Azért néha kapcsoljuk be azt a bizonyos lámpást!

Tegnap megjelent egy sajtóközlemény a PMJV tollából, amiben a Tüke Busz Zrt. bérfejlesztésével kapcsolatban nyilatkoznak. Miután megjelent a cikk, azonnal elkezdtek kommentálni a “hozzáértők”, azok az “észosztók”, akik felkészültsége – finoman szólva – némi kívánnivalót hagy maga után!

 

Kezdjük azzal, hogy tényként kezelhetjük azt a dolgot, hogy nem a legjobban megfizetett munkát végzi az aki autóbuszt vezet! Mindenképpen szükséges a bérek-, jövedelmek növelése egyrészt a megélhetés miatt, másrészt pedig az elvándorlás megakadályozása érdekében. Ezekben a kérdésekben nem lehet vita, ebben szerintem mindannyian egyetértünk. Ha a dolgozó megélhetése veszélybe kerül akkor keres olyan munkahelyet ahol jobban megfizetik. Ha ebből adódóan kevés lesz a sofőr, akkor a szolgáltatás mértékét csökkenteni kell, ami magával hozza a színvonal csökkenését is. Egyszerű a képlet, hiszen a jól képzett-, magára és a munkájára igényes sofőröket alkalmazzák elsősorban, tehát azon dolgozók létszáma fog csökkenni, akik ebbe a kategóriába sorolhatók.  A Tüke sofőrök nagyrészt ide sorolhatók, jól képzettek, adnak a munkájukra, magukra. Nagyrészt. Sokan közülük itt is akarnak maradni, itt szeretnének dolgozni és a jövedelmükből megélni! Ebben nincs semmi probléma, azért dolgozunk, hogy ezek a feltételek megteremtődjenek valamilyen szinten. Sajnos ezt a munkát megmérgezi az a  pár “önmagára igénytelen” ember, akik az ismeretek morzsájával sem rendelkeznek, de mégis úgy osztják az észt, mintha akadémikusok lennének!

Tudvalevő, hogy a FDSZ a bértárgyalások eleje óta azon az állásponton volt és van, hogy a jövedelem emelését elsősorban tárgyalásos úton kell rendezni. Az is köztudott, hogy a másik – aláírási jog nélküli – szakszervezet már az elején sztrájkfelmérést kezdeményezett és sztrájkfenyegetéssel lépett fel. Ezt érdekes módon csak Pécsett tette, a másik városban már nem!

A város és a társaság nyilatkozatai szerint elkezdték elemezni azokat a kéréseket, melyeket elsősorban a FDSZ részletezett és valószínűleg ennek az elemzésnek az első eredménye ez a közlemény. Mivel értesültünk arról, hogy a tulajdonos hosszabb távú bérmegállapodást szeretne, ezért a FDSZ a tárgyalásokon jelezte azon igényét, miszerint a hosszabb távú megállapodás alapja az, ha erre az időszakra a tulajdonos elismeri a szakmunkás minimálbért mint kezdőpontot a további megállapodás előzményeként! Nos, erre az évre ez történt a közlemény szerint, a tulajdonos azt nyilatkozta, hogy ezt megadja Január 1-ig visszamenőleg, a tárgyalásokat pedig folytassuk! Ez a cikk erről szól és semmi másról! Szerdán lesz folytatás, érdeklődve várjuk a további ajánlatokat!

És azért szeretnék néhány alap-információt megosztani , mert sokan egészen rossz úton járnak, ráadásul hirdetik is a hülyeséget!  “Bolond likból bolond szél fúj!”

Sajnos Magyarországon az “autóbusz vezető” foglalkozás nem szakma annak ellenére sem, hogy hivatásos jogosítvánnyal, GKI vizsgával kell rendelkezni, amit  időszakosan és folyamatosan meg kell újítani. Nem szakma azoknak sem, akik elvégeztük a tanfolyamot és bizonyítványt is kaptunk érte. A FDSZ a szakmai besorolás érdekében több demonstrációt szervezett egyedül is, más szakszervezetekkel együtt is , mely demonstrációkon az érintettek képviseltették magukat a legkisebb létszámban! Nem csak Pécsett, hanem az ország más pontjain is! Tehát ez a munka nem szakmunka, ezért nem vonatkozik rá a “garantált bérminimum” összege, csak a “minimálbér” besorolás!  Ezt csak azért kívántam megjegyezni, mert nagyon sokan egészen mást állítanak ezzel kapcsolatban. Pedig jó lenne ezt elismertetni, mert ha fordul a kocka és több száj lesz mint étel, ez visszaüthet!

A másik megállapítástól pedig dobtam egy hátast! Még mindig nem tudom, milyen elmeállapot szülhette ezt az “okosságot”, de sokkal nagyobb a baj, hogy meg is osztotta! És a kommentekből  ki is derült, hogy bizony el is hiszik ezt az égbekiáltó marhaságot!  Ezen az sem segít, hogy olyan ember hiszi el többek között, aki felmond az általa sűrűn fikázott cégnél, majd pár nap múlva visszasírja magát!

A megállapítás: “…ugyanis az Üzemi Tanács, -ha van,- feljebb sorolandó, mint a szakszervezet,-tehát a bértárgyaláson is az ÜT. tárgyal(na)!!!!!  🙁  ”   

És ezt el is hiszik emberek, majd elkezdik terjeszteni ezeket az információkat és tudjuk, hogy mindig van táptalaja hülyeségnek.  Nem véleményezném a megállapítását, bár jobban tenné, ha megfogadná a képen levő emberke “tanácsait”! Ha van, akkor használja!

 

 

 

Hofekker Ferenc

Leave a Reply