Pinokkió ismét felbukkant?

Sajnos az év végére is akad némi csúsztatás az egyik szakszervezet vezetőjétől, mely véleményem szerint alkalmas arra, hogy megtévessze a dolgozókat, hamis következtetéseket vonva le a történtekből! És  -véleményem szerint – ez hazugsággal felérő kommunikáció!

A SZAKSZ oldalán megjelent egy cikk, miszerint :

“Pécsett a Tüke Busznál megértették a SZAKSZ érveit, bérkövetelését nem tartotta a munkáltató túlzónak! Volánbusznál az ígérettől számítva, közel 80 nap telt el és nem tárgyal a munkáltató a szakszervezetekkel, míg a Tüke Busz-nál a SZAKSZ által kezdeményezett bértárgyalás megkezdése után, 23 nappal döntött a tulajdonos önkormányzat és első lépésben a dolgozók energia támogatást kapnak! Mindezekkel párhuzamosan a Tüke Busz és a két repórezentatív szakszervezet, FDSZ, SZAKSZ folytatja a 2023. évre szóló bértárgyalást a munkáltatóval.”

A valóság ezzel szemben az, hogy mind a Tüke Busz-, mind pedig a tulajdonos PMJV pontosan ismeri a kialakult körülmények hatásait és pont ennek a felismerésnek köszönhető az, hogy elkezdték kidolgozni a “rezsitámogatás” intézményét! Ez teljesen független a kezdeményezett bértárgyalástól és időben meg is előzi azt! Ez a fajta kommunikáció alkalmas a megtévesztésre, félrevezetésre!
Az egyik kollégám elmondta a döntés kihirdetése után, hogy “figyeld meg, a SZAKSZ úgy fogja beállítani, hogy ez is az ő érdemük”! Kolléga, lottózzál, bejött a tipped!
Megismétlem: Ez egyedül a PMJV vezetése és képviselőtestületének érdeme, munkájuk eredménye! Mindannyian egyöntetűen szavazták meg a juttatást, nem kellett senki ahhoz, hogy felismerjék, szükséges ezt megtenni!
A másik, ami fontos és tisztázandó kérdés, az a Volánbusznál meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájk, illetve annak pontjai! Azt mindenképpen leszögezem, hogy a célok elérésével egyet tudok érteni, a módjával viszont nem! A megmozdulás előtt ugyanis sok kolléga úgy tudta, hogy ez a sztrájk  elsősorban a béremelésért folyik! Igen ám, de a bíróság egyértelműsítette, hogy a béremelésért jelenleg jogszerűen sztrájkolni nem lehet,  de erről az aprócska tényről a  dolgozók nem igazán értesülhettek időben! Ez a sztrájk jogszerűen csak az egységes társasági üzemanyag norma meghatározása és a saját gépjárművel történő járatfelvétel esetén a tényleges utazási költségek megtérítése miatt tartható. Mind a kettő fontos momentum, de a dolgozók nem erről tudhattak!  Tehát – véleményem szerint – ez is egy csúsztatott kommunikáció volt, ami arra volt jó, hogy feszültséget keltsen, eredménye viszont semmi!  A többi szakszervezet ennél mindig jóval többet ért el a tárgyalóasztalnál! Lehet, hogy nem eleget, de többet!
Megismétlem: A célok elérésével egyetértek, de a módszert nem tartom helyesnek, sőt! inkább károsnak! Az a fajta feszültségkeltés, ami ez mögött van, az a dolgozók számára veszélyesebb, mint bármi más rájuk nézve!