Az energiavámpírok márpedig köztünk vannak!

Ismét megjelentek közöttünk a varjak, akik károgásukkal egyre unalmasabbá válnak. Ráadásul sajnos megtévesztik a többieket is és természetesen az én k..a anyámat…

És meg kell hogy állapítsam, hogy a képen látható varjak intelligensek!

 

 

Elöljáróban azt szeretném leszögezni, hogy szakszervezetünk tagjainak egyöntetű véleménye az, hogy a gépkocsivezetők  és a társaság legalább szakmunkás végzettségű munkavállalói munkanapszor nyolc órás munkával minimum nettó 250. 000 Ft jövedelmet kellene, hogy kapjanak. 

Az idei évre megszületett a konkrét bérajánlás, mely szerint januárig visszamenőleg a gépkocsivezetők 4,45% béremelést kapnak, a többi állományban 4% lesz a bérfejlesztés, januárig visszamenőleg.

Ez a gépkocsivezetők esetében azt jelenti, hogy az alapbér 2021 januártól 1265 Ft lesz, ami kismértékben meghaladja az idei garantált bérminimum összegét. Erre rakódik még rá az évek után járó “hűségpénz”, erre jön még a bruttó havi keresetet alapul vevő 5,5% egyéb hozzájárulás.  Cirka 185.000 Ft-ot tud megkeresni egy kezdő gépkocsivezető nulla túlórával. Ha kb. 20 órát túlórázik, akkor ez az összeg 220. 000 Ft körül mozog. Ez a kezdő sofőrök esetén sajnos az idei évben is messze lesz attól az elvárástól, amit a cikk elején megfogalmaztunk.

Kissé árnyaltabb a kép akkor, ha egy 20 éve itt dolgozó gépkocsivezetőről beszélünk, mert akkor a “hűségpénz” megdobja a keresetet, de túlóra nélkül ők sem keresik meg a nettó 250.000 Ft-ot. Tehát elmondhatjuk, hogy messze vagyunk még a kitűzött céltól, tovább kell folytatnunk a bérfejlesztéssel kapcsolatos tevékenységünket. Nagymértékben könnyíti a munkánkat a piaci kényszer, hiszen az elvándorlás megakadályozása érdekében a tulajdonosnak lépnie kell az erőteljesebb bérfejlesztés irányában. Meg kell akadályoznia azt, hogy a jobb képességű és rátermettebb sofőrök jó részét elvigyék és kisebbségbe kerüljenek nálunk a hozzájuk hasonló kollégák.  De a munkánkat elég erősen hátráltatja a sok emberi varjú, akik kárognak, kárognak, kárognak. És dögöljönmegahofekkermajdmimegmutatjuk!!!

Elindult a károgás a szokásos körön belül, egy másik szakszervezet tagjai között az idei év béremelésével kapcsolatban. Nagyon sok “okosság” kerül nyilvánosságra a közösségi oldalakon, és elolvasásuk után én is komolyan aggódom.

Azt már megszoktam, hogy a másik szervezet folyamatosan ócsárol és arra buzdít mindenkit, hogy lépjenek be hozzájuk, mert majd ők megmutatják. Eddig nem nagyon mutattak semmit sem a Volánbusznál, de nálunk sem, hacsak nem a Tüke Busznál sorozatban elveszített bírósági pereiket értik ez alatt. Nem is beszélek erről többet, inkább a legutóbbi károgásokat elemezném. Ékes bizonyítéka annak, hogy tévesztik meg a dolgozókat.

Az egyik oldalon az egyik ………. elkezdi elemezni a Tüke béreket. Kijelenti, hogy “januártól 200 E ft a bruttó nem szakmai minimálbér…”   Természetesen az állítása valótlan, mert a “nem szakmai minimálbér” februártól és nem januártól 167.400 Ft/hónap, és nem 200.000 Ft , azaz 963 ft/óra! A gépkocsivezetőké januártól 1265 Ft! Mindenfajta felkészülés nélkül valótlan adatokat elemez, átverve ezzel a kollégáit és a nagy nyilvánosságot is. Majd elkezdi nettósítani úgy, hogy a végeredményból persze levonja a juttatásokat és a pótlékokat is!!! Ezek után felháborodik és kijelenti, hogy inkább ne adtak volna semmit! Javasolni tudom az úrnak, hogy a béremelés utáni összeget minden hónapban utalja át a Komlói Állatvédőknek, ha ilyen karakánul kijelenti, hogy ez inkább ne is legyen. Persze nem így lesz, ezt mindannyian tudjuk. Fel fogja venni, és elköltése közben elképzelhető, hogy elhangzik a “kurvaanyjátahofinak” jókívánság is! De az is lehet, hogy ő már pontosan tudja, hogy mennyi lesz jövőre a “nem szakmai minimálbér” és ahhoz hasonlítja az idei béreket! Az meg szintén erős csúsztatás, a szakmaiság minimumát sem súrolja, kiegészítve a “kurvaanyjátahofinak” mantrával. 

Persze megjelennek azonnal a hozzászólók és jön a  jól ismert szöveg, hogy “kinekazérdekeitképviseli”, de még soha egyetlen olyan dolog nem került közzétéve a tollából, amiben leírná, hogy ő kinek az érdekeit képviseli és hogyan. Most megjelent egy új hozzászóló is , aki érdekes módon a “minden szentnek maga felé hajlik a keze” idézetet aposztrofálja a kezemmel kapcsolatban, de közben elfelejti a saját kezét! Pedig tudnék arról is mesélni, fényképeket mutogatni. Úgyhogy inkább a saját háza táját söprögesse, van mit bőven! 🙂 És felhívom a figyelmét arra, hogy bizony a saját csapata jelentette ki többször is, hogy felháborító, hogy a szakmunkások már januártól kaptak béremelést, pedig magasabb a bérük, mint az övék! Van pár írott formátumom is erről! Ennyit a nagy barátságról! 🙂 Beszállt ebbe a diskurzusba még pár ember, akik valami félelmetes tudatlanságról tesznek tanúbizonyságot! És hogy miért? Mert megvezették őket és ők hagyták magukat megvezetni!!!

Indokaim a következők! 🙂

 Raposa arról tájékoztatta a hozzászólásában a dolgozókat, hogy  ” Bértárgyalás nem volt még…” De, volt bértárgyalás! Azon a bértárgyaláson az hangzott el, hogy szeptember 15-ig választ kapunk! Erről hangfelvétel is készült!  És megkaptuk a választ a béremelés mértékéről a határidő előtt, amiről Raposának tudomása volt, csak elfelejtette közölni a dolgozókkal!

A firkálmányban szereplő hozzászólásokból az derül ki, hogy a kommentelők nem elégedettek a béremelés mértékével (én sem vagyok az) és az a véleményük, hogy aki ezt elfogaja, az egy rohadtszemétszarháziéssenkiháziáruló ! Az biztos, hogy nem a legfényesebb a mérték, de legalább 4%-kal több, mint amennyit a SZAKSZ intézett a Volánbusznál! 🙂

 

Na, akkor most jön a slusszpoén!

Tisztelt Kollégák és munkatársak, SZAKSZ tagok!

AZ ALAPBÉREMELÉS MÉRTÉKÉT DOBI ISTVÁN ÉS RAPOSA GÁBOR IS ELFOGADTA 2021.JÚLIUS 27-ÉN”        AZ FDSZ és a SZAKSZ első lépésben a garantált bérminimumra történő ráállást tartja elfogadhatónak…”  -írta le Dobi István azok után, hogy a bértárgyaláson ezeket megbeszéltük!

Tehát azok a SZAKSZ tagok, akik azon az ominózus oldalon (is) engem fikáznak, azok nem beszélnek Raposával? Azzal a Raposával, aki ott ült az asztalnál és elfogadta ezt a béremelési százalékot? Vagy talán Raposa elfelejtette tájékoztatni őket arról, hogy mi hangzott el a tárgyaláson? Én nem lennék meglepve, hiszen a fekete pólós szerencsétlenkedés után sem merte megmutatni a tagoknak a társaság levelét, pedig az a tagoknak is szól, nem csak nekik! Akkor kinek is kijét? 😀 😀 😀 Hogy is van a kuplerájos történet? 😀  Nagyon-nagyon szánalmas így már az egész vonaglás,amit néhány szerencsétlen művel és nem veszik észre, hogy velük mit művelnek! 😀 Persze tudom, hogy ezután is menni fog a “kurvaanyjátahofinak” , de ettől függetlenül alá lesz írva az ezévi bérmegállapodás a fentiek szerint. Megismétlem: Raposa és Dobi beleegyezésével!!!

 

Hozzátették azonban azt is, hogy “lojalitáspénz” kifizetését tartják szükségesnek. Örülünk annak, hogy a SZAKSZ átvette az FDSZ ötletét, bár kicsit átírta azt, de mi ezért ezt a megoldást nem tudjuk támogatni. A mi  javaslatunk az, hogy mindenki az elvégzett munkája alapján kapjon bónuszpénzt! Nem értünk egyet azzal, hogy egyformán kapjon pénzt az is, aki megszakad a munkában és az is, aki miatt megszakadnak, mert a pihenőben alussza ki a fáradalmait, vagy munkaidőben maszekol a garázssoron! Ennek a részleteit hamarosan ismertetni fogom és közzétesszem!

Folytatni fogjuk a tárgyalásokat a második elem megvalósítása érdekében, mert tényleg alacsonyak a kezdő keresetek a Volánbuszhoz képest. El kell kezdenünk a jövő évre szóló tárgyalásokat annak érdekében, hogy márciusra szülessen egy megállapodás. Tovább fogunk dolgozni azért, hogy a kezdő sofőrök is elérjék a napi nyolc órás munkával a nettó 250. 000 Ft keresetet! Aki ezt szeretné, csatlakozzon az FDSZ-hez és segítse munkánkat!

 

Hofekker Ferenc

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply