Egy bértárgyalás margójára!

A januári bértárgyalás hangulata teljesen eltérő volt az addig megszokottól! Nem volt kiabálás, veszekedés, a SZAKSZ képviselői sem vonultak ki, egy nagyon konstruktív párbeszéd alakult ki a munkáltatóval. Örültem annak, hogy végre megérti a másik szakszervezet is, hogy a fenyegetés és a veszekedés helyett a párbeszéd-, a tárgyalás az elsődleges eszköz a bérek emelése érdekében!

Nem sokáig örülhettem neki, mert a hozzászólásokat és a kommenteket elemezve bizony úgy látszott, hogy ez nem teljesen igaz! Voltak páran, akik azért örültek ennek, de voltak páran, akik mindjárt kerestek valami “csomót” a kákán!

Kaptam egy tájékoztatást, miszerint az egyik SZAKSZ tag így reagált az egyik újságcikkre: ” Lesz majd aki úgy gondolja hogy ez is neki köszönhető! 🙂 !  És lett is! És nem is akárki, nem is akárhogyan!

“Úgy gondoljuk, hogy a SZAKSZ ultimátuma a tulajdonos önkormányzatot és a munkáltatót is arra késztette, hogy átgondolt és meghatározó mértékű bérfejlesztésben gondolkodjanak!” (Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet)

Tehát a SZAKSZ ultimátuma késztette arra a várost, hogy legyen bértárgyalás? Azért kíváncsi lennék a szerzőre (aláírni nem merte ?) és arra, hogy milyen indokokat tud felsorolni az állítása mellett? Szerintem semmilyent!  Mert mi is történt valójában?

Már 2019 őszén készült az idei évi tervezés, mely tervekben elég markánsan jelent meg az idei évi bérfejlesztés kérdése. Már tavaly év végén elkezdődtek a tárgyalások a szakszervezetek és a munkáltató között az idei évi bérfejlesztésekről! Ezen a tárgyaláson ismertetve lettek az álláspontok, ahol a szakszervezetek elmondták igényüket és ahol a társaság elmondta azt, hogy a béremelést fontosnak és szükségesnek tartják! Az is ismertetve lett, hogy ez a tárgyalás folytatódni fog, majd az is ismertetve lett, hogy a mértékének az elfogadtatása milyen módon fog történni a hatályos törvények alapján!

Majd ezek után 2020. január 6-án a SZAKSZ közölte, ha január 31-ig nem lesz megállapodás, sztrájkot fog szervezni!  Ezek után ment a szervezkedés, aláírást kezdeményeztek a sztrájkban való részvételi hajlandósággal kapcsolatban. Közben azért  2020 január 17-én “elpattant egy levél” a tulajdonos felé, amiben nyomatékosították a sztrájkhajlandóságot!  Mindeközben a média is elég részletesen beszámolt a tervekről, tehát dőreség lenne azt gondolni, hogy nem tudott a város a készülő akcióról!

Ezek után megjelent egy sajtóközlemény Péterffy Attila polgármester úrtól, amiben kifejtette azokat az indokokat, hogy miért nem lehetséges a bérmegállapodás véglegesítése 2020 január 31-ig!

Majd január 24-én folytatódtak a bértárgyalások, ahol kezdett körvonalazódni a tulajdonos elképzelése , bár még a főszámok ismertetése nélkül! El is indult ezek után egy kommunikáció, melynek megfogalmazása nem volt éppen szerencsés, hiszen sokan úgy értelmeztek bizonyos kijelentést, miszerint  a 25% béremelés már majdnem tető alatt van!

Tehát ezen folyamatok után jelentették ki , hogy a “…SZAKSZ ultimátuma a tulajdonos önkormányzatot és a munkáltatót is arra késztette, hogy átgondolt és meghatározó mértékű bérfejlesztésben gondolkodjanak!” Nemcsak hogy alaptalan és valótlan ez az állítás, hanem félrevezető és megtévesztésre különösen alkalmas!  Nos, erre gondolhatott a munkatársunk, aki kijelentette: “Lesz majd aki úgy gondolja hogy ez is neki köszönhető! 🙂 ” ? Szerintem nem, ebbe csak beleszaladt, mind vakond a kútgyűrűbe! 🙂 🙂 🙂

Szerintem a félrevezető  és valótlan kijelentések helyett inkább fogadják meg polgármester úr szavait, előrébb vinné az ügyünket! “Egyúttal felkérjük a béremelés ügyében magát exponáló szakszervezetet, hogy tartózkodjon a felelőtlen nyilatkozatoktól és a tárgyalások során konstruktív hozzáállással járuljon hozzá a kölcsönösen kedvező eredmények eléréséhez.”