A Kormány 431/2020. (IX. 18.) Korm. rendelete!

Kivonat Kormány 431/2020. (IX. 18.)  rendeletéből!

1. A száj és az orr kötelező eltakarása      A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön, minden olyan helyiségben, amelyben tömegközlekedési eszközre várakoznak orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

 

Az üzemeltető köteles gondoskodni arról, hogy a tömegközlekedési eszközön vagy a helyiségben tartózkodók a maszkot a meghatározott módon viseljék, ennek érdekében a szolgáltatás, illetve az üzemeltetett intézmény működésére, igénybevételre vonatkozó szabályozásban az igénybevétel rendjének megsértése esetén egyebekben alkalmazható intézkedéseket, szankciókat alkalmazhatja.

Tömegközlekedési eszközön maszk nélkül utazó vagy a maszkot nem a meghatározott módon viselő személyekkel szemben az üzemeltető a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szabályozásában köteles megteremteni a jogszerű magatartás követésének ösztönzésére irányuló további, az üzemeltető szabályozási körébe tartozó feltételeket is, legalább a viteldíjon felüli többletdíj (pótdíj) megfizetési kötelezettség előírásával.

Azt a személyt, aki a tömegközlekedési eszköz vezetőjének, vagy az üzemeltető más alkalmazottjának felszólítására sem viseli a  meghatározott módon a maszkot, vagy nem hagyja el a tömegközlekedési eszközt, azt a tömegközlekedési eszköz vezetője köteles az utazásból kizárni.

Ezen rendelet szerint a járművezető  köteles közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt rendőri intézkedést kezdeményezni, és gondoskodni e személynek a tömegközlekedési eszközről történő leszállításáról.

Most tudom, hogy sokatokban felmegy a pumpa és válogatott káromkodásba kezdetek, de ezen rendelet előírásait be kell tartanotok a saját védelmetek érdekében is.  Ez egy Kormányrendelet, sem a Társaság sem a Város nem tud ellene tenni semmit, nem tudja megváltoztatni a rendelkezés előírásait. Nagyon figyeljen oda mindenki a helyes maszkhasználatra, mert a sorok között rejlik a veszedelem. Mivel Ti is a járművön tartózkodtok és rátok is vonatkozik a védőeszköz használata, ezért annak megszegése hétfőtől közérékű üzem megzavarása szabálysértés gyanúja alá fog esni, melynek kompenzálása nem lesz olcsó mulatság! Mondom ezt azért is, mert félő, hogy néhány utas majd lefényképezi a szabálytalankodó sofőrt és elküldi a képet a hatóságnak, aki ezek alapján köteles lesz eljárni.

Tisztességgel, becsülettel végigcsináltátok a nyarat, helyt álltatok a fronton, ezért minden érintettet a maximális elismerés és dicséret illeti meg, melyet itt szeretnék tolmácsolni a magam nevében minden “első lépcsőben” dolgozónak, párttól, felekezettől, szakszervezeti hovatartozástól függetlenül! De úgy veszem észre, a neheze most jön! Még keményebben kell helytállni, még keményebben kell a munkát végezni- nehezebb körülmények között! Viszont ez nem jelenti azt, hogy az egészségeteket-vagy mások testi épségét veszélyeztessétek a volán mögött! Ha úgy érzitek, hogy rosszul vagytok az esetleges légszomjtól vagy mástól, azonnal álljatok meg és hívjatok segítséget!

A renitens utasokkal próbáljatok meg türelmesek lenni, lépjetek fel határozottan, próbáljatok segítséget kérni az utasoktól ellenük . Az eddigi tapasztalatok alapján nem lesz nagy siker, de azért próbáljátok meg! Ne legyetek szívbajosak, ha kell, állítsátok meg a járművet és addig ne menjetek tovább, amíg a probléma el nem hárul!

Most rajtatok lesz a Város szeme, és reméljük, hogy közben rátok fog irányulni a Város pénztárcája is.

 

Pécs, 2020. szeptember 18.   20-18

Hofekker Ferenc

 

Leave a Reply