Na ugye, hogy ugye?

A hosszú évek alatt nagyon sok mindent láttam, nagyon sok mindent hallottam. Úgy gondoltam, hogy már nem érhetnek nagy meglepetések, hiszen az Élet felkészített és nem nagyon van olyan dolog, amin érdemben meglepődnék! Tévedtem! Mindig van lejjebb!

A napokban megjelent egy cikk az egyik internetes felületen, ami a Tüke Busz járatsűrűségével és a 2020-as év béremelésével foglalkozik. A cikket egy olyan élőlény “jegyzi”, akit a szakmán belül sem tartanak sokra, legalábbis  a munkatársainak egy része biztos nem. Én róla egy bírósági tárgyaláson úgy nyilatkoztam emlékeim szerint, hogy nem haragszom rá, szánalmas embernek tartom. Nem változtak az érzéseim vele szemben.

A cégnél dolgozó kollégák pontosan ismerik a 2020. évi bérfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalásokat, illetve az azokhoz kapcsolódó további történéseket. Mivel ordas nagy hazugságnak tartom a cikkben megjelent állításokat, ezért egy kis emlékezet-frissítést eszközölnék, akik nem ismerik a részleteket, azoknak ismertetést.

Az állítás:

Mint emlékezetes, a SZAKSZ kemény, harcos kiállásának tudható az be, hogy a sofőrök nyolcszázalékos béremelést kaptak tavaly, ”  (2021.05.14.)

És akkor a valóság:

Dobi István a SZAKSZ elnöke a pécsi helyi alapszervezet megalakulása után tájékoztatta a Tüke Busz Zrt.-t és az alpolgármester urat is arról, hogy “a bértárgyalások ügyében a SZAKSZ részéről csakis az elnök, azaz ő az illetékes. Aztán a 2020-as év bértárgyalásának megkezdésekor – 2019. november 28-án megtartott tárgyaláson – eléggé méltatlan körülmények között – a tárgyalás közepén kivonult Raposával és az ügyvédnőjükkel együtt! A “méltatlan” kifejezést azért nem részletezem, mert ezzel kapcsolatban bírósági eljárást kezdeményezett ellenem, amit első fokon természetesen megnyertem ellenük. Azt nem tudom, hogy fellebbeznek-e, de az azért érdekes, hogy többek között sérelmezi azt a vele kapcsolatos  kifejezésemet, amit velem szemben sokkal előbb használt!  De térjünk vissza a tárgyra!

Tehát az az ember, aki kijelenti, hogy bérrel kapcsolatban csakis ő az illetékes, kivonul a bértárgyalásról, majd nem jelenik meg többé egyiken sem!

Ez a “kemény, harcos kiállás”?

Így nem jelent meg 2020. január 24-én sem a tárgyaláson, de a jelen levő Raposa Gábor nem mutatott fel olyan felhatalmazást, amiben a SZAKSZ elnöke megbízta volna őt a képviselettel!   Pedig 2019. november 28-án eléggé furcsa eszözökkel támadták az FDSZ képviseleti jogát, mondván, hogy nem vagyok jogosult ott lenni a tárgyaláson, mert nem volt elnökválasztás áprilisban! De természetesen a Küldöttgyűlés  írásos felhatalmazásával és megbízásával ott lehettem – ha nem is mint elnök, hanem mint meghatalmazott képviselő! És ott sem a bér kérdése volt az elsődleges a részükről, hanem megpróbáltak illegitimként feltüntetni. Persze nem könnyítettem meg a dolgukat, természetesen nem kapták meg a Küldöttgyűlés Jegyzőkönyvét. Egyébként sincs semmi közük hozzá. Az meg csak hab a tortán, hogy a cégnek írt levelet nem merték megmutatni nekünk! Keményen, harcosan támadtak minket, hülye picsaként jellemezte Dobi a cég jogi képviselőjét, majd érdemi megbeszélés nélkül elmentek!

Ez a “kemény, harcos kiállás”?

Ezek után a SZAKSZ elnöke a sajtóban próbált “üzengetni”, de a tárgyalásokon nem vett részt! Persze Raposa és még más valaki eljött a részükről, de nem mutatott fel olyan dokumentumot, ami felhatalmazta volna őt a dolgozókkal kapcsolatos bérek képviseletére! Megismétlem, Dobi szerint ez az ő joga! Tehát valószínúsíthető Dobi állítása után, hogy Raposa, az “érdekképviselő” és mindenki más felhatalmazás nélkül ült ott a tárgyalásokon! Csakhogy ezt valahogy elfelejtették közölni a tagokkal!  Persze utólag próbáltak a sajtóban “üzengetni”, hogy márpedig képviseltették magukat, de sánta kutyaként jártak, mert az alpolgármester úr megerősítette, hogy vele is azt közölték, hogy a bértárgyaláson csak Dobi az illetékes!  (“Péterffy Attila pedig arra célzott a közgyűlésen tett nyilatkozatával, hogy a tárgyaláson a SZAKSZ döntésképes képviselő nélkül volt jelen.”  pecsma.hu) Raposa ott semmiről nem dönthetett volna, Dobi kijelentése szerint!

Ez a “kemény, harcos kiállás”?

Szakszervezetünk akkor is azt kérte, hogy az első lépés az legyen, hogy a gépkocsivezetők részére – bár a törvény szerint sajnos nem jár automatikusan – első körben legyen megállapítva a garantált bérmimum alapbérként. A tulajdonos PMJV önkormányzata ezt február elején meg is tette, így a munkavállalók visszamenőleg megkapták az emelést! Majd megállapodtunk abban is, hogy folytatni fogjuk a további egyeztetéseket a jövedelmek rendezésével kapcsolatban! Ezt a SZAKSZ nem fogadta el, ráadásul dőre módon a bírósághoz fordult, mert az volt az álláspontja, hogy a “Tüke Busz Zrt. vezetése megsértette a Sztrájk törvényt és nem volt hajlandó a sztrájk előtti kötelező egyeztető eljárás lefolytatására.  Ezt a perüket is elveszették!

Ez a “kemény, harcos kiállás”?

Ez a tárgyalás abban a szellemben kezdődött, hogy a tulajdonos hosszabb távú – hároméves – , komplex bérmegállapodásban gondolkodott. Ezt a javaslatot is bírálta a SZAKSZ, “azonnali beavatkozást kért, és azt,  hogy az önkormányzat ne komplexen kezelje a problémát, hanem egyénileg.” Ha megnézzük, hogy gyakorlatilag volt egy azonnali emelés az FDSZ javaslatára és egy ígéret a tárgyalások folytatására a további emelés érdekében, akkor gyakorlatilag a SZAKSZ kérése is megvalósulhatott volna! Csakhogy ők inkább a bírósághoz fordultak ahelyett, hogy a további tárgyalásokat szorgalmazták volna. Sajnos ez a magatartásuk hátráltatta a további tárgyalások folytatását, majd a pandémia megjelenése gyakorlatilag megakasztotta azt. Számomra érthetetlen módon a vesztett per után fel sem merült bennük a további sztrájkszervezés, pedig az általuk vesztett bírósági ítéletből ki tudták volna hámozni, hogy is kellett volna jól csinálni! És érdekes módon nem történt semmi!

Ez a “kemény, harcos kiállás”?

Vagyis igen, mantraszerűen zsolozmázták a tagjaik közül többen a “rohadjonmegdögöljönmegahofekkerakurvaanyját”, és az ehhez hasonló jókívánságokat az irányomban és a felületeiken! Ja, és az URH-s észosztó, aki folyamatosan  játszotta a “kicsipénz” szimfóniát! De más nem nagyon történt részükről a béremeléssel kapcsolatban! Részemről azért örömteli volt az, hogy nem vették el az emelést a szerelőktől és egyéb dolgozóktól, hiszen a SZAKSZ részéről elhangzott az is, hogy a szerelők és az egyéb állomány bérét nem kell emelni! Persze, ezek a módszerek felismerhetőek a SZAKSZ részéről a Volán érából, de számomra azért furcsa, hogy Raposa, aki a pécsi alapszervezet érdekvédőjének mondja magát, belemegy egy ilyen dologba. Csak emlékeztetőül, már 2019-ben is ez történt!

Ez a “kemény, harcos kiállás”?

Abban szerintem mindannyian egyet tudunk érteni, hogy szükséges a jövedelem fejlesztése, hiszen sajnálatos módon a megélhetés napról-napra drábább lesz, egyre nehezebb kigazdálkodni a hónapokat! Viszont nem vagyok hajlandó belemenni  félrevezető vagy hazug megoldásokba, amik megtévesztik a dolgozókat és akár bajba is sodorhatják! Én nem vagyok hajlandó uszítani a dolgozókat arra, hogy szándékosan szegjék meg a KSZ előírásait, mint ahogy az Dobi és Raposa tette a Tüke “fekete pólós” akciója nyomán. Nem vagyok hajlandó valótlanságokat állítani, mint amit Raposa állított 2020.04.06-án, miszerint ” a Volános dolgozók alapórabére közel 500 Ft-tal magasabb! ” Nem értem, miért kell hazugságokat terjeszteni ország-világ előtt, miért kell a dolgozókat félrevezetni, ezzel egymás ellen uszítani! Illetve értem, de egyenlőre nem írom le, szerintem nagyon sokan pontosan tudják! Azt csak ismételni tudom, hogy könnyű más ….val verni a csalánt, Raposa másodállásban dolgozik,  valószínűleg eltartják a méhek! De mi lesz azokkal, akik a hazug állítására alapozva esetleg bajba kerülnek?  Mert az FDSZ nem tudja őket újra megvédeni!

Összefoglalva hányingerem van az ilyen szánalmas erőlködéstől, mint amit ebben a cikkben próbáltak sugallni ezek. De a mai nap azért rám sütött a nap, mert ez a cikk kiverte néhány SZAKSZ-tagnál is a biztosítékot! El is mondták a véleményüket az egészről és a jellemről is. Bocsánat, a jellemtelenségről! Undorító és gusztustalan, viszont örök emlékül szolgál majd az internet felületén arról, hogy mindig van lejjebb!

És egy utolsó gondolat, mint szakszervezeti vezető mindenképpen kötelességemnek tartom közzétenni!

A SZAKSZ köreiben terjeng egy olyan pletyka, miszerint eljött az ő idejük, ugyanis a körükben felbukkant ügyvédnő és a kinevezett céget vezető személy régóta ismerik egymást. Azt pletykálják, hogy már többször összeültek tárgyalni és előnyös pozíciókat harcoltak ki maguknak. Sugallják azt, hogy akik nem velük vannak, azoknak eljön a hét szűk esztendő ennél a cégnél! Felhívom a figyelmét mindenkinek arra, hogy ne üljön fel az ilyen félrevezető hazugságoknak. Ugyanúgy hazugság az egész, mint az, hogy nálunk a feket pólós akció törvényes volt! És ugyanúgy hazugság az egész, mint az, hogy  “a SZAKSZ kemény, harcos kiállásának tudható az be, hogy a sofőrök nyolcszázalékos béremelést kaptak tavaly…”

Örülök annak, hogy még fellelhetők azok az internetes források, amik igazolják, hogy az FDSZ kompromisszumra törekvő tárgyalásos megoldása eredményre vezetett, és a 8%-os béremelés megvalósult. Kifejezetten bosszant, hogy a SZAKSZ nem a tárgyalások folytatásának a megvalósításáért dolgozott, hanem érthetetlen módon bírósági eljárást kezdeményezett, aminek szerepe volt abban, hogy a további tárgyalások nem folyhattak az addigi szellemiségben! És a fent említett források igazolják, hogy Raposa közreműködésével elkészült cikk alkalmas a dolgozók és a közvélemény megtévesztésére!   Dobi írta egyszer: “A stílus maga az ember”! Még jó, hogy a méhek nem tudnak olvasni!

Memo: