Természetesen egyetértünk és szorgalmazzuk is a munkavállalók jövedelmének fejlesztését!

Szakszervezetünk is kezdeményezi és egyetért minden törvényes jövedelemfejlesztési  törekvéssel, ami a megváltozott gazdasági helyzet miatt kialakult inflációs hatásokat mérsékli, könnyebbé teszi a munkavállalók és családjaik megélhetését!

Nem szeretném az okokat részletezni és állást foglalni sem ezekben a kérdésekben, de mindenki számára ismertek azok a globális történések, melyek az infláció mértékét jelentősen emelték, nehéz helyzetbe hozva ezzel a munkavállalók döntő többségét. Így van ez a közlekedési társaságoknál országszerte, így van ez a legnagyobb társaságnál, a Volánbusznál is.

A bérfejlesztéssel kapcsolatban az egyik szakszervezet – aki nem aláírója a Kollektív Szerződésnek – sztrájkot hirdetett, hogy így próbáljon meg kikényszeríteni magasabb jövedelmet. Ehhez a sztrájkhoz – a Volánbusz Hírlevele szerint – a többi érdekképviselet nem csatlakozott! És most lehet szidni a többi szervezetet, lehet anyázni és más módon ledegradálni a többieket, de…!

A SZAKSZ vezetője részéről sehol nem olvastam azt a nyilatkozatot, hogy a 2022 évre a bérmegállapodás megszületett, azt az aláíró felek lezártnak tekintik! Márpedig ha ez így van – így van – akkor lehet egy kis probléma a sztrájkkal, az abban való részvétellel! Ugyanis ha ezt esetleg törvénytelenül szervezik és törvénytelenül hajtjátok végre, akkor az esetleges károkozást azt valakinek lehet, hogy ki kell fizetni, ami nem pár száz forintra rúghat, hanem akár több tízmilliós nagyságrendű is lehet! Nem olvastam sehol, hogy kaptak volna ehhez hasonló tájékoztatást a dolgozók!

A jövedelemfeljesztéssel kapcsolatos minden törvényes eszközzel egyetértünk, hiszen a munkavállalók megélhetése kerülhet veszélybe egy olyan gazdasági helyzet kialakulása miatt, amit az aláíráskor senki nem láthatott előre! Viszont nem akarunk részt venni egy olyan -esetlegesen jogszabályt sértő – megmozdulásban, ami akár fordítva is elsülhet és a dolgozók kárt szenvednek el miatta! Ezért azt az álláspontot képviselem, hogy a jövedelmek fejlesztését elsősorban tárgyalóasztal mellett kell elérni, vagy kizárólag törvényes nyomásgyakorlási akciókkal kell azt erősíteni!

Felszólítom Dobi Istvánt, a SZAKSZ elnökét, hogy azonnali hatállyal tájékoztassa a dolgozókat a sztrájk esetleges negatív következményeiről, amik a munkavállalókat érhetik!  Jelentse ki, hogy ez a sztrájk törvényes, a jogszabályok lehetővé teszik a végrehajtását, ebből senkinek nem származhat hátránya! Ha már kiküldi Őket a “frontra”, azt is mondja el nekik, hogy milyen veszélybe kerülhetnek Ők és családjaik, vagy írja le, hogy semmi probléma ezzel! Mert így lenne tisztességes, véleményem szerint!