Tisztelt Tüke Buszos Munkavállalók! Adalék a sztrájkhoz, nehogy baj legyen!

 

Megint egy érdekes bejegyzés jelent meg a SZAKSZ honlapján, ami alkalmas arra, hogy megtévesszen benneteket! Az az érzésem, hogy Dobi nem is akar sztrájkolni, csak bedobott egy gumicsontot és most megpróbál kibújni az érdemi megvalósítás alól! Mire is gondolok?

 

A honlapját olvasva az derül ki, hogy küldött egy levelet a cégnek, amiben az szerepelhet, hogy a mai napon kezdődjön meg az egyeztetés a sztrájkkal kapcsolatban. Írása szerint azt válaszolta a cég, hogy csak február 3-án lesz itt a munkáltató, mert szabadságon van, ezért csak február 3-án tudnak időpontot egyeztetni!

“1989. évi VII. törvény a sztrájkról 1. § (3) A sztrájkjog gyakorlása során a munkáltatóknak és a munkavállalóknak együtt kell működni.”

Ennek az ismeretében a következőt reagálta a SZAKSZ elnöke: “Tehát abban az esetben, ha 2020. február 6. napjáig nem sikerül a munkáltatóval az egyeztető eljárásban, a bérfejlesztésről és ezzel párhuzamosan az elégséges szolgáltatásról megállapodni, akkor elindítjuk a jogi eljárást.”

És ebből a válaszból számomra világosan kiderül, hogy csak üres fenyegetésnek tűnik Dobi akciója! Dobinak pontosan tudnia kell, hogy az időpont  ultimátumszerű meghatározása miatt a cég pert fog kezdeményezni ellene ugyanúgy, mint tette azt az ÜT választás esetében, hiszen nem hajlandó együttműködni az időpont meghatározásában! Ezt a pert Dobi  és a SZAKSZ jogerősen elbukta! És szerintem Dobi pontosan tudja, hogy ezt is el fogja bukni, de bizony ez időbe telik! ( Vagy visszatáncol a törvényes útra, ami szintén időveszteség! 🙂 ) És addig jogosan, törvényesen nem tehet semmit, viszont a dolgozók addig is veszekedni fognak! És az idő pedig múlik! Szerintem titkon arra számít, hogy addigra megszületik a bérmegállapodás ami miatt már visszavonulót fújhat!

És most nagyon figyeljen mindenki!

“1989. évi VII. törvény a sztrájkról :3. § (1) Jogellenes a sztrájk: a) * ha az 1. § (1) bekezdésébe, (3) bekezdésébe,a 2. § (1) bekezdésébe vagy a 4. § (2) bekezdésébe ütközik”

Dobinak tudnia kell, ha nem működik együtt a céggel, akkor a sztrájk jogellenes! Dobi már most nem működik együtt a céggel, tehát egyértelműen látszik az időhúzási szándék a részéről!

Azt látom, hogy Dobi saját személyének fontosságát helyezi előre a dolgozók elé, hiszen számára még az sem elégséges, ha a képviselői elfogadják a folyamatot! Az meg különösen elgondolkodtató, hogy a megbeszélésen egyetértenek és a tárgyalás folytatását szorgalmazzák, majd megfordítva a köpönyeget sztrájkkal fenyegetnek! Kollégák, ez nem a ti érdeketek, hanem Dobié!  “Harcolhattok”, de ez a “harc” jelen pillanatban nem értetek folyik és nem is tisztességesen!

Persze, a romok örökre itt maradnak a cégnél, melyek megsebeztek emberi kapcsolatokat, tönkre tettek barátságokat, kollegális érzéseket! Köszönjük, Dobi István!

“2011 óta jogellenes az a sztrájk, melyben a munkavállalói oldal megsértette az „együttműködési kötelezettségét”. Miért húsba vágó kérdés, hogy az együttműködési kötelezettség megsértésével jogellenessé válik a sztrájk? Először is azért, mert ha a sztrájk jogellenességét megállapítják, akkor a sztrájkban részt vevő munkavállalók munkaviszonya akár azonnali hatállyal megszüntethetővé válik. Másodszor azért, mert a jogellenes sztrájkkal okozott károkat meg kell térítenie a munkavállalói oldalnak.2

És a lényeg, mindenki gondoljon erről amit akar! Ha beüt a baj, attól Dobi még kap fizetést, vele nem sok mindent tudnak kezdeni! Ha beüt a baj, Raposa méhei majd többet dolgoznak, valószínű lesz miből megélnie. És mi lesz veletek?