Nem vagyunk egyedül a véleményünkkel egy közlemény szerint !

A  VOLÁNBUSZ Közlekedési Szakszervezet elnöke tette közzé ezt az írást, melynek tartalma számomra nem meglepő, hiszen ezt a magatartást tanúsítja nálunk is. Betámadott már több szakszervezetet annak ellenére, hogy az együttműködést hangoztatja mindenhol! No comment!

 

 

“Tisztelt Kolléganők, Tisztelt Kollégák!

Az utóbbi időben több valótlan állítás jelent meg a VOLÁNBUSZ Közlekedési Szakszervezetről a SZAKSZ / KDSZSZ elnökének írásaiban. Mindennek kapcsán szükségesnek látom, hogy az elmúlt időszak történéseiről hiteles tájékoztatást adjak szakszervezetünk tagjainak, társaságunk munkavállalóinak.

Mindannyian érzékeljük a 2019-es év változásai kapcsán felmerült teendőkkel kapcsolatos nehézségeket. Országos nagyvállalat jött létre, az integráció kivétel nélkül minden kolléga számára újdonságot jelent, nagy változást hozott a munkájában, rugalmasságot, rengeteg új ismeret megszerzését, gyorsabb, önálóbb munkavégzést kíván.

Az autóbuszközlekedési cégeket érintő változások elkerülhetetlenül magukkal hozták a területen működő szakszervezetekkel kapcsolatos változásokat is. A Munka Törvénykönyvében foglalt szabályok szerint a VOLÁNBUSZ Közlekedési Szakszervezet a Kollektív Szerződést kötő szakszervezet, nem fedi tehát a valóságot, hogy ezt a jogosultságát csak valamilyen rejtélyes módon tarthatta meg.

A munkáltatóval egyeztetve ebben a helyzetben kerestük azt a megoldást, amely a szakszervezeti tagok és cégünk minden munkavállalója számára a lehető legjobb, a Kollektív Szerződésben foglalt és azon kívül szabályozott jogokat rögzít, fogalmaz meg.

A Közúti Közlekedési Szakszervezet és a VOLÁNBUSZ Közlekedési Szakszervezet együttműködve alakítja ki álláspontját és együttesen dönt minden kérdésben, figyelembe véve a vidéki és budapesti munkavállalók érdekeit, közel 7000 szakszervezeti tagot képviselve. A VKSZ és a KKSZ célja, hogy a legrövidebb időn belül, a minimum hét féle, a korábbi régiók közti eltérésből adódó különbségek megszűnjenek, és egy jól működő országos szolgáltató cég keretein belül minden munkavállaló érdekeit a lehető legjobban, egységesen tudja képviselni.

Sajnálatos és elgondolkodtató, hogy e nehéz helyzetben magát érdekvédőnek nevező személy legtöbb energiáját a társszervezetek és a munkáltató lejáratására fordítja, felelősséget nem vállal, egyetlen megállapodást sem ír alá, csak kívülről acsarkodik és csúsztat. (Legutóbb például kitakarta Baranyai elnök úr aláírását a választható juttatásokkal kapcsolatos megállapodásról és így jelentette meg az interneten, azt a téves látszatot keltve, hogy a VKSZ mindenkivel szembe menve egyedül dönt fontos kérdésekben.)

Nem jelenik meg a SZAKSZ/KDSZSZ elnökének kommunikációjában, hogy a 2019 szeptemberében létrejött a Volán Szakszervezetek Egyeztető Bizottságában (VSZEB)az együttműködési felkérést először elfogadta, majd mondva csinált indokkal távozott, másokat okolva a saját tettéért.

Szeptemberben a munkáltatóval történt egyeztetés keretében a Közlekedési Központoknál előzőleg Kollektív Szerződést kötő szakszervezetek vezetői egyhangúan kinyilvánították azon álláspontjukat, hogy a bérmegtakarítás a keletkezés helyén kerüljön kiosztásra, valótlan az az állítás tehát, hogy azt a VKSZ egyedül döntötte el.

Higgadt, megfontolt gondolkodással, a tárgyalóasztalnál maradva lehetősége lett volna minden szakszervezetnek együtt kialakítani képviselendő álláspontjukat ezen az egyeztetésen. Meggyőződésem, hogy minden munkavállalónak békés, nyugodt munkahelyi környezetre van szüksége. Ezen célok megvalósításához kérem segítségeteket és támogatásotokat.

Amennyiben az interneten található, illetve egyéb platformokon található téves információkkal kapcsolatban bármely munkavállalónak kérdése lenne, mind munkatársaim, mind jómagam készséggel állunk rendelkezésre.

Budapest, 2020. február 3.

Fazekas Kovács János”

Leave a Reply