel. A Tüke Busz Zrt. szerint már tegnap sem vette fel a munkát ötven dolgozójuk, reggel további 42-en csatlakoztak hozzájuk. A városvezetés azonnali vizsgálatot rendelt el a cégnél. A pilóták féltik a szabadjegyüket is?

Frissítve (18:25)

Törvénysértő volt a mai buszos megmozdulás

Egyértelműen törvénysértő volt a pénteki buszos akció, mondja dr. Szalay Ferenc ügyvéd, aki szerint számos ponton sértettek jogszabályt azok, akik megszervezték, illetve résztvettek a megmozdulásban.

– Nem került sor semmiféle előzetes egyeztetésre, ezt meg sem kísérelték, a sztrájkolók nem gondoskodtak az elégséges szolgáltatásról sem, ezzel tehát törvényt sértettek. Álláspontom szerint jogellenesen és törvénysértően viselkedtek azok a  munkavállalók, akik nem vették fel a munkát ? magyaráza az ügyvéd.

A Tüke Busz jogi képviseletét is ellátó szakember szerint, ha bebizonyosodik, hogy szándékos törvény- és szerződésszegés történt, akkor az komoly munkajogi következményeket vonhat a maga után.

 

Frissítve (14:55)

Sovák Attilát nem lehet utolérni telefonon, hiába próbáltuk többször is hívni. Úgy tudjuk, hogy a felmentett vezető a régóta dolgozik a városi tömegközlekedési cégnél, bejárta a ranglétrát, maga is sofőrként kezdte a pályafutását, volt diszpécser, egyre feljebb lépett az évek alatt. Jelenleg Győrben közlekedési mérnöknek tanul.

Sovák és Hofekker Ferenc, a cég szakszervezeti elnöke korábban többször is részt vett a PK Zrt. volt vezérigazgatójának, Keczer Lászlónak a tárgyalásán, miközben az újságírókon kívül más hallgatósága nemigen volt a pernek. Keczert első fokon hét év börtönre ítélték a 2009-es buszeladási botrány miatt. Másodfokon új eljárásra kötelezték a bíróságot.

Frissítve (14:08)

Nem sikerült a puccs

A Tüke Busz Zrt. az alábbi, újabb közleményt juttatta el szerkesztőségünknek, amelyet változtatás nélkül közlünk.

Biztosítják a város tömegközlekedését

A kialakult ?sztrájkra? tekintettel úgy határozott a cégvezetés, hogy átmeneti időre felfüggesztjük az elsőajtózást, hogy meggyorsítsuk az utasok fel- és leszállását.

A Pannon Volán buszokkal és sofőrökel segíti a város közösségi közlekedését, ezzel biztosítani tudjuk a zavartalan tömegközlekedést Pécsett.

Megdöbbentő, hogy miközben nyílt közbeszerzési eljárást írtunk ki új buszbeszerzésekre a héten, és mindent megteszünk annak érdekében ? kormányzati szinten is, hogy mind a fizetésüket, mind a béren felüli juttatásaikat, mind a szabadjegyeiket megtarthassák a sofőrök, eközben a háttérben egyéni érdekcsoportok kihasználják őket és megpróbálnak mögéjük rejtőzve puccsot végrehajtani a céggel szemben.

Elfogadhatatlan, hogy egyéni gazdasági érdekek miatt veszélyeztették 40 ezer pécsi ember közlekedését, munkába jutását. Mindezt nem hagyhatjuk szó nélkül, ezért a felelősökkel szemben haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket.

Árki Sándor

vezérigazgató, Tüke Busz Zrt.

Pécs, 2012-12-21

 

Frissítve (13:55)

Konkurenciaharc?

Most tudtuk meg, hogy Hofekker Ferenc szakszervezeti elnököt jelölte nem régen a PK Zrt. vezérigazgatói székébe a Mecsekbusz. Hogy ennek van-e bármi köze a mai akcióhoz, az egyelőre kérdéses.

 

Frissítve (13:01)

Szakszervezet: vannak ekkora fizetések, de sok a rossz busz is

Hofekker Ferenc, szakszervezeti elnök egy rögtönzött Kossuth téri sajtótájékoztatón cáfolta, hogy magasabb fizetéseket kértek volna, szerinte nem emiatt volt a mai ?vadsztrájk?.

Azt állítja, hogy nem megfelelő a buszok műszaki állapota és most jutottak el oda, hogy nem merik kivinni azokat a forgalomba. A buszok pontos műszaki állapotáról viszont nem tudott beszámolni, de azt hangsúlyozta, hogy a járművek nem életveszélyesek.

Elismerte, hogy vannak, akik valóban 200-220 ezer forintot kapnak kézhez havonta, de ők húsz-harminc éve dolgoznak a cégnél és rengeteg túlórát vállalnak. A többség szerinte olyan 150 ezer forint körüli fizetést kap.

Azt mondta, vállalják annak a következményeit, hogy nem indultak el a buszokkal reggel.

 

Frissítve (12:30)

Árkit kérdezi a PTKE

Tisztelt Tüke Busz Zrt.!

Kérjük, nyilatkozzanak arról, hogy a kialakult helyzetet a két felfüggesztett szakemberük nélkül milyen módon akarják megoldani, illetve a közelgő menetrendi átalakakítás szakmai felügyeletét ki fogja gyakorolni, hiszen tudomásunk szerint nincsen rá megfelelő szakember a cégnél.

Hetek óta sorozatos járatkimaradások voltak a pécsi tömegközlekedésben. Átlagosan 100-110 kö?zötti jármű lett kiadva a 126 helyett. A buszparkkal már a tavaly 7%-kal ritkított menetrendet sem lehetett betartani. Úgy gondoljuk, hogy a történetben a forgalmi és üzemviteli vezető, illetve a főmérnöki szint felett kellene keresni a felelőst, még akkor is ha puccsot sejt mögötte a Tüke Busz Zrt.

Egyesületünk a járművezetőkkel és a szakszervezettel szolidaritásban kéri, hogy továbbra is csak az előírásoknak megfelelőjárművekkel jöjjenek ki szolgáltatni.

Ne kockáztassák a saját és utasaik biztonságát azért, hogy a meghirdetett menetrend szerint induljanak el a járatok.

Tisztelettel:

PTKE ? Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület

Frissítve (12:07)

Lapunk információi szerint fél egykor sajtótájékoztatót tart a szakszervezet. Azt egyelőre nem tudni, hogy a tájékoztatón az ötletadók megjelennek-e, vagy sem?

Frissítve (12:05):

Nem jogszerű?

A munkaügyi kérdésekkel foglalkozó Molnár Péter ügyvéd szerint a munkáltatói utasítás megtagadása, akkor jogszerű, ha valóban károsodástól óvja meg a munkáltatót, illetve ez esetben az utasokat. A munkavállalónak ugyanakkor először fel kell hívnia a figyelmet a veszélyekre, de még ekkor is dönthet úgy a munkáltatója, hogy kötelezi a feladat elvégzésére a dolgozót. Ha ilyen esetben is megtagadja a munkát, akkor alapos bizonyítékkal kell bírnia az alkalmazottnak. Amennyiben viszont utólag kiderül, hogy a gépjárművek alkalmasak lettek volna a munkavégzésre, akkor szankciókat alkalmazhat a munkáltató ? magyarázta.

Kérdésre válaszolva hozzátette: a sztrájk előtt mindenképpen tárgyalni kell a munkáltatóval, megegyezni az elégséges szolgáltatásról. Az azonban nem megy, hogy reggel eldöntik: sztrájkolni fognak ma ? mondta.

Frissítve (11:54)

A gond a szabadjegy?

Információink szerint a szakszervezet attól tart, februártól megszűnnek a pilóták szabadjegyei, amelyekkel ingyen utazhatnának a családtagok is a buszokon. Ez azonban nem a Tüke Busz illetékessége, hiszen ezt kormányrendelet szabályozza. Városházi forrásokból úgy tudjuk, már készül az a módosítás, amely lehetővé tenné, hogy továbbra is kaphassanak ?céges bérletet? a Tüke dolgozói.

Arról is értesültünk, hogy a Pannon Volán besegít a Tükének, távolsági buszokat állítanak be a pécsi tömegközlekedésbe.

 

Frissítve (11:23):

Azonnali vizsgálatot rendelt el a városvezetés

Azonnali, átfogó vizsgálatot rendelt el a polgármester a Tüke Busznál a mára kialakult helyzet, illetve a nem hivatalos sztrájk miatt.

A hajnali órákban ugyan tájékoztatta a városvezetést a munkabeszüntetésről és a belső puccskísérletről a Tüke Busz vezetője, de a polgármester mégis további belső vizsgálatot kért a részletek pontos tisztázása miatt.

A városvezetés tudni szeretné, pontosan kik és miért szervezték meg a puccsot, de választ várnak arra is, mi az oka annak, hogy folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek a Tüke Busz működésével és teljesítményével kapcsolatban a pécsiektől.

Polgármesteri Kabinetiroda
Pécs, 2012-12-21

Frissítve (10:59):

Szándékos puccskísérlet a Tüke Busznál

Napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját. Tegnap 50, ma további 42 sofőr nem volt hajlandó felvenni a munkát, a gépjárművek meghibásodására hivatkozva. Ennek valódi oka azonban az, hogy jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek, amelyeket a cégünk nem tud támogatni.

A buszsofőrök átlagosan havi 200.000 ? 220.000 forintot kapnak kézhez, nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban. A Tüke Busz nincs abban a helyzetben jelenleg, hogy a követelt 20-30 százalékos béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja!

Mind a cég-, mind a városvezetést napokkal korábban megfenyegették a ?sztrájk? szervezői és ötletadói, hogy amennyiben nem teljesül a béremelés, a ?buszok igen nagy számban fognak meghibásodni?!
A hivatalos szakértői műszaki átvizsgálások jelenleg is folyamatban vannak, eddig nem találtak olyan hibát az egyes gépjárművekben, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól: Sovák Attila, forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Utasainktól elnézést kérünk a ma reggeli kellemetlenségekért!

Árki Sándor
vezérigazgató, Tüke Busz Zrt.

10:06

Informátorunk szerint sofőröket és műszaki munkatársakat keres a Tüke Busz. Szakmai portálokon, lapokban állást is hirdet a cég. Egyelőre hivatalosan még mindig nem reagáltak a reggeli, jelentős számú járat-kimaradásokra a buszos cégnél.

 

Korábban írtuk: 

Rengeteg járat kimaradt reggel, Kertvárosban például háromnegyed órát kellett várni, miközben 7 percenként járna a busza. Úgy tudjuk, a sofőrök már napok óta szervezkedtek. A cég eközben szakmai portálokon állásokat hirdet, munkatársakat keresnek.

A buszos cégnél tegnap este már arról beszéltek, hogy péntek reggel csak olyan buszokkal indulnak el, amelyek állapota műszakilag kifogástalan. A buszokat egyébként rendszeresen ellenőrzik műszakilag, a forgalomba is csak azok mehetnek ki, amelyek megfelelő állapotban vannak.

Információink szerint elképzelhető, hogy sztrájkról van szó, de nem hivatalosról, hiszen azt három nappal korábban jelezni kellett volna.

A buszos szakszervezet egyelőre nem nyilatkozik, a Tüke Busznál azt mondták, hogy hamarosan részletes tájékoztatást adnak a történtekről.

 

Így kezdődött

Közel száz sofőr a buszok műszaki állapotára hivatkozva nem vette fel a munkát. A Tüke Busz szerint puccskísérletről van szó, vezetőket rúgtak ki. A városháza azonnali vizsgálatot rendelt el. Forrás: bama.hu

10:20 – Törvénysértő volt az akció, állítja a Tüke Busz jogi képviselője

Egyértelműen törvénysértő volt a pénteki buszos akció, számos jogszabályt sértettek azok, akik megszervezték, illetve részt vettek a megmozdulásban.  Nem került sor előzetes egyeztetésre, ezt meg sem kísérleték, a sztrájkolók nem gondoskodtak az elégséges szolgáltatásról sem, ezzel tehát törvényt sértettek.  Álláspontom szerint jogellenesen és törvénysértően viselkedtek azok a munkavállalók, akik nem vették fel a munkát.

A Tüke Busz Zrt. jogi képviselőjeként úgy vélem, ha bebizonyosodik, hogy szándékos törvény-és szerződésszegés történt, akkor az komoly munkajogi következményeket vonhat maga után.

Dr. Szalay Ferenc, ügyvéd

21:30 – Hofekker perelni fog

Hofekker Ferenc, a Tüke Busz szakszervezeti vezetője a Dunántúli Naplónak késő este elmondta, hogy vezérigazgatói kör e-mail ment, hogy ő és két társa január 21-ig ki van tiltva a Tüke Busz összes állomásáról. ELmondta továbbá, hogy emiatt perelni fog, ugyanis a jövő évre esedékes szakszervezeti ügyeket nem tudta intézni.

17:30 – Olvasónk is panaszkodik

“Ma sajnos én is szenvedő alanya voltam járat kimaradásnak” – írja levelében egyik olvasónk. “Nem örülök neki, hogy nekem fizetnem kell a havi bérletet és ha kimarad busz nem tehetek semmit, vagy várjam meg a következőt, mert a járat indító műszaki hibára hivatkozva ezt válaszolt, de ha valaki bliccel és nem adja meg az adatait, akkor rendőrt hívnak. Ezzel a tömegközlekedés meglehetősen egyoldalúvá vált. Elkeserítő a helyzet, mert a pécsi lakosok ki vannak szolgáltatva, hogy igénybe vegyék a szolgáltatásukat. Szerintem nem a sofőrökben van a hiba, de jó lenne megkeresni a felelőst is. A budapesti diák bérlet 3800 forint körüli, de mindenre lehet használni, Pécsen 3300 forint és még a busz se jár.”

14:45 – Biztosítják a város tömegközlekedését – állítja a Tüke Busz

Sajtóközlemény: “A kialakult ?sztrájkra? tekintettel úgy határozott a cégvezetés, hogy átmeneti időre felfüggesztjük az elsőajtózást, hogy meggyorsítsuk az utasok fel- és leszállását. A Pannon Volán buszokkal és sofőrökel segíti a város közösségi közlekedését, ezzel biztosítani tudjuk a zavartalan tömegközlekedést Pécsett.

Megdöbbentő, hogy miközben nyílt közbeszerzési eljárást írtunk ki új buszbeszerzésekre a héten, és mindent megteszünk annak érdekében ? kormányzati szinten is, hogy mind a fizetésüket, mind a béren felüli juttatásaikat, mind a szabadjegyeiket megtarthassák a sofőrök, eközben a háttérben egyéni érdekcsoportok kihasználják őket és megpróbálnak mögéjük rejtőzve puccsot végrehajtani a céggel szemben.

Elfogadhatatlan, hogy egyéni gazdasági érdekek miatt veszélyeztették 40 ezer pécsi ember közlekedését, munkába jutását. Mindezt nem hagyhatjuk szó nélkül, ezért a felelősökkel szemben haladéktalanul megtesszük a szükséges jogi lépéseket.”

13:30 – Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület nyilatkozatot vár

Sajtóközlemény: “Kérjük, nyilatkozzanak arról, hogy a kialakult helyzetet a két felfüggesztett szakemberük nélkül milyen módon akarják megoldani, illetve a közelgő menetrendi átalakakítás szakmai felügyeletét ki fogja gyakorolni, hiszen tudomásunk szerint nincsen rá megfelelő szakember a cégnél.

Hetek óta sorozatos járatkimaradások voltak a pécsi tömegközlekedésben. Átlagosan 100-110 közötti jármű lett kiadva a 126 helyett. A buszparkkal már a tavaly 7%-kal ritkított menetrendet sem lehetett betartani. Úgy gondoljuk, hogy a történetben a forgalmi és üzemviteli vezető, illetve a főmérnöki szint felett kellene keresni a felelőst, még akkor is ha puccsot sejt mögötte a Tüke Busz Zrt.

Egyesületünk a járművezetőkkel és a szakszervezettel szolidaritásban kéri, hogy továbbra is csak az előírásoknak megfelelőjárművekkel jöjjenek ki szolgáltatni. Ne kockáztassák a saját és utasaik biztonságát azért, hogy a meghirdetett menetrend szerint induljanak el a járatok.”

13:10 – Nem a bérek miatt akciózik a szakszervezet

Hofekker Ferenc, a Tüke Busz szakszervezeti vezetője sajtótájékoztatón számolt be a buszvezetők tilatkozó akciójáról. Elmondta: a sofőrök évek óta jelzik, hogy gondok vannak a buszokkal, tegnap maga is ellenőrizte az egyre gyakoribb panaszokat. A 18 éven át buszvezetőként dolgozó Hofekker elmondása szerint nem számított túl sok jóra, de a buszparkot látva nem hitt a szemének. Meglátása szerint néhány 100 ezertől másfél-kétmilliós összegig terjedhet az, amit bizonyos buszok javítására kellene költeni.

A mai, figyelemfelkeltő akció számaira kitérve elmondta: a mintegy 160 járműből álló buszparkból pénteken mindössze 90 busz állt forgalomba. Emiatt szükségszerűen járatok maradtak ki, hiszen a menetrend teljesítéséhez 126 buszra lenne szükség.

A szakszervezeti vezető beszámolója szerint aggályaikat hónapok óta többször is jelezték Árki Sándor vezérigazgatónak, érdemi változás ennek ellenére nem történt. Hofekker szerint éppen ezért a vezérigazgató egy személyben felelős a kialakult helyzetért, mert nem vette figyelembe a buszvezetők korábbbi jelzéseit, és az is elképzelhető, hogy a helyzet valódi súlyosságáról nem tájékoztatta megfelelően a városvezetést.

Kérdésünkre, miszerint a figyelmefelhívó akciónak van-e köze a bértárgyalásokhoz, a szakszervezti vezető elmondta, a mai nap kizárólag a buszok műszaki állapotáról szól. A bértárgyalások kapcsán annyit szeretnének elérni, hogy fizetésüket a kormány ajánlásának megfelelően az infláció mértékével emeljék. Hofekker szerint valóban vannak olyanok, akik nettó 200 ezer forintot keresnek: ők a 30 éves munkaviszonnyal rendelkező, és évente 2 havi túlórát teljesítő buszvezetők. Összehasonlításként elmondta: a cégnél 10 éve dolgozó sofőrök ennél lényegesen kevesebbet, 140-150 ezer forintot keresnek, ugyancsak jelentős túlórázással.

Hofekker arról is beszélt, hogy értesülésük szerint a Tüke Busz vezetése ma a Pannon Volánnál dolgozó sofőröket keresett meg, hogy az akcióban részt vevő sofőrök helyére szükség esetén ugorjanak be.

A szakszervezeti vezető végezetül hozzátette: megmozdulásuk nem folyamatos, csak a mai napra szól.

11:30 – Azonali vizsgálatot rendelt el a városvezetés

A polgármesteri kabinetiroda közleménye: ?Azonnali, átfogó vizsgálatot rendelt el a polgármester a Tüke Busznál a mára kialakult helyzet, illetve a nem hivatalos sztrájk miatt. A hajnali órákban ugyan tájékoztatta a városvezetést a munkabeszüntetésről és a belső puccs-kísérletről a Tüke Busz vezetője, de a polgármester mégis további belső vizsgálatot kért a részletek pontos tisztázása miatt. A városvezetés tudni szeretné, pontosan kik és miért szervezték meg a puccsot, de választ várnak arra is, mi az oka annak, hogy folyamatosan negatív visszajelzések érkeznek a Tüke Busz működésével és teljesítményével kapcsolatban a pécsiektől.?

11:00 – A sofőrök fizetéscsökkenésről, és műszaki hibáról, a Tüke Busznál puccsról és irreális követelésekről beszélnek

Feltűnően sok olvasó fordult hozzánk azzal a panasszal, hogy nem érkezett meg a busz, amelyre vártak a hidegben, s csak jelentős késéssel, teljesen tömött járművekre tudtak felpréselődni.

A hír mögött szervezett megmozdulás áll, a Tüke Busz közleménye szerint egy napok óta tartó “szándékos puccskísérlet” érte el ma reggel a csúcsát: tegnap 50, ma további 42 sofőr nem volt hajlandó felvenni a munkát, a gépjárművek meghibásodására hivatkozva. Mint írják, a hivatalos szakértői műszaki átvizsgálások során nem találtak olyan hibát, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A sztrájk szervezőjétől és a szakszervezet képviselőjétől nem érkezett szerkesztőségünkbe hivatalos értesítés. (Frissítve: a sofőrök fél egykor tartanak sajtótájékoztatót.) Utóbbi személyt kerestük, de nem sikerült elérnünk.

 

A Dunántúli Napló úgy tudja, hogy a napokban jelentették be, hogy jelentősen csökkentenék a buszsofőrök fizetését , és mindemellett juttatásokban is veszíthetnek jövőre az idei évhez képest. A Tüke Busz közleményében csökkentésről nem esik említés, csak arról, hogy nem hajlandóak növelni a buszsofőrök 200-220 ezer forintos nettó fizetését.

Nem hivatalos információink szerint ugyanakkor a buszsofőrök többsége 100-130 ezer forint közötti nettó fizetést kap, a sokat éjszakázók sem keresnek átlagosan nettó 150 ezer forintnál többet. Igaz, ehhez még havonta 15 ezer forint étkezési utalvány jár.

A Tüke Busz közleményben közölte azt is, hogy azonnali hatályal felmenti a munkavégzés alól Sovák Attila forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.

Próbáltuk elérni a felmentett vezetőket, egyelőre sikertelenül.

Értesüléseink szerint a Tüke Busz azzal próbálhatja meg visszafogni a buszsofőröket, hogy időközben álláshirdetéseket is feladott, amelyben már az új feltételekkel szeretnének új munkatársakat, köztük sofőröket találni.

Napok óta gyűjtjük azokat az olvasói észrevételeket, hogy mikor, merre, melyik, és hány busz maradt ki, egy hete ugyanis, a hideg beálltával jelentősen megnőtt a buszkimaradások száma, amelyről szintén olvasóink értesítettek bennünket. (Ezeket hamarosan összegezzük és közöljük is.)

 

Szándékos puccskísérlet a Tüke Busznál

Napok óta folyik az a puccskísérlet a Tüke Busznál, amely ma reggel érte el a csúcspontját. Tegnap 50, ma további 42 sofőr nem volt hajlandó felvenni a munkát, a gépjárművek meghibásodására hivatkozva. Ennek valódi oka azonban az, hogy jelentős fizetésemelést és béren felüli juttatásokat követelnek, amelyeket a cégünk nem tud támogatni.

A buszsofőrök átlagosan havi 200.000 ? 220.000 forintot kapnak kézhez, nettóban, de az egyes pluszmunkák, túlórák után is részesülnek további juttatásokban. A Tüke Busz nincs abban a helyzetben jelenleg, hogy a követelt 20-30%-os béremelést, illetve az ezzel arányosan megnövelt béren felüli juttatásokat teljesíteni tudja!

Mind a cég-, mind a városvezetést napokkal korábban megfenyegették a ?sztrájk? szervezői és ötletadói, hogy amennyiben nem teljesül a béremelés, a ?buszok igen nagy számban fognak meghibásodni?!

A hivatalos szakértői műszaki átvizsgálások jelenleg is folyamatban vannak, eddig nem találtak olyan hibát az egyes gépjárművekben, amelyek indokolták volna a munkabeszüntetést.

A Tüke Busz vezetése úgy döntött, azonnali hatályal felmenti a munkavégzés alól: Suvák Attila, forgalmi és üzemviteli vezetőt és Arató György főmérnököt.
Utasainktól elnézést kérünk a ma reggeli kellemetlenségekért!

Árki Sándor
vezérigazgató, Tüke Busz Zrt.
Pécs, 2012.12.21.

Forrás: bama.hu