A SZÉP kártya 2020-ban! Hív a vasút!

 

“2020. január 1-től bővül a szabadidő zseb felhasználása: a kisvasutak is elfogadhatnak SZÉP-kártyát. Ahhoz, hogy az elfogadás a gyakorlatban is működjön, a kisvasutak üzemeltetőinek szerződést kell kötni a kártyakibocsátókkal. Ennek érdekében a jövő év elején meg fogjuk keresni az érintett üzemeltetőket, hogy a szerződéskötés minél gyorsabban megtörténjen.

A jövőben az elveszett, ellopott vagy megrongálódott kártya helyett rendelhető pótkártya, valamint a közeli hozzátartozónak rendelhető társkártya 1500 forintos díja beterhelhető lesz a SZÉP-kártyára, ha ezt a kártyabirtokos kéri, és ha a szükséges összeg rendelkezésre áll. Jelenleg ezt a díjat külön kell befizetni a kártyabirtokosnak a bankszámlájáról. Ahhoz, hogy ezt a lehetőséget biztosítsuk a kártyabirtokosainknak, fejlesztésekre lesz szükség az informatikai rendszereinkben, így január 1-től ezt még nem tudjuk bevezetni. A változás kedvező a kártyabirtokosoknak, hiszen egyszerűsíti a pótkártya és a tárkártya rendelést, így igyekszünk minél hamarabb végezni a fejlesztésekkel. Erről időben tájékoztatni fogjuk Önöket és a kártyabirtokosainkat is.

A juttatás utalását követő második év május 31-ig fel nem használt összegekre felszámított 3%-os havi díj mellett bevezetésre kerül egy 100 forintos minimum díj. A jogszabály ezzel is ösztönzi a kártyabirtokosokat arra, hogy a kapott összegeket 2 év alatt lehetőség szerint költsék el. A változás a kártyákon ragadt alacsonyabb összegeket érinti, amelyek esetében a 3% alacsonyabb összeg, mint 100 forint.

A juttatás utalását követő második év május 31-ét 2 hónappal megelőzően tájékoztatnunk kell a kártyabirtokosokat a fel nem használt pontos összegről és a május 31-től felszámítandó díj mértékéről. A kormányrendelet módosítása alapján ezt a tájékoztatást 2020-tól egységesen mindenkinek a www.otpportalok.hu Portálon tesszük elérhetővé.”

OTP Pénztárszolgáltató Zrt.

 

A SZÉP kártya 2020. évi változásai

2019. december 11-én jelent meg a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet (302/2019. (XII. 11.) Korm. rendelet), ami a  Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendeletet módosítja 2020. január 1-jétől.

Nézzzük a legfontosabb változásokat:

  • A bankok a fel nem használt egyenleget nem csak a százalékos, hanem fix díjjal is terhelhetik. A felszámított havi díj 2020. január elsejétől a fel nem használt pénzeszköz legfeljebb 3 százaléka, de legalább 100 forint lehet.
  • A pénzforgalmi szolgáltató a  a juttatás évét követő második naptári év május 31. előtt legalább 2 hónappal tájékoztatja a kártyabirtokost arról, hogy milyen mértékű díjat számít fel a fel nem használt pénzeszközre. A tájékoztatónak tartalmaznia kell a rendelkezésre álló adatok alapján a fel nem használt pénzeszköz pontos összegét.
  • További változás, hogy a társkártyák, elveszett kártyák pótlásának költségét a bankok a munkavállaló SZÉP-kártyás számlájára terhelhetik.
  • A munkavállaló halála esetén a pénzforgalmi szolgáltató a jogerős határozatban igazolt jogosultak részére a számla szerinti egyenleg összegét a jogosultak választása szerint készpénzben kifizeti vagy a jogosultak által meghatározott fizetési számlára átutalja, legkésőbb a jogerős határozatnak a pénzforgalmi szolgáltató részére történő bemutatásától számított 15 munkanapon belül.

Leave a Reply