A SZAKSZ vajon korrekt magatartást tanúsít? Miért hazudik Dobi István, a SZAKSZ elnöke?

 

Mivel szakszervezetünk meg lett ismét szólítva, kénytelen leszek reagálni, mert úgy látom, továbbra is csak a sárdobálás folyik irányunkban!

Dobi István, a SZAKSZ elnöke hazudik, amikor nagy nyilvánosság előtt azt állítja, hogy a FDSZ illetve jómagam titkos tárgyalásokat tartok a tulajdonos önkormányzattal! Ez a hazug állítás a részéről “tisztességtelen magatartásra vall!”

Bírálja a három éves megállapodást, kijelentve, hogy az”… egyértelműen meghatározta a szakszervezetünk mozgásterét.” Csak azt elfelejtette hozzáírni, hogy akkor még nem volt a SZAKSZ a bértárgyaláson! Azt is elfelejtette elmondani, hogy a három éves bérmegállapodás alatt kb. 30% jövedelemfejlesztés valósult meg, közel annyi, mint a Volánoknál! Az is hozzátartozik ehhez , hogy az általa mindig példaként felhozott  Volános bérmegállapodást ő nem írta alá, én viszont igen! Ezek az elhallgatott információk a részéről véleményem szerint “tisztességtelen magatartásra vall!”

Nem emlékszem arra, hogy a Volánbusz jogelőd társaságainál január hónapban született volna mostanában bérmegállapodás! Nem emlékszem arra sem, hogy a Tüke Busznál-, illetve annak jogelődjeinél a rendszerváltás után született volna januárban bérmegállapodás!

Dobi István elég büszkén hangsúlyozta a tavalyi bértárgyaláson, hogy ő már 30 éve érdekvédő, többet tud a bértárgyalásokról, mint a jelen lévők egyike! (De lehet, hogy úgy értette, mindenkinél többet tud arról!)

Akkor bizony tisztességtelen magatartásra vall, hogy annak tudatában jelentette ki a sztrájk lehetőségét, hogy pontosan tudta, nem lesz bérmegállapodás január 31-ig!

Kijelentem továbbá ismételten azt, hogy igenis folynak a tárgyalások mindkét szakszervezet irányában,- velük is- hiszen azok elkezdődtek, pénteken folytatódnak és közben nem kaptunk olyan információt, miszerint a tulajdonos vagy a munkáltató megszakította volna azt!

Lenyilatkozták a médiának azt is, hogy milyen sokan aláírták a sztrájkban való részvételi szándékukat! Azt viszont elfelejtették leírni, hogy miután nem gyűlt megfelelelő mennyiségű aláírás, ezért taktikát váltottak! Azt mondták a dolgozóknak, azt kell aláírni, hogy akarnak-e 25% béremelést? Ha igen, akkor írják alá! ( Ha ez lett volna a fejlécen, még én is aláírom!) Aztán már úgy állították be, hogy ennyien akarnak sztrájkolni! Ezt több kolléga megerősítette, illetve elmondták azt is, hogy ezért a SZAKSZ képviselőjét kérdőre is vonták a diszpécseri iroda előtt!

Ez az eljárás a részükről “tisztességtelen magatartásra vall!”

Azért Dobi a nagy sztrájkhirdető azt is elfelejti megemlíteni a dolgozóknak, hogy ő maga is többször kijelentette már, miszerint Magyarországon nem igazán lehet törvényesen sztrájkolni, illetve milyen nehéz ezt véghezvinni!

“Az új sztrájktörvény és a személyszállítási törvény egymásra épülő előírásai alapján, a mai Magyarországon a közlekedési dolgozók számára, a jogalkotók megnehezítették a sztrájk szervezését és megtartását. A SZAKSZ annak érdekében, hogy a bíróság ne “kaszálja” el a meghirdetett sztrájkunk megtartását, elfogadta a hatályos jogszabályok értelmezése alapján, a 90 %-os elégséges szolgáltatás biztosítását a sztrájk idejére.”

“A sztrájk – ami elérné célját – a közlekedési dolgozók számára a jelenlegi törvények nem biztosítják,…”

(forrás: szaksz.hu, szerző: Dobi István)

Ennek a tudatában  sztrájkkal fenyeget úgy,  hogy a dolgozók elhiszik azt, hogy   eredményesen és hatásosan le tud vezényelni egy sztrájkot a Tüke Busznál, aminek hatására 25% lesz az alapbéremelés!

Persze, ezt nagyon sokan nem hiszik el neki! A megtévesztettek egy része viszont összeveszett azokkal, akik józanul gondolkodtak, sok esetben több éves kapcsolatok mentek tönkre, állandósultak a veszekedések, morális mélypontra süllyedt a társaságnál az emberi kapcsolat!

Szégyellje magát Dobi István azért, hogy nyíltan félrevezeti a dolgozókat, hamis képet generálva bennük csúsztatott és hazug kijelentéseivel! Szégyellje magát Dobi István azért, hogy összeugrasztott embereket a fenti tevékenységéből fakadóan!

Ezek után kérek minden kollégát, jól gondolja meg azt, mit fog cselekedni a jövőben. Kérek mindenkit, hogy gondolja át azt, én miért nem támogattam soha a sztrájkot, nyíltan és őszintén bevallva annak hatástalanságát! És gondolja át mindenki azt, hogy miért kellett sok emberben hamis érzéseket kelteni a béremelések nagyságával kapcsolatban! Páran már kimondták: “ez semmi más, mint egy tagtoborzás a részéről! Ugyanolyan eszközöket vetnek be, mint a megalakulásukkor! Hamis ígéretek, megtévesztés.!”

Sajnálom, hogy felültök ennek, sajnálom, hogy idáig jutottunk! De úgy gondolom, hogy az FDSZ a helyes úton jár, ennek a helyzetnek a kialakulásáért semmilyen módon nem felelős! Megerősítem, továbbra is a tárgyalások híve vagyunk és tárgyalni is fogunk!

Hofekker Ferenc

FDSZ elnök

 

 

 

Leave a Reply