Bértárgyalás, újabb ajánlatok!

A mai napon lezajlott a bértárgyalás következő fordulója, melyben a munkáltató újabb ajánlattal  érkezett!

De mielőtt ezt ismertetném, kértem a társaságot, hogy oszlassa el azokat a valótlan állításokat, melyeket a dolgozók között páran terjesztenek!

A munkáltató is leszögezte, hogy a 8% “kompenzációt” nem az állami rendeletek erejénél fogva kapták a dolgozók, hanem a PMJV költségvetésének az átvizsgálása után tudták felelősen kijelenteni azt, hogy ezek a pénzek kifizethetőek. Elmondták, hogy sajnálatos módon a buszvezető szakma nem szakmunka, ezért csak a 926 Ft/óra lenne a kötelező kifizetni való. Ezek után ismertetve lettek az ajánlatok!

Először tájékoztattak arról, hogy a garantált bérminimumra történő átállás után a sofőrök átlagfizetése 370.000 Ft/bruttó lett.  Ismertették, hogy a FDSZ javaslata alapján elfogadják az egységes hűségpénzt, azaz évek után 7 Ft/óra  lenne egységesen megállapítva minden érintettnek. Fizikai állomány részére 8% béremelés, egyéb állomány 3,4% béremelési javaslattal érkeztek.

Szakszervezetünk nem fogadta el ezt az ajánlatot, mert kevésnek találtuk és a sofőrök kérdésében még nem tudtak érdemben nyilatkozni. Illetve annyit, hogy több alternatíván gondolkodnak a további emeléssel kapcsolatban. Felhívtuk a figyelmet egy olyan megoldásra, mely Szegeden bevezetésre került és a sofőrök elmondása szerint megfelelő megoldás. Ebben az évben első sorban ennek a jelenléti pénznek az emelését kérték, mert jól bevált. A lényege az, hogy aki dolgozik az többet kap, függetlenül attól, hogy mennyi ideje van a cégnél! Mi kértük, hogy a következő tárgyalásra kapjunk valamilyen iránymutatást ezzel kapcsolatban, jómagam pedig utána fogok járni a szegedi kollégámnál!

Sajnos a SZAKSZ nem változtatott a tavalyi álláspontján, miszerint a szerelők, a fizikai állomány és az egyéb állomány bére megfelelő, ott nem igazán szükséges a bérfejlesztés. Természetesen mi nem így gondoljuk, reméljük a másik szervezet nem épít gátat a felsorol állomány béremelése elé! A tárgyalások hamarosan folytatódni fognak!

 

Hofekker Ferenc

Leave a Reply