Félrevezető információ a SZAKSZ oldalán!

Tisztelt Kollégák!

Nagyon sokan kerestek meg a SZAKSZ facebook oldalán megjelent információval kapcsolatban, miszerint – a 2021. április 29-i bértárgyaláson elhangzott 0%-os munkáltatói ajánlat miatt – mi csatlakozunk-e ahhoz a sztrájkkal kapcsolatos kezdeményezéshez, amit a SZAKSZ meghirdetett a facebookos felületén!

Nagyon kérek mindenkit, hogy ne üljön fel ennek az “álhírnek”, ugyanis a fenti dátummal megnevezett tárgyaláson nem hangzott el a 0%-os ajánlat a munkáltató részéről! A valóság ezzel szemben a következő:

A Közszolgáltató Vállalkozások Konzultációs Fórumának  (KVKF) 2021. április 29-én megtartott  ülésén Homolya Róbert,  a MÁV-VOLÁN-Csoport vezérigazgatója  és a STRATOSZ elnöke , valamint a kormány képviselője köszönetét fejezte ki a dolgozók részére az elvégzett munkáért és a rendkívüli helyzetben mutatott helytállásért. Majd semmilyen ajánlat nem érkezett, 0% sem, csak annyi,  hogy a “kormányzat írásban szeretné a felek álláspontját megismerni, amelyet az ülésről készült jegyzőkönyv tartalmazzon és ennek figyelembe-vételével alakítják ki álláspontjukat.”

Mindannyiunk számára nyilvánvaló, hogy az írásos ajánlatokat már az érintett szakszervezetek beküldték, amit a honlapjukon nyilvánvalóvá is tettek. A SZAKSZ viszont valótlanul állította azt, hogy ” A mai bértárgyalás 0%-os munkáltatói ajánlata után, …!  Erre hivatkozva kezdett el szervezni egy kétórás figyelmeztető sztrájkot. A baj csak az, hogy megtévesztette és félrevezette a dolgozókat, akiket jól fel is hergelt a “vetítés”!  Úgy gondolom, hogy a tárgyalás elején valótlant terjeszteni a tárgyalásról és a munkáltató magatartásáról finoman szólva sem etikus, semmilyen módon nem szolgálja a munkavállalók érdekeit!  Különösen annak a tudatában nem, hogy az ígéret szerint ezen a héten lesz folytatása a tárgyalásnak!

A másik cikke:

A V-busz nevében nem tudok nyilatkozni, de a Tükebusszal kapcsolatos bértárgyalásokkal kapcsolatban igen! Mint az aláíró szakszervezet vezetője a tavalyi évben megfogalmaztuk a bérigényünket és időben be is nyújtottuk . Ezen a tárgyaláson a SZAKSZ képviselői is ott voltak! Nem volt olyan tárgyalás, amelyiken a munkáltató 0% béremelést ígért volna!  A tárgyaláson elhangzott, hogy a munkáltató szükségesnek tartja a béremelést a társaságnál, a közismert okok miatt. Az is elhangzott, hogy ezt a 2021. évi üzleti tervben is szerepeltetik, bár konkrét számokat nem közöltek. Szakszervezetünk nem kapott a munkáltatótól hivatalosan semmilyen ajánlatot sem a béremelésekkel kapcsolatban!  Ugyanúgy, mint a tavalyi  (és az azt megelőző) évben és években is, az önkormányzati törvény miatt a bérekről csak az üzleti terv elfogadása után tudunk konkrét számokkal beszélni! Így lesz ez idén is, ezt tudnia kellene annak, aki érdekképviselőként tevékenykedik! Ezért nem értem, hogy mi lehet a célja a SZAKSZ-nak azzal a “félrevezető” állításával, ami becsapja és feleslegesen felhergeli a dolgozókat!   Miért kellett azt hazudni, hogy 0%-os ajánlat hangzott el a tárgyaláson?  És vajon miért nincs ott neve annak, aki a cikket írta?