Bértárgyalás 2020. 01. 24-én a Tüke Busznál

 

A mai napon folytatódtak a bérfejlesztéssel kapcsolatos tárgyalások, ahol első körben a munkáltató ismertette a tulajdonos elképzeléseit, melynek a fő elemét már a médiában olvashattuk!

A munkáltató kijelentette, hogy a tulajdonossal együtt elkötelezettek a bérfejlesztéssel kapcsolatban, és mindent megtesznek azért, hogy az a rendelkezésre álló kereteken belül a lehető legmagasabb mértékben kerüljön megvalósításra.

A törvényi szabályozás alapján nem lehet a városoknak mínuszos költségvetést a kormány elé terjeszteni. Pécs sajnos abba a sajátos helyzetben van, amit az előző városvezetés idézett elő azzal, hogy szerződést kötött a kormánnyal a felhalmozott adósság rendezésének fejében. A szerződés lényege az, hogy az állam kifizeti Pécs adósságát, de ennek fejében a város az Államkincstár intézkedéseit “tűrni köteles” azért, hogy a kölcsönadott összeg részére biztosan megtérüljön! Ezért mindenképpen idő szükséges ahhoz, hogy elkészüljön olyan költségvetés, amelyben szerepel a bérfejlesztés és ezt a mértéket jóváhagyta az állam is!

https://hvg.hu/gazdasag/20171213_Megmenti_a_kormany_Pecset_de_guzsba_is_koti

(Mindannyian tudjuk, hogy ezt nem a dolgozók idézték elő, de nem lehet másképp kezelni a helyzetet úgy, hogy a bérfejlesztés mértéke megvalósuljon, annak fedezete biztosított legyen! Ezért kérte a FDSZ azt a dolgozóktól, hogy legyenek türelemmel, hiszen az akarat és a szándék megvan, a megvalósítást viszont szabályok kötik!)    (Hofekker)

A tulajdonos három évre előre szeretne megállapodni a bérfejesztéssel kapcsolatban! Elsősorban alapbér emelésben gondolkodnak, de nagy örömünkre vizsgálják azon felvetéseket is, melyeket a FDSZ kért a felmérés során:

  • Az évek után járó hűségpénz egységesen 7 Ft/év/fő  kerülne emelésre.
  • Az autóbuszon eladott jegyek után 100 Ft/db lenne a jutalék.
  • Kiemelt napokon (elsősorban Karácsony és Húsvét napjain) dolgozó kollégák több pótlékot kapjanak azokra a napokra.
  • A Társaságnál eltöltött hűségjutalom mértékének és idejének átgondolása.
  • Bevezetésre kerülne egy “teljesítmény alapú” pótlék, melynek a részletei kidolgozás alatt vannak.
  • Kértük továbbá azt is, hogy vezessék be nálunk is a balesetmentes vezetés után járó jutalmat, melyet szintén vizsgálni fognak.
  • A forgalmisták, diszpécserek “hűségpénzének” vizsgálata.
  • Formaruha juttatás módjának átalakítása.

Jeleztük korábban a +100 óra munkavégzés lehetőségének fenntartását is, hiszen ez több bevételt jelent a dolgozóknak és enyhíti a létszámhiány okozta feszültségeket. Nagyon fontos, hogy ez a lehetőség önkéntes alapon működjön, ne lehessen erre senkit kényszeríteni. Már a tavalyi évben szóba került, (a miskolci példához hasonlóan) hogy a plusz száz óra pótléka magasabb százalékba kerüljön meghatározásra.

Annak kifejezetten örülünk, hogy ezen elem bevezetését a SZAKSZ képviselői is támogatták, hasonlóan a többi kezdeményezéshez!

Ezeket a kéréseket számszerűsíteni kell és be kell építeni a város költségvetésébe. A cél az, hogy olyan magasabb mértéket kell kialkudni, mely vállalható a város és a munkavállalók számára egyaránt.

Szakszervezetünk jelezte, hogy a béremelés mértéke csak akkor elfogadható, ha január 1 napjáig visszamenően kerül megvalósításra. A Társaság kijelentette, hogy ez természetesen így lesz, nem is gondolkodtak másképp.

Jeleztük továbbá azt is , hogy a béremelés mértékének a garantált bérminimumot minden évben meg kell haladnia.

A Társaság az összefoglalt kéréseket továbbítja a tulajdonos felé továbbszámolásra. A folytatás kb. két hét múlva várható az előzetes jelzések alapján!

Mindenképpen meg kívánom jegyezni, hogy a tárgyalás jó hangulatban-, veszekedés nélkül valósult meg.

Hofekker Ferenc

  FDSZ elnök

Leave a Reply