Sztrájk márciusban? Hazugság? Vajon kitől?

Sokszor felhívtam a kollégák figyelmét arra, hogy “Valami bűzlik Dániában!”, de ez az eset már olyan szagos, hogy bizonyítani is tudom! Persze nem nehéz, mert mindig elém botlik valami bizonyíték arra, hogy bizony nem egyforma mércével mérnek a szomszédban! Lehet, hogy valaki vagy valakik egész egyszerűen a pécsieket utálják? Én nem tudom, csak felmerült bennem a gyanú, segítséget kérnék ezt megítélni!

Most mire gondolok?

Jelesül arra, hogy a bértárgyalások legelején – az aláírási jogát a Volánbusznál elvesztő-SZAKSZ elnöke – fenyegető ultimátumot küldött a társaság felé, miszerint ha január 31-ig nem lesz megállapodás a bérekről, akkor aztán bődületes sztrájk lesz!  Meg is ijedt a város nagyon, hiszen a polgármester úr bejelentette, hogy biztosan nem lesz bérmegállapodás, mert ahhoz idő- és költségvetési tervezés kell! Mint minden más városban! Persze, tudta ezt a SZAKSZ elnöke is, a bizonyítékom erre az,  Dobi büszkén kijelentette, ő 30 éve érdekvédő, azóta jár bértárgyalásokra! Tehát ismeri a folyamatokat, de ennek ellenére elkezdte a csalánt verni ! Pécsett! És nem a sajátjával!

Megjelent ugyanis egy cikk a honlapjukon, amit szó szerint idézek, nehogy eltűnjön ez is, mint a hozzáfűzött pécsi negatív kommentek!

“A mai napon, 2020. január 28-án a V-Busz Kft. és a SZOLIDARITÁS Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) képviselői elkezdték az ez évre szóló keresetfejlesztésről szóló egyeztetéseket. Korábban már a SZAKSZ írásban közölte a munkáltatóval a bérfejlesztési igényét, amit 15 %-ban határozott meg, ezzel szemben a munkáltatói oldal a mai napon egy 6 %-os jövedelemfejlesztésre tett javaslatot, amit szakszervezetünk még tárgyalási alapként is elfogadhatatlannak tartott, így a megbeszélést a felek berekesztették, felfüggesztették.

A V-Busz Kft. vezetője tájékoztatta a munkavállalói oldalt, hogy a holnapi napon, január 29-én a mai tárgyalásról tájékoztatni fogja Veszprém város polgármesterét, aki a – képviselő testületen keresztül – a tulajdonosi jogkört is gyakorolva, határozhatja meg a V-Busz vezetése számára, azt a mozgásteret és ezen belül azt a mértéket, amiből V-Busz Kft-nél a 2020. évi bérfejlesztés megvalósítható.

A V-Busz és a SZAKSZ képviselői egyetértettek abban, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy a felek, 2020. február 15. napjáig aláírják a társaság munkavállalóit érintő bérfejlesztéséről szóló megállapodást.

A SZAKSZ kijelentette, hogy abban az esetben, ha 2020. február 15.napjáig nem sikerül a V-Busz Kft-nél dolgozók ez évi keresetfejlesztéséről megállapodni, akkor a munkavállalók körében a SZAKSZ felméri a munkáltató irányába megnyilvánuló nyomásgyakorlási eszköz (a szakszervezetnél a felmondások letétbe helyezése, sztrájk) alkalmazásának esetleges támogatását.

A SZAKSZ abban érdekelt, hogy a keresetek növekedése kétszámjegyű legyen és ezt a munkáltatóval kisebb konfliktusokkal, a tárgyalóasztalnál érje el.

Dobi István
elnök”

A SZAKSZ elnökének másodrendű Pécs városának lakossága? Nem? Akkor miért mér kettős mércével? Veszprémben csak január 28-án kezdődtek el a bértárgyalások, ott mégsem fenyegetett sztrájkkal!  Azért, mert ott kormánypárti a városvezetés? Vagy a pécsi lakosok nem számítanak, csak a veszprémiek?

A SZAKSZ elnökének másodrendű Pécs városának lakossága? Nem? Akkor miért mér kettős mércével? Veszprémben miért február 15 a határidő, Pécsett miért január 31?  Azért, mert ott kormánypárti a városvezetés?Vagy a pécsi lakosok nem számítanak, csak a veszprémiek?

A SZAKSZ elnökének másodrendű Pécs városának lakossága? Nem? Akkor miért mér kettős mércével? Veszprémben miért az esetlegesen meghiúsuló bérmegállapodás után kezdi el felmérni a sztrájkhajlandóságot, Pécsett miért mindjárt az ultimátumot követően? Azért, mert ott kormánypárti a városvezetés? Vagy a pécsi lakosok nem számítanak, csak a veszprémiek?

A SZAKSZ elnökének másodrendű Pécs városának lakossága? Nem? Akkor miért mér kettős mércével? Akkor miért nem fogadta el a FDSZ ajánlatát, miszerint a keresetfejlesztést  a tárgyalóasztalnál kell elérni, Veszprémben pedig a FDSZ pécsi eljárását utánozza? Azért, mert ott kormánypárti a városvezetés? Vagy a pécsi lakosok nem számítanak, csak a veszprémiek?

Vagy csak én vagyok az idióta, és nem értem, hogy a bősz 30 éve érdekvédő miért mér kettős mércével? Én ezt a két indokot tudom felhozni, de lehet, hogy nem így van! Lehet, hogy nem így van? Döntse el mindenki vérmérséklete szerint! Mert ezt az eljárást nem tudja megmagyarázni semmilyen szakmai indokkal!

Bár nem tisztem a mai napi polgármesteri tévedés miatt magyarázni a dolgokat, de nem mehetek el szótlanul ez mellett sem, mert vérlázító és felháborító a SZAKSZ elnökének reagálása erre!

Nem hazudott a polgármester úr arról, hogy a nem aláíró szakszervezet nem vett részt a bértárgyaláson! Ön hazudott Dobi úr többször “titkos tárgyalásokról, önkéntes nyugdíjpénztári kifizetésekről, stb. stb. , a polgármester úr csak tévedett! Tévedett, mert valószínű tájékoztatták arról, hogy ön nem vett részt ezen, ezért mondhatta  tévesen! Nem is volt nehéz ezt eltévesztenie, hiszen ön többször kijelentette, hogy nem érdekli az, amit a képviselők tárgyalnak vagy megbeszélnek, ön mondja meg a végén azt, hogy mi legyen! Ezzel részünkre azt sugallta, mintha a képviselők ott sem lennének! Hallgassa vissza a hangfelvételeit, rajta van! És ezért nem lepett meg az egyik tárgyalásról a pécsi képviselőjének távozása önnel együtt,pedig neki a kollégákat kellett volna képviselnie, nem önt! És a kollégák érdeke az, hogy üljék végig a tárgyalásokat! Tudja hogyan? Hát úgy mint Veszprémben!

Mindannyiunk érdeke egy tisztességes megállapodás, hiszen meg kell becsülni a munkaerőt, akik a mobilitást biztosítani tudják! De nem az emberek megkülönböztetésével, nem politikai megkülönböztetéssel, hanem józan-, kompromisszumképes tárgyalással, tárgyalás-sorozattal! Tudja Dobi úr, úgy mint Veszprémben!

Tisztelt pécsi Polgárok!

Döntsék el Önök, hogy alantasabbak-e a veszprémieknél és tényleg nem érdemlik meg azt a tárgyalási eljárást, amit a SZAKSZ egy másik városban folytat?